Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3c84b80e4938d6798b45b3/80
Foto: Metković NEWS

Polemika oko Sveučilišne bolnice u Splitu: 'Kako bi se u ovom krkljancu Hitna probila do Klisa?'

Prema sadašnjim tržišnim cijenama zemljišta, čak 84,5 milijuna eura moglo bi se zaraditi od prodaje 130 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu se danas nalazi KBC Split (zajedno Firule i Križine), ukoliko bi Kinezi sagradili novu Sveučilišnu bolnicu na Klisu.

- To je izračun prema sadašnjim cijenama zemljišta na potezu Firule i Križine. Cijena četvornog metra je između 600 i 650 eura. Lokacija na kojoj se sada nalazi KBC Split je dobra, vrhunska lokacija, jako dobre izgrađenosti i mislim da bi, ukoliko zaživi ideja izmještanja KBC-a Split na Klis, na zemljištu sadašnjeg KBC-a trebalo sagraditi hotele te stambene i poslovne zgade jer je to područje mješovite gradnje. S obzirom na blizinu centra Splita, radi se o najljepšoj zoni za stanovanje u Splitu. Mislim da izmiještanje KBC-a Split nije "luda" ideja, ali isto sam tako mišljenja da bi u Gradu trebalo ostaviti hitne medicinske službe. Za izgradnju bolnice u Klisu, treba svakako riješiti trenutačni kolaps prometa u Splitu - rekla nam je Jasminka Biliškov, vlasnica Agencije za nekretnine "Biliškov".

Da preseljenje KBC-a Split na Klis "nije luda stvar" mišljenja je i prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić, koji je naglasio da se takav projekt ne smije ostvariti dok Split ne sredi "prometni kolaps" koji je iz godine u godinu sve gori i za koji "gradski oci" nemaju riješenje, osim kada otvaraju splitski metro, koji dnevno prevozi u prosjeku jednog putnika, piše Slobodna Dalmacija.

- Slično je stanje i u Zagrebu, gdje imamo KBC Zagreb (Rebro) dislocirano iz centra grada. No, mišljenja sam da bi na Firulama trebalo zadržati interventni dio medicine, odnosno hitne službe koje bi bile "na dohvat ruke" svakom pacijentu. Iluzorno je očekivati da kola Hitne pomoći, koja iz Spinuta prevoze srčanog bolesnika u Klis, mogu, u postojećim uvjetima, u taj Klis doći u nekom normalnom roku, da bi se takvom bolesniku, s recimo srčanim udarom spasio život. Pa kuda bi ta Hitna pomoć prošla.

Na izlazu iz Splita, prema Solinu je, pogotovo u ljetnim mjesecima "krkljanac", gdje ne može ni mrav proći, a kamoli Hitna pomoć - mišljenja je dr. Marušić.

On smatra da Splitu treba most, koji bi bio"bajpas" splitskom gradskom prometu.

- Treba sagraditi most između Stinica i Kaštela i to je riješenje za prometne gužve, kao i riješenje za novu bolnicu na Klisu. Split se nalazi na poluotoku, kao i San Francisco, i trebaju mu mostovi kako bi se rasteretio i normalizirao promet u gradu, kao i ulazak i izlazak iz grada. Dakle, nikako graditi bolnicu u Klisu, a još manje se odreći KBC-a Split u Splitu, dok se ne uredi prometna infrastruktura. Splitu treba ostaviti vrhunski Centar za Hitnu medicinu i Polikliničku djelatnost - rekao je dr. sc. Željko Marušić.

Kako smo već pisali, nova bolnica, koju bi gradili Kinezi, nalazila bi se na zemljištu na kojemu je, prema ideji prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, nekadašnjeg rektora Sveučilišta u Splitu, trebao niknuti Sveučilišni kampus. Općina Klis je odlukom Općinskog vijeća poklonila spomenutu zemlju Sveučilištu u Splitu, s obavezom da se na tom mjestu napravi Sveučilišni kampus. Sveučilište je izradilo idejni projekt koji su napravili stučnjaci s Fakluteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i na temelju tog projekta je Općinsko vijeće Klisa donijelo odluku. Ugovor je sklopljen na osam godina, a vlasništvo nad zemljom je "prebačeno" na Sveučilište tih osam godina uz obavezu da se projekt na 22 hektara i završi u tom roku.

U Kampusu su bila predviđena četiri sadržaja. Prvi je Dom za studente i studentsku prehranu za preko tisuću studenata i taj je objekt trebao imati preko 10 tisuća kvadrata. Drugi objekt koji je tamo trebao "niknuti" prije "kineske bolnice" je Inkubator - tehnološki park na oko 4,5 tisuća kvadrata, potom Sveučilišna bolnica od oko pet tisuća kvadrata, kao i teren za proizvodnju hrane za Studij mediteranske poljoprivrede (staklenici i zgrada) na oko četiri tisuće kvadrata, pojašnjava Slobodna Dalmacija.

Uz to, trebala je biti napravljena i sportska dvorana, park s jezerom, šetnice i biciklističke staze. Sve je to trebalo niknuti na udaljenosti od oko 14 kilometara od Grada Splita. Međutim, tada su se pojavili Kinezi.

Da se radi o jednom od "najpotentnijih zemljišta" ne samo u Gradu, već i u Hrvatskoj mišljenja je poznati splitski arhitekta Jurica Jelavić.

- Ukoliko bi došlo do implementacije, odnosno izmiještanja KBC-a Split na Klis, zemljište na kojemu se nalaze dvije bolnice (Firule i Križine) postaje, u pravom smislu riječi, dio gradskog tkiva. Po mome mišljenju, to treba biti zona mješovite gradnje, a ne nikako zona gradnje samo za turizam ili stambene izgradnje. Ako se Grad deklarirao kao sveučilišni grad, prvenstveno treba vidjeti je li Sveučilište u Splitu ostvarilo sve svoje projekte i ukoliko nije, na tom zemljištu treba dati mogućnost širenja Sveučilišta. Uz to treba omogučiti izgradnju turističkih sadržaja, kao i stambenog dijela. Mislim, da bi to trebalo izgledati nešto kao dio Splita, između Firula i Križina. To je suvislo strukturirana gradnja, u kojoj imamo stambene jedinice, poslovne prostore, hotel.... A, svakako bi trebalo na tom prostoru sagraditi hospicij ili prenamjeniti dio postojećih zgrada KBC-a Split dijelom u hospicij, a dijelom u hotele za seniore. To bi uvelike unaprijedilo tzv. medicinski turizam koji je sve više prisutan u svijetu - kazuje Jelavić.

Na kraju je Jurica Jelavić naglasio, kako u slučaju gradnje "kineske bolnice" u Klisu Splitu treba ostaviti određene medicinske sadržaje.

- Prvenstveno tu mislim na Objedinjeni Hitni medicinski prijam (OHBP), kao i hitne medicinske službe, jer Split ne smije ostati bez toga. Ujedno, pod hitno se moramo početi sustavno baviti riješenjem prometnog kolapsa u Splitu, jer bez svega toga neće biti ni bolnice na Klisu - zaključuje arhitekt Jurica Jelavić.

hr Wed Aug 28 2019 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite
Danas je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja, a koje se trebaju javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 27. veljače 2020. godine, do 16:00 sati.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu iz Ministarstva graditeljstva pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.  

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece. Na poziv će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 
hr Wed Feb 19 2020 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d716829111c09458b45c6/80
Foto: Screenshot / YouTube

Dražen Jelenić podnio ostavku zbog masona: "Odlazim mirne i čiste savjesti"

U priopćenju je napisao je kako odlazi "mirne i čiste savjesti", a mi ga prenosimo u cijelosti...

Dražen Jelenić danas popodne je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je objavljeno da je mason , odnosno član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske.

U priopćenju je napisao je kako odlazi "mirne i čiste savjesti", a mi vam ga prenosimo u cijelosti:

- Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti'. - priopćio je Jelenić.


hr Wed Feb 19 2020 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .