Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3c84b80e4938d6798b45b3/80
Foto: Metković NEWS

Polemika oko Sveučilišne bolnice u Splitu: 'Kako bi se u ovom krkljancu Hitna probila do Klisa?'

Prema sadašnjim tržišnim cijenama zemljišta, čak 84,5 milijuna eura moglo bi se zaraditi od prodaje 130 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu se danas nalazi KBC Split (zajedno Firule i Križine), ukoliko bi Kinezi sagradili novu Sveučilišnu bolnicu na Klisu.

- To je izračun prema sadašnjim cijenama zemljišta na potezu Firule i Križine. Cijena četvornog metra je između 600 i 650 eura. Lokacija na kojoj se sada nalazi KBC Split je dobra, vrhunska lokacija, jako dobre izgrađenosti i mislim da bi, ukoliko zaživi ideja izmještanja KBC-a Split na Klis, na zemljištu sadašnjeg KBC-a trebalo sagraditi hotele te stambene i poslovne zgade jer je to područje mješovite gradnje. S obzirom na blizinu centra Splita, radi se o najljepšoj zoni za stanovanje u Splitu. Mislim da izmiještanje KBC-a Split nije "luda" ideja, ali isto sam tako mišljenja da bi u Gradu trebalo ostaviti hitne medicinske službe. Za izgradnju bolnice u Klisu, treba svakako riješiti trenutačni kolaps prometa u Splitu - rekla nam je Jasminka Biliškov, vlasnica Agencije za nekretnine "Biliškov".

Da preseljenje KBC-a Split na Klis "nije luda stvar" mišljenja je i prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić, koji je naglasio da se takav projekt ne smije ostvariti dok Split ne sredi "prometni kolaps" koji je iz godine u godinu sve gori i za koji "gradski oci" nemaju riješenje, osim kada otvaraju splitski metro, koji dnevno prevozi u prosjeku jednog putnika, piše Slobodna Dalmacija.

- Slično je stanje i u Zagrebu, gdje imamo KBC Zagreb (Rebro) dislocirano iz centra grada. No, mišljenja sam da bi na Firulama trebalo zadržati interventni dio medicine, odnosno hitne službe koje bi bile "na dohvat ruke" svakom pacijentu. Iluzorno je očekivati da kola Hitne pomoći, koja iz Spinuta prevoze srčanog bolesnika u Klis, mogu, u postojećim uvjetima, u taj Klis doći u nekom normalnom roku, da bi se takvom bolesniku, s recimo srčanim udarom spasio život. Pa kuda bi ta Hitna pomoć prošla.

Na izlazu iz Splita, prema Solinu je, pogotovo u ljetnim mjesecima "krkljanac", gdje ne može ni mrav proći, a kamoli Hitna pomoć - mišljenja je dr. Marušić.

On smatra da Splitu treba most, koji bi bio"bajpas" splitskom gradskom prometu.

- Treba sagraditi most između Stinica i Kaštela i to je riješenje za prometne gužve, kao i riješenje za novu bolnicu na Klisu. Split se nalazi na poluotoku, kao i San Francisco, i trebaju mu mostovi kako bi se rasteretio i normalizirao promet u gradu, kao i ulazak i izlazak iz grada. Dakle, nikako graditi bolnicu u Klisu, a još manje se odreći KBC-a Split u Splitu, dok se ne uredi prometna infrastruktura. Splitu treba ostaviti vrhunski Centar za Hitnu medicinu i Polikliničku djelatnost - rekao je dr. sc. Željko Marušić.

Kako smo već pisali, nova bolnica, koju bi gradili Kinezi, nalazila bi se na zemljištu na kojemu je, prema ideji prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, nekadašnjeg rektora Sveučilišta u Splitu, trebao niknuti Sveučilišni kampus. Općina Klis je odlukom Općinskog vijeća poklonila spomenutu zemlju Sveučilištu u Splitu, s obavezom da se na tom mjestu napravi Sveučilišni kampus. Sveučilište je izradilo idejni projekt koji su napravili stučnjaci s Fakluteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i na temelju tog projekta je Općinsko vijeće Klisa donijelo odluku. Ugovor je sklopljen na osam godina, a vlasništvo nad zemljom je "prebačeno" na Sveučilište tih osam godina uz obavezu da se projekt na 22 hektara i završi u tom roku.

U Kampusu su bila predviđena četiri sadržaja. Prvi je Dom za studente i studentsku prehranu za preko tisuću studenata i taj je objekt trebao imati preko 10 tisuća kvadrata. Drugi objekt koji je tamo trebao "niknuti" prije "kineske bolnice" je Inkubator - tehnološki park na oko 4,5 tisuća kvadrata, potom Sveučilišna bolnica od oko pet tisuća kvadrata, kao i teren za proizvodnju hrane za Studij mediteranske poljoprivrede (staklenici i zgrada) na oko četiri tisuće kvadrata, pojašnjava Slobodna Dalmacija.

Uz to, trebala je biti napravljena i sportska dvorana, park s jezerom, šetnice i biciklističke staze. Sve je to trebalo niknuti na udaljenosti od oko 14 kilometara od Grada Splita. Međutim, tada su se pojavili Kinezi.

Da se radi o jednom od "najpotentnijih zemljišta" ne samo u Gradu, već i u Hrvatskoj mišljenja je poznati splitski arhitekta Jurica Jelavić.

- Ukoliko bi došlo do implementacije, odnosno izmiještanja KBC-a Split na Klis, zemljište na kojemu se nalaze dvije bolnice (Firule i Križine) postaje, u pravom smislu riječi, dio gradskog tkiva. Po mome mišljenju, to treba biti zona mješovite gradnje, a ne nikako zona gradnje samo za turizam ili stambene izgradnje. Ako se Grad deklarirao kao sveučilišni grad, prvenstveno treba vidjeti je li Sveučilište u Splitu ostvarilo sve svoje projekte i ukoliko nije, na tom zemljištu treba dati mogućnost širenja Sveučilišta. Uz to treba omogučiti izgradnju turističkih sadržaja, kao i stambenog dijela. Mislim, da bi to trebalo izgledati nešto kao dio Splita, između Firula i Križina. To je suvislo strukturirana gradnja, u kojoj imamo stambene jedinice, poslovne prostore, hotel.... A, svakako bi trebalo na tom prostoru sagraditi hospicij ili prenamjeniti dio postojećih zgrada KBC-a Split dijelom u hospicij, a dijelom u hotele za seniore. To bi uvelike unaprijedilo tzv. medicinski turizam koji je sve više prisutan u svijetu - kazuje Jelavić.

Na kraju je Jurica Jelavić naglasio, kako u slučaju gradnje "kineske bolnice" u Klisu Splitu treba ostaviti određene medicinske sadržaje.

- Prvenstveno tu mislim na Objedinjeni Hitni medicinski prijam (OHBP), kao i hitne medicinske službe, jer Split ne smije ostati bez toga. Ujedno, pod hitno se moramo početi sustavno baviti riješenjem prometnog kolapsa u Splitu, jer bez svega toga neće biti ni bolnice na Klisu - zaključuje arhitekt Jurica Jelavić.

hr Wed Aug 28 2019 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8321dc29111c7a898b456f/80

Bulj poručio: "Dalmacija je zaboravljena i izložena obećanjima iz godine u godinu!"

- Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - kazao je Bulj na aktualnom satu u Hrvatskom saboru.
– Godinu i pol dana u Splitu je Vlada donijela značajne projekte i mjere u iznosu od dvije milijarde kuna, poglavito u izgradnji prometne infrastrukture. Ovog ljeta gradonačelnici Dubrovnika i Splita na konferenciji su istaknuli kako nikad veće gužve nisu bile u prometu što znači da nikakvih poboljšanja nema. Ne samo u Splitu i Dubrovniku, nego, primjerice, u Sinju gdje za proći kroz Sinj do Splita vam treba pola sata jer je kružni tok usred Sinja katastrofa!
Brza cesta od Kukuzovca do Križica 2016. se zaustavila, a spojila bi Cetinsku krajinu, koja je veća prostorno od Međimurske županije i po broju stanovnika od Ličke, i priobalje.
Vrgorac, tunel Ravča – Drvenik, cijelo to područje priobalja i zaleđa prosvjeduje. 
Imamo slučaj spoja od Imotskog do Zadvarja koji se iz godine u godinu obećava. Ja sam vam tu olakšao posao, položio sam kamen temeljac pa možete krenuti s radovima - ustvrdio je Miro Bulj i pobrojao samo neke od problema Dalmatinske zagore koji, kako kaže, nailaze samo na obećanja, posebice ona pred izbore.

Među ostalim se Bulj osvrnuo na stanje u Županiji koja je postala, kako je i ranije govorio, feud kojim upravljaju struje u unutastranačkim borbama dok je Dalmacija zaboravljena:
- Zaborav prema Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori je nepravedan. Bili ste u Sinju na Alki i Velikoj Gospi, dali ste izjavu da župan Boban vodi brigu o tim projektima. Jedino o čemu on vodi brigu je o utjecaju na natječaj, mi smo taoci sukoba Bobana i Sanadera u županiji i to je problem o kojem ste vi upoznati - kazao je Mostov zastupnik.

Još jedan od važnih problema je i onaj oko bušenja Dinarida, premijeru Plenkoviću rekao je Bulj:
- Zanima me jeste li pratili bušenje Dinarida na područjima Gorskog Kotara, Ravnih kotara, šibenskog zaleđa, Dalmatinske zagore. Vjerojatno niste procijenili kakve štete to donosi. Vaš ministar se hvalio da će Dinara postati zaštićeno područje, ali nakon toga Ina dobiva natječaj za bušenje tih istih prostora. 
Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - oštro je svoje izlaganje zaključio Bulj na aktualnom satu jučerašnje sjednice Hrvatskog sabora.


hr Thu Sep 19 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01968cb9e03e659c8b4674/80

Prkić objavio sumnjiv ugovor: 150 mjesta parkirališta prodano privatniku za manje od tisuću eura

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan
Splitski gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić javno je objavio ugovor iz kojeg proizlazi da je Javna ustanova Sportski objekti, odnosno njen ravnatelj Tomislav Borozan, blizak Željku Kerumu, s prethodnikom Serđanom Guštinom pogodovala privatnoj tvrtki tako što joj je na korištenje i upravljanje dodijelila parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno.

Pored toga, Prkić je objavio i da je koncem 2016. godine, dvije godine prije isteka ugovora, sklopljen dodatak po kojemu se najam produljuje za još pet godina, a kao razlog navodi činjenicu da je upravo te godine Grad Split osnovao svoju tvrtku Split parking i odlučio na nju prenijeti sve gradske površine namijenjene parkiranju. Na ovaj način pak parkiralište sa 150 mjesta ostalo je u privatnim rukama uz vrlo povoljne uvjete sve do konca 2021. godine.

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan: Split parking na jednom svom parkingu upola manje površine i broja mjesta od ovoga zarađuje četiri puta više nego Javna ustanova na ovom dijelu svoga vlasništva.

Ugovorni odnos za parkiralište u Osječkoj traje još od 2008. godine, kada je Javna ustanova odlučila prepustiti održavanje parkirališta privatnicima. Posljednji ugovor potpisao je Tomislav Borozan 2013. godine, ravnatelj u doba gradonačelnika Keruma, a dodatak 2016. godine potpisao je njegov nasljednik Guštin, inače bivši šef splitske policije. Ponovnim dolaskom na vlast HDZ-a i Keruma, Borozan se vratio u svoju staru fotelju, piše Tportal.

hr Thu Sep 19 2019 07:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8313b129111c1b888b45b3/80
Foto: Tonči Lalić

FOTO Prepuna makarska riva uživala: Održana povijesna bitka Mukules iz 887.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke
Povijesnom bitkom iz 887. godine u Makarskoj je obilježen dan Hrvatske ratne mornarice. 18. rujna te godine flota pod vodstvom kneza Branimira pobijedila je Mlečane kod Makarske. U bitci nazvanoj Mukules, Neretljani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz.

Upravo u spomen na taj dan u Makarskoj se uprizorila slavna bitka između gusara i mletačke flote, uz bogati popratni program pa je makarska riva bila pretijesna za sve znatiželjne posjetitelje.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke, a kako je bilo u srijedu navečer u Makarskoj pogledajte u fotogaleriji Tončija Lalića.
hr Thu Sep 19 2019 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d83222729111c3b888b45b3/80
Foto: Ivica Vrandečić

20 godina od osnutka: Idućeg vikenda na Bačvicama kreću “Dani picigina”

Povodom 20. godišnjice našeg društva ovogodišnji “Dani picigina” održat će se 27. i 28. rujna na kupalištu Bačvice, te 23. listopada na dan godišnjice svečana proslava u knjižnici Marko Marulić
Nakon 10-ak godina uspješnih održavanja Prvenstava svita u piciginu prošle godine došlo je do zasićenja i promjene natjecateljskog koncepta. Ustanovljeni su Dani picigina, manifestacije revijalnog karaktera kroz koju se osim picigina nastoji promovirati neke druge tradicijske i nove igre i aktivnosti, a sve to u organizaciji Ekološkog društva "Picigin Bašvice".

Tako i ove godine, uz nezaobilaznu reviju Picigina održat će se i revijalne utakmice Baluna na salbunu, Baluna u plićaku (Nogbi), Glavometa, te nekih novih igara poput Picigola, Picingtona i Pennisa.
Također, osim sportskih događanja predviđena je i akcija hortikulturnog uređenja plaže uz sadnju ukrasnog bilja i sadnica stabala.

PETAK 27. RUJNA (17 sati)
U popodnevnim i ranim večernjim satima predviđena je radna akcija uređenja plaže, ravnanje suhog dijela plaže i priprema terena za sutrašnji program igara na suhome te priprema rupa za sadnju zamjenskih tamarisa i ukrasnog bilja. Sav alat bit će osiguran od strane društva. Na radnoj akciji očekuju se članovi društva, a naravno dobrodošli su i građani i simpatizeri društva.

SUBOTA 28. RUJNA (10 sati – početak službenog programa)
10.30 sati − Balun na salbunu, Balun u plićaku (Nogbi) i Picington. Odmah potom kreće sadnja ukrasnog bilja i stabala
10:40 do 12 sati − Picigin – revija piciginaških ekipa sa Bačvica i susjednih Firula
12 do 12:30 sati − Picigol u moru, Pennis u moru 
13 sati − Druženje uz zakusku i piće 

SRIJEDA 23. LISTOPADA (18 sati  – Knjižnica Marko Marulić)
− Svečana proslava dvadesete godišnjice osnivanja Ekološkog društva “Picigin Bačvice”, uz prigodni program i dodjelu zahvalnica
hr Thu Sep 19 2019 07:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .