Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf0370a29111ce9ae8b464b/80

Prisegnuli suci porotnici Županijskog suda u Splitu

Njihov mandat traje četiri godine, ali imaju pravo reizbora što su mnogi i ovoga puta iskoristili.

Nakon što je na sjednici Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije održanoj 26. ožujka 2019. godine doneseno rješenje o imenovanju sudaca porotnika Općinskog suda u Splitu, danas  su u  nazočnosti Predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, zamjenika župana Luke Brčića i zamjenika predsjednika Županijskog suda Ivice Botića u Splitu, u prostorijama Splitsko dalmatinske županije prisegnuli 33 suca porotnika i pet sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Splitu. Njihov mandat traje četiri godine, ali imaju pravo reizbora što su mnogi i ovoga puta iskoristili.

Okupljene je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar. 

– Radi se o proceduri koja se svake četiri godine odigrava ovdje u županiji. To je prisega sudaca porotnika i sudaca za mladež. Radi se proceduri koju može ispuniti svaki građani kojeg netko predloži i koji zadovoljava zakonom propisane kriterije. Obavili smo svečani čin i vjerujem da će svi suci porotnici odgovorno obavljati svoju dužnost, krajnje moralno i u zakonskim okvirima – kazao je Sapunar nakon ceremonije.

– Suci porotnici su jako bitni u donošenju sudskih odluka. Oni su obično onaj jezičac na vagi, trenutak kada stvar treba sagledati možda s pravednije, životnije i pravednije strane. Jako su bitni u sagledavanju cjelovitosti problema u sustavu donošenje sudskih odluka. Njihov angažman je vrlo bitan, ne smiju se “bojati” aktivno sudjelovati u smislu postavljanja pitanja i angažmana u samoj raspravi. To je ono što odlikuje donošenje sudske odluke i to nam je jako bitno – kazao je sudac Ivica Botić.

Za suce porotnike Općinskog suda u Splitu, na četiri godine, imenovani su: Smiljana Đurđević, Živka Dimlić, Ljubica Srhoj Fržop, Karmen Ganza, Jordana Bolanča, Neda Anđelić, Vanja Perasović, Siniša Jelavić, Neven Ćatipović, Jure Papić, Smiljana Bbaić, Nevenka Gordana Ćurković, Rada Veštić, Vicenco Dumanić, Nedjeljka Marunica, Katica Bikić, Miranda Bulić, Ana Perkušić, Vedran Vlaić, Nives Juričev Martinčev, Sandra Rautalin, Tončica Roguljić, Snježana Boljat, Mate Akrap, Biserka Perkušić, Ana Milin, Paula Mindoljević, Petar Brković, Tomislav Tafra, Ivana Dragošević, Ratka Bakić, Vanja Vojković i Jelka Tomaš.

Na istoj sjednici županijske Skupštine u ožujku ove godine, doneseno je i Rješenje o imenovanju sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Splitu. Danas su prisegnuli: Tomislav Tafra, Ivana Dragošević, Ratka Bakić, Anela Borčić i Mia Šodan.


hr Thu May 30 2019 22:04:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac2126d2af47f9e558b4883/80
Foto: makarska-info.hr

Treba li u Makarskoj zabraniti novogradnju? 'Brojne zgrade su na septičkim jamama'

Zamišljeno je kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, a danas je sinonim za potpuni kaos i nered

Hrvatska se obala, a posebno  makarsko priobalje bori protiv betonizacije. U nekim djelovima grada više ne postoje zelene zone, šume, parkovi, ali ni primjerice kanalizacija ili nogostupi. 

Pitanje je stoga je li Makarska prvi grad u kojem treba potpuno zabraniti novu gradnju prije nego se uguši u betonu?

Urbanistička slika Makarske i šire okolice, danas je kaotična arhitektonska slika, a vrijeme je najbolji pokazatelj što se dogodilo s Velikim Brdom. Prvotno zamišljeno kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, danas sinonim za potpuni kaos i nered.

- Postavlja se pitanje zbog čega, čemu i zašto ljudi ruše sami svoju vrijednost. Po meni je to jedan intelektualni poremećaj. Grade se objekti gdje bi trebali i gdje ne bi trebali. Tu nema nikakvih kriterija", kaže Ivan Šimić iz SOS Osejava.

Način na koji se grad razvija garantira vrlo skori kolaps. Makarska je na rubu katastrofe, kaže Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a koji u Makarskoj ljetuje preko 20 godina.

- Problem je što ti svi kvartovi novosagrađeni nemaju nikakve društvene sadržaje. Kako stvari stoje nisu ni građeni da bi se u njima živjelo, nego samo isključivo da bi se 20, 30 ili 50 dana u godini iznajmljivali", smatra Beus Richembergh.

- U kratkom roku je to sve upropašteno, upravo zbog te silne pohlepe oko gradnje zbog prevelike izgrađenosti, tako da se i te vile više ne mogu ni prodat, ni darovat", kaže Jagoda Martić, potpredsjednica Gradskog vijeća Makarske.

Gradonačelnik nije odgovarao na pozive, pa je tako i odgovor na pitanje koliko je izdano građevinskih dozvola u proteklih 5 godina, bilo nemoguće dobiti, piše vijesti.hr

- Prestrašno je. Ono što je još strašnije je to da su brojne zgrade na septičkim jamama, pa onda imate problem sa zagađenjem mora i svega ostaloga. Dakle, mi sami smo ti koji režemo granu na kojoj trenutno sjedimo, živimo, radimo", tvrdi Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice grada Makarske.

- Turistička zajednica kaže, ima slogan Makarska u zagrljaju prirode, ako ovako nastavimo vrlo brzo dolazimo do toga Makarska u zagrljaju betona", zaključuje Martić.

hr Sun Sep 22 2019 20:43:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d87932429111c7d8a8b46fb/80

Besplatna informatička edukacija u kotaru Lokve

Edukacija se održava ovog utorka, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.
Uz veliku pomoć Splitsko Dalmatinske županije i grada Splita Udruga za edukaciju građana organizira i poziva sve građane Splita i naše županije da se priključe tečaju informatike i rada na pametnom telefonu ovaj utorak  24.09.2019. u 09:00 u prostorijama gradskog kotara Lokve, Šižgorićeva 5, 21000 Split.

Tema edukacije je prijenos i spremanje fotografija s pametnog telefona na računalo kako bismo oslobodili prostor na pametnom telefonu. 

Ulaz je besplatan, svakog polaznika očekuje elektronsko izdanje skripte za starije "Rad na pametnom telefonu" koju daruje grad Split. 
hr Sun Sep 22 2019 17:28:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8767e829111c838a8b469c/80
Foto: Facebook

Ministrica Divjak poslala poruku: Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje

Pogledajte video...
Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom toga, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je videoporuku naziva "Moram ti reći nešto važno, molim te poslušaj" putem svog Facebook profila. 

- Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje. Nemoj trpjeti nasilje, prijavi nasilnika i prekini šutnju. Kao društvo trebamo prestati šutjeti, svi trebamo dati podršku, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više. - poručila je ministrica.


hr Sun Sep 22 2019 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58947192b47398420c8b45a1/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prije točno 20 godina na sudu su ubijene tri žene

U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u znak sjećanja na stravično ubojstvo tri žene na Općinskom sudu u Zagrebu prije 20 godina. U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće. - piše HRT

Ivana Mašić, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu, kazala je da se svake godine okupljaju ispred vrata kako bi se sjetili nevinih žrtava, ali i zato da bi poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, izjavio je da smo ove godine svjedočili tome da se u Đakovu u centru za socijalnu skrb dogodio manijakalni zločin.

- Na nama je da gradimo jedan bolji sustav, gdje ovakvih stvari neće biti. Uloga pravosuđa je da, kada se nažalost, tako nešto i dogodi, da budemo brzi u postupcima i da izričemo kazne koje će biti odvraćajuće, dodaje.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako je u Hrvatskoj nažalost nasilje u porastu - nasilje prema drugačijima po bilo kojoj osnovi ili pak onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su u pravilu uvijek to žene. Zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi.

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, izjavila je da je stopa nasilja izuzetno visoka. Forum žena SDP-a smatra da se moraju izdvojiti ozbiljna financijska sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.

U znak sjećanja na nevine žrtve nasilja i u spomen na zločin koji se prije 20 godina dogodio u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, u Uredu predsjednice Republike na Pantovčaku postavljeno je 20 ruža. 
hr Sun Sep 22 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .