Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e12e78029111c86548b463d/80
Foto: Pixabay

Danas slavimo Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Ciklus božićnih blagdana danas zaključujemo blagdanom Sveta tri kralja koji je jedan od najstarijih katoličkih blagdana, a nastao je na početku 3.stoljeća

Mudraci s istoka kojima se prema evanđelju po Mateju ne spominju ni imena ni broj, sjajna zvijezda vodila je do Jeruzalema. Kada su stigli u Jeruzalem poklonili su se novorođenom Isusu te mu darovali tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i smirnu kao čovjeku.

Kako se ova predaja godinama prenosila, tako su i mudracima dodijeljena imena: kralj Gašpar, kralj Melkior i kralj Baltazar.

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje blagdan je koji u božićnom ciklusu jasno izražava sveopće Božje milosrđe, Sveta Tri kralja imali su otvoreno srce i um da spoznaju Božje podražaje iznutra i prate znakove izvana. 

Svojim utjelovljenjem, Isus je zasjao toliko jako da je uspio obasjati i one najudaljenije koji su vapili za Bogom. Mudraci s istoka, s obzirom na to da su bili  spremni na hod s Bogom bili su dostojni Kristova milosrđa koje im je iskazano jer su primljeni u betlehemsku štalu. 

U tom je putu mudraca s Istoka simbolizirana sudbina svakog čovjeka: naš je život hod osvijetljen svjetlima da pronađemo ljubav, istinu, unutarnji mir, pravednost i slobodu. Bogojavljenje je jedna zvijezda, ali nam je i Herod jedan put i zapreka na putu, što se uvijek događa na putu vjere.

Stoga su kršćani danas pozvani da se poput mudraca potrude i pođu do Betlehema pronaći u Jedinorođencu pravo lice milosrdnog Boga, da se obogate darom njegova života koje prebiva u našoj duši.

U hrvatskoj je tradiciji golemo značenje blagdana Sveta tri kralja. Pa tako taj blagdan karakteriziraju vjerski i svjetovni obredi. Vjerske obrede tradicionalno čine: blagoslov vode, škropljenje blagoslovljenom vodom i blagoslov kuća. S druge strane, svjetovni obredi nekada su se ogledali u maskiranim ophodima zvjezdara i koledara, te u apotropejskim obredima. U izvođenju su do naših dana sačuvani samo blijedi odbljesci nekadašnjih obreda. 

Isto tako, Marko Dragić u svom proučavanju blagdana Sveta tri kralja u Hrvatskoj tradiciji ističe da se uz blagdan Sveta tri kralja kod Hrvata i drugih naroda vežu i određena narodna vjerovanja poput onih da će sretnim biti onaj koji oko ponoći vidi otvoreno nebo. 

hr Mon Jan 06 2020 08:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalim strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .