Priprema se novi zakon: Napokon odzvonilo iskorištavanju studentskog rada?

Radnici se uskoro više ne bi trebali brinuti da će njihovo radno mjesto zamijeniti, za poslodavca isplativiji, studenti. Novi bi Zakon o obavljanju studentskih poslova trebao zaštititi studente i radnike. Naime, poslodavci koji bi nekom radniku otkazali ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga na to isto mjesto šest mjeseci neće moći zaposliti studenta. Time poslodavci više ne bi mogli iskorištavati studente kao jeftiniju radnu snagu., piše globalnovine.eu

Samo jedna je to od promjena koje predlaže novi nacrt zakona i koji bi, ako na kraju bude usvojen, mogao stati na kraj nekim očitim rupama u sadašnjem zakonu, a koje ostavljaju velik prostor za malverzacije radnom snagom.

Sukladno tome, ovim bi se zakonom trebala pripisati minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova. Ona bi se izračunavala s obzirom na minimalnu bruto plaću. Odnosno, podijelivši minimalnu bruto plaću sa 160, dobijemo minimalnu satnicu za taj posao.  Do sada je svaki studentski centar sam propisivao minimalnu satnicu, a valja se podsjetiti da su neki studentski servisi znali dopuštati i satnice od 11 ili čak manje kuna!

Velika promjena za koju se zalagalo i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola na čelu s Karlom Kolesarom jest mogućnost studentskog rada za izvanredne studente. Svi oni izvanredni studenti koji nisu u stalnom radnom odnosu uskoro bi mogli raditi preko studentskih centara, što za njih do sada nije bilo moguće.  Naravno, morat će dokazati da zaista studiraju, odnosno da su u prethodnoj akademskoj ostvarili najmanje jedan ECTS bod.

“Novi bi mi zakon znatno olakšao život jer sad moram raditi i osam sati dnevno tako mi je teško učiti za fakultet. Uz to, otkad sam izgubila status redovnog studenta pa više nisam mogla raditi preko studentskog ugovora, počela sam raditi preko agencije, a samim time smanjila mi se i plaća”, rekla je Ivana Novak, studentica ekonomije koja radi u call centru.

NOVI ZAKON OMOGUĆIO BI DA UZ STUDENTSKE CENTRE I VISOKA UČILIŠTA MOGU OBAVLJATI POSREDNIČKU FUNKCIJU PRI ZAPOŠLJAVANJU

Povećat će se i inspekcijski nadzor kojeg će obavljati središnje tijelo državne uprave mjerodavno za poslove inspekcije rada. Pojačan nadzor trebao bi potaknuti poslodavce da vode stružu evidenciju o obavljanju studentskih poslova. To bi poslodavcima, primjerice, onemogućilo da pišu noćni rad kao dnevni te tako uskraćuju studentima veću satnicu koju bi za noćni rad trebali dobiti.

Novi zakon omogućio bi da uz studentske centre i visoka učilišta mogu obavljati posredničku funkciju pri zapošljavanju. No, za tu djelatnost morat će ispuniti neke uvjete. Tako moraju osigurati smještajne jedinice i prehrane za studenta te osnovati službu za studentski standard.

U Radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga zakona uključeni su predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, učenika, studenata, studentskih centara, poslodavaca sindikata i djelatnici Ministarstva znanosti i obrazovanja., pišu globalnovine.eu

Nacrt Zakona o obavljanju studentskih poslova možete pročitati na https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6339, a tamo možete i sudjelovati u javnoj raspravi.

POSLJEDNJE DODANO: