Sa sinjske mise odjeknula je poruka gvardijana fra Ante Čove: “Mladi, ostanite gdje vas je Bog zasadio!”

Na kraju blagdanskog slavlja u Sinju prigodnim se riječima obratio novoizabrani sinjski gvardijan fra Ante Čovo koji je odmah, na početku govora, dao doznanja da neće puno riječi predati na politička pozdravljanja pa je tako tek, među okupljenim visokim dužnosnicima i uzvanicima, pozdravio rektora i prorektora Sveučilišta u Splitu – Dragana Ljutića i Gordana Karduma.

Ipak, samo kratko i odvažno je kazao svim političarima i dužnosnicima:
– Ne zatvarajte nebo nad hrvatskim čovjekom! – 

Zahvalio se hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata jer bez njih, kako je rekao gvardijan Hrvatske danas ne bi ni bilo:
– Da nije bilo žrtve naših branitelja tko zna bili ja stajao pred vama danas, tko zna bili mogao biti ovako slobodan i tko zna bili uopće mogli slaviti ovaj blagdan, služiti svetu misu. Ne bojte se pokazati ranjenu ruku i nogu, ne bojte se pokazati bol jer vi ste povezani s nebom – ustvrdio je Čovo.

Poseban je pozdrav uputio svim starijima – bakama i djedovima jer su, kako je istaknuo, živili u teškom vremenu:
– Naši stari živjeli su u vremenima u kojima nije bilo slobodno i dopušteno rađati niti odgajati djecu u Božjemu duhu. Ipak, oni su ustrajali u tome i pokazali su još jednom kako je čovječji duh itekako jači od bilo koje prijetnje – rekao je sinjski gvardijan.

Fra Ante Čovo posebnu je poruku imao i roditeljima:
– Roditelji, s rađanjem djece otvarate nebo! Budite i dalje zaljubljeni u život, a ne samo u vlastiti komod. Nemojte dopustiti da vam djecu odgajaju moderne komunikacijske tehnologije i moderni mediji – 

Na kraju svog govora Čovo je imao poruku za mlade koju je rekao da mu je najteža za izreći. Pozvao je sve da ostanu u Hrvatskoj:
– Bog vam je udijelio tolike darove, sposobnosti i talente i postavio vas, ne u Irsku, Švedsku ili Njemačku, već u Hrvatsku. Odlaskom iz Hrvatske zatvarate nebo, jer osiromašujete Hrvatsku za svoje darove i svoje sposobnosti. Materijalizam neka ne kupi za vas jednosmjernu kartu jer nema ljepšeg, ugodnijeg i duhovnijeg života od života u Hrvatskoj – zaključio je fra Ante Čovo, a za govor je dobio gromoglasan i dugotrajan pljesak oko 50 tisuća vjernika koji su, na trgu dr. Franje Tuđmana, gotovo tri sata pratili svečanu svetu misu s procesijom.

POSLJEDNJE DODANO: