Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584aa6af1eea8f9d2e8b4730/80
Foto: Wikipedija

Izložba rekonstruiranog tradicijskog ruha i nakita Nikole Kapetanovića

Na otvorenju će nastupiti plesni ansambl i ženska vokalna skupina „Oštrokondže“
Dana 10.12.2016. godine u prostorijama dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću s početkom u 19 sati održat će se izložba rekonstruiranog tradicijskog ruha i nakita autora Nikole Kapetanovića iz Kaštel Kambelovca.

 Na otvorenju će nastupiti plesni ansambl i ženska vokalna skupina „Oštrokondže“ koji djeluju pri KUD-u Putalj iz Kaštel Sućurca gdje je gospodin Kapetanović jedan od voditelja plesa i pjevanja. Uz njih će nastupiti i klapa „Štorija“ iz Kaštel Kambelovca te mlada pjevačica Ivona Mandić u pratnji gitarista Josipa Grgantova.

Izložba će biti otvorena i u nedjelju 11.12.2016.do 13 sati.

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 13:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56be25f56f861ac9068b464e/80
Foto: Ilustracija Zdravlje prirode

Šaka orašastih plodova na dan - doktor iz kuće van

Svakodnevno konzumiranje šake orašida za polovinu smanjuje opasnost od fatalnog ishoda kod respiratornih bolesti, kao i opasnost od razvoja dijabetesa za 40 posto

 Kod osoba koje dnevno konzumiraju oko 20 grama orašastih plodova manja je vjerojatnost od razvoja potencijalno fatalnog ishoda nekih bolesti poput srčanih oboljenja ili karcinoma, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika. 

Svakodnevno konzumiranje šake orašida za polovinu smanjuje opasnost od fatalnog ishoda kod respiratornih bolesti, kao i opasnost od razvoja dijabetesa za 40 posto. Ustanovljeno je da konzumiranje male količina orašastih plodova smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti za gotovo 30 posto, od razvoja raka za 15 posto te od preuranjene smrti za 22 posto, prenosi Independent. 

- Nutricionističke studije dosad su uglavnom bile usredotočene na teške bolesti poput teških srčanih oboljenja, moždanog udara i raka, a ovdje smo istraživanje proširili, odnosno fokusirali smo ga i na podatke o ostalim bolestima - rekao je suautor studije Dagfinn Aune s londonskog Imperial Collegea.

- Ustanovili smo dosljedno smanjenje rizika od razvoja brojnih bolesti, što je snažan indikator povezanosti svakodnevnog konzumiranja orašida i razvoja raznih bolesti, a to je značajan učinak s obzirom na tako malu količinu hrane - kazao je Aune.

Znanstvenik je s kolegama analizirao podatke prikupljene na 800.000 sudionika iz cijeloga svijeta. Studija je 'pokrila' konzumiranje svih vrsta orašida, nutritivno vrijednih namirnica - izvora vlakana, nezasićenih masnih kiselina, proteina, vitamina i minerala koje imaju višestruko povoljno djelovanje na organizam, odnosno krvožilni i probavni sustav te imunitet. Mogu uspješno smanjiti razinu kolesterola u organizmu.

- Neke vrste orašida, poput oraha i američkih kikori oraha bogate su antioksidansima, koji smanjuju mogućnost razvoja raka. Unatoč tome što su bogati masnoćama, bogati su vlaknima i proteinima, a raspolažemo i podatkom po kojemu s vremenom mogu smanjiti i rizik od razvoja pretilosti, no za to su nam potrebna dodatna istraživanja - kazao je Aune, upozorivši da orašidi kod nekih osoba mogu izazvati alergijske reakcije o čemu svakako treba voditi računa. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu BMC Medicine. 

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 12:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584a8a051eea8ffa358b4591/80
Foto: Facebook

„A di si ti?“: U subotu svi na tradicionalnu humanitarnu akciju udruge MoSt

Tradicionalna akcija „A di si ti?“ održat će se u subotu, 10.prosinca, na Trgu Gaje Bulata, (ispred HNK-a Split) s početkom u 9 sati

Punih 16 godina splitska udruga MoSt uspješno organizira humanitarnu akciju pod nazivom "A di si ti?". Cilj je senzibiliziranje javnosti za problematiku beskućništva u Splitu, promocija solidarnosti i volonterstva, te prikupljanje pomoći za korisnice i korisnike programa Skrbi i brige za beskućnice i beskućnike ove udruge. Odaziv građana svake je godine sve veći, a humanitarni buvljak kojim akcija završava postao je splitska tradicija. 

 - Ove godine u pripremi, te na samoj akciji sudjeluje 69 različitih organizacija, institucija, škola, stranaka, poduzetnika, udruga, ugostiteljskih objekata i pojedinaca. Na samoj akciji očekujemo više od 400 volontera na 36 štandova – doznajemo iz Udruge.

 Svoje rukotvorine, nove i rabljene proizvode ove godine ponudit će: OŠ Lučac, OŠ Primorski Dolac, OŠ Žrnovnica, Dječji vrtić Selca Brač, V. gimnazija, Graditeljsko geodetska tehnička škola Split, Komercijalno – trgovačka škola, Visoka škola ASPIRA, IV Gimnazija Marko Marulić, Slobodna Dalmacija, MK Fjaka, Rotary Klub Split Plus, Radio Dalmacija, GLOKALIST + Fabrique, Luka Ice Cream & Cakes, Rotary Klub Split Novi, Splitski portal, HSLS Split, HNS Split, stranka Pametno, O La La – večere za beskućnike, Bobis, Tete pričalice Split, OŠ Ravne njive, Anđela Prnjak i Mirela Jelaska, Klub sretnih Žena, Zajednica Talijana Split, Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST, GD Crvenog križa Zagreb, Udruga Milosrđe – Karlovac, volonteri Socijalne samoposluge, Le Meridien Hotel Lav,  III. gimnazija Split , 4N i Totalni FM Split, Regionalni Centar čistog okoliša d.o.o. i Hrvatska poštanska banka.

 Na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji koju podržavaju CB Lobby, CB Periska i Chillton bar Split, sudjelovat će i volontirati: CROPIX , OŠ Mertojak, CroMSIC, Škola likovnih umjetnosti, Dom za odgoj djece i mladeži Split, Kaštelansko kazalište, Plesni Klub Noa Spalatine, Dječji zbor Srdelice, Vespa klub Split i Liga za prevenciju ovisnosti.

Akcija koju organiziramo uz pomoć Grada Splita, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, HDS ZAMP Split i HNK Split, održat će se u subotu od 9 sati, a  u 10:30 sati na štandovima će nam se u ulozi volontera pridružiti gradonačelnik grada Splita, gospodin Ivo Baldasar, kao i predstavnici gradske uprave te osobe iz javnog života grada Splita – rekli su iz Udruge.

 Budite otvorena srca (i novčanika) te pomozite radu udruge MoSt i ove subote!

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 12:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f399bdb07835f40e8b598f/80
Foto: Screenshot YouTube

Kamo za vikend?

Naš vam portal i ovoga petka donosi pregled vikend-događanja u klubovima diljem Dalmacije

PETAK

Split

Black & White-  The Band ft. DJ Damir

Central- All Night White

Cox- Branko Medak

Fabrique- Disco w. DJ Sola

Judino drvo- Psihomodo pop

Kauri- Noć Hercegovaca- Grupa Boss & DJ Gallardo

Moon- DJ Kix

Quasimodo- AB FAB

Restoran Rusulica- Festivo bend

Vanilla- Doris Dragović

Velvet- DJ Robex

Versi- Fri-YAY party by Bravo bend

Vintage- Totem bend

Solin

Kameleon- Brucošijada FF-a, KTF-a i Sveučilišnog odjela za studije mora- Amel Ćurić & band

Šibenik

Azimut- Mr D

Enigma- DJ Bake Senior

Inside- Lidija Bačić

NoStress- Dejan Matić

Victoria- DJ Omaks

Vintage- Mladen DJ Time

Dubrovnik

Revelin- PromUNIDU Party


SUBOTA

 Split

Buža- Tamburaški sastav Zlatni Begeš

Black & White- FIS band ft. DJ Podra + Gambling Party

Central- Age of Gold

Judino drvo- I love 80s90s with DJ Sola

Moon- DJ MM

Quasimodo- Repetitor

Restoran Rusulica- XXS

Vanilla- Disco Night

Velvet- DJ Glishoni

Versi- Mega party by Milan

Solin

Kameleon- E!Nights presents 20 years of UP & DOWN

Šibenik

Azimut- Jonathan

Enigma- Amel Ćurić

Inside- DJ Mika

Krešimir IV- Duo Acoustic

Victoria- DJ Gjuro

Vintage- DJ Jeff aka Moveks

 Dubrovnik

Revelin- Mixmass MashUp Party 

Facebook komentari

hr Fri Dec 09 2016 11:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .