Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a32c80bb9e03e10258b463f/80
Foto: Coolinarika

Neodoljivi čokoladni raspucanci: Jednostavna poslastica kojom ćete osvojiti goste

Osvojite na prvu svoje goste – neki će vas tražiti još, a neki recept

Što bi bili blagdani bez čokoladnih i mirisnih keksa, bez đumbira i čokolade? Samo slobodni dani! Zato još danas ispecite ove mirisne, čokoladne raspucance i u blagdane uplovite spremni. Osvojite na prvu svoje goste – neki će vas tražiti još, a neki recept.

Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju. Jeste li za?

Sastojci (za oko 30-35 keksića):

170 g tamne čokolade
115 g maslaca
2 jaja
100 g glatkog brašna
125 g šećera (smeđi ili bijeli)
20 g gorkog kakaa
1 žličica praška za pecivo
1 i pol žličica đumbira u prahu
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za valjanje

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (prosijte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.

2. Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte. 

3. Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) te ekstrakt vanilije. Na kraju malo po malo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte.

4. Smjesu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.

5. Žličicom (ili žlicom za sladoled) vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha.

6. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti.

7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.

8. Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Thu Dec 14 2017 19:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a32866ab9e03e24268b45a1/80
Foto: Pixabay

Obilje igračaka može kočiti dječju maštu i fokusiranost

Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju "Ponašanje i razvoj djece" o čemu izvještava portal ScienceNews

 Kako se bliži vrijeme božićnog darivanja roditelji ne štede novca da razvesele svoju djecu, no mnogo igračaka, koliko god lijepe i pametne bile, mogu zakrčiti ne samo prostor, već i um djeteta, upozoravaju stručnjaci.

Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju "Ponašanje i razvoj djece" o čemu izvještava portal ScienceNews. 

Znanstvenici koje je predvodila radna terapeutkinja  Alexia Metz sa Sveučilišta u Toledu u američkoj saveznoj državi Ohio proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključivo vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom.

Također su proučavali dječju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, primjerice, dječju kanticu kao bubanj ili šešir. 

U eksperimentu je sudjelovalo tridesetšestero djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriju igraonici i pritom su ih snimale kamere. Pri jednom posjetu u igraonici su bile samo četiri igračke, a u drugoj prigodi 16. 

Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, djeca su se igrala koristeći više igračaka i provodila  pojedinačno manje vremena sa svakom pojedinačno. No kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, dulje vremena zabavljala su se jednom igračkom - nešto više od 15 minuta. 

Autori eksperimenta ustanovili su da su djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila. 

Metz i njezini kolege opazili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, no kada se dijete zainteresira za igračku, tada igra postaje sofisticiranije i pomaže djetetu razvijati fokusiranost. 

Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dijete neprestance izloženo gomilama igračaka koje mu odvlače pozornost. 

Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektroničke uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje, smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su znanstvenici. Također drže mogućim da elektronički uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pozornost nego druge igračke. 

Autori navode da bi se djeca možda drukčije ponašala kada bi bila snimana u vlastitom domu, jer poznato je da je trava u susjedovu vrtu privlačnija. Osim toga, autori ne preporučuju optimalan broj igračaka za razvoj djeteta.

"Malo je  prerano govoriti ovo je dobro, a ovo loše", kaže Metz i zaključuje "dijete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, prosječno je svako dijete koje je sudjelovalo u istraživanju imalo oko 87 igračaka, a neke obitelji nisu ni dale točan podatak već su kratko rekle - mnogo". 

Facebook komentari

hr Thu Dec 14 2017 16:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a32927ab9e03eaa268b4573/80
Foto: D.N.

Božićni klapski koncert u Imotskom

Organizatori ovog koncerta su Kulturna udruga Pismo moja i Franjevački samostan Imotski, a nastupaju klape “Zvizdan“, “Mirjam“, “Pasika“, “Neviste“ i “Sv.Mihovil“

U crkvi sv. Frane u Imotskom u nedjelju se održava Božićni klapski koncert pod nazivom “Radujte se narodi“. Tom prigodom smo porazgovarali s jednom od organizatorica događaja Majom Punoš Rebić, koja je za naš portal najavila manifestaciju:

Pred nama je Božić, dan Isusovog rođenja, najljepši kršćanski blagdan. Kad nam je slika Božjeg rođenja pred očima,ne možemo svoju radost ne izraziti veseljem i pjesmom. Rodio se,ni više, ni manje nego sam Bog. Ususret ovom velikom i jedinstvenom rođendanu, ovu se nedjelju 17.prosinca, neće pjevati ni zvončićima, ni snjegovićima, ni saonicama, ni pahuljicama, a ni djeda mrazovima  (i njihovim mrazovskim družicama) kao ni St.Clausu/St.Nicholasu, kao ni njihovom hrvatskom hibridu - djedu Božićnjaku. 

Zima je godišnje doba čiji je najsjajniji i najblistaviji ''event'' rođenje Svjetla svijeta. Nijedno sjajno, razigrano i mirisno ''adventiranje'', po vrlim svjetskim metropolama ne može konkurirati iščekivanju rođenja Slavljenika - Isusa. 

Pozivamo vas na koncert adventskih i božićnih pjesama kojima ćemo se radovati istinskom Božiću - rođenju Kristovom. 

Dođite u nedjelju u crkvu Sv .Frane u Imotski, uživajte u klapskom koncertu tradicijskih i liturgijskih pjesama i pripremite srce za proslavu rođenja Svjetla svijeta- istaknula je Punoš Rebić

 Organizatori ovog koncerta su Kulturna udruga Pismo moja i Franjevački samostan Imotski, a nastupaju klape “Zvizdan“, “Mirjam“, “Pasika“, “Neviste“ i “Sv.Mihovil“.

Facebook komentari

hr Thu Dec 14 2017 16:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a327c3eb9e03e17268b45a3/80

Allure centar za vjenčanja s entuzijazmom organizira vaše proslave

Kuhinja koja radi po HACCAP sustavu proteže se na 110 četvornih metara najsuvremenijih strojeva za besprijekorna high-tech gastronomska zadovoljstva. Za potrebe evenata također je omogućen i privatni parking sa 145 vanjskih parkirnih mjesta i još 160 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži.

Postoje dani kada sa svojim najbližima, onima koje volite i cijenite, s prijateljima i poslovnim partnerima slavite svoje osobne i profesionalne uspjehe, dani kada je potrebno proslaviti rođenja na ovome planetu.

Sve te trenutke s najvećom strašću i entuzijazmom može organizirati za vas Allure centar za vjenčanja i evente. Lociran u sjeverozapadnom dijelu Splita, allure centar za vjenčanja i evente se nalazi samo 50 metara od Spaladium arene, te se sastoji od sale za vjenčanja i podzemne garaže za sve uzvanike.

Allure event centar osim vjenčanja, svečanih domjenaka, pričesti, krizmi, krštenja,cateringa i sličnih događaja može organizirati i kongrese, sajmove, izložbe i modne revije..

Obratite se dugogodišnjem uigranom timu s povjerenjem, jer njihov zadatak je da Vi ne trebate brinuti ni o čemu.

Facebook komentari

hr Thu Dec 14 2017 14:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .