Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.
hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae0f05a2af47f4b898b490e/80
Foto: Shutterstock

Wustenrot stambena štedionica d.d. – za život bez iznenađenja

Sezona je tu dok kažeš keks. Mi nemamo kekse ali imamo stambene kredite i do 30.06. o.g. akciju kojom trošak procjene vrijednosti nekretnine svakom korisniku kredita u kunama snosi Wustenrot.

Wustenrot stambena štedionica d.d. posluje u Hrvatskoj već 20 godina. U tom periodu izgradili smo svojim kreditima grad veličine Makarske. Stambeni krediti s namjenom kupnje i komunalnog uređenja građevinskog zemljišta, kupnju te adaptaciju i uređenje obiteljskih kuća i stanova, izgradnju i dovršenje te opremanje istih, ali i otplatu stambenih kredita drugih banaka specifični su zbog fiksne kamate cijelo vrijeme otplate, a dostupni su odmah tj. nije potreban status štediše.

Osim stambenih kredita nudimo vlastita životna osiguranja i stambenu štednju, ali uz naše partnere nudimo i osiguranje imovine, obavezno auto i kasko osiguranje, ulaganja u mirovinske fondove, gotovinske krdite i kredite za malo i srednje poduzetništvo, kartice iz programa Diners Card Cluba, dodatno zdravstveno osiguranje.

 Info e-mail: srednja.dalmacija@wuestenrot.hr 


hr Thu Apr 26 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a734cf59e313310008b45e2/80

Napitak od tri sastojka koji ubrzava mršavljenje

Nakon pretjeranog uživanja u hrani čišćenje organizma najlakše je započeti napitkom od samo tri sastojka.

Napitak od đumbira i limuna, brz i jednostavan za pripremu, odličan je izbor za čišćenje tijela od toksina. Uz to što potiče metabolizam, ovaj čudotvorni napitak pospješit će i dijetu, piše Zadovoljna.

Đumbir je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Osim toga pomaže kod nadutosti i ubrzava rad probave.

Limun pak ima diuretski učinak koji potiče otpuštanje toksina iz tijela. 

Sastojci: 
- 3 dl vode sobne temperature
- iscijeđeni sok polovine limuna 
- 1 cm korijena đumbira

Priprema:
Iscijeđeni limun i sitno izribani đumbir dodati u čašu mlake vode. Napitak ostaviti da malo odstoji i potom popiti.

Ovaj čudotvorni napitak može poslužiti kao detoksikacija i priprema za dijetu, ali i kao zdravi jutarnji gutljaj koji će vam pomoći očistiti organizam od toksina. Po želji ga možete zasladiti s minimalno meda.

hr Wed Apr 25 2018 21:51:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac6348a2af47f86678b4615/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Kofein u trudnoći povezan s dobijanjem na težini kod djece

Trudnice koje piju mnogo kave i drugih kofeinskih napitaka imaju veće izglede imati pretilu djecu od majki koje ograničavaju unos kofeina tijekom trudnoće, pokazalo je norveško istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke o unosu kofeina za gotovo 51.000 trudnica i podatke o dobitku na težini beba do prve godine te potom sve do osme godine života.

U usporedbi sa ženama koje su unosile manje od 50 miligrama kofeina dnevno, što odgovara količini manjoj od pola šalice dnevno, tijekom trudnoće one koje su unosile između 50 i 199 miligrama dnevno imale su 15 posto veće izglede imati bebu s prekomjernom težinom do prve godine života, utvrdilo je istraživanje.

S porastom unosa kofeina rasla je i težina djeteta.

Uz visoki unos od 200 do 299 miligrama kofeina dnevno tijekom trudnoće bebe su imale 22 posto veće izglede imati prekomjernu težinu a uz vrlo visok unos kofeina veći od 300 miligrama kofeina dnevno bebe su imale 45 posto veće izglede za prekomjernu težinu.

“Visoki unos kofeina tijekom trudnoće bio je povezan s prekomjernim rastom bebe i pretilosti kasnije u djetinjstvu”, kazala je autorica studije Eleni Papadopoulou iz norveškog instituta za javno zdravstvo.

“Rezultati podupiru sadašnje preporuke za ograničavanje unosa kofeina tijekom trudnoće na manje od 200 miligrama kofeina dnevno”, kazala je Papadopoulou.

Zbog toga što je studija otkrila rizik prekomjerne težine beba i kod majki koje su konzumirale manje kofeina od toga umnožavaju se dokazi na temelju kojih bi trudnice mogle razmisliti o potpunom izbjegavanju kave i gaziranih napitaka koja sadrže kofein", dodaje Papadopoulou.

“Važno je da trudnice budu svjesne da kava nije jedini izvor kofeina nego da i gazirana pića poput cola pića također mogu znatno povećati unos kofeina", kaže Papadopoulou.

Nijedno istraživanje ne može definitivno dokazati koja je razina kofeina sigurna u trudnoći zbog toga što znastvenici neće zbog etičkih razloga provoditi testiranja na trudnicama zbog potencijalne štete kako njima tako i bebama.

Kofein brzo prolazi kroz posteljicu i povezuje se s povećanim rizikom pobačaja ili poremećaja razvoja fetusa, pokazala su ranija istraživanja.

Neke studije na životinjama također sugeriraju da izloženost kofeinu u maternici može pridonijeti promjeni apetita kod bebe i prekomjernom debljanju ili promeni područja mozga koja igraju ulogu u reguliranju rasta i metabolizma, kaže Papadopoulou.

U sadašnjoj studiji 46 posto majki unosilo je manje od 50 miligrama kofeina dnevno, a 44 posto od 50 do 199 miligrama dnevno. Samo sedam posto žena unosilo je između 200 i 299 miligrama a samo tri posto vrlo mnogo kofeina odnosno više od 300 miligrama dnevno.

Unos kofeina većeg od 300 mg dnevno bio je povezan s bržim dobijanjem na težini u dobi sve do osam godina starosti djeteta.

Rezultati studije važan su podsjetnik da treba ograničiti unos kofeina na manje od 200 mg dnevno kaže Lisa Bodnar, stručnjakinja za javno zdravlje sa sveučilišta Pittsburgh koja nije bila uključena u studiju.

“Kofein tijekom trudnoće može promijeniti razvoj mozga", kaže  Bodnar. “To je važno zbog toga što mozak snažno utječe na apetit”.

 Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Open.

hr Wed Apr 25 2018 16:36:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7df2d22af47f91038b46a6/80

Muči vas kronični kašalj? Evo koji su mogući uzroci

Kašljanje je rutinska tjelesna funkcija, ali kada traje dulje vrijeme, može početi smetati u svakodnevnom životu i postati zabrinjavajuće

Kronični kašalj je kašalj koji traje dulje od 8 tjedana kod odraslih ili 4 tjedna kod djece. Uobičajeni uzroci uključuju astmu, alergije, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili bronhitis. Manje uobičajeno, može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput problema sa srcem ili bolesti pluća, piše Život i stil.

Evo koji su uzroci i simptomi kroničnog kašlja, načini liječenja i kada treba posjetiti liječnika.Što uzrokuje kronični kašalj?

Neki od uobičajenih uzroka kroničnog kašlja:

Astma: javlja se kada su gornji dišni putovi posebno osjetljivi na hladni zrak, alergene u zraku ili vježbanje. Jedna vrsta astme uzrokuje kronični kašalj

Bronhitis: kronični bronhitis uzrokuje dugotrajnu upalu dišnih putova koji mogu uzrokovati kašalj. To može biti dio bolesti dišnih putova pod nazivom kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) koja se obično javlja kao nuspojava pušenja

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): nastaje kada se kiselina iz želuca vraća u grlo. Rezultat može biti kronična iritacija u grlu koja dovodi do kašlja. 

Dugotrajna posljedica infekcije: ako je osoba imala teške infekcije, kao što je upala pluća ili gripa, mogu osjetiti dugotrajne učinke koji uključuju kronični kašalj. Iako je većina simptoma nestala, dišni putevi ostaju upaljeni još neko vrijeme. 

Curenje nosa: također poznato kao sindrom gornjih dišnih putova, curenje nosa je rezultat sluzi koja kaplje niz stražnji dio grla. To iritira grlo i aktivira refleks kašlja

Lijekovi koji snižavaju krvni tlak: mogu uzrokovati kronični kašalj kod nekih ljudi

Manje uobičajeni uzroci kroničnog kašlja uključuju:

Aspiracija: medicinski pojam kada hrana ili slina pada u u dišni put umjesto hrane. Višak tekućine može sakupljati bakterije ili viruse i dovesti do iritacije dišnih putova

Bronhiolitis: često utječe djecu i uzrokovan je virusom koji uzrokuje upalu bronhiola

Cistična fibroza: uzrokuje višak sluzi u plućima i dišnim putevima, što može uzrokovati kronični kašalj

Srčana bolest: ponekad kašalj i kratkoća daha mogu biti simptomi bolesti srca ili zatajenja srca. To se zove srčani kašalj. Osoba s tim stanjem može primijetiti da se kašalj pogoršava kada leže potpuno ravno

Rak pluća: iako rijetko, trajni kašalj može biti znak raka pluća. Osoba s tom bolešću također može osjetiti bol u prsima, kao i krv u ispljuvku

Kada posjetiti liječnika zbog kroničnog kašlja?

Kronični kašalj može postati medicinski hitno stanje. Ako uz kronični kašalj primijetite i ove simptome, javite se liječniku:

- temperatura viša od 39.5 
- iskašljanje krvi
- bol u prsima
- kratkoća daha

Ako kronični kašalj ometa svakodnevne aktivnosti, to često zahtijeva daljnji pregled liječnika. Drugi simptomi na koje morate obratiti pažnju su:

- gubitak apetita
- iskašljavanje puno sluzi
- umor
- noćno znojenje
- neobjašnjivi gubitak težine
hr Wed Apr 25 2018 16:25:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .