Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9f122b07835ba108b4850/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Znanstvenici odredili četiri razloga zbog kojih ljudi piju - koji je vaš?

Dok jedni piju kako bi se opustili, a drugi kako bi zaboravili, znanstvenici su malo dublje ušli u priču o alkoholu

Psiholozi su definirali četiri vrste alkoholičara, odnosno četiri glavna motiva zbog kojih zavirimo u čašicu. Istraživanje su proveli kako bi mogli pomoći alkoholičarima u odvikavanju, piše Život i stil.

Napominju, ljudi ne moraju pripadati samo jednom tipu alkoholičara, ili blaže rečeno uživaoca u alkoholu. Postoje brojne kombinacije. Prema struci, ovo su četiri glavna razloga zbog kojih ljudi piju:

1. Socijalizacija

Ovo je najčešći motiv za konzumaciju alkohola kod mlađe populacije. Piju kako bi se zabavili i uvijek piju u društvu.

2. Prilagodba

Ljudi koji će naliti čašu šampanjca kako bi nazdravili ili će držati čašu vina u ruci kako bi se prilagodili situaciji, odnosno kako se ne bi osjećali neugodno zbog okoline koja pije. 

3. Ohrabrenje, poticaj

Za razliku od socijalizacije, ova vrsta alkoholiziranja je puno riskantnija, a najčešći je motiv za mladićima. Osobe koje piju kako bi im poraslo samopuzdanje često znaju biti agresivne, ekstroverne i impulzivne. 

4. Način nošenja sa stresom

Ovu skupinu osoba koje piju većinom čine žene, redom one koje imaju loše mišljenje o sebi i manjak samopouzdanja te se bore s anksiožnošću i depresijom. 

Znanstvenici savjetuju, idući put kada posegnete za čašom, razmislite zbog čega to činite. Ako je to način da se opustite nakon napornog dana i provedete vrijeme u ugodnom društvu, samo naprijed. No, ako ne stajete na toj jednoj čaši i redom se budite s mamurlukom, potražite pomoć. 

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 20:05:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Padanje, letenje, kašnjenje… Tajno značenje deset najčešćih snova

Neke osobe ne sjećaju svojih snova, dok ima onih pamte i najmanje detalje. Ovih deset snova svi smo sanjali barem jednom u životu, a u nastavku saznajte što oni zapravo znače
1. Netko vas proganja 
Bez obzira na to koliko se trudili, ne možete pobjeći nekome u snu? Psiholozi tvrde da imate nerazriješenih problema u stvarnom životu koje vas koče. To može biti prilika za novi posao ili problem u vezi od čijeg rješenja bježite. Kako se možete riješiti sna? Riješite problem u stvarnom životu. 

2. Zubi vam ispadaju
Zubi su simbol moći i samopouzdanja, pa kada sanjate o ispadanju istih, zapravo osjećate nedostatak ovih stvari. Neke su studije pokazale da je glumljenje samopouzdanja odlična vježba koja s vremenom dovodi do stvarne sigurnosti u svoje poteze. 

3. Ne možete naći toalet 

Sila vam je na WC, ali ne možete naći odgovarajuće mjesto da se olakšate? Ovaj san zapravo je poruka da u životu postoji neki metaforički otrov kojeg se morate riješiti. To može biti prijatelj zbog kojeg se osjećate loše ili imate posao kojim ste duboko nezadovoljni. 

4. Goli ste u javnosti 

Nagost u snu pokazatelj je emotivne ranjivosti u stvarnosti. Ne osjećate se dobro na svojem novom poslu, vezi ili općenito u društvenim situacijama. Ako se san odvija u učionici, moguće je da se osjećate nesigurno u ono što ste tamo naučili. Nagost u kafiću upućuje pak da patite od društvene tjeskobe. 

5. Niste se spremili za ispit

Sanjate li da morate položiti ispit za koji se niste spremili, iako ste davno izašli iz školskih i studenskih klupa? U stvarnom ste životu perfekcionist koji uvijek mora svaki zadatak obaviti na najbolji mogući način. Upravo zbog toga često se brinete da nećete moći zadovoljiti svoje visoke zahtjeve. 

6. Letite 
Bez obzira na to letite li u zrakoplovu ili slobodno poput ptice, ovaj san simbol je emotivne slobode. Osjećate se da ste bez ikakvih ograničenja i otvoreni ste za donošenje odluka. Ovo je pravi trenutak da poduzmete hrabre korake u stvarnom životu. 

7. Padate 

Padanje u snovima, s druge strane, znak su da gubite kontrolu nad vlastitim životom. Uzrok za ovaj san nalazi se u tjeskobi koju osjećate u svakodnevnim situacijama. Najbolji način da se riješite te uznemirujuće vizije jest da se prepustite nekoj situaciji koja vas usrećuje i opušta. 

8. Vozite se u vozilu bez kontrole 
Vozila u snu simboliziraju sredstvo do ostvarenja nekog cilja. Ako u snu nemate kontrolu nad nekim vozilom poput automobila, moguće je da su vaše životne odluke u rasulu. Stručnjaci savjetuju da budete aktivni u rješavanju problema, a što manje vremena provodite u brizi. 

9. Nalazite praznu sobu

U snovima često sanjamo dom u kojemu smo odrasli, no tijekom sna pojave se vrata iza kojih nema ništa. Kuća je simbol nas samih, a svaka prostorija dio našeg karaktera. Prazna soba upućuje da postoji neki dio vas koji nesvjesno potiskujete, poput neke strasti ili talenta. Najvažnije je prepoznati koji dio sebe zapostavljate, pa onda se možete i pozabaviti rješenjem. 

10. Kasnite na dogovor 
Žurba bez pravovremenog stizanja na željenu destinaciju znak je neostvarenog cilja u stvarnom životu. To može biti neostvarena želja iz najmlađih dana ili važan radni zadatak koji vam izaziva mnogo stresa jer ga niste stigli obaviti u željenom roku, piše zadovoljna.hr.

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 19:54:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5823171e1eea8fdca48b4635/80
Foto: Wikipedija

Evo što će se dogoditi tvom tijelu ako jedeš med svaki dan

Sve smo uvijek u potrazi za nekim čarobnim prirodnim lijekom koji će nam učiniti kožu ljepšom, organizam snažnijim, raspoloženje boljim i slične 'čarolije' za naše tijelo. Portal Bright Side ga je otkrio i vjerojatno ga imaš već u svojoj kuhinji.
Istraživanjem zdravstvenih dobrobiti meda, portal Bright Side došao je do zaključka kako s jednom žlicom meda dnevno možeš poboljšati svoj organizam od glave do pete, a pritom se i zasladiti, piše Zdrava krava

Čista koža
Med je odličan antioksidans, što znači da ćeš njegovom redovitom konzumacijom očistiti tijelo od raznih toksina. Također, njegova antibakterijska svojstva pomoći će stanju tvoje kože.

Mršavljenje
Paziš li na težinu, prema liječničkoj preporuci ne bi smjela unositi nikakve vrste šećera osim meda. To je zato što je šećer u medu drugačijeg sastava od različitih zaslađivača. Med također ubrzava organizam, što pomaže mršavljenju. 

Smanjuje razinu lošeg kolesterola
Med uopće ne sadrži kolesterol. Upravo suprotno, njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju razina kolesterola. Dnevnom konzumacijom povećava se i razina spomenutih antioksidansa u tijelu, koji isto pomažu smanjenju kolesterola. 

Jače srce
Istraživanja su pokazala kako antioksidansi iz meda mogu spriječiti sužavanje krvnih žila, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorijentaciju i glavobolje.  Čaša vode s par žlica meda dnevno pomoći će ovom problemu. 

Bolje pamćenje
Druga su istraživanja pokazala kako med pomaže riješiti stres, ojačati imunitet i poboljšati pamćenje. Pored toga, mozak vrlo lako apsorbira kalcij iz meda, koji pomaže njegovoj funkciji. 

Mirniji san
Šećer u medu povećava razinu inzulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.

Zdrava probava
Med je jak antiseptik, pa ga se preporučuje uzimati na prazan želudac, i to jednu žlicu. Ovaj jednostavni ritual pomaže spriječiti sve bolesti povezane s probavnim traktom. Pored toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava sve bacile i liječi manje rane u sluznici. 

Liječi napetost
Med pomaže smirenju živaca i otklanjaju umora. Glukoza iz meda esencijalna je za rad neurona, brzo se apsorbira u krv, a to rezultira opuštanjem i ublažavanjem psiholoških poremećaja. 


Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 18:52:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e82eb9e03e88058b460b/80

Pa ti čisti: Čišćenje je za žene jednako štetno kao 20 cigareta dnevno!

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, pa čak i samo jednom tjedno, imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća.

Čišćenje kuće za žene je jednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. S druge, pak, strane, zanimljivo je kako su podaci pokazali da takvih posljedica nema i za muškarce.

Istraživanje se temelji na podacima 6.235 žena i muškaraca čije je zdravstveno stanje provjereno nakon 20 godina.

Ispitanici su odgovarali na pitanja poput - čiste li svoje kuće ili da li su radili kao čistači ili čistačice. Ispitivalo se i koliko su često koristili sredstva za čišćenje i sprejeve.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, pa čak i samo jednom tjedno ili, pak, kao profesionalne čistačice - imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše Daily Mail, prenosi živim.hr.

Bitne razlike nema

Autori studije, među kojima su vodeći znanstvenici sa Sveučilišta u Bergen, tvrde kako se u raznim proizvodima za čišćenje nalazi zabrinjavajuća količina štetnih tvari koje potencijalno mogu uzrokovati iritacije na plućima. Ponajviše je tu riječ o izbjeljivaču i amonijaku.

Međutim, iako su očekivali da će sprejevi imati veći utjecaj na zdravlje ispitanika, rezultati istraživanja pokazali su da nema veće razlike između njih i tekućih deterdženata. Smanjenje funkcije pluća za obje grupe može se uporediti s pušenjem 20 cigareta dnevno u periodu od 10 do 20 godina. Stoga, autori istraživanja upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati veliki rizik za bolesti respiratornog sustava.

Objašnjavajući učinak kemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tokom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja dišnih puteva, a trajna oštećenja mogu poteći i iz stalne izloženosti sredstvima za čišćenje.

Blago njima

Kod većine muškaraca koji su sudjelovali u ovom istraživanju nisu pronađeni isti štetni efekti na zdravlje dišnog sustava kao kod žena, a znanstvenici tvrde kako bi to moglo biti iz razloga što su muška pluća snažnija i otpornija na utjecaje spomenutih štetnih tvari, kao što su već pokazala neka prijašnja istraživanja.

 Inače, istraživanje je pokrenuto prije 20 godina kada su ispitanici imali prosječno 34 godine. Od njih 6235, 1512 muškaraca nikada nije čistilo, dok je taj broj kod žena 197. Među onima koji su čistili kod kuće je 1363 žene i 2808 muškaraca, a profesionalnih čistača bilo je 57 muškaraca i 293 žene.


Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .