Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fe55f7b47398e54d8b461c/80
Foto: D.N.

2. trogirski festival cvijeća – Trogirski cvit

Festival organizira Udruženje obrtnika Trogir u suradnji s Gradom Trogirom i Turističkom zajednicom Trogira

Trogirska kula Kmerlengo ovog će vikenda postati prava cvijetna oaza jer u Kuli će se od četvrtka 27. do ponediljka 01.svibnja održavati 2. Trogirski Festival cvijeća.

Festival organizira Udruženje obrtnika Trogir u suradnji s Gradom Trogirom i Turističkom zajednicom Trogira.

 Na Sajmu će sudjelovati oko 500 djece u zabavnom programu, raznim radionicama i prezentacijama. Cvijeće će se prodavati na preko 400metara kvadratnih prstora.Aranžeri-cvjećari radit će skupnu instalaciju koja će bit široka 30m a visoka oko 10m na temu – Trogirski slavuj.

Festival je namjenjen svim ljubiteljima cvijeća, obrtnicima i poduzetnicima.

U petak 20.travnja održat će se zanimljiva prezentacija (SSŠ Blaž Jurjev  Trogirann i obrtnika M&M)Trogirski rafioli od rogaća i drugi zanimljive slastice .

PROGRAM SAJMA:

ČETVRTAK. 27.04.2017

10.00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

11.00 POVORKA DJEĆIJIH VRTIĆA

16.00 PREDAVANJE NA TEMU „TROGIRSKA PONISTRA“. NIKOLA ŠKARIĆ

17.00 RADIONICA „CVJEĆE OD POVRĆA“ – MARIJA HELL

18.00 KREATIVNA RADIONICA ZA DJECU“ TROGIRSKI CVIT“ SILVANA FABRIO

PETAK 28.04.2017

9.00 RADIONICA: „ MODERNA TEHNIKA ARANŽIRANJA“ DANIJELA CIVADELIĆ

11.00 ZABAVNI PROGRAM  DJECE

16.00 PREDAVANJE „ FLORA  ZIIDINA“ IGOR BELAMARIĆ

17.00 PREZENTACIJA JELA OD ROGAČA  SSŠ IOBRT M&M

18.00 ZABAVA UZ BEND DO 21.00 SAT

SUBOTA 29.04.2017

10.00 ZABAVNI PROGRAM DIJECE

16.00 RADIONICA ZA DJECU „ IZRADA NAKITA“ JELICA  STOJAN

                                                   „ IZRADA CVIJETNOG STRUČKA“ DANIJELA CIVADELIĆ

18.00 ZABAVNI PROGRAM UZ BEND DO 21h

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fe5495b47398734a8b4718/80
Foto: Pixabay

Zašto ujutro ne trebate pospremati krevet?

U posteljinina krevetu obično se nalazi oko 1.5 milijuna kućnih grinja koje negativno utječu na zdravlje, a čest su uzrok alergija i astme
Niste složili krevet dok ste se jutros spremali za posao? Izvrsno! Vjerovali ili ne, nova studija pozdravlja ovakav potez uz objašnjenje kako je nepospremljen krevet bolji za vaše zdravlje. - piše Zadovoljna.hr

Jeste li i vi jedna od onih osoba koja u jutarnjoj gužvi ne stigne složiti svoj krevet? Stručnjaci tvrde da je vaša lijenost zapravo dobra stvar. U posteljinina krevetu obično se nalazi oko 1.5 milijuna kućnih grinja koje negativno utječu na zdravlje, a čest su uzrok alergija i astme. 

Ova mikroskopska bića vole tamna i vlažna mjesta, a ne vole sunčana, topla i suha mjesta – upravo onakvo okruženje koje se dogodi ako nepospremljen krevet izložite suncu. 

Studija objavljena u časopisu Experimental & Applied Acarology pokazala je da je nepospremljen krevet izložen suncu smanjuje količinu grinja na ovom mjestu. Za još bolji efekt, stručnjaci preporučuju perite posteljinu barem jednom tjedno u vrućoj vodi.

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 21:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fe2081b47398754e8b4582/80
Foto: D.N.

Proslavite Svjetski dan plesa: Splitski plesači pripremili su zanimljiv program

Sve radionice/pričalice su besplatne
Splitski plesači pozivaju vas Svjetski dan plesa proslavite zajedno. Pripremili su radionicu koja će se održati od 29. travnja do 30. travnja.

Cilj ovog događaja, za kojeg žele da postane dio tradicije splitske plesne scene, je da se okupe plesači i pedagozi različitih stilove te da se na što bogatiji, različitiji i zabavniji način proslavi taj dan. 

Kroz radionice te edukativna predavanja kompetentnih plesača/predavača žele omogućiti plesačima da se okušaju u novim stilovima i obogate svoje znanje kroz predavanja o povijesti plesa, pedagogiji i motivaciji, pravilnoj prehrani, fizičkoj spremi i rehabilitaciji. 

Napominjemo da su sve radionice/pričaonice BESPLATNE jer je čitav angažman organizatora i pedagoga volonterski.

Naravno, u koliko želite podržati ovaj događaj postojati će kutija za donacije kako bi se ova zajednička proslava mogla održati i u budućnosti u još širem obliku. 

PROGRAM:

Subota (29.04.2017.)

15:00-16:00 Ana Vrščaj - Lyrical jazz - radionica
16:15-17:15 Sonja Bonačić – Funky jazz (stage presence) – radionica
17:30-18:30 Sonja Bonačić – Ples kao život (Prehrana, fizički i mentalni trening) – predavanje
18:45-19:45 Tiha Bogdanović – MTV fusion – radionica
20:00-21:00 Kaja Botica – Motivacija djece školske dobi za plesne sadržaje (Primjena metoda opće pedagogije na područje plesne umjetnosti s ciljem podizanja kvalitete individialnog i grupnog rada s djecom u plesnim klubovima) – predavanje

Nedjelja (30.04.2017.)

15:00-16:00 Jan Hajsok – Tehnička izvedba powermoves-a ( Breakdance) – predavanje + demonstracija
16:15-17:15 Vedrana Grčić – Povijest uličnih, funk i klubskih plesova – predavanje
17:30-18:30 Vedrana Grčić – Osnove i varijacije house dance elemenata - radionica
18:45-19:45 Klara Carev – Hip hop – radionica
20:00-21:00 Klara Carev – Samorehabilitacija leđa za plesače – predavanje

LOKACIJA: Gradski kotar Spinut; 
Antuna Gustava Matoša 29, Split

Ovdje pronađite više informacija o samom događaju, kao i informacije o plesačima i plesačicama koje će voditi ovu radionicu. 

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fe0822b473980e4c8b464f/80
Foto: Facebook

Kerum časti: Jasna Zlokić i Mladen Grdović sutra nastupaju na Zapadnoj obali

Osim besplatnog koncerta, Kerum je najavio da će se dijeliti sendviči s pršutom i sirom

Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita organizira koncert povodom četvrte godišnjice otvorenja Zapadne obale, projekta koji je realiziran za vrijeme njegova mandata.

Građani će tako sutra, 25. travnja od 20 sati na Zapadnoj obali moći uživati u koncertu Jasne Zlokić i Mladena Grdovića. Osim besplatnog koncerta, Kerum je najavio da će se dijeliti sendviči s pršutom i sirom. 

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 16:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .