Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5883db4b1eea8f18178b4618/80
Foto: HNK Split

U HNK Split premijerno izvedena drama "Neprijatelj naroda"

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu navečer premijerno je izvedena drama Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda" u režiji Nenni Delmestre i adaptaciji Elvisa Bošnjaka, a publika je svoj sud o predstavi izrazila dugotrajnim pljeskom
Intendant HNK Goran Golovko nakon premijere je novinarima izjavio kako je reakcija publike nakon predstave pokazala da je tema drame, napisane prije 135 godina, vrlo aktualna kao i pitanja koja je autor u svojoj genijalnosti postavio. - Problemi koji postoje u jednoj lokalnoj zajednici reflektiraju se na šire društvo i ostali su isti. Predstava vrlo dobro korenspondira s publikom. Njome smo dobili jednu vrlo kultiviranu dramsku predstavu u kojoj su naši članovi ansambla pokazali što sve znaju i koliki veliki potencijal imaju - kazao je Golovko.

 
Glavni lik drami je liječnik u popularnom kupalištu Thomas Stockmann, kojeg je utjelovio Elvis Bošnjak. On otkriva da je voda zatrovana i po život opasna, zbog čega predlaže skupe popravke.  No zajednica predvođena njegovim bratom, gradonačelnikom Peterom Stockmannom, kojega igra Trpimir Jurkić, na to nije spremna. Zbog upornosti da očisti stvarnu i moralnu kaljužu doktor Stockmann će biti proglašen neprijateljem naroda i bit će ugrožena budućnost njegove obitelji.
Nenni Delmestre ovo je sedamdeseta režija. Istaknula je da je problem o kojem je autor pisao prije 135 godina i danas aktualan jer je aktualno pitanje morala, medija, borbe između istine i ekonomije, između morala i interesa, što su sve vječna pitanja.

- U svakoj generaciji uvijek postoje ljudi koji boreći se za istinu izvuku deblji kraj, no to nas naravno neće obeshrabriti. Dok postoji čovjek koji se bori, postoji i nada. Nada uvijek postoji, a na kraju je i sam Ibsen nadu uložio u pojedinca misleći da je pojedinac uvijek taj koji pokreće svijet i društvenu klimu - rekla je Delmestre.

U predstavi još glume Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Pere Eranović, Marjan Nejašmić Banić, Goran Marković, Nikša Arčanin, Andrea Mladinić, Roko Marušić, Nikola Brajnov, Zorana Kačić Čatipović, Davor Pavić, Anja Ostojić, Luka Čerjan, Maro Drobnić i polaznici dramskog studija Playdrama. Lina Vengoechea osmislila je scenografiju i glazbenu temu, a kostime Sara Lovrić Caparin. Oblikovatelj svjetla je Zoran Mihanović, tona Petar Ivanišević, Jagoda Granić je jezična savjetnica, a Rino Barbir je realizirao video materijale.



Facebook komentari

hr Sat Jan 21 2017 23:06:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5883d7b31eea8f26188b45d9/80
Foto: TZ Dubrovnik

Dubrovnik: krajem veljače tradicionalni ''Dubrovački karnevo''

Krajem veljače u Dubrovniku će se 18. put održati tradicionalni ''Dubrovački karnevo'', javljaju u subotu iz gradske uprave

Kako navode na svojim mrežnim stranicama, četverodnevna manifestacija posvećena je prvenstveno djeci i mladima, ali i svima koji žele dobru zabavu pod maskama.

''Dubrovački karnevo otvorit će se u petak 24. veljače uz izložbu karnevalskih maski, kostima i fotografija u organizaciji udruge DART u Turističko-informativnom centru na Pilama, nakon čega slijedi mimohod maškaranih grupa dubrovačkih dječjih vrtića na Stradunu i njihovo predstavljanje u Revelinu. Prvi dan Karnevala završit će Maškaratom ispod kuplja u Lazaretima'', navode iz Grada. Drugi dan Karnevala, u nedjelju 26. veljače započinje ''Faćendom od malih maškara'' u kojoj sudjeluju djeca predškolske dobi i maškarane obitelji, a završava maškaranom zabavom u Revelinu.

U ponedjeljak 27. veljače je maškarani školski dan koji će se tijekom cijelog dana sa svim dobnim skupinama održavati u Revelinu, a završni događaj ''Ultimi od karnevala'' održat će se utorak, 28. veljače u Revelinu.

Dubrovački karneval 2017. je završna manifestacija Dubrovačkog zimskog festivala.



Facebook komentari

hr Sat Jan 21 2017 22:50:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5883b9341eea8f42198b456a/80
Foto: Screenshot YouTube

Imoćanka dobila posao iz snova: Prevagnulo je srce, odlazim živjeti u cirkus!

Talentirana djevojka koja je osvojila simpatije u Supertalentu napušta Hrvatsku zbog života u cirkusu

Jelena Znaor svoje snove iz djetinjstva uspjela je pretočiti u stvarnost. Simpatična finalistica Supertalenta, koja se u showu proslavila uz hula hoop, dobila je posao o kojem je cijeli život maštala. Jelena odlazi u cirkus!

- Kontaktirali su me iz nacionalnog cirkusa u Budimpešti i dobila sam poziv da budem dio njihovog sljedećeg showa pod nazivom "Cirkus iz susjedstva" koji ce se prikazivati od 28.siječnja do 18.ožujka. Trebalo mi je malo vremena da razmislim mogu li i želim li ostaviti sve ovdje u Zagrebu i preseliti se tamo na dva mjeseca, ali na kraju je ipak prevagnulo srce - rekla je Jelena za Dnevnik.hr.

Kad se prije šest godina počela baviti hola hoopom, priznaje,  nije ni sanjala da će ju život odvesti u ovom smjeru, a danas zbog svoje odluke da spakira kofere i pobjegne s cirkusom ne žali ni sekunde.- "Nemam svaki dan priliku doživjeti kako je to nastupati u pravoj cirkuskoj areni i vidjeti što znači živjeti u cirkusu - dodaje Jelena koja već u nedjelju putuje u Mađarsku.


- Sljedeći tjedan, tjedan prije premijere, uvježbavat ćemo zajedničke i solo točke. Sudjelovat će izvodjači iz Češke, Srbije, Poljske, Ukrajine i Rumunjske, a cijeli show je na temu krugova. Baš po mojem guštu. Znam da će biti dosta naporno jer ćemo odraditi velik broj predstava u tako malo vremena, ali provodit ću dane s talentiranim ljudima od kojih ću imati priliku učiti i razvijati se u svakom smislu. - otkriva talentirana umjetnica s diplomom psihologa u ruci.

Cijeli članaka možete pročitati ovdje.



Facebook komentari

hr Sat Jan 21 2017 20:41:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5883b37d1eea8f26188b458b/80
Foto: Rade Popadić

Unutrašnjost u "ledenom dobu", Dalmacija na +13°C: Pogledajte sunčane prizore iz Stobreča

Zima je još daleko od kraja, no toplije vrijeme ovoga vikenda izmamilo je brojne Stobrečane na uživanje na otvorenom. Više pogledajte u našoj foto galeriji

Prije dva tjedna Dalmaciju je zahvatio najhladniji val posljednjih 50-ak godina, a uslijed rekordno niskih temperatura ledile su se vodovodne cijevi, ali i pokoji plićak na obali mora. Jedan od njih bio je i onaj stobrečki.

Tijekom subote ništa slično! Sunčano vrijeme bez vjetra podiglo je temperaturu zraka na ugodnih +13 Celzijevih stupnjeva u ranim popodnevnim satima, a jaka anticiklona je samo pojačala već postojeću oseku.

U isto vrijeme dok Dalmacija ima sunčano i temperaturno ugodno vrijeme, unutrašnjost zemlje se smrzava na temperaturama koje nerijetko padaju ispod -10°C, a u najhladnijem Daruvaru ujutro je izmjereno iznimno hladnih -20°C.

Subotnje prizore iz Stobreča, točnije s ušća rijeke Žrnovnice, pogledajte u priloženoj foto galeriji.





Facebook komentari

hr Sat Jan 21 2017 20:17:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .