Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dd2960b47398a5028b4630/80
Foto: Instagram

Tko će dočekati 2018.?: Upoznajte Viktoriju, ambasadoricu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji

Viktorija Lopireva je iz Rostova i želi pokazati svijetu nasmijano lice Rusije, umjesto namrgođenog Putinovog

Rusi su iskoristili gostovanje Manchester Uniteda u Rostovu u osmini finala Europske lige kako bi pristiglim predstavnicima engleskih medija pokazali kako napreduju radovi na Rostov Areni, stadionu koji će ugostiti utakmice Svjetskog prvenstva 2018. godine.

To će zdanje zamijeniti Olimp-2, stadion na kojem je Rostov dočekao "crvene vragove", a na čiji se travnjak Jose Mourinho cijeli tjedan žalio.

A ljepoticom u izgradnji provela ih je ljepotica od krvi i mesa, bivša ruska misica Viktorija Lopireva, koja će biti ambasadorica Svjetskog prvenstva, a rodom je iz Rostova.

Viktorija ima 33 godine, radi kao televizijska voditeljica i model, a o svojoj zemlji, naravno, ima samo prekrasne riječi, prenosi portal 100posto.

"Želimo da ljudi vide prijateljsko, nasmijano lice Rusije. To nam je vrlo važno", rekla je Viktorija, svjesna da Rusiju stranci prepoznaju po vječito nenasmijanom licu Vladimira Putina, a tamošnji nogomet po huliganima.

A tko bi im mogao promijeniti mišljenje ako ne ovakva ljepotica?

Facebook komentari

hr Thu Mar 30 2017 19:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dd18a8b47398b4058b457b/80

Danijela Martinović nema mjeru!

Danijeline izvedbe su emotivne i iskrene, one koje pogađaju u dušu, a takva je i ova najnovija
Danijela Martinović nema mjeru ni u čemu. Barem tako kaže njena nova pjesma koja će sudeći prema prvim reakcijama slušatelja postati još jedan siguran hit. Nakon što je prošle godine pjesmom "Volim barabu" te svojim šarmom, pristupačnosti i prije svega sjajnim samostalnim koncertom osvojila publiku na CMC festivaluDanijela je i ove godine odlučila biti dio najvećeg diskografskog festivala u Vodicama.

Autori Danijeline nove pjesme "Nemam mjeru" njeni su dugogodišnji suradnici  i prijatelji Vjekoslava i Tonči Huljić, aranžman potpisuju Tonči Huljić i Dušan Vasić, a sjajne gitarske dionice odsvirao je neponovljivi Nikša Bratoš. Simpatičan tekst o zaljubljenoj ženi, koja priznaje da ponekad nema mjeru u svojim nakanama, odlično se uklopio u mješavinu zabavne, latino i swing glazbe što je rezultiralo prpošnom melodijom koja jednostavno diže na noge i zove  na ples. Pjesmu mnoge djevojke već prozivaju svojom novom  himnom.

Bilo da se radi o bržim ritmovima, kao u novim singlovima,"Nemam mjeru" i "Volim barabu" ili o sporijim poput "Jednu za ljubav", kojom je osvojila publiku na Splitskom festivalu 2015. godine, Danijeline izvedbe su emotivne i iskrene, one koje pogađaju u dušu. Takvih 50 najboljih pjesama u Danijelinoj karijeri okupljeno je na trostrukoj kompilaciji "50 originalnih pjesama" koju je Croatia Records objavila prošle godine. Među njima su osim novijih hitova poput "Brodolom", "Cappuccino", već spomenutog "Volim barabu" i oni s kojima je Danijela započela svoju samostalnu karijeru poput "Zovem te ja", "Jednom se živi", "Dobro je". Njih će publika ponovo moći čuti na koncertu u Lisinskom, 19. travnja.  Pod nazivom "Zauvijek zajedno",Danijela se godinu dana nakon prošlogodišnjeg fenomenalnog koncerta vraća u glazbeni hram. Novi koncert i novo druženje s vjernim obožavateljima prilika su i da Danijela prvi put uživo izvede svoju novu pjesmu. 


Facebook komentari

hr Thu Mar 30 2017 17:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5870fa4d1eea8f46ce8b4590/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Studenti smislili odličan lijek protiv najgoreg neprijatelja - mamurluka!

Radi se o prirodnom proizvodu u obliku praha koji se miješa s vodom i popije prije unošenja alkohola u tijelo

SunUp: najgori neprijatelj mamurluka - tako oglašavaju svoj proizvod dvoje studenata sa Sveučilišta Yale u SAD-u. Razvili su ga, kažu uz pomoć profesora, nutricionista i proizvođača farmaceutskih proizvoda. Međutim, da bi njihov proizvod došao do kupaca, potreban im je novac koji sakupljaju na portalu indiegogo.com gdje su i objasnili o čemu se radi. - prenose 24 sata

Smislili su ga buduća molekularna biologinja Margaret Morese i student Liam McClintock, a radi se o prirodnom proizvodu u obliku praha koji se miješa s vodom i popije prije unošenja alkohola u tijelo. To je kombinacija hranjivih tvari koje pripremaju tijelo za alkohol.

Ovaj pametan dvojac tvrdi da se ljudi bude svježi i puni snage nakon noćnog opijanja - to znaju jer su ga testirali na svojim kolegama. SunUp zapravo pomaže jetri da se vrati u normalu, a osim toga, vraća tijelu izgubljene elektrolite i vitamine te uravnotežuje razinu glutamina i stopira narušavanje kvalitete sna.

- Naš dodatak prehrani može vratiti ravnotežu tjelesnih funkcija nakon noći pune alkohola. Djeluje tako da uspješno napada četiri uzroka mamurluka, a to su - nakupljanje acetaldehida, imunološki poremećaj, gubitak elektrolita i vitamina te poremećena razina glutamina - objašnjavaju.

Njihov spasonosni prah ima ugodan okus po citrusima i svih 15 sastojaka u njemu su posve prirodni. Na policama trgovina mogao bi se naći uskoro, piše Daily Mail.

Facebook komentari

hr Thu Mar 30 2017 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dcfabbb4739840018b4652/80
Foto: healthyfoodteam.com

Stomatolozi preporučuju: Evo kako izbijeliti zube bez da ih oštetite

Ako vam zubi imaju tvrdokornije naslage, prakticirajte ovu metodu dva puta na dan i tako tjedan dana

Radi se o izbjeljivanju zuba u kućnoj radinosti, a oni koji su isprobali ovu metodu tvrde da su im zaista postali svjetljiji. Sve što trebate napraviti je pomiješati soda bikarbonu s pastom za zube koju inače koristite. Tu smjesu obilato nanesite na komadić aluminijske folije, stavite na zube i pritisnite kako bi folija dobro prionula uz zube. - prenose 24 sata

Ako vam zubi imaju tvrdokornije naslage, prakticirajte ovu metodu dva puta na dan i tako tjedan dana. 

Stomatolozi kažu kako je ova metoda izbjeljivana sigurna za zube pa ne morate brinuti da će se oštetiti. Ipak, upozoravaju kako ne treba pretjerivati jer bi se s vremenom caklina mogla oštetiti. I u izbjeljivanju zuba treba biti umjeren, kao i u svemu ostalome u životu. - prenosi portal healthyfoodteam.com.

Facebook komentari

hr Thu Mar 30 2017 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .