Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5853aac41eea8fe25c8b4585/80
Foto: Facebook

Kliško kulturno ljeto

Posjetitelje ovaj vikend očekuje izložba fotografija, 26. Susret klapa i komedija
Tradicionalna ljetna manifestacija Kliško kulturno ljeto nudi bogat program.


Posjetitelji će u petak, 21. srpnja u Staroj barutani na kliškoj tvrđavi od 21 sat moći pogledati izložbu fotografija pod nazivom "Pedeset nijansi Šide" autora Mirka Bojića- Šide.


22. srpnja, u subotu, dramska družina iz Prološca će igrati popularnu komediju "Umakla se Joka Šimunova" u dvorištu crkve sv. Ante u Prugovu. 



U nedjelju, 23. srpnja na tvrđavi HD Trpimir iz Klisa s početkom u 21 sat organizira 26. Susret klapa na Klisu.


U subotu je ulaz besplatan, a ulaznice za nedjelju će se moći kupiti na ulazu po cijeni od 30 do 40 kuna.

Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59578220b9e03e59318b46b4/80
Foto: Screenshot Youtube

Malezija zabranila veliki ljetni hit "Despacito"

U Maleziji je zabranjeno emitiranje pjesme "Despacito" na radiju i televiziji nakon kritika da je pjesma previše vulgarna.
Ministar za komunikacije i multimedije objavio je zabranu na državnoj televiziji. 

Pjesma se i dalje smije emitirati na internetskim platformama i privatnim postajama.

Ženski ogranak malezijske islamističke stranke Amanah pozvao je na uvođenje zabrane popularnog hita zbog, kako ocjenjuju, "vulgarnih stihova".

Podsjećamo, upravo ova pjesma u srijedu je postala najizvođenija pjesma na internetskim platformama svih vremena.

"Despacito" je u originalnoj verziji kao i u remix inačicama, dostigao 4,6 milijardi pregleda na internetskim platformama, uključujući YouTube i Spotify.


Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f8cbf7b47398ec3d8b4599/80

Ekshumirano tijelo Salvadora Dalija

Forenzički i pravni stručnjaci počeli su u četvrtak uzimati uzorke DNA s balzamiranog tijela čuvenog španjskog slikara i jednog od najistaknutijih nadrealista Salvadora Dalija kako bi provjerili tvrdnje o njegovu navodnom očinstvu.
(Hina) Maria Pilar Abel, koja je rođena 1956. u sjevernom španjolskom gradu Figuerasu, Dalijevu rodnom gradu i mjestu gdje je pokopan, tvrdi da je njezina majka imala ljubavnu aferu sa slikarem te godinama pokušava dokazati da je njegova kćer. Majka je navodno bila domaćica u Dalijevu domaćinstvu 50-ih godina kada se među njima rodila tajna ljubav. Slikar je tada bio oženjen svojom slikarskom muzom Galom. 

Kada je 1989., u dobi od 84 godine, Dali umro, njegovo tijelo balzamirao je Narcis Bardalet, koji je sada povodom ekshumacije utvrdio kako će uzimanje DNA sigurno biti uspješno, iako, kako je rekao, "postoje i poteškoće jer je tijelo balzamirano, a formaldehid je mogao oštetiti staničnu jezgru".

"Uzimanje uzoraka, kutnjaka, zubiju, kostiju, kako bi se izdvojila DNA bit će lako, jer je tijelo u relativno dobrom stanju", kazao je Bardalet.

Dalijevi ostaci čuvaju se u kripti Dali Theatre-Museuma u Figuerasu, u kojem se čuvaju neka od njegovih djela i slike koje je sakupljao. 

Nagađa se da će možda trebati tjedni dok rezultati DNA testa budu poznati.

Abel je tražila ekshumaciju na osnovi pravnih dokaza da je pokojni slikar njen biološki otac, a ako se pokaže da je to točno, mogla bi tražiti četvrtinu njegove imovine, kojom trenutno raspolaže zaklada Gala-Salvador Dali.

Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 13:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59710dbab9e03eb1328b4a5f/80

Željko Pervan stiže u Split s predstavom ˝Na komadiću Europe˝

Najbolji stand up komičar na ovim prostorima, Željko Pervan, izvest će svoju novu predstavu 'Na komadiću Europe' u srijedu 26.07.2017. u 21.30 u ljetnom kinu Bačvice


Zbog popularnosti i načina izvođenja na dosadašnjim nastupima, za ovu predstavu se u pravilu tražila karta više. A za prošlogodišnje gostovanje Željka Pervana u Splitu ulaznice su prodane čak tjedan dana prije.

Željko Pervan majstor je improvizacije, obožavatelj Slovenaca, smrknuti profesor, živahni govornik i komentator hrvatske svakodnevice.

Ulaznice možete pronaći u sustavu Eventima po cijeni od 70 kuna 

Čisti humor bez ikakvih rekvizita: čovjek i njegova duhovitost.

Novi Pervanov uradank na HTV „Naknadno“ ruši brojke gledanosti, nova je to televizijska forma. Spoj stand upa i sit coma.

Televizijska je to  nova  forma gdje se Pervan dotiče tjednih političkih tema i obradjuje ih na svoj  zanimljiv i svojevrstan način.

Serija „Kud puklo da puklo“ na Nova TV rušila je sve rekorde gledanosti. Podaci istraživanja AGB Nielsena govore da tu seriju gdje Pervan igra jednu od glavnih uloga dnevno gleda čak

820 000 gledatelja.

Fantastično.

Godine 1989. prelazi na nezavisnu TV-kuću OTV. Upoznao je Zlatana Zuhrića Zuhru, s kojim je započeo suradnju na raznim skečevima. Izradio je koncept satiričnog, bezobraznog showa "Zločesta djeca", gdje je upoznao i sprijateljio sa Vinkom Grubišićem i nastupao u raznim skečevima, kao što su Rade u bunaru, Ispitivanje Hrvata u Vojvodini, šaljivi glazbeni spot 'Servus Zagreb', sinkronizirani dnevnik i druge emisije ili filmovi (kao na primjer film 'Ime ruže', (razgovor Hloverke i Dražena Budiše).

U to vrijeme imao je male nastupe i u manje hvaljenom humorističkom showu "Jel' me neko tražio".

Na OTV-u Pervan započinje i humoristički show 'Večernja škola'; u toj spontanoj, većinom improviziranoj emisiji glumio je profesora u večernjoj školi koji je podučavao četiri odrasle osobe: Aljošu, Denisa, Antimona i Tetka (Zlatan Zuhrić Zuhra, Mladen Horvat, Ahmed El Rahim, Đuro Utješanović), te sa njima raspravljao o svijetu i životu. Šale su se zbijale na račun političara, plaća, umirovljenika, Čeha, Slovenije i drugih tema.

Godine 2004. angažman je Pervanu ponudio HRT. Pervan je s oduševljenjem prihvatio, te je dobio dvije emisije u kojima je bio voditelj; osim 'Večernje škole' vodio je i kviz 'Uzmi ili ostavi'. Nastupio je i kao stand up komičar na turneji po Hrvatskoj pod nazivom 'Božanstvena komedija'. Godine 2006. osvojio je nagradu Večernjakov "Ekran" u kategoriji Muška TV osoba - informativni i kulturni sadržaj, za emisiju "Večernja škola".

 


 

Na nišan je  HDZ, ali i SDP. Komentira  i akciju "Kupujte hrvatsko". "S čim?", pita se on, što mu je  tek uvod da malo prokomentira cijene i kvalitetu hrvatskih proizvoda na komentira i razne kupovne navike ljudi (rasprodaja zimskih kaputa: a kao da ima i ljetnih kaputa ?). Nezaobilazna  tema  su i Slovenci te veličina njihove države: kaže da imaju koče a svoje ribe sve znaju po imenu. Imaju i jednog ugora koji je, đubre, narastao pa je sada pola u Hrvatskoj a polovinom u Sloveniji.

 Naime, Željko Pervan godinama tijekom ljeta stanuje u Kašteliru pored Poreča, i ističe da mu je istarska publika medju najdražima i da se tu osjeća kao svoj medju  svojima. Njegova doradjena predstava „Božanstvena komedija" koju je preoblikovao u  novu komediju pod nazivom „Na rubu Europe“, vrhunac je stand up komedije u Hrvatskoj. Od nastanka legendarne večernje škole do sada nekoliko puta pohodio je hrvatske gradove (ali i susjedne države:Sloveniju, BiH...)i skoro uvijek se tražila ulaznica više. Njemu su omiljene teme Slovenci i žene . Ismijava  i želju Hrvatske da uđe u Europsku uniju u kojoj su Grčka, Bugarska "koja ima 24 kilometra autoputa" i Italija u kojoj, čuo je, "nema mita i korupcije".

Ipak, Pervan se osjeća kao kod kuće kada je riječ o odnosima žena i muškaraca. "Čim žena kaže 'da', u crkvi dobije 50 kila. Onda bi je mladoženja trebao prevesti preko kućnog praga. S čim? S viljuškarom?". Ne ostao dužan ni muškima: "Mi se borimo, lovimo, ulazimo u HDZ, ali bojimo se žena", komentirao je u svom zajedljivom stilu.

 Njegova je satira ipak doseže vrhunac zajedljivosti kada je spomene Zakon o zabrani pušenja. "Samo nemojte pušiti, kaže onaj ministar zdravstva, kako mu je ime, a od 50 reklama, 49 je za pivo koje reklamiraju sve mlađi glumci. Ali to nije bitno, samo loči. Pušenje ubija, a ovo kao ne", u svom stilu pita se Pervan koji  kaže da u kafićima zamoli konobara da ga odvoji od onih koji piju alkohol jer mu bazdi.

Facebook komentari

hr Thu Jul 20 2017 22:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .