Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c0e491eea8f1dfb8b461b/80

Kuhar Hamid Hadžić napokon otkriva tajnu sarajevskog ćevapa

Najpoznatiji kuhar Bosne i Hercegovine samo za naš portal otkriva sve tajne čuvene bosanske kuhinje, a između ostalog i tajnu o ćevapu koji se može pojesti samo na Baščaršiji
Hamid Hadžić sarajevski masterchef , bivši dugogodišnji šeh Hotela In, a danas uspješni voditelj hotela Bjelašnica  kuhanjem se bavi od one čuvene zimske olimpijade u Sarajevu. Član je brojnih svjetskih kuharskih asocijacija, a na poziv legendarnog Mira Bogdanovića postao je prije sedam godina i ambasador splitskog udruženja SKMER.

Danas postoji mnogo kuharskih natjecanja, festivala?

Mi u Bosni imamo ''Bosanski dukat'' kojeg smo pokrenuli  u udruženju gastronoma. Znate, to je jedna od rijetkih asocijacija koja nema predsjednika jer sam ''skonto'' da smo mi kuhari sujetni, svi oće bit predsjednici, a ovako smo svi ravnopravni.

Vi ste internacionalni kuhar, a čini se kako ipak uvijek zagovarate vašu bosansku kuhinju?

Bosnu i Hercegovinu su poharale mnoge vojske, od Turske do Austrougarske, a mi smo iz tih kuhinja izvlačili sve ono dobro, malo smo to modificirali i onda to nazvali bosanskim hahaha...Naša jela mogu jesti i oni u bolnici jer nema nigdje puno jakih zaprški, ima samo dobre baze i dobrih začina u našim jelima. 

Cijeli svijet luduje za sarajevskim ćevapima?

Ma nema tu neke velike filozofije, ali naš ćevap dobrim prije svega čini somun. To jedno 30 posto. Sam ambijent Baščaršije čini ga još 20 posto i onih pedeset je kvalitetan ćevap. Bit ću pošten prema vašim čitateljima pa vam otkriti što su me naučili stari majstori. Najvažnija je fermentacija mesa. Ako je kombinacija junetine i teletine mora biti meso na komade malo od plećke, malo od buta. Može malo i janjetine, ali tek toliko da se ona osjetiti u daljini. Meso se dva dana prije isječe na kockice, posoli i popapri i ostavi ga se da odstoji. ''Da nadođe''..Upamtite, dva dana! To je prirodni način i nemojte nikakvu sodu bikarbonu stavljati. I to je sve. Dva puta se to samelje, izvuče u ćevape. I drveni roštilj. I točka.

Po čemu je sve poznata bosanska kuhinja?

Po pljeskavicama koje se ne smiju raditi na mašinu ko burgeri, već rukom. Ona se mora pljeskati, odatle joj i ime. Samo rukom jer se u protivnom onaj zrak u njoj izbije. Treba svakako spomenuti i dolme. Dolma znači puniti. Sogan dolma je punjeni luk. Šarena dolma su punjene paprike, tikvice, rajčice. Sva ta povijest datira od Turaka. Tamo npr. gdje su na čaršiji oni kazandžije, oni što prodaju lonce, od njih je dosta toga krenulo. Oni bi došli na posao ujutro, a za to vrijeme bi njegova žena kod kuće odmah ujutro stavila kuhati jelo muža za koje se kaže da se mora dosta dugo ''ćevabiti''. Taj izraz znači vrlo polagano, nekoliko sati, pomalo neko jelo u malo vode dinstat i kuhati s puno ljubavi. Pomalo sve dodavati, ništa odjednom. I prava bosanska kuhinja se bazira na janjetini, sitnoj peradi i teletini. U povijesti nije bilo frižidera, nisu Bosanci imali kuda sa cijelom kravom pa su klali samo te sitnije životinje za jelo. 

Nezaobilazne su i vaše pite?

Preporučio bih svima koji dolaze u Sarajevo da nikad ne jedu pite po pekarama. One su  najbolje na Baščaršiji, one prave, izvorne. U takozvanim aščinicama. U prijevodu to znači kuhinja. Tamo možete probati ono što mi zovemo ''kombinaciju''. Od svega po malo. I svakako treba probati naše juhe, poznate naše čorbe od korjenastog povrća i mesa koje se povezuju sa žumanjcem i malo vrhnja. Ovo što danas dodaju brašno preprženo na maslacu sa malo temeljca (francuski velute) je nastalo zbog siromaštva. Nekadašnji begovi nisu voljeli nikakvo brašno u jelima.

Šetnju bosanskom kuhinjom moramo dovršiti slasticama?

Baklave, hurmašice, tufahije, ružice, kadaif. Ja volim tatlije. To je hurmašica punjena orasima i bademima. Svi bosanski kolači se ne peku nego se suše na 140 stupnjeva. Najvažnije ih je zaliti agdom. To je voda sa šećerom koja se polagano kuha dok se ne dobije gusta smjesa kojom se tako u pećnici osušeni kolači, zaljevaju. Ja najviše volim šampitu. No, mi kuhari inače volimo najjednostavnije stvari jer smo se svega nagledali ha, ha, ha.

Mnoge kuhinje su se transformirale prema modernijem načinu prezentacije, bosanska nije?

Nemamo mi prostora za previše promjene jer je najbolje kad se naše izvorno jelo servira u izvornim posudama (sahanima). Kad podignete taj poklopac, razveselite se kad vidite unutra jelo.

Često dolazite u naš grad, što najviše volite u Splitu pojesti?

Teleći rižot! To nitko ne može dobro spremiti kako se u Splitu sprema.

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac85e8b47398b4668b4615/80
Foto: Marko Grubišić

Predivnom emotivnom baladom "Da si tu", Ivan Zak nezaustavljivo ide prema vrhu nacionalne top liste!

Nakon nedavnog koncertnog spektakla u prepunoj Zagrebačkoj Areni, Ivana Zaka uživo možete slušati već ovoga petka 24.02. u Markovcima u Sloveniji
Ljubavnom baladom, protkanom čarobnim i zavodljivm zvukom gitare jedan od najtraženijih kantautora, Ivan Zak nezaustavljivo se penje prema samom vrhu nacionalne top liste radijskog emitiranja HR top 40.

Tako se ovoga tjedna upravo spomenuta balada 'Da si tu', koja na prvu plijeni toplinom, emocijom i zaljubljenošću, našla na visokom četvrtom mjestu top liste.

Već pri prvom slušanju od strane glazbenih kritičara, pjesma je ocijenjena kao jedna od najboljih ljubavnih balada posljednjih godina. Ni ne čudi, obzirom da duboki, emotivni stihovi ispunjeni ljubavlju, nadom i predanošću voljenoj osobi, u spoju s Ivanovom prepoznatljivom, autentičnom energijom i baršunastom bojom glasa, osvajaju ženska srca svih generacija.

„Ništa mi nije toliko bitno kao emocija. Kad pišem – osjećam. Za mene ne postoji ljubavna pjesma bez emocije i zanosa, a niti je mogu napisati bez da duboko involviram sebe. Ovu pjesmu napisao sam s lakoćom u jednom dahu, uz gitaru, stihovi i note samo su se redali i kad je bila gotova, skoro da nisam ništa mijenjao. Ljubav je jaka kada se dogodi između dvoje ljudi.“, rekao je Ivan.


Nakon nedavnog koncertnog spektakla u prepunoj Zagrebačkoj Areni, Ivana Zaka uživo možete slušati već ovoga petka 24.02. u Markovcima u Sloveniji.


Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 19:25:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac76d4b4739835678b4618/80
Foto: Ilija Šundov

Dajte glas za Lego Dioklecijanovu palaču

Za slaganje same makete LEGO Dioklecijanove palače trebalo mu je oko 20 sati, te ona u konačnoj verziji ima 5.468 kockica, teška je preko 10 kg i dimenzija je 52,7 x 76,7 x 13 cm

Splićanim Ilija Šundov već je napravio Dioklecijanovu palaču od Lego kockica  u LDD-u, ali ju je napokon složio i fizičkom obliku.

Digitalni projekt Dioklecijanove palače izrađivao je oko 6 mjeseci jer se radi o velikom projektu i po dimenzijama i po broju kockica ali i zbog ograničenosti dostupnih prikaza i vizualizacija originalne palače iz 305. godine. Izvorni izgled palače (bez katedrale Sv. Duje) izabrao je zbog činjenice da je palača tijekom godina doživjela velike arhitektonske promjene i izgubila svoj originalni oblik. Zvonik sv. Duje je izgrađen tek u 13. stoljeću.

Projekt LEGO Dioklecijanove palače je odobren i objavljen na LEGO Ideas stranici 19.04.2016. i u trenutku objave posjedovao je samo digitalnu verziju palače u LDD-u. Obzirom da je javnost u Splitu pa i cijeloj Hrvatskoj pokazala veliko zanimanje za ovaj projekt dio medija je objavio priču o LEGO Dioklecijanovoj palači što je rezultiralo prikupljanjem preko 1.000 glasova potpore u samo nekoliko prvih tjedana. 

Obzirom na vrlo ograničenu mogućnost nabave LEGO kockica zbog ograničenih količina od samog LEGA, potrebne kockice Ilija je nabavljao preko 6 mjeseci, kako direktno od LEGA tako i od privatnih kolekcionara i neslužbenih LEGO prodavaonica iz SAD-a, Portugala, Francuske, Njemačke, Finske i Italije.

Za slaganje same makete LEGO Dioklecijanove palače trebalo mu je oko 20 sati, te ona u konačnoj verziji ima 5.468 kockica, teška je preko 10 kg i dimenzija je 52,7 x 76,7 x 13 cm te je sastavljena od 110 različitih vrsta kockica u 8 boja, piše Split.com.hr.

Maketa prikazuje izvorni oblik palače iz 305. godine sa vojnim i logističkim objektima u sjevernom dijelu palače i carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače. Prepoznatljiva su troja kopnena vrata (Zlatna, Srebrna i Željezna) te morska (Mjedena) vrata na jugu palače. Na maketi su jasno vidljive dvije glavne ulice, Cardo i Decumanus koje dijele palaču na 4 dijela, Jupiterov hram, Peristil te carev mauzolej koji je kasnije postao katedrala sv. Dujma.

Projekt trenutno ima 1.646 glasova potpore i rok od 239 dana do završetka glasovanja. Ukoliko u tih 239 dana bude prikupljeno više od 5.000 glasova rok se produžava za dodatnih 6 mjeseci.

Za glasovanje se je potrebno registrirati. Registracija je besplatna i traje oko 2 minute.

Link za glasovanje: LEGO DIOKLECIJANOVA PALAČA

LEGO Dioklecijanova palača će biti izložena na prvom katu City Centra One u Splitu od 24.2. do 5.3.2017.



Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 18:21:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac5b5db47398c1688b45af/80

Kikica i Donko: Dječja slikovnica Nikoline Jurišić koja je inspiraciju pronašla u majci i blentavom psu

Nikolina je 2014. godine objavila roman "Život naopako" po kojem je snimljen i pilot za seriju
U staroj gradskoj vijećnici na Pjaci u četvrtak će se održati promocija slikovnice za djecu "Kikica i Donko" mlade splitske autorice Nikoline Jurišić. Slikovnica koju je ilustrirala njezina baka, umjetnica Nada Delić, opisuje pustolovine prijatelja koje ni jedna nedaća ne može razdvojiti. Inspiraciju je, kaže pronašla u stvarnim likovima, u svom psu i majci.

- Inspiracija mi je bila majka koja je vječni Petar pan i pas koji zaista ima dva različita oka i izgleda točno onako kako je nacrtan. Dovest ću ga na Pjacu kako bi ljudi vidjeli da se zaista radi o stvarnom psu koji je totalno blentav. Ima 70 kila, a bolji je od kruha. Toplijeg psa od njega nismo imali - priča Nikolina Jurišić.

U sklopu promocije, koju bi trebao otvoriti gradski pročelnik za kulturu Siniša Kuko, učenici Osnovne škole Lučac izvest će igrokaz "Kikica i Donko", a sve će na kraju završiti lutrijom u kojoj će nagrade biti ručno izrađene plišane igračke napravljene po likovima iz slikovnice: žapcu, psu, mački i ptici.

- Igrokaz su nam omogućile Ela Radić i Rajka Lasić iz OŠ Lučac, a ništa od ovog ne bi uspjela da mi nisu pomogli brojni ljudi - kaže ona.

Baka Nada ilustrirala je i naslovnicu za njezin prvijenac "Život naopako", roman po kojem je snimljen pilot u kojem su glumili: Marina Fernandez, Slavko Sobin, Tomislav Čubelić i Petra Cicvarić.

- Ne odustajem od toga, nadam se da će to jednom ugledati svjetlo dana. Roman je dobio odlične kritike, ali se kasnije nije mogao kupiti, pa sam zato odlučila slikovnicu ponuditi na prodaju odmah nakon promocije - kaže Nikolina te najavljuje domjenak u pizzeriji Galija gdje radi kao konobarica.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 16:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5872a8851eea8f7ad78b457d/80
Foto: Pixabay

Med i javorov sirup nisu puno zdraviji od bijelog šećera

Poznato je da je rafinirani bijeli šećer visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica. Usto je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije

Rafinirani bijeli šećer već godinama ima lošu reputaciju, zbog čega su se mnogi koji vode računa o svojem zdravlju okrenuli drugim, prirodnim vrstama naizgled zdravih sladila i zaslađivača poput meda, sirupa agave ili javora, no čini se da ni oni nisu najbolji izbor. 

Poznato je da je rafinirani bijeli šećer visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica. Usto je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije. 

Previše šećera i kod zdravih ljudi povećava izglede za razvoj dijabetesa. Brzinu kojom glukoza iz namirnice dolazi u krv nazivamo glikemijskim indeksom (GI). Što je GI neke namirnice veći, apsorpcija glukoze je brža pa je ta namirnica nepogodnija za dijabetičare, no najčešće i manje preporučljiva za zdravu populaciju. 

Alternativna sladila

Pregled popularnih alternativnih sladila kao zamjene bijelom šećeru pokazao je nimalo ohrabrujuće rezultate:

Sirup agave je znatno slađi od šećera, što znači da je pri zaslađivanju namirnica ili napitaka potrebna manja količina. Najbolje ga je koristiti u žitaricama, kod pirjanog voća i u konditorskim proizvodima. 

No ovaj zaslađivač primarno sadrži fruktozu ili voćni šećer koji može poremetiti rad metabolizma ako se konzumira u većim količinama. Usto se lijepi za zube i utječe na pojavu karijesa.

Javorov sirup je gusta tekućina zlatne do tamno-smeđe boje koja se koristi za zaslađivanje deserata, milk-shakeova, palačinki i belgijskih vafla. 

Iako je puno skuplji i ukusniji od običnoga bijelog šećera, njegov je glavni sastojak sukroza, kemijski identična konzumnom šećeru.

Spomenute sirupe koristile su drevne civilizacije širom svijeta (agave u Meksiku, datulje na Orijentu, javor u Kanadi). Sirupi su relativno kalorični, no znatno manje nego saharoza, a slično kao med.

Kokosov šećer, poznat i kao palmin šećer ili šećer kokosove palme, jedno je od najpopularnijih sladila u kulinarstvu. Manje je sladak od konzumnog šećera, a njegov okus podsjeća na karamel. 

I ova vrsta šećera sadrži veliku količinu sukroze, uz nešto fruktoze i glukoze (voćni i grožđani šećer). Jedna od njegovih prednosti je to što ne utječe na povećanje razine šećera u krvi ili glikemijski indeks, no nema dovoljno znanstvenih dokaza da se potkrijepe ove informacije. 

Med se primarno sastoji od fruktoze i glukoze. Njegov tekući sastav ne znači da sadrži manje kalorija od šećera. Zbog konzistencije se lijepi za zube i rezultira većim brojem karijesa na zubima od običnoga bijelog šećera. 

Upravo zbog raznovrsnog sastava tj. omjera glukoze i fruktoze, različite vrste meda imaju i različite glikemijske indekse (najmanji GI ima med bagrema, pa je i najpogodniji za dijabetičare). Iako je vrlo kaloričan (oko 300 kcal/100g) pa ga treba pažljivo konzumirati, med je nutritivno vrijedan jer sadrži bjelančevine, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine i elemente u tragovima, a znamo i za brojna ljekovita svojstva meda i drugih pčelinjih proizvoda. 

Fruktoza ili voćni šećer u prirodnom stanju nalazi se u voću, povrću i medu, ali ona koju kupujemo u trgovinama kao sladilo najčešće se dobila od saharoze. Fruktoza je jednako kalorična kao i saharoza, ali je dvostruko slađa.

No bez obzira na prednosti, fruktoza se ne smatra najmudrijom zamjenom za šećer jer značajno opterećuje organizam pa posebno treba paziti kad ga konzumiraju djeca. 

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 15:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .