Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f245797daf72d1b4e8b4591/80

U Zvjezdanom selu Mosor održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti

Pohađalo ju je petnaest učenika osnovnih škola iz HR i Republike Češke. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest radionica s područja tehnike

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 27. do 31. srpnja održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. 

Pohađalo ju je petnaest učenika osnovnih škola iz HR i Republike Češke. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest radionica s područja tehnike.

Prvoga dana Ljetne škole je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3, vodio interaktivnu radionicu znanstvenih pokusa. Polaznike je na jednostavan i zanimljiv način upoznao s čarobnim svijetom strujnih krugova, magneta, optike i drugih prirodnih pojava.

U sljedeća dva dana su održane dvije radionice koje su vodili Franka Katić, studentica druge godine računarstva na splitskom FESB-u i Stipe Mikulić, FESB-ov student pete godine. U utorak je na rasporedu bila radionica robotike, dok su u srijedu na programu bili programiranje i automatika. U prvoj radionici su djeca uz male robote mBote učila kako programirati samostalno kretanje robota, zaobilaženje prepreka i vožnju kroz labirint. Potom su samostalno isprogramirala naredbe za daljinski upravljač kojim su kontrolirali mBot. Polaznici su sljedećeg dana tako stečeno znanje iz programiranja proširili koristeći mikrokontroler Arduino, kojim su izrađivali različite projekte. Nakon svladavanja jednostavnog strujnog kruga, djeca su naučila kontrolirati svjetleće diode (LED). Naučila su simulirati svjetla semafora, žmigavca i rasvjete koja se pali pomoću senzora svjetla.

Četvrtak je pripao dvjema radionicama koje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Prijepodne je održana radionica modelarstva, dok su popodne istog dana djeca od stiropora izrađivala različita geometrijska tijela. U modelarskoj radionici, djeca su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Za čvrsto sastavljanje dijelova zdjelice koju su izrađivali, polaznici su koristili brzosušeće ljepilo za drvo. U popodnevnoj radionici obrade sitropopora, učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali prizme, valjke, stošce i piramide. Sve što su izradili u dvije modelarske radionice, polaznici su ponijeli svojim kućama.

Posljednjeg dana ove Ljetne škole, po prvi put je održana i radionica elektrotehnike. Vodio ju je Dragan Stanojević, prof., učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Petra Kružića u Klisu i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu. Radionica se sastojala od dva dijela. Polaznici su u prvom od njih spajali jednostavne strujne krugove, dok su u drugom izrađivali model semafora s okretnim prekidačem. Konačni uradak je omogućio da se orketanjem ručice prekidača uključuju strujni krugovi sa signalnim svjetlećim diodama, koje su simulirale svjetla na semaforu.

Predavanje iz astronomije i promatranje nebeskih tijela

Pored toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani Mjesec, te planeti Jupiter i Saturn, a viđeni su i komet NEOWISE i Međunarodna svemirska postaja. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Kako je vrijeme za održavanja Ljetne škole bilo pravo ljetno, sve večeri su iskorištene i za tradicionalne šetnje po okolici zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.

hr Fri Jul 31 2020 19:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f302f92daf72dfc608b45a4/80
Foto: Dalmacija News

FOTOGALERIJA Trkalište pod pečatom COVID-19, Alka organizirana fantastično

Svečano natjecanja bilo je u znaku visokih temperatura i posebnih epidemioloških mjera.
Sinjska Alka privukla je ogroman interes javnosti. Epidemiološke mjere, u situaciji koronavirusa, sve su dodatno otežale, ali i pokazale kako se, uz dobru organizaciju, sve može itekako poštovati. Viteško alkarsko društvo 'položilo je na ispitu'. 

Veliki problem bila su okupljanja na gradskim ulicama. Ondje su se ljudi stiskali, sve kako bi vidjeli alkarsku povorku, pa mnogi već sliježu ramenima na pomisao da će Sinj postati novo žarište koronavirusa. Iskreno se nadamo da neće.

Više od 70 novinskih kuća izravno je prenosilo događanja iz centra Dalmatinske zagore, a bili su ondje i naši novinari i fotoreporteri koji vam donose atmosferu s Alkarskog trkališta. Svečano natjecanja bilo je u znaku visokih temperatura i posebnih epidemioloških mjera.

Sve pogledajte u našoj fotogaleriji.


hr Sun Aug 09 2020 19:22:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2feea4daf72dd55f8b45ac/80
Foto: DalmacijaNews

FOTOGALERIJA Sinj slavi, vrte se janjci i prodaje drvenarija, centar grada briljantno ukrašen

Kako izgleda centar Sinja donosimo u fotogaleriji.
Sinj slavi. Alkarski dan od ranog je jutra primamio brojne znatiželjnike i goste u centar Dalmatinske zagore. Unatoč pandemiji koronavirusa i posebnoj epidemiološkoj situaciji Sinjani ne znaju za loše slavlje. Već nekoliko dana svoje balkone, prozore, vrtove uredili su autohtonim simbolima i znamenjem Hrvatske kao 'prozor u svijet' i sliku za sve one koji nisu ovih dana u Sinju.

'Sinjske Feralke' okitile su uži centar grada. Prostor ispod crkve zablistao je s kočijom, starim prozorom i umjetninama koje privlače uzdahe i slike svih prolaznika.

Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac pozvala je još jednom sve sugrađane i goste na odgovornost te je istaknula kako ne sumnja da će Sinjani biti dobri domaćini.

Iako je najavljeno kako će izostati vanjskih proslava, najhrabriji su dovezli i svoje proizvode. Najzanimljiviji su bili janjci i odojci koji su se pekli u sinjskom Parku.
hr Sun Aug 09 2020 14:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ee1d0daf72d1a5e8b4573/80
Foto: Dalmacija News

FOTOGALERIJA Sinj okupan suncem uživao u 305. Čoji

Sve je spremno za 305. Alku.
305. Čoja po lijepom je vremenu premašila očekivanja. Dobro ispunjeno Trkalište uživalo je u generalnoj probi pred sutrašnje veliko natjecanje - 305. Sinjsku Alku koja kreće od 16:30 sati.


hr Sat Aug 08 2020 19:38:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2eb7d1daf72db85b8b4626/80
Foto: makarsko-primorje.com

Završna večer: Gatsko kulturno ljeto zatvara makarsko kazalište Zlatousti sa svojom hvaljenom predstavom “Ufo”

U 21 sat, na platou pored župne crkve u Gatima u goste stiže amatersko makarsko kazalište Zlatousti sa svojom hvaljenom predstavom “Ufo”.
Riječ je o predstavi koja na humorističan načini i izričajem svojstvenim Dalamatinskoj zagori progovara o ljudskim manama pokušavajući dočarati što bi se sve moglo dogoditi kad u mjesto „Kiljevce“ na kraju svijeta sleti neidetificirani leteći objekt.

To slijetanje u mještanima budi zatomljene apetite i želju za brzom zaradom, te pokreće lanac događanja u čijem središtu je tamošnja gostionica te njezini vlasnici i redovni gosti.

Kao i prethodne dvije večeri, u kojima su gosti u Gatima bili HNK Split, te glumačka družina Histrioni, u organizaciji se pridržavaju epidemioloških mjera - razmak stolica, fizička distanca, dezinfekcija ruku, gledalište je na vanjskom prostoru.

Ulaz na predstavu je besplatan.
hr Sat Aug 08 2020 16:34:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .