Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5820af401eea8fda9f8b458c/80
Foto: Screenshot / YouTube

Čokolada koja ublažava menstrualne bolove

Čokolada sadrži 17 različitih švicarskih planinskih biljaka
Svaka žena zna kada dođu "oni dani" u mjesecu da nema puno stvari koje bi im donijele osmijeh na lice. No, ovo što je stvorio švicarski čokolatijer svakako će ih razveseliti. 

Naime, čokolatijer Marc Widmer stvorio je čokoladu koja bi ublažila bolove kod menstrualnih bolova jer čokolada sadrži 17 različitih švicarskih planinskih biljaka i u kombinaciji s čokoladom podiže raspoloženje te umiruje mensturalne tegobe.

Ova čokolada sadrži 60 posto kakaa te
 sadrži magnezij koji može pomoći ublažiti grčeve i povećati energiju. Ona također sadrži i endorfina, ili 'sretni hormon" koji  poboljšava vaše raspoloženje. Konačno, tamna čokolada ima visok udio antioksidansa koji mogu imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje - piše DailyOnline





Facebook komentari

hr Mon Nov 07 2016 17:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a62f915b9e03eb64e8b4744/80

Dvanaest predstava na Marulićevim danima od 21. do 28. travnja

Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja u Splitu, a izbornica Mira Muhoberac za službenu konkurenciju festivala odabrala je 12 od ukupno prijavljene 54 predstave, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Izbornica Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i kazališna kritičarka izabrala je predstave različitih, a vrhunskih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju i drugosti našega vremena, vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima, ističe se na internetskim stranicama Ministarstva.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Split na Festivalu će izvesti dvije predstave - "Ol' samo za jedan dan" Marka Uvodića Splićanina te "Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad" Predraga Lucića nastalu po motivima "Pira malograđana".

Zagrebački HNK predstavit će se s dramom nastalom po romanu Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši" u dramatizaciji Ivora Martinića te s predstavom "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka po scenariju Kreše Golika za istoimeni film snimljen po knjizi Vjekoslava Majera "Dnevnik maloga Perice".

Dvije predstave izvest će i Zagrebačko kazalište mladih - "Črna mati zemlja" Kristiana Novaka i Tomislava Zajeca i "Ono što nedostaje" Tomislava Zajeca.

U konkurenciji za nagrade su i "Povratak" Srđana Tucića u produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU, "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića u produkciji zagrebačkoga Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh izvest će "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića, a Teatar &TD "Ljubavni slučaj Fahrije P." Željka Zorice Šiša.

U program Marulićevih dana uvrštene su i predstave Joze Ivakića "Vrzino kolo" Gradskoga kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Hrvatskog kazališta Pečuh te predstava iz BiH - "Mirna Bosna" Borisa Lalića u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Izvan konkurencije bit će izveden balet Miroslav Krleža – Leo Mujić "Gospoda Glembajevi" Baleta HNK u Zagrebu.

Program je jednoglasno prihvaćen na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održanoj 18. siječnja, kojom je predsjedala pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo. Sjednici su prisustvovali članovi Vijeća - zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor.

Festival će se održati od 21. do 28. travnja, a ocjenjivački sud dodijelit će nagrade Marul za najbolja ostvarenja u devet kategorija - za izveden dramski tekst, dramaturšku obradu teksta, predstavu u cjelini, režiju, tri glumačke nagrade (za mušku, žensku i sporednu ulogu) te nagrade za scenografiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla, skladanu scensku glazbu i za najuspješnijeg mladog autora.

U sklopu Festivala Ministarstvo kulture dodjeljuje Nagradu za dramsko djelo Marin Držić, a dodjeljuju se i Nagrada Milan Begović za najbolju predstavu po ocjeni gledatelja te Nagrada lista Slobodna Dalmacija za najbolje glumačko ostvarenje po izboru žirija čitatelja.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 14:06:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

Preporuka CNN-a turistima: Ove godine izbjegavajte Dubrovnik!

Američki CNN objavio je popis 12 turističkih destinacija koje bi ove godine trebalo izbjegavati, a među njima se našao i naš Dubrovnik.
Iako je Dubrovnik već godinama jedna od omiljenih destinacija za američke turiste, CNN je "biser Jadrana" označio kao lokaciju koju bi turisti u 2018. trebali izbjegavati, piše Index.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mjestu CNN-ovih 12 destinacija koje bi turisti trebali izbjegavati ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barcelone u Španjolskoj.

"Ekstremno velik broj turista"

UNESCO prijeti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svjetske baštine, navodi CNN, pa podsjeća da su zbog toga dubrovačke vlasti odlučile poduzeti "drastične mjere" kako bi se srezao broj turista koji posjećuje taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podsjeća CNN, na 4000 ograničiti broj turista koji se smiju popesti na čuvene gradske zidine u jednom danu. U kolovozu 2016. ta brojka je u jednom danu dosegla nevjerojatnih 10,388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija "Igra prijestolja", ističe CNN.

U 2016. s kruzera u Grad došlo 800 tisuća ljudi


Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podsjeća da se 2016. s kruzera u grad došlo nevjerojatnih 800 tisuća ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ako baš morate ići u Dubrovnik, piše CNN, novac trošite kod lokalnih biznisa koji nerijetko propuštaju zaraditi na gostima s krizera.
 
Ostale destinacije čije izbjegavanje preporuča CNN su: Isle of Skye u Škotskoj, Barcelona, Venecija, grčki otok Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Taj Mahal u Indiji, Mount Everest, Machu Picchu u Peruu, Galapagoški otoci u Ekvadoru, Cinque Terre u Italiji i Antarktiku.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a67026eb9e03e30568b460a/80

Tehnike umjetnog hlađenja planeta mogu ugroziti biljke i životinje

Otpuštanje kemikalija u gornje slojeve zemljine atmosfere kako bi se odbilo sunčevo zračenje od Zemlje moglo bi biti jedan od načina borbe protiv galopirajućih klimatskih promjena, kažu znanstvenici, no upozoravaju kako tu kontroverznu tehniku "geoinženjeringa" prati niz rizika.

Među njima je i onaj da bi nagli prekid unosa kemikalija u atmosferu rezultirao značajnim toplinskim skokom koji bi na planetu mogao imati pogubne učinke na biljke i životinje, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Ako bi se geoinženjering ikad naglo prekinuo to bi bilo pogubno. Stoga biste morali biti sigurni da se može postupno prekidati a lako je zamisliti scenarije u kojima bi se to onemogućilo", kaže koautor Alan Robock iz odjela za ekološke znanosti sveučilišta Rutgers u New Brunswicku.

Među njima su ratovi, teroristički napadi na postrojenja koja izvode prskanje atmosfere ili političke odluke, navodi se su studiji.

“Zamislite velike suše ili poplave u svijetu za koje bi bio okrivljen geoinženjering i zahtjeve da se to zaustavi. Možemo li to ikad riskirati?", upitao je znanstvenik.

Istraživanje "geoinženjeringa" - tehnike kojom bi se moglo boriti s klimatskim promjenama umjetnim modificiranjem toga koliko Zemlja odbija sunčevo zračenje ili izvlačenja viška ugljičnog dioksida iz atmosfere i njegova skladištenja modeli su koji dobivaju na značenju što se svijet više približava onome što se smatra relativno sigurnom granicom klimatskih promjena.

Temeljem Pariškog sporazuma zemlje su obećale održavati globalno zatopljenje na do dva stupnja Celzija iznad temperatura u vrijeme industrijskog doba s ciljem da to bude ne više od 1,5 stupnja Celzija.

Ukoliko nacionalni planovi za ograničavanje emisije stakleničkih plinova ne budu brzo doneseni Zemlja će se zagrijati za najmanje tri stupnja Celzija do kraja stoljeća - što je razina koja bi mogla otopiti većinu svjetskog leda i izazvati slabije usjeve, ekstremno vrijeme i porast  razina mora.

Zemlja se već zagrijala više od jednog stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i to zatopljenje odgovorno je za prošlogodišnje razorne uragane, suše i poplave.

Prskanje sumpornog dioksida i drugih čestica u gornje slojeve atmosfere planeta stvorilo bi oblak sumporne kiseline koja bi odbijala dio sunčevih zraka hladeći planet, kažu znanstvenici.

Uvelike neispitana tehnologija imitirala bi učinak vulkanskih erupcija i mogla bi se primjenjivati modificiranim zrakoplovima, balonima i drugim metodama.

No kritičari upozoravaju da bi to promijenilo temeljne procese na Zemlji s teško predvidivim i potencijalno vrlo problematičnim rezultatima poput promjena u azijskim monsunima.

Pobornici tehnologije kažu da države neće dovoljno brzo ograničiti svoje emisije stakleničkih plinova da bi se globalno zatopljavanje održalo u relativno sigurnim granicama pa je potrebno pripremiti i ispitati rješenja kako bi se zaštitili životi.

Uz povećanje stupnja odbijanja sunčevih zraka druga tehnička rješenja za opasne klimatske promjene uključuju izvlačenje stakleničkih plinova iz atmosfere i njihovo podzemno skladištenje ili sadnja velikih površina novih šuma.

Hitno je potrebno provesti dodatna istraživanja različitih učinaka geoinženjeringa uključujući utjecaja na biljke i životinje, kaže Robock.

“Moramo procijeniti i koristi i rizike kako bismo vidjeli ima li to smisla. I ako je odgovor negativan moramo to znati što prije kako bismo naglasak stavili na ublažavanje klimatskih promjena”, kazao je Robock.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587df51b1eea8f8f078b45d1/80

Evo kojih devet namirnica se nikad ne smiju jesti sirove

Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvijek ih pravilno termički obradite...
1. Krumpir

- Sirovi krumpir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, zato jer sadrži škrob koji se ne može probaviti - objasnila je doktorica Lisa Davis, glavni nutricionististica u restoranu Terra's Kitchen za Reader's Digest

Uz to, ako krumpir duže vrijeme stoji na vlažnom i toplom mjestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krumpiru vide zelene točkice, nije ga dobro jesti, pišu 24 sata.

- Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvijek. Poslije nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krumpir se ne smije jesti ako nije termički obrađen. Krumpir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krumpir i sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgradi te se tako izbjegne ta mogućnost jer ne podnosi visoke temperature -  pojasnila nam je dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

2. Juka

Juka je korjenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, kemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljito oprati, oguliti i skuhati.

3. Grah

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni grah je bogat bjelančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne smije sirov.

- Sirovi grah sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Uvijek se treba paziti da se kuha najmanje deset minuta prije nego što se jede - kaže dr. Davis.

4. Nepasterizirano mlijeko

Mlijeko koje je tek pomuženo i nije pasterizirano može sadržavati E.Coli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) na svojim stranicama izvještava da je 150 puta veća šansa da će čovjek Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

5. Hrenovke

Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

- To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi se trebao jesti sirov, već je predviđena termička obada - napominje nutricionistica Martinić.

6. Klice

Klice poput Alfalfe i klice rotkvice mogu sadržavati E.Coli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mjestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svježije, a prije jedenja ih dobro isprati i skuhati. 

7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

8. Brašno

Oduvijek su bake vikale da se tijesto za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovima jajima i njihovim opasnostima, o brašnu je puno manje bila riječ.

Američka agencija za hranu i lijekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vrijeme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt s raznim patogenima poput E. Coli. 

9. Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovjek bi trebao pojesti puno mladog patlidžana da osjeti probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvijek ga je bolje skuhati.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 08:01:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .