Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0388a80e49383d328b4573/80
Foto: PIXABAY

10 namirnica koje nikada ne bi trebali držati u hladnjaku

Iako otvaranje hladnjaka i pogled na pune police omiljene hrane pruža određeni gušt, neke namirnice je bolje držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi kako ne bi promijenile okus i duže ostale svježe

1. Rajčice

Rajčice se čuvaju u hladnjaku samo nakon što sazru kako bi ih se što duže zadržalo svježima.

Nutricionistica Aloysa Hourigan iz tvrtke NAQ Nutrition kaže da je bolje jesti rajčice koje su bile na sobnoj temperaturi.

- Kad rajčice sazru, onda se trebaju držati u hladnjaku kako bi se odgodilo truljenje... Ali rajčica neće sazreti u hladnjaku sama po sebi - upozorava Hourigan.

2. Kruh

Držanje kruha u hladnjaku može se činiti kao dobar način da se održi svježina, ali to je greška, tvrdi 24sata

- Prije će se kruh osušiti u hladnjaku, nego kad ga držite na sobnoj temperaturi. Ako vam se čini da se kruh baš i ne jede, a ne želite bacati hranu, uvijek postoji opcija zamrzavanja već narezanih šnita kruha koje možete izvaditi prema potrebi - savjetovala je gospoda Hourigan.

3. Krumpir

Ako želite da krumpir što duže zadrži okus, nemojte ga držati u hladnjaku. Iako hladnoća pomaže održati ga svježinom, ona će utjecati i na njegov okus, koji će biti slabiji.

- Krumpir nikada ne smije biti pohranjen u hladnjaku, najbolji način za pohranu, kao i za luk, je hladno mračno mjestu poput dna ostave - objasnila je nutricionistica.

4. Kava

Kavu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem. Ako ju držite u hladnjaku, kondenzacija može jako utjecati na okus kave. 

5. Namazi

Kada je riječ o držanju raznih namaza u hladnjaku, gospođa Hourigan kaže da je pametno provjeriti naljepnicu za upute. Namazi koji sadrže puno soli, poput maslaca od kikirikija, ne treba držati u hladnjaku jer dobro podnose sobnu temperaturu. 

- S namazima poput džemova, visok sadržaj šećera znači da ga ne morate pohraniti u hladnjak, ali nakon što ga otvorite bilo bi bolje da se drži u hladnjaku jer su skloni brzo popljesniviti - objasnila je.Kada je riječ o držanju raznih namaza u hladnjaku, gospođa Hourigan kaže da je pametno provjeriti naljepnicu za upute. Namazi koji sadrže puno soli, poput maslaca od kikirikija, ne treba držati u hladnjaku jer dobro podnose sobnu temperaturu. 

- S namazima poput džemova, visok sadržaj šećera znači da ga ne morate pohraniti u hladnjak, ali nakon što ga otvorite bilo bi bolje da se drži u hladnjaku jer su skloni brzo popljesniviti - objasnila je.

6. Voće

Kada je riječ o držanju voća; banane, jabuke, naranče i slično voće je bolje držati u ostavi ili na sobnoj temperaturi.

- U trenutku kad sazru, jabuke i naranče mogu dulje ostati svježe ako se čuvaju na nižim temperaturama. Bobičasto voće, pogotovo jagode bolje sazrijeva izvan hladnjaka, ali kad sazru brzo počnu pljesniviti pa je bitno izabrati pravi trenutak da se stave u hladnjak kako bi im se produžio rok trajanja - objašnjava Hourigan.

Meko voće poput smokvi, grožđa i bobičastog voća je bolje držati u hladnjaku, ali bitno je staviti ih u hladnjak zrele.

7. Češnjak

Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu, poput donjih polica u ostavi, zajedno s krumpirom i lukom. Ali, nakon što se oguli, treba ga držati u hladnjaku.

- Cijela glavica češnjaka može slobodno stajati na pultu gdje pripremate hranu, ali kad ju ogulite bolje je da ju stavite u hladnjak jer će češnjak brzo izgubiti svoju aromu - savjetuje Hourigan.

8. Ulje

Iako nije ništa čudno da ljudi drže ulje u hladnjaku kako ne bi užeglo, neke vrste ulja je bolje držati na polici. Nutricionistica Hourigan savjetuje da se maslinovo ulje ne drži u hladnjaku jer izloženost svjetlosti može utjecati na smanjenje količine antioksidansa u ulju.

9. Čokolada

Novozelandski stručnjak za čokoladu Luke Owen Smith smatra da nema nikakvog razloga da se čokolada drži u hladnjaku. Prema Owenu, čokolada iz hladnjaka ima slabiji okus.

- Čokolada treba biti na hladnom, tamnom i suhom mjestu jer iznimno hladne temperature mogu promijeniti okus čokolade isto kako to mogu i previsoke temperature - rekao je Owen.

10. Maslac

Maslac je također bolje držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Vrhnje koje se koristi za izradu maslaca je pasterizirano, odbija bakterije i produljuje rok trajanja maslaca. Također, 80 posto maslaca je masnoća u kombinaciji s malo vode, što nije povoljno mjesto za rast bakterija. 


hr Sun Dec 02 2018 08:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c68e70e4938b3b38b460b/80
Foto: PIXABAY

Zašto sami sebi dugujemo da svaki dan provedemo neko vrijeme u tišini?

Nova istraživanja pokazuju da te manjak samoće može dovesti do gubitka sposobnosti razumijevanja tko si i što ti je važno
Ideas Ted prenosi istraživanje E.O. Wilsona, biologa i prirodoslovca s Harvarda, "Half Earth" o borbi za naš planet, u kojem predlaže da se polovica Zemljine površine odredi i zaštiti kao konzervatorij. Ističe da su ljudi od 1970. godine uništili više od 30 posto šuma i morskog ekosustava, prema Svjetskom fondu za prirodu. Uništavanje je bila nenamjerna posljedica rasta stanovništva, želje za povećanim materijalnim bogatstvom i udobnošću te povezane potrebe za većom energijom.

Na sličan način uništavamo svoje unutarnje biće kroz suživot s tehnologijom.  Uništavanje našeg unutarnjeg bića zbog žičane povezanosti još je novija i suptilnija pojava. Nedostatak vremena za usporenost,  razmišljanje, privatnost i samoću, tišinu, nemogućnost mirnog sjedenja u stolici petnaest minuta bez vanjske stimulacije - sve to dogodilo se vrlo brzo i gotovo nevidljivo.

Prije sto pedeset godina telefon nije postojao, prije pedeset godina internet nije postojao, a prije dvadeset pet godina Google nije postojao. 

Što možemo učiniti? 

Wilson predlaže da moramo stvoriti novu naviku uma, kao pojedinci, ali i kao društvo. Potreban nam je mentalni stav koji cijeni i štiti mir, privatnost, samoću, sporost, osobnu refleksiju, koji poštuje unutarnje ja, koji omogućuje svakome od nas da lutamo bez rasporeda unutar vlastitog uma.  Na Wilsonovo kontroverzno razmišljanje o prirodi, nadovezuju se psiholozi sa sličnim prijedlozima za ljudski um: polovica našeg vremena dok smo budni, treba biti rezervirana za razmišljanje u tišini. Inače, uništavamo unutarnje ja i naše kreativne kapacitete. Različiti trenuci tijekom dana mogu biti posvećeni kontemplaciji i miru, slobodi od vanjskog svijeta.

Da bi se razvile nove navike uma, različite skupine moraju koristiti različite metode.

Neka preporuke su: 

Učenici - desetominutno razdoblje tišine tijekom školskog dana. Učenici mogu tiho zapisivati misli u bilježnicu za to vrijeme. Različite škole imaju različite kulture i svaka škola će znati kako najbolje uspostaviti ovo razdoblje šutnje

Studenti - "introspektivni" intenzivni tečajevi koje stvara svaki odjel. Svaki bi student trebao polagati barem jedan takav tečaj svakog semestra. Introspektivni tečajevi, koji se temelje na određenoj temi odjela - primjerice, povijesti ili kemije - imat će smanjeno opterećenje čitanja i zadataka te ohrabriti učenike da iskoriste slobodno vrijeme kako bi razmislili o tome što uče i povezali ga sa svojim životom i životnim ciljevima. 

Radno mjesto - u mirnoj sobi zaposlenike se može poticati da provode pola sata svaki dan meditirajući, razmišljajući ili jednostavno šuteći. Pametni telefoni i računala neće biti dopušteni u tihoj sobi. Ovo razdoblje tišine ne bi bilo dio redovite pauze za ručak. 

Obitelji - isključiti se tijekom večeri, možda za vrijeme večere treba isključiti sve telefone, mobitele, računala i ostale uređaje. Večera bi trebala biti vrijeme za tihi razgovor.  Pojedinci bi trebali razmišljati o tome kako provode svoje vrijeme svaki dan, pola sata dnevno trebaju biti udaljeni od tehnologije, kao što je šetnja, čitanje ili jednostavno sjedenje u tišini, piše miss7zdrava.hr

Za stvoriti nove navike treba vremena

Vjerujem da možemo razviti nove navike uma s tehnologijom, ali trebat će vremena. Najprije moramo prepoznati opasnost. Svakako, mlađi bi ljudi trebali preuzeti odgovornost za svoju ovisnost o tehnologiji koja šteti njihovom unutarnjem biću. Ali zar ne bi mi koji smo stvorili taj svijet trebali preuzeti više odgovornosti? Mi smo same žrtve, ali smo i počinitelji. Ne dugujemo li našoj djeci svijet u kojem se njihovi kontemplativni životi cijene i podupiru? Zar to ne dugujemo sebi? 
hr Tue Feb 19 2019 21:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c34db0e49381eb28b4661/80
Foto: PIXABAY

Savršeno se nadopunjuju: Između ova dva horoskopska znaka postoji posebna strast

Oni su potpuno suprotni znakovi, ali su pravi primjer da se suprotnosti magnetski privlače

Djevica je za Ribe sigurno sklonište i oslonac koji im je u životu često potreban, a Ribe Djevici mogu pružiti bajkovitu ljubav o kojoj često maštaju. 

Dok Djevica razmišlja, Riba mašta i sanja i baš tako Djevica može pomoći Ribama da se njihova maštanja ostvare. 

Ljubav Djevice i Ribe može biti velika inspiracija i pokretačka snaga u životu. Oni će se međusobno dopunjavati i jedno u drugome će buditi i osloboditi one najlepše osobine koje će doprinjeti ostvarenju kvalitetne i skladne ljubavne veze, tvrdi superzena.net

Ova dva znaka su komplementarna jer se voda i zemlja dobro uklapaju. Dok su Ribe suosjećajne, prilagodljive, blage i intuitivne, Djevice su racionalne i pragmatične i baš zato oni jedno u drugome mogu pronaći ono što im nedostaje.

Ova dva znaka nisu za prolaznu avanturu. Oni teže za čvršćim u dubljim vezivanjem te kada se nađu teže ka ostvarenju ozbiljne i dugotrajne veze.
hr Tue Feb 19 2019 17:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c24d50e493807b48b45b5/80
Foto: PIXABAY

Crveni domaći koktel od samo tri sastojka tjera umor i višak kilograma

Bilo da trebate detoksikaciju, poticaj za skidanje kilograma ili se želite riješiti dosadnog umora, iskušajte domaći sok od mrkve, jabuke i cikle...

Sok od jabuke, mrkve i cikle obiluje zdravim sastojcima, zbog čega se i koristi za mršavljenje, liječenje i prevenciju bolesti. Recept je jednostavan: dovoljno je izmiksati po jednu dobro očišćenu jabuku, ciklu i mrkvu u sok koji se pije polaganim gutljajima. Preporučuje se za doručak jer najbolje djeluje kad se pije na prazan želudac.

Možete, ali i ne morate dodati malo meda i limuna, ali šećer valja izbjegavati. 
Korjenasti plod cikle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji. 

Čak 88 posto sastava mrkve otpada na vodu. Zbog toga ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost te ju je preporučljivo grickati kada ste na dijeti.


Mrkve su ujedno i najveći biljni izvori vitamina A, koji tijelo sintetizira iz karotenoida. Beta-karoten iz mrkve pomaže u zaštiti organizma od bolesti krvožilnog sustava, u poboljšanju vida te jamči lijep izgled kože, piše punkufer.hr

Superzdravi napitak sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, E i K te folnu kiselinu, cink, bakar, željezo, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, natrij i mangan. Koktel zdravih sastojaka potiče mršavljenje, poboljšava vid i pamćenje, usporava starenje i jača imunitet. Preporučuje se protiv proljetnog umora i nezaobilazan je napitak detoksikacijskih programa.

Želite li se poigrati sastojcima, dodati možete i đumbir ili naranču kako bi napitak bio osvježavajući. 

hr Tue Feb 19 2019 16:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .