Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1ed74029111c12008b4591/80

Ovo je šest najvećih zabluda vezano uz međunarodnu razmjenu studenata

Hrvatski studenti u posljednjih 10-ak godina imaju mnogo prilika za odlazak na mobilnost u inozemstvo, osobito kroz program Erasmus+. Koriste li oni te mogućnosti u dovoljnoj mjeri?
Studentska mobilnost, bilo u svrhu studiranja ili obavljanja stručne prakse, prilika je da student dio svojeg studentskog obrazovanja provede izvan Hrvatske. Kroz takvo iskustvo mladi ljudi stječu nova znanja i vještine, proširuju vidike i postaju tolerantniji prema drugačijim kulturama i svjetonazorima, uče i usavršavaju znanje stranih jezika, upoznaju nove gradove i zemlje, i možda najvažnije – sklapaju prijateljstva i grade vlastitu međunarodnu mrežu.

No zašto se više studenata ne odlučuje iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koja im se pruža samo tijekom studentskog života? Mnoštvo ugovora o međunarodnoj razmjeni studenata, savjetovanja i konzultacije, stipendije, pomoć kod prijave i prikupljanja dokumentacije….studentima Fakulteta organizacije i informatike sve to je na raspolaganju, no mnogi se teško odlučuju na taj korak.

Dio krivice leži u dezinfomacijama koje kruže fakultetskim hodnicima. U nastavku pročitajte 6 najvećih zabluda kod studenata koje je sumirao Ured za međunarodnu suradnju varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (u daljnjem tekstu FOI):

Zabluda 1: Ako odem na razmjenu, past ću godinu.
Istina 1: Ova zabluda je vjerojatno najraširenija i mnoge studente spriječi u prijavi na Erasmus+ natječaj. Međutim, iskustva su pokazala kako to uopće nije istina! Da, studenti koji idu na Erasmus moraju napraviti plan i pronaći predmete koje će slušati na stranom sveučilištu, no to ne moraju sami, već im pomaže ECTS koordinatorica. Svi predmeti koje studenti polože tijekom studentske mobilnosti u inozemstvu na FOI-ju se priznaju!


Zabluda 2: Neću se snaći u nepoznatom okruženju i u komunikaciji sa strancima.
Istina 2: Studenti često sumnjaju u sebe, svoje socijalne i komunikacijske vještine, no s FOI-ja kažu kako još nisu imali studenta koji se nije snašao, a nitko se nije vratio kući prije kraja semestra. Čak dapače, mnogi su željeli ostati duže, a sve više njih se nakon Erasmus+ razmjene odlučuje na nešto drugačije iskustvo - odlazak na Erasmus+ stručnu praksu. Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja studente ohrabruje da sami sebe izazovu i izađu iz svoje zone komfora. Mnogi studenti kažu kako im je upravo ova odluka promijenila život, naučila ih samostalnosti i odgovornosti.

Zabluda 3: Razmjena je skupa, nemam novaca.
Istina 3: Financije su studentima česta briga, opravdano, no i za to postoji rješenje. Programi poput Erasmus+ daju financijsku potporu koja je najčešće dostatna za pokrivanje većine troškova života tijekom boravka na studentskoj mobilnosti. Kao što znamo, postoje povoljnije i skuplje europske zemlje, pa studenti moraju biti realni i odabrati destinaciju sukladnu svojim financijskim prilikama. Također, za studente lošijeg socioekonomskog statusa ili studente s invaliditetom postoji dodatno financiranje, a s FOI-ja ističu kako su za mobilnosti svojih studenata osigurali dodatna financijska sredstva.

Zabluda 4: Fakultet mi ne nudi ništa zanimljivo gdje bi mogao/la na razmjenu.
Istina 4: Često studenti nisu svjesni mogućnosti koje im se pružaju, stoga Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja tijekom godine organizira mnoštvo informativnih događanja. Studenti mogu na razmjenu u čak 16 zemalja diljem Europe, a moguće je ići na razmjenu i u druge dijelove svijeta, od Azije do SAD-a. Sporazumi su sklopljeni s partnerskim i srodnim fakultetima, a ovisno o programu i interesima, student uz pomoć Ureda za međunarodnu suradnju i ECTS koordinatorice odabire najbolji program za njega.

Ne zvuči privlačno? Pogledajte kako su se proveli studenti FOI-ja koji su bili na razmjeni: https://www.foi.unizg.hr/hr/mobilnost/iskustva 

Zabluda 5: Ne znam dovoljno dobro engleski ili bilo koji drugi strani jezik.
Istina 5: Neke statistike pokazuju kako Hrvati općenito vrlo dobro govore engleski jezik, dok su iskustva pokazala zavidno znanje engleskog jezika studenata FOI-ja, što povratne informacije s partnerskih sveučilišta i potvrđuju. Većina sveučilišta nudi tečajeve jezika, kako engleskog tako i jezika svoje zemlje, pa tako studenti često uče i drugi strani jezik - slovački, portugalski, španjolski itd. Na FOI-ju postoji zanimljiv program asistencije dolaznim studentima koji je lokalnim studentima koji se uključe također prilika za „brušenje“ engleskog jezika - FOI Student Buddy program.

Što je FOI Student Buddy? -https://www.foi.unizg.hr/hr/mobilnost/buddy

Zabluda 6: „Ubit“ će me Erasmus procedura i birokracija.
Istina 6: Priznajemo, u ovome ima istine. Ima dosta papira koje treba prikupiti i stvari koje treba uskladiti. No studenti nisu prepušteni sami sebi, već im na svakom koraku pomaže cijeli tim – Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, ECTS koordinatorica, prodekanica za nastavu, prodekan za međunarodnu suradnju te studenti koji su prošli slično iskustvo. Studenti kažu kako je ovo mala cijena koju treba platiti za ono što su dobili.

Većina mladih, u svojim iskustvima koje prikuplja Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, ističe kako je međunarodna razmjena studenata jedan od najboljih benefita studiranja općenito, a Erasmus mobilnost je iskustvo koje ne treba odgađati i koje bi uvijek ponovili. To je jednostavno jedna od onih životnih prilika koje se ne propuštaju!

hr Tue Jan 14 2020 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f351741daf72d0f668b4657/80

Mia Dimšić i Domenica na Tvrđavi Gripe pjevaju za gluhoslijepe osobe

Zaklada „Hrvatska za djecu“ zajedno s glazbenicama Miom Dimšić i Domenicom organizira Donatorski koncert pod zvijezdama

Ovog se ljeta piše jedna posebno emotivna priča na koju pozivamo sve Splićane i njihove goste! Sanja Tarczay i Josip Tonžetić osobe su koje unatoč svakodnevnim životnim i zdravstvenim preprekama ostvaruju svoje snove. Sanja je predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, a dvadesetdevetogodišnji Josip je predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba. 

Upravo za njih, kao i za sve osobe u Hrvatskoj koje se bore sa surovo teškom svakidašnjicom, Zaklada „Hrvatska za djecu“ zajedno s glazbenicama Miom Dimšić i Domenicom organizira Donatorski koncert pod zvijezdama u subotu, 22. kolovoza od 21 sat na splitskoj tvrđavi GripeUlaznice za koncert mogu se kupiti u sustavu Croatia Tickets-a putem službene stranice OVDJE  te u Slobodnoj Dalmaciji – Ulica Hrvatske ratne mornarice 4, Split po cijeni od 100 kuna.  

Pokrovitelji koncerta su Grad Split, JANAF, HDS ZAMP te Karaman koncert.

Sanja Tarczayprva je gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj te je 2014. obranila doktorsku disertaciju Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a ujedno je jedna od osnivačica Saveza Dodir. Posebno je zahvalna Zakladi „Hrvatska za djecu“ koja je prepoznala gluhoslijepu djecu kao svoju ciljanu skupinu. 

„Nedostatak stručne podrške, gdje mislim na veliki nedostatak prevoditelja za gluhoslijepe osobe, predstavlja najveću prepreku njihove socijalne uključenosti. Veseli me što će se ovim koncertom osim prikupljenih sredstava poslati i pozitivna poruku javnosti s ciljem osvješćivanja ovog velikog izazova za naše društvo. Iznimno nam je drago da će se koncert održati upravo u Splitu, gradu s velikim srcem, no nažalost gradu kojeg tek čeka dug put ka stvaranju inkluzivnog okruženja za kvalitetan život gluhoslijepih osoba.“

Izazove sa kojima se suočavaju gluhoslijepe osobe možda najbolje opisuju riječi političara Richarda Howitta koji je rekao: „ Gluhoslijepe osobe su najisključenija populacija osoba sa invaliditetom. Oni su isključeni i od isključenih“. 5 udruga članica Saveza Dodir ukupno broje 360 gluhoslijepih članova na području RH.

„Zaklada je prepoznala specifične potrebe mladih i djece koja su gluhoslijepa, a poteškoće s kojima se oni svakodnevno susreću zaista su velike. Zaklada svakoj osobi koja je gluha, nagluha, slijepa, slabovidna i gluhoslijepa odaje veliko priznanje, posebice kada vidimo da su uspješno uključeni u normalno, svakodnevno funkcioniranje te donekle samostalni.“ – istaknula je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“.

 

Josip Tonžetić, ima 29 godina i dolazi iz Zagreba. Osoba je s dvostrukim senzoričkim oštećenjima vida i sluha  stoga se vodi kao gluhoslijepa osoba. U praksi je samostalna osoba, a u iznimnim situacijama kao što su poslovni sastanci, predavanja na fakultetu, na sudu i sl. koristi usluge prevoditelja za gluhoslijepe osobe: 

„Predsjednik sam svoje udruge, član sam i udruge Slijepih Zagreba te Planinarskog društva slijepih. Volim planinariti i osvajati vrhove, družiti se s ljudima i tako iznova upoznavati sebe i svijet gdje nam je samo nebo granica. Vrlo je važno biti uključen u društvenu zajednicu, volio bih potaknuti i druge da se više uključe. Kao sportašu cilj mi je upisati Kineziološki fakultet za izobrazbu trenera smjer Kondicijske pripreme sportaša. Svakodnevno treniram na Velesajmu u klubu „Judo klub DOJO Zagreb“. 

Zbog specifičnosti mojih problema s vidom i sluhom natječem se na svim mogućim razinama što znači da se natječem u videćem, u IBSA sustavu za slijepe i slabovidne te u deaf-sportu za gluhe i nagluhe. Mislim da sam čak jedina gluhoslijepa osoba u svijetu koju ima takvu mogućnost!“

hr Thu Aug 13 2020 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f350ac6daf72d13668b4656/80

Drugačije 'open air' kino na Drveniku Velom: Povedite ekipu i uživajte u gledanju filmova iz svojih brodova

Bit će održane dvije projekcije, a u subotu će svi posjetitelji moći uživati i u koncertu, sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ovog puta nije drive-in, već boat-in. Ovog petka i subote, 14. i 15. kolovoza u vali na Drveniku Velom posjetitelji će imati mogućnost uživati u filmovima iz vlastitih brodova i kajića okruženi morem, i to po prvi puta u Hrvatskoj. Projekcije filmova u potpunosti su besplatne, a organiziraju se na inicijativu rođene Drvenčanke Petre Mlačić i uz tehničku realizaciju tvrtke Rezolucija koja je donirala svu potrebnu tehničku opremu. 

Svim zainteresiranima preporuča se da svojim kajićima, brodovima, SUPovima, kajacima i ostalim plovilima dođu u valu ispred Artića iza 20 sati kako bi se svi na vrijeme uspjeli usidriti i pripremiti za filmove pod vedrim nebom. 

Na osmometarskom platnu koje će biti postavljeno na 'trogirskom škoju' u dva dana posjetitelji će moći pogledati hrvatske filmove (s engleskim titlovima):

Petak: 14.8.2020. u 21:00 film 'Osmi povjerenik' redatelja Ivana Salaja

Subota: 15.8.2020. u 21:00 'Comic Sans' Nevija Marasovića 

Nakon projekcije u subotu bit će organiziran i koncert dobro poznatog benda 'Little sister' koji već tradicionalno zabavlja publiku na Artiću svake godine. 

U obzir je uzeta i trenutna epidemiološka situacija pa su tako na ovaj način zadovoljene sve mjere vezane uz okupljanja, ali organizatori još jednom pozivaju i na osobnu odgovornost svakog pojedinca kako bi svi bez brige mogli uživati u projekcijama. 

Opremite se, hranom i pićem po želji, šugamanima, jastucima i dekama i puno dobrog raspoloženja. Molimo vas da poštujete onoga tko vas bude usmjeravao gdje privezati ili usidriti brod, kao i putanju trajekta koji će oko 22 ući u valu i kojemu ne smijemo smetati, poručili su.

Više informacija možete pročitati OVDJE.
hr Thu Aug 13 2020 11:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

Kirurške maske najbolje, pamučne dobre, bandane loše, tuba šalovi najlošiji

Maske su iznimno važne jer 30 do 40 posto zaraženih osoba ne pokazuje simptome bolesti, nesvjesno pritom šireći virus kada kašlju, kišu ili samo normalno govore

 Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da su maske za lice ključne u suzbijanju širenja koronavirusa, no dosad je provedeno malo istraživanja o tomu kakva je vrsta maski najučinkovitija. 

U sklopu zadnje studije stručnjaci su rangirali 14 vrsta dostupnih maski, otkrivši da kirurške maske pružaju najučinkovitiju zaštitu od širenja kapljica iz usne šupljine u odnosu na pamučne alternative, dok se zaštita pri nošenju bandana i tuba šalova pokazala najlošijom.

Ovo bi saznanje trebalo biti posebno važno za vlasti Sjedinjenih Država koje potiču stanovnike na korištenje maski od tekstila kako bi onih medicinskih, zbog malih zaliha ostalo više za američke zdravstvene radnike.

- U Sjedinjenim Državama moramo povećati proizvodnju i distribuciju kirurških maski. - tvitao je Tom Frieden, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je tu dužnost obnašao u vrijeme kad je predsjednik države bio Barack Obama, reagirajući na rezultate studije objavljene u časopisu Science Advances.

Maske su iznimno važne jer 30 do 40 posto zaraženih osoba ne pokazuje simptome bolesti, nesvjesno pritom šireći virus kada kašlju, kišu ili samo normalno govore.

Jednostavan i jeftin eksperiment

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Duke proveo je jednostavno i jeftino istraživanje: ispitanici su stajali u zamračenoj prostoriji te su pet puta morali izgovoriti: "Ljudi, ostanite zdravi" u smjeru laserskog snopa, a sve je snimano kamerom mobitela.

Potom je za izračun broja kapljica emitiranih iz usne šupljine sudionika studije upotrijebljen računalni algoritam. 

- Ovakvo ispitivanje mogu provesti vlasnici tvrtki i svi oni koji zaposlenike opskrbljuju maskama. - rekao je koautor studije, kemičar i fizičar, Martin Fischer, dodavši da se laser i leće mogu kupiti za 200 dolara te da oni koji provode eksperiment ne moraju nužno biti stručnjaci

Studija je pokazala da su profesionalne maske N95 s ventilima, one koje koristi bolničko osoblje na prvim linijama borbe protiv koronavirusa, smanjile prijenos kapljica na manje od 0,1 posto.

Kirurške ili polipropilenske maske po učinkovitosti nisu nimalo zaostajale za njima. Prijenos kapljica smanjile su za 90 posto ili više u usporedbi s maskom nezaštićenim licem.

Ručno izrađene pamučne maske za lice bile su prilično učinkovite te su eliminirale od 70 do 90 posto kapljica emitiranih tijekom normalnog govora, ovisno o broju slojeva i nabora.

No pokazalo se da učinkovitost bandana iznosi samo oko 50 posto, a kada su ispitanici preko usta i nosa stavili popularni tuba šal, količina kapljica emitiranih iz usta se povećala, vjerojatno zbog raspršivanja većih u puno manjih kapljica.

Koautor studije Eric Westman istaknuo je da nakon provedenog eksperimenta premisa po kojoj je bolje koristiti bilo kakvu masku nego nikakvu, sada više 'ne drži vodu'. 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Advances.

hr Wed Aug 12 2020 08:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f338784daf72dd1658b45b8/80

"Suze svetog Lovre" iz Zvjezdanog sela Mosor: Više od 500 građana promatralo Perzeide

Tijekom provedbe cijelog programa, zvjezdarnicu je posjetilo oko 550 zainteresiranih građana, a viđeno je više desetaka brzih Perzeida

Udruga Zvjezdano selo Mosor je 11. kolovoza još jednom organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Na početku večernjeg programa, posjetitelje je pozdravio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji je organizirao i ovo događanje. 

Nazočnima se onda obratio i Drago Sertić, čovjek koji je najzaslužniji što zvjezdarnica na brdu Makirini u Gornjem Sitnom uopće postoji! Sertić je dugi niz godina bio predsjednik Zvjezdanog sela Mosor, a ovu je prigodu iskoristio da na simboličan način tajniku Udruge preda zvjezdarnicu na korištenje, i to tako da mu je uručio njene prve ključeve!

Uslijedilo je zanimljivo znanstveno-popularno predavanje Ante Radonića, stručnog suradnika popularne radijske emisije „Andromede“. Predavanje je za temu imalo "Povratak na Mjesec i nove misije na Mars", a bilo je popraćeno brojnim pitanjima prisutnih zvjezdoljubaca.

Nakon predavanja se pristupilo lovu na meteore iz roja Perzeida. Većina posjetitelja se okupila oko zvjezdarnice. Njih je s najzanimljivijim objektima vidljivima na nebeskom svodu upoznao Ante Radonić. Oni, pak, koji su se zatekli na terasi zvjezdarnice, dobili su priliku i baciti pogled kroz teleskop, prema planetima Jupiteru, Saturnu i Marsu, te k Mjesecu. Taj dio promatranja je vodio astronom-animator Udruge Zoran Knez.

Tijekom provedbe cijelog programa, zvjezdarnicu je posjetilo oko 550 zainteresiranih građana, a viđeno je više desetaka brzih Perzeida. Unatoč takvoj posjećenosti, poštovane su epidemiološke mjere, poput održavanja razmaka i nošenja zaštitnih maski. Program je okončan u 1.30 h, u srijedu ujutro.

hr Wed Aug 12 2020 08:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .