Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e749fe429111c248d8b45e4/80
Foto: Unsplash

Smanjite bacanje hrane, osobito za vrijeme koronavirusa uz ove savjete

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom COVID 19 .

SAVJET 1 : Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno!

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.

 

SAVJET 2. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“.

 Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata.

Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

 

SAVJET 3: Mudro spremajte hranu

Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

 

SAVJET 4. Donirajte 

Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo!

 

 

Projekt „Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane“ sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom, te će podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u kućanstvima okrenuti doprinos smanjenju okolišnog i društvenog tereta na globalnoj razini.

hr Fri Mar 20 2020 11:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e84340729111ceebc8b4569/80
Foto: Facebook

Čudnost mame i tate: "Nema ručka, korona ju je poremetila, a on leži kao trut!"

'Mama se kasno digla. Pije kavu za ručak, a nema ručka. Korona je poremetila.'
Svatko u izolaciji pronađe nekakav način da bude kreativan, a jedan je dječak odlučio napisati kako izgleda dan u njegovoj obitelji. 

Naime, na vrlo simpatičan način dječak je opisao što mu mama i tata rade 31. ožujka 2020. godine. 

Fotografija je osvanula na poznatoj Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca. Uživajte u "Čudnosti mame i tate."

- Mama se kasno digla. Pije kavu za ručak, a nema ručka. Korona je poremetila, napisao je dječak o mami, a potom je opisao i tatu.

Gleda sad televiziju i leži ko trut. Gleda na televiziji neke Engleze kako rade ogromnu fensi kuću. Obično zaspi kad popodne gleda televiziju.

hr Wed Apr 01 2020 08:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e842f4d29111c72bb8b4588/80

Svega nedostaje, ali humora nikad: Urnebesne fotografije kojima su Hrvati ovih dana preplavili društvene mreže

Svakoga dana sigurno vam dođe barem deset takvih fotografija na WhatsApp ili Viber pa ih onda i vi šaljete dalje u nedogled.
U ovim teškim vremenima izolacije dobro je da još uvijek ima onih koji uspijevaju svojim fotografijama nasmijati narod. 

Vjerojatno svakoga dana na društvenim mrežama naiđete na razne smicalice na račun karantene, koronavirusa, naših političara i slično. Svakoga dana sigurno vam dođe barem deset takvih fotografija na WhatsApp ili Viber pa ih onda i vi šaljete dalje u nedogled.

Donosimo neke od najzanimljivijih šala!

hr Wed Apr 01 2020 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e842edc29111ce2bb8b456a/80

Posveti se sebi, ostani doma i zablistaj: Kako akademski slikar provodi vrijeme u doba karantene?

Slaven Lagator autor je čuvenog murala u čast Oliveru Dragojeviću u City Centeru One.

Mural posvećen Oliveru Dragojeviću sigurno svaki put primjetite kada dođete u City Center One u Splitu, a autor tog murala je akademski slikar, Slaven Lagator.

Dugo vremena u Slavenu je 'tinjala' ta želja i potreba koja mu se i ostvarila.

Odlučili smo ponovno porazgovarati s njim da vidimo kako provodi vrijeme dok su na snazi propisane mjere Nacionalnog stožera. Otkriva nam kako mu ova karantena odgovara jer se napokon posvetio sebi i svom talentu.

Odlučio sam ovo izazovno razdoblje koje moram provesti doma iskoristiti na najbolji mogući način u svrhu vlastitog napretka u svakom pogledu, kaže umjetnik.

Za riječ dosada, Slaven ne zna. Dnevno provede po 6 sati crtajući, a ostalo vrijeme provodi vježbajući, čitajući i naravno, odmarajući.

Ne mogu vam opisati koliko se dobro osjećam iako sam ograničen. Dao sam važnost sebi, napredovao sam i to osjećam u fizičkom i duhovnom smislu.

Pitali smo ga i koji su mu posljedni crteži koje je napravio pa je tako prije svega nekoliko dana završio portret pjevača Dina Merlina, a u procesu je crtanja porterta Elle Dvornik Pearce, njenog supruga i kćeri Balie. Sve crteže možete vidjeti i pratiti na Instagram stranici @lagiart.

Za kraj, umjetnik poručuje kako ni u jednom trenutku nije oduzeo ozbiljno situacije u kojoj se nalazimo, ali je poduzeo ono što je u unutar njegovih postavljenih granica kako bi kvalitetnu provodio vrijeme ulažući u nešto što svi zaboravljamo - u sebe.

Ostani doma i zablistaj, kako bi kada sve ovo prođe svoj sjaj mogao pokazati i svijetu, poručio je Slaven!


hr Wed Apr 01 2020 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e83c3a329111c96ba8b458c/80

JAGLAC Liječi proljetni umor, ublažava kašalj i nesanicu

Jaglac je pun vitamina C

Drugi nazivi : jagorčika, visoki jaglac, proljetni jaglac, jagljika

Među prvim proljetnicama nailazimo i na jaglac, zeljastu biljku prekrasnih žutih cvjetova. Od dvije vrste jaglaca, posebno je ljekovit upravo ovaj visoki. Cvate od ožujka do svibnja, a cvjetovi imaju ugodan miris po medu. 

U zemlji ima podanak koji je vrlo ljekovit.

Jaglac cvjeta nakon zime pa je pun vitamina C te je odlično sredstvo protiv proljetnog umora, liječenja kašlja i bronhitisa, prekomjerne sluzi i gripoznih stanja koje se javljaju nakon zime.

Mladi listovi jaglaca mogu se jesti na salatu ili u kombinaciji s drugim salatama i varivima. Zbog saponozida kojih ima u tragovima ne smije se jesti u velikim količinama.

Za proljetno čišćenje krvi koriste se cvjetovi jaglaca pomiješani s jednakim dijelovima listova koprive i breze. Čaj se pije dva do tri puta dnevno u laganim gutljajima.

Čaj od maslačka pročišćava bubrege, mokraćni mjehur, liječi giht i reumu. Čaj je djelotvoran kod glavobolje, migrene, jačanja srca i živaca. Uspješno liječi nesanicu i drhtanje udova. Vino napravljeno od cvjetova jaglaca okrepljuje srce.

ČAJ OD JAGLACA  PROTIV KAŠLJA

Korijen jaglaca ( 40 g ), pomiješan sa sjemenkama  anisa ( 20 g ), sjemenkama koromača ( 3 g ) i 20 g listova podbjela koristi se protiv dugotrajnog kašlja. Čaj se sprema od jedne čajne žličice ove mješavine. Zasladi se medom i pije 2 do 3 puta dnevno.

VINO OD JAGLACA

Staklena teglu napuni se svježim listovima i cvjetovima jaglaca, te se prelije bijelim vinom do vrha. Zatvori se i stavi na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedi se u staklenu bocu. Vino se pije za jačanje srca. Koristi se tako da se žlica vina ulije u čašu vode i popije tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV NESANICE

Pomiješa se 10 g jaglaca, 5 g lavande, 3 g šišarki hmelja, 2 g gospine trave i 1 g korijena odoljena. Sve pomiješati. Piti prije spavanja.

OPREZ Neki su ljudi alergični na jaglac pa ga ne smiju uzimati.

hr Wed Apr 01 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .