Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb1aebf29111cd1458b457c/80
Foto: PIXABAY

Recept za buhtle: Mekane "debeljuce" koje nas vraćaju u djetinjstvo

Jeste li za buhtle? Dizano tijesto napunjeno finim domaćim džemom od šljiva i obilato posipano šećerom u prahu je zalogaj kojem ne možemo i ne želimo odoljeti, posebice dok još vani drži hladnoća.

Svježe pečene buhtle tako neodoljivo podsjećaju na tople i mirisne kuhinje naših baka, na šalicu vrućeg mlijeka te bezbrižnost djetinjstva.

Iako su ovakve idile ostale daleko u našim sjećanjima, vrlo ih lako možemo oživjeti, barem što se mirisa i okusa tiče jer umijesiti i ispeći mekane i mirisne buhtle nije ni približno teško kako se možda na prvu čini, tvrdi Zadovoljna.hr.

Dizano tijesto nije rezervirano samo samo za mame i bake, ako nikad dosad niste umijesili dizano tijesto ove su buhtle prava prilika za to.

Ako nemate domaćeg džema od šljiva, buhtle napunite onim džemom kojeg imate ili najviše volite, ali isto tako vas ništa ne priječi da ih napunite čokoladom ili omiljenim namazom od lješnjaka i čokolade. 

I, kad mijesite buhtle?

Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
200 ml toplog mlijeka
100 g maslaca
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
ribana korica od pola limuna

Za punjenje:
džem po izboru
čokoladni namaz

Za posip:
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom). U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.

2. Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite jedno 10 minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.

3. Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte (kuhačom ili mikserom nastavcima za tijesto). Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.

Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, točnije dok ne udvostruči obujam.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratkoga premijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.

Buhtle slažite u maslacem premazan pleh (okrugli ili kvadratni) za pečenje i to tako da su spojevima okrenute prema dolje. Buhtle slažite jednu do druge, ali ih nemojte previše stiskati jer im treba prostora za dizanje.

Prekrijte krpom i ostavite da se buhtle još jednom dižu (najmanje 30 minuta). Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.

5. Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime lijeu zlatnu boju.

6. Malo ih ohladite, pospite obilato šećerom u prahu pa poslužite uz šalicu omiljenog toplog napitka.


hr Sat Apr 13 2019 11:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/539697281799427d7edd7559/80

Ovo je pravi način za podgrijavanje pizze

Jedina gora stvar od hladne pizze je loše podgrijana hladna pizza. Ali, to se može elegantno izbjeći s malim trikom zahvljajući kojem pizza ponovo ima pravu aromu i prave je temperature

Ako vam je ostala koja kriška pizze od ručka, a hladna vam ne izgleda jako primamljivo, uz ove savjete ćete joj vratiti okus, teksturu i miris te će biti užitak za pojesti. Prvo zapamtite da ju ne traba stavljati u mikrovalne pećnice jer one neravnomjerno zagrijavaju hranu, a kod pizze to znači da će se ili zagrijati sir, a umak ostati hladan ili će se gornji dio pregrijati, a donji ostati hladan i mokar. Također, pri podgrijavanju pizze u mikrovalnoj ona ispada gumena i mlaka, javlja 24sata

1. Uzmite željeznu tavu

Željezna tava se ravnomjerno zagrijava i dobro drži toplinu.

2. Pizzu zagrijavajte na srednjoj vatri

Jedna od stvari koje čine pizzu fantastičnom je lagano hrskava korica, a kad se ohladi pizza gubi svoju hrskavost. Zagrijavanje na srednjoj vatri u željeznoj tavi vraća tu hrskavost pizzi, a može ju i malo zapeći.

3. Koristite poklopac

Nakon što ste zagrijali tavu stavite pizzu grijati i odmah ju poklopite poklopcem. Zahvaljujući poklopcu u tavi će se zadržati toplina koja će otopiti sir i zagrijati umak.

4. Provjerite je li se dovoljno zagrijala

Kako ćete znati da je pizza dovoljno zagrijana? Nakon otrpilike tri minute maknite poklopac i vilicom isprobjate pizzu. Ako se sir razvlači, gotova je piše Men's Health.

hr Fri Apr 26 2019 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2ab3629111c705d8b4583/80
Foto: Pixabay

Dokazalo istraživanje: Sestre vam pomažu da budete bolja osoba

Imati sestru sa sobom donosi mnoge prednosti, unapređuju nam sposobnosti komuniciranja, mentalno zdravlje, zbog njih smo osjećajniji, a uče nas i ambicioznosti te neovisnosti

Sestre pomažu da osoba razvije socijalne vještine, poput komunikacije i kompromisa, kaže autor istraživanja o braći i sestrama, prof. Alex Jensen iz 'School of Family Life'pri Sveučilištu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah. Dodaje da manji sukobi među braćom i sestrama mogu čak i pozitivno utjecati na razvoj. Evo što znanost kaže zašto je sve dobro imati sestru:

Sestre poboljšavaju mentalno zdravlje

Studija koja je 2010. objavljena u stručnom medicinskom časopisu Journal of Family Psychology pokazuje da sestre pozitivno utječu na mentalno zdravlje i samopouzdanje. To je potvrdio i prof. Jensen koji kaže da sestre svoju braću i sestre 'čuvaju od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivnje i straha'. 

Zbog njih smo osjećajniji

Ista je studija otkrila da sestra može pomoći u tome da budemo bolje osobe, jer promoviraju pozitivna ponašanja poput suosjećanja i altruizma kad nam pokazuju svoju ljubav i privrženost. 

- To vrijedi čak i kad postoje manji sukobi u odnosima - kaže profesorica iz School of Family Life, Laura Padilla-Walker.

Sestre pomažu da se izoštre interpersonalne vještine

Dokazano je da dečki koji odrastaju sa sestrama bolje komuniciraju sa ženama od onih koji odrastaju s braćom ili kao jedinci. A kako kaže prof. Jensen, neki znanstvenici tvrde da su brat ili sestra drugog spola ključne osobe u adolescentskim godinama. 

- Braća i sestre često postaju bliži u tim godinama jer su jedan drugome izvor informacija o drugome spolu - kaže Jensen. 

Sestre nas uče neovisnosti i ambicioznosti

Britanska studija iz 2009. pokazuje da su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom neovisniji i odlučniji od onih koji su odrastali sami ili s braćom. Koautor studije prof. Tony Cassidy je svojevremeno objasnio da je riječ o unutarnjoj želji da budemo bolji, koja je najviše iskazana u obiteljima s više ženskih članova. 

Uče nas i kako postići balans

Ista studija iz 2009., u kojoj je sudjelovala 571 osoba u dobi od 17 do 25 godina, kaže da sestre pomažu uspostaviti 'unutarnji mir'. Tako su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom bili spremniji nositi se s raznim izazovima, a bolje su se nosili i sa stresom te su na kraju odrasli u sretnije i optimističnije ljude. Razlog zašto to uče baš sestre, a ne braća navodno leži u tome što žene 'bolje barataju s komunikacijskim vještinama i bolje znaju negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu', kaže istraživanje, piše 24sata

hr Fri Apr 26 2019 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Ovako ćete se trajno riješiti kilograma

Prije nego što se krenete s planom gubitka kilograma, posjetite se da će taj ne uvijek ugodan proces pomoći da budete zdraviji i sretniji.
1. Ne idete na dijetu, već mijenjate način prehrane

Stručnjaci preporučuju da ćete najbolje rezultate postići ako unaprijed isplanirate određene stvari na jelovniku s kojim ćete "varati“ jednom ili dvaput u tjednu. Primjerice, da se ograničite samo na jednu krišku pizze kad jedete ovu kaloričnu hranu, ili da odredite maksimalni broj pića koji možete popiti u jednom tjednu. 

2. Vježbajte na pravi način 

Vježbanje sagorijeva kalorije i masnoće te potiče rad metabolizma. Oni koji žele izgubiti kilograme vježbanjem često rade istu grešku, odnosno ne paze na omjer unesenih kalorija i onih koje izgube vježbanjem. 

3. Ne reagirajte na prvi osjećaj gladi 

Neke osobe nailaze na teškoće kod mršavljenja jer im glad izaziva tjeskobu. Pojedinci se osjećaju loše kad ih pogodi osjećaj gladi pa na dohvat ruke uvijek imaju grickalice, a drugi jedu kad su pod stresom ili kad im je dosadno. Iako nije poželjno da pustite da vas uhvati snažna glad jer u tim situacijama smo skloni prejedanju, ne bismo trebali reagirati niti na prve signale. 

4. Imajte na umu da sve kalorije nisu iste

Metodologija mršavljenja je prilično jasna – ako želite smanjiti kilograme u organizam morate unijeti manje kalorija. No nije sva hrana jednaka bez obzira na identični broj kalorija. 

5. Slijedite važno prehrambeno trojstvo

Bjelančevine zasićuju, grade mišiće i pokreću metabolizam. Ljudi koji se trude smršavjeti trebali bi jesti duplo više od preporučene dnevne doze proteina (0,8 grama za svaki kilogram težine) jer su istraživanja pokazala da na taj način gube više pohranjene masnoće. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, jaja, grahorice, tofu i mliječni proizvodi poput jogurta, piše Zadovoljna

hr Fri Apr 26 2019 08:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc1f31229111c1c5d8b4582/80
Foto: Pixabay

Popularan način vježbanja može izazvati ozljede koljena i zglobova

Novo istraživanje pokazuje da težak trening, loša kondicija i slabo istezanje mogu izazvati ozljede kod puno vježbača

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) je za vježbanje kao kolagen u prehrani. U posljednje vrijeme jako popularan među vježbačima i to zbog dobrih razloga. Sastoji se od izmjeničnih kratkih nizova aktivnosti s kratkim razdobljima odmora s kojima se povećava izdržljivost i pojačano sagorijevaju masnoća. Nedavno je utvrđeno da učinkovito smanjuje naslage na trbuhu, ali postoji i jedna loša strana ovakvog načina vježbanja - povećava se rizik od ozljeda. 

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness otkrilo je da je HIIT odličan za jačanje kondicije i izgradnju mišićne mase, ali i da uzrokuje veliki broj ozljeda osobito uganuća, naprezanja koljena i gležnjeva te ozljede ramena. Istraživači su analizirali podatke od 2007. do 2016. i otkrili da se broj ozljeda povećava svake godine. 

"Ove vježbe se predstavljaju kao da odgovaraju svima. Međutim, mnogi sportaši osobito amateri nemaju fleksibilnost, pokretljivost, osnovnu snagu i razvijene mišiće za izvođenje ovih vježbi. Postoje jaki dokazi da ove vrste ozljeda, posebno kod ponavljajućih preopterećenja koljena, mogu dovesti do osteoartritisa", kaže koautor istraživanja Joseph Ippolito za Mbgmovement

Uz ovakav trening, lošu kondiciju, loš oporavak od vježbanja i preopterećenja mišića lako može doći do ozljeda. Stručnjaci upozoravaju da ne treba izbjegavati ove treninge, ali treba stvoriti rutinu vježbanja, pojačati fleksibilnost uz istezanje i stvoriti snagu i ravnotežu kroz manje zahtjevne vježbe te se zatim odlučiti na HIIT, piše zivotistil.hr

hr Thu Apr 25 2019 19:49:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .