Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6a651e0e493807b28b4592/80
Foto: PIXABAY

Zbog ovih će osam razloga mnogi izbaciti bijeli kruh iz prehrane

Bijeli kruh ne sadrži nikakve hranjive tvari, a pored toga uzrokuje akne na koži, probavne smetnje, višak težine jer se 'taloži' u mastima, a može biti i uzročnik dijabetesa

Sve više ljudi prestaje jesti kruh kako bi držali dijetu bez ugljikohidrata i izgubili kilograme. Nekoliko blogera je pratilo što se događa s njihovim tijelom nakon što su iz prehrane izbacili kruh, a rezultate su objavili na društvenim mrežama, pa ih je prenio i portal Brightside. No je li sav kruh štetan, ili ipak postoje zdrave varijante ovog proizvoda?

Pšenični, raženi i punozrnati kruh su sasvim u redu. Ove vrste kruha su zdrave, ali bijeli kruh nije tako dobar. U 20. stoljeću brašno i kvasac su zamijenjeni, a kombinacija intenzivne energije i aditiva u potpuno je pomjerila vrijeme koje je potrebno da tijesto sazre. To je glavni razlog da prestanete jesti bijeli kruh, čak i onaj vrhunske kvalitete. Ako još niste uvjereni, ovih osam razloga objasniti će vam zašto ne biste trebali jesti bijeli kruh.

1. Beskoristan proizvod

Kada se bere pšenica je puna vitamina, ali sve korisne tvari nestaju kad se zrna obrađuju. Čak i vrhunska bijela brašna zadržavaju samo oko 30 posto korisnih tvari koje su imale prije obrade, a te tvari postanu 'neaktivne' nakon samo dva tjedna. A rok trajanja brašna je oko godinu dana.

2. Nedostatak okusa

Priznajte da bijeli kruh nema okusa, ipak to je razlog zašto ga mnogi vole. Kruh vas ne 'sprječava' da uživate u okusu mesa, juhe, sira ili nečeg drugog što jedete s kruhom. No u usporedbi s proizvodima od cjelovitog zrna brašna, tvrdi 24sata.hr, bijeli kruh ne poboljšava okus ostale hrane.

3. Toksičnost

Suvremeni svijet zahtjeva proizvodnju što više pšenice, pa se ona uzgaja u što kratkim vremenskim razdobljima, a poljoprivrednici ju špricaju pesticidima. Također joj se dodaju brojne kemikalije kako bi se zaštitila od glodavaca i gljivica. Na kraju, da bi brašno bilo bijelo, proizvođači ga izbjeljuju istim tvarima koje koristimo za pranje: benzoil peroksidom, persulfatima i klorovim dioksidom. 

Prije nego kupite kruh, na pakiranju provjerite je li napravljen od organskog ili rafiniranog brašna. Rafinirana ili pročišćena brašna prolaze kroz opisane postupke, pa nemojte kupovati takav kruh.

4. Problemi s kožom

Ono smo što jedemo. Uzrok problema s kožom možda je upravo vaša prehrana - ako je bogata uglavnom proizvodima od brašna. Naime, akne uglavnom uzrokuje gluten kojeg ima u kruhu. Tijelo ne može izlučiti gluten pa nastaju crijevna oštećenja. Prije odlaska kod dermatologa ili kozmetologa, probajte promijeniti svoju prehranu.

5. Problemi s probavom

Gluten može uzrokovati različite probavne probleme. Kruh od cjelovitog zrna sadrži značajan element - vlakno - dok ga proizvodi od brašna nemaju. Pet do šest šnita kruha od cjelovitog zrna dnevno osigurava vam dovoljno vlakana da zadovoljite dnevnu normu. Usporedbe radi, ako bi tu normu htjeli zadovoljiti voćem i povrćem, dnevno biste trebali pojesti 14 jabuka, 21 mrkvu, 25 rajčica ili oko dva kilograma krastavaca.

6. Prerano starenje

Kao što već znate, bijeli kruh je proizvod koji ne sadrži nikakve korisne tvari. Konzumiranje namirnica koje ne sadrže vitamine onemogućava tijelu da ostane mlado. Dakle, oni koji vole proizvode od rafiniranog brašna većinom izgledaju starije, nego što zapravo jesu.

7. Ovisnost

Kruh je kao droga - bijelo brašno uzrokuje porast razine šećera u krvi, pa kao rezultat raste inzulin. Kada pojedete krišku kruha, šećer u krvi brzo naraste, ali i brzo padne pa se osjećate loše i želite jesti još 'brzih' ugljikohidrata da bi se osjećali bolje. Takve drastične promjene razine šećera u krvi mogu dovesti do dijabetesa.

8. Višak težine i pretilost

Za mnoge ljude to može biti glavni razlog izbacivanja hrane s rafiniranim brašnom. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna. Jedna šnita kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Glikemijski indeks kruha je veći nego za čokoladu, a škrob koja se nalazi u tijestu razbija se u probavnom traktu i pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok što znači da ćete se uskoro osjećati gladno.

hr Mon Feb 18 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5756adeb1e353e2f1c8b45cc/80
Foto: Ilustracija

Studenti, ako želite bolje učiti mirišite limun i masirajte uho...

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima
Nastavnici u 'Queen Anne' školi, u blizini Readinga u Engleskoj, naporno su radili s neuroznanstvenicima na sveučilištima diljem Velike Britanije kako bi došli do znanstveno utemeljenog rješenja. Rezultat je vodič za reviziju 'BrainCanDo', koji pruža studentima, ali i njihovim roditeljima, praktične i učinkovite strategije pomoću kojih će si olakšati učenje.  

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima. Ključ je razumijevanje onog što učite, kao i ulazak u srž problematike koju proučavate. Pokušajte staviti na papir ono što ste naučili, izvlačeći nekoliko osnovnih smjernica danima prije ispita, piše Dailymail. 

Umjesto da se koncentrirate na samo jedan predmet, preporučuje se 'multitasking'. Dakle ujutro učite jednu stvar, a navečer možete ponoviti gradivo od jučer. Na ovaj način manja je vjerojatnost da ćete zaboraviti ono što ste prethodno učili. Vjerovali ili ne, udisanje mirisa limuna također može biti od velike pomoći. To će poslati signale hipokampusu, neuronu koji igra ključnu ulogu u emocijama i pamćenju. 

Udisanje limuna proizvesti će pozitivne emocije u vama i tako vrlo vjerojatno pospješiti vaš uspjeh na ispitu. Ako vam je limun možda mrvicu ekstreman, pokušajte nešto jednostavnije poput masiranja uha jer ovaj će pothvat imati isti učinak, odnosno poboljšati vaše raspoloženje i opustiti vas, piše vecernji.hr
hr Thu May 23 2019 21:24:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6e6c729111ceb9e8b45b3/80
Foto: Pixabay

Još jedan plus: Mediteranska prehrana smanjuje rizk od razvoja depresije

U mediteranskom načinu prehrane prevladaa povrće, voće, žitarice, jede se riba, dok je meso puno manje zastupljeno. Veliku ulogu ima i maslinovo ulje

Dokazano je da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu - snižava loš kolesterol, čuva zdravlje srca i krvnih žila, sprječava infarkt i moždani udar, produljuje život, čuva zdravlje kostiju, zdravlje mozga, a prema najnovijoj studiji koja je predstavljena na godišnjem susretu američkih psihijatara u San Franciscu, smanjuje i rizik od razvoja depresije u starijoj životnoj dobi.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Patra u Grčkoj pod vodstvom dr. Konsatntinosa Argyropoulosa, a u njemu su sudjelovali korisnici Centra za skrb o starijim osobama. Njih 64 posto hranilo se umjereno mediteranski, a 34 posto isključivo mediteranski. Među ispitanicima 25 posto ih je pokazivalo znakove depresije, većinom su to bile žene.

- Naši rezultati pokazuju da je depresija u starijoj životnoj dobi usko povezana s nekoliko rizičnih faktora. Isto tako pokazalo se da su osobe koje su većinu života jele mediteranski imale manji rizik od toga da obole od depresije", stoji u zaključku studije.  

Dr. Argyropoulos i njegovi kolege naglašavaju da njihova studija nije imala za cilj dokazati uzročno-posljedičnu vezu. To znači da mediteranska prehrana može dovesti do boljeg mentalnog zdravlja, ali isto tako ljudi boljeg mentalnog zdravlja će birati bolju prehranu i više paziti na sebe od osoba koje su anksiozne i depresivne, piše zivotistil.hr

hr Thu May 23 2019 20:30:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c45b15b0e4938dc848b45b2/80
Foto: Pixabay

Na WhatsApp stiže opcija koja vam se sigurno neće svidjeti

Unutar opcije statusa na WhatsAppu od sljedeće godine počet će se prikazivati oglasi koji će izgledati slično kao oglasi na Instagram Stories.

S obzirom na to koliko je novaca Facebook uložio u WhatsApp te na broj korisnika koji je veći od milijardu i pol, jasno je kako Mark Zuckerbergrazmišlja o načinima na koji može početi zarađivati od korištenja ove aplikacije. Kao i u slučaju Facebooka i Instagrama, naplaćivanje same aplikacije ne dolazi u obzir, već će se odlučiti na provjerenu strategiju – oglašavanje.

Još sredinom prošle godine iz ove su kompanije najavili da će se i korisnicima WhatsAppa uskoro početi prikazivati oglasi, a sada napokon imamo i neke detaljnije informacije oko vrste oglasa koje ćemo viđati u aplikaciji. Reklame se ipak neće početi prikazivati ove godine, kako je ranije najavljeno, već tijekom 2020., a za početak prikazivat će se oglasi unutar opcije statusa. Dakle, možemo očekivati format oglasa sličan onima postavljenim u Instagram Stories – oglasi će zauzimati cijeli ekran, kao i statusi na WhatsAppu te će se pri vrhu, umjesto imena korisnika, prikazivati ime brenda koji se reklamira. Povlačenjem prsta po ekranu prema gore prikazat će se više informacija o proizvodu i usluzi koja se reklamira te vjerojatno i neke druge akcije, ovisno o oglašivaču.

Nije teško pretpostaviti kako se korisnicima neće svidjeti prikazivanje oglasa u ovoj aplikaciji za komunikaciju, no mnogi se čude kako je WhatsApp izdržao toliko godina bez oglasa unutar svoje platforme i jasno je da takva situacija ne može biti vječna te da moraju početi zarađivati novac, piše zimo.hr

hr Thu May 23 2019 18:55:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6b27a29111c029e8b45ad/80
Foto: Udruga Momentum

Moment fest počinje ovu nedjelju na Turskoj kuli, a traje do listopada: Čekaju nas brojna iznenađenja

Moment Fest je kulturna, glazbena i sportsko-rekreativna manifestacija koja će se održavati jednom mjesečno na Turskoj kuli, u periodu od svibnja do listopada, a prvo izdanje je najavljeno za nedjelju, 26. svibnja od 15 sati.

Osim Xstatic (graffiti) ekipe koja će ocrtavati stolove, u suradnji s udrugom Kam Hram (Kulturna alternativa mladih) pripremljen je Open stage, otvorena večer performansa za djecu i odrasle gdje će kreativci prezentirati svoje vještine i znanja u različitim izvedbenim umjetnostima s naglaskom na suvremeni cirkus.

Stoga se pozivaju svi performeri, glumci, plesači, cirkusanti, pjesnici, glazbenici, komičari, slučajni prolaznici i svi ljudi dobre volje da svoj nastup u trajanju do 10 minuta i opis točke pošalju na kamhram@gmail.com. Ostali detalji dostupni su na Facebook eventu udruge Kam Hram.

Magiji ovog festivala će pridonijeti i nevjerovatni Guy Pardillos aka The Mystifier koji će između dva open stage-a oduševiti prisutne, ali i iznenaditi, šokirati i zbuniti. Ovog mađioničara, hipnotizera, iluzionistu, mentalista i zabavljača je domaća publika imala prilike gledati u showu Supertalent 2017. godine te je ovo izvrsna prilika za unijeti malo čarolije u naše živote.

Za glazbenu podlogu je zadužena ekipa s Radio Kampusa koja će vas pripremiti za malo žešći zvuk undergrounda kojeg donosi DJ Miro, alfa i omega udruge Underground Control i jedan od voditelja kluba Judino Drvo iza čijeg imena stoje projekti Barbarinac Island of love i Ego Free Festival.

- Ostali datumi održavanja festivala su 9.lipnja, 28.srpnja i 25. kolovoza. Pripremili smo još puno toga za naše posjetioce i ne bismo htjeli odati previše informacija tek tako, nek to ostane iznenađenje za sada.” – poručio je organizator Tonći Visković iz udruge Momentum kojeg ste do sada imali prilike upoznati kroz projekt “Ubijmo dosadu”.

Ponesite dekice, hammocke i sve ostale potrepštine za uspješan piknik i druženje u prirodi - ulaz na festival je potpuno besplatan!

Udruga Momentum je neprofitna i volonterska udruga mladih osnovana 2015. godine u Splitu pokrenuta s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih u kulturni život grada te obogaćivanje društvene ponude Splita. U proteklih nekoliko godina su kroz projekt 'Ubijmo dosadu' organizirali preko 150 radionica glazbenog, edukativnog i sportsko-rekreativnog tipa, večeri stand up komedije, filmske projekcije te cjelodnevna događanja na otvorenom te je na taj način mnogo mladih Splićana dobilo priliku da njihovi talenti, želje i ideje dođu do šire publike. 

hr Thu May 23 2019 16:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .