Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5891d4bdb4739812008b4591/80
Foto: Boris Kačan, Pixabay

Petric: Makarski laboratorij se po zakonu ne može dati u koncesiju!

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije tvrdi da zakon kaže da ako jedna trećina neke djelatnosti nije u Domu zdravlja da se ne mogu davati koncesije
Makarani su se pobunili jer zadnjih mjesec dana laboratorij Doma zdravlja prikuplja uzorke krvi od 7 do 9 sati. Do prije mjesec dana laboratorij je bio u koncesiji, ali nakon što je koncesionarka otišla u mirovinu laboratorij je vraćen Domu zdravlja, a završen je i drugi natječaj za magistru medicinske biokemije za rad u makarskom laboratoriju. Na prvi natječaju javile su se dvije osobe od kojih je jedna ispunjavala uvjete, ali je odustala kada je doznala da laboratorij neće moći dobiti u koncesiju i da bi joj plaća usto bila manja nego u splitskoj bolnici.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić je za Makarsku kroniku izjavio da ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric ne želi dati laboratorij u koncesiju, a najavio je i da će uputiti pismo županu Zlatku Ževrnji i od njega tražiti da Županija raspiše natječaj za koncesiju jer smatra da se jedino tako može privući deficitaran kadar i osigurati daljnji rad laboratorija. Međutim, Dragomir Petric kaže da se u ovom slučaju ne radi o tome što netko želi ili ne želi, već da moraju poštivati zakon.


- Gradonačelnik ne može reći da nije upoznat sa situacijom jer sam osobno njemu i dogradonačelniku sat i pol vremena objašnjavao o čemu se radi. Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da koncesije ne dajem ja, odnosno Dom zdravlja, već župan, ali ni on ne može raditi ono što hoće već samo ono što mu zakon dozvoljava, a zakon kaže da ako jedna trećina neke djelatnosti nije u Domu zdravlja ne mogu se davati koncesije. Kako u Domu zdravlja postoji samo mali laboratorij u Vrgorcu, onda Makarska po zakonu ne može dobiti koncesiju. Gradonačelnik zna da se koncesija ne može dodijeliti i ako ustraje na tome to koristi u predizborne svrhe. Zna da ni župan ne može dati koncesiju jer bi time kršio zakon, a zna i da Makarani imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego su je imali do sada – kaže Petric te dodaje kako je makarski laboratorij po zakonu vraćen Domu zdravlja nakon što je dotadašnja koncesionarka otišla u mirovinu te da u tih mjesec dana nitko od pacijenata u Makarskoj nije bio zakinut ni za jedan pregled koji mu je bio važan.

"Makaranima ne treba laboratorij nego..."

- Odgovorno tvrdim da Makarska danas ima kvalitetnije nalaze nego je imala do sada. Svi pacijenti u Makarskoj koji dođu ujutro na vađenje krvi do 9 sati, kao što je slučaj i u Splitu, do podne ili 13 sati će imati nalaz. Makaranima ne treba laboratorij, Makaranima treba pregled krvi kada njihovi liječnici to traže. Izgleda da je tamo očito bio nekakav nered pa se krv vadila kako je kome palo na pamet. Kada su u pitanju neke hitne stvari mi imamo osigurano vozilo kojim se krv transportira ponovno za Split – ističe Petric koji nastoji od Županije dobiti novac za opremanje makarskog laboratorija.

- Novac će se upotrijebiti na podizanje kvalitete zdravstvene zaštite za nabavu aparata i za edukaciju i vjerujem da ćemo do kraja godine otvoriti laboratorij kakav Makarani zaslužuju, ali dok do toga ne dođe imat će bolju kvalitetu nalaza nego su je imali do sada jer se radi na novijim aparatima sukladno najnovijim spoznajama struke. U Hrvatskoj imamo manjak od 25 inženjera, nije to samo problem u Makarskoj. I u Splitu fali jedan inženjer i borimo se kako riješiti taj problem – zaključuje Petric.

Facebook komentari

hr Wed Feb 01 2017 13:31:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d57063b473989dd08b4632/80
Foto: Dalmacija News

Linić: "Uvedite eure, u čemu je problem? Limiti su glupost!"

Mostovac Maro Kristić, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima, najavio je veliku inicijativu Mosta – traže da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura

Nezgodno je, kaže, odrediti do kada će trajati mogućnost plaćanja u eurima, ali iznos od 200 eura smatraju nekom psihološkom granicom koju je turist spreman potrošiti.

- Primjerice, milijun putnika (dođe) s kruzera i imaju striktno organiziran dan i to je situacija da ne mogu trošiti vrijeme čekajući u mjenjačnici. Matematički gledano, da svaki potroši 10 eura, to je 10 milijuna eura. To ne bi ugrozilo ni mjenjačnice ni banke jer je to novac koji se ionako ne promijeni - rekao je Kristić za televiziju N1.

U Hrvatskoj narodnoj banci napominju kako je u Hrvatskoj zakonsko sredstvo plaćanja kuna, a za plaćanja se iznimno mogu koristiti i druge valute što je propisano Zakonom o deviznom poslovanju i pripadajućim podzakonskim aktima.

- Na temelju raspoloživih informacija nismo u mogućnosti dati svoje mišljenje o iznesenoj inicijativi gospodina Kristića. Ako nadležne institucije upute prijedlog za izmjenu navedenih propisa u okviru kojeg bi ova inicijativa bila detaljnije razrađena, Hrvatska narodna banka će se o tome odgovarajuće očitovati - odgovorili su za N1 u HNB-u.

HNB ima autoritet u ovom pitanju, a ne Vlada, rekao je tportalu Slavko Linić, koji uvjetno ne vidi nikakve prepreke za uvođenje plaćanja u eurima. 'Guverner Boris Vujčić stalno govori kako smo visoko eurizirana zemlja. Banke i mjenjačnice na svakom su koraku, većina je štednje građana u eurima, stoga ne vidim opasnosti od nastanka nekog crnog tržišta devizama -rekao je Linić tportalu.

Ono što mu ne odgovara u Kristićevu prijedlogu je uvođenje limita trošenja. 'Ako se to uvede, ja sam protiv. Ako netko iznajmljuje sobe i želi naplatiti račun od 350 eura, kako će on to napraviti? Nisam ni za kakvo ograničavanje, plaćanje eurima treba omogućiti ili onemogućiti, ništa između ne podržavam', rekao je Linić.

Facebook komentari

hr Fri Mar 24 2017 20:23:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587b78a41eea8f69fa8b462d/80
Foto: HDZ

Ministar Krstičević vraća vojsku u četiri hrvatska grada

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovno je najavio da namjerava vratiti vojsku u Varaždin, Vukovar, Sinj i Ploče

Krstičević je danas obišao Vojarnu "Ivan V. Drašković" u Varaždinu te je naglasio da će već iduće godine u toj vojarni, koju je vojska napustila 2003. godine, biti smještena jedna bojna Hrvatske vojske.

- Cilj ove Vlade nije militarizirati hrvatsko društvo, nego odgovorno graditi sustav sigurnosti koji je potreban Hrvatskoj. Znamo kakva nam je bila povijest, znamo kako smo 90-ih godina bili ugroženi i Hrvatska više nikad ne smije biti ugrožena. I upravo ovaj sustav sigurnosti koji gradimo, razvijamo i poboljšavamo je u funkciji da se svi zajedno možemo nositi sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima i da Hrvatska u svakom trenutku može jasno, snažno i čvrsto reagirati na bilo kakvu ugrozu ili opasnost - rekao je Krstičević, javlja Jutarnji list.

Facebook komentari

hr Fri Mar 24 2017 17:48:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56afa2c2dcbadde6058b4aea/80
Foto: dinarik.hr

Odgođena prodaja Spaladium arene

Odluka o prodaji Spaladium arene odgođena je do srpnja, a sljedeća skupština vjerovnika društva Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju koji upravlja Spaladium arenom, održat će se nakon što se konstituira novo splitsko Gradsko vijeće

Vjerovnici su na skupštini u petak trebali odlučiti hoće li se pristupiti prodaji imovine stečajnog dužnika u stečajnom postupku na prijedlog odbora vjerovnika iz veljače. Do prodaje imovine trebalo bi doći zbog velikih troškova koji terete "Spaladium arenu".

Grad Split zbog situacije oko lokalnih izbora nije odlučio hoće li i kada ispostaviti zahtjev da se izuzme iz stečajne mase.

Stoga je, do konstituiranja novog Gradskog vijeća i izjašnjavanja Grada Splita hoće li, na koji način i kada ispostaviti izlučni zahtjev, odluka o prodaji odgođena.

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo izvijestila je i o troškovima odnosno dugovanjima od 260 tisuća kuna za struju i oko 57 tisuća kuna za vodu.

Arbitraža Hrvatske gospodarske komore (HGK) nedavno je prihvatila dvije točke tužbe banaka (Erste Gruop i Unicredit Austria AG), raskid ugovora između TPN-a (Tvrtka posebnih namjena) i Grada Splita, te da obveze TPN-a sada prelaze na Grad Split, no odbačena je treća točka tužbe u kojoj su banke tražile isplatu 53 milijuna eura s kamatama.

Spaladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine. Javni su partneri grad Split i Vlada Republike Hrvatske, a privatni partner je konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod koji je osnovao tvrtku Sportski grad TPN i ovlastio je za upravljanje Spaladium arenom. 

Za potrebe Svjetskog prvenstva 2009. izgrađena je samo sportska dvorana, bez poslovnog tornja, koji je također bio predviđen i iz kojega bi se namirio novac za održavanje dvorane.

Facebook komentari

hr Fri Mar 24 2017 17:45:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d52aecb47398fcd18b4584/80
Foto: Ilustracija

U Tribunju ulovljena najotrovnija riba na svijetu!

Srebrenopruga napuhača dosad je uglavnom viđena i lovljena u južnim dijelovima Jadrana. Njezin otrov, tetrodotoksin, može biti opasan ako se riba nestručno priprema
Napuhača ili fuga, najotrovnija riba riba na svijetu čiji je otrov, tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida u petak je ponovno ulovljena u Tribunju. Ulovila ju je 9-godišnja djevojčica Marieta Bolanča. 

- Bila sam s tatom u ribolovu. Bacila sam udicu i kad sam izvukla ulov ugledala sam tu čudnu ribu. Brzo sam pozvala tatu i on mi je rekao o čemu se radi. To je najotrovnija riba na svijetu - kaže hrabra Marieta. 

Iako zna otrov ove ribe može izazvati paralizu i smrt, nije se uplašila. Istu ribu, naime, prije nekoliko godina ulovili su njen brat Lovre i sestra Filipa, tako da ovdje svi znaju da može biti opasna samo ako se pojede. I to ako je nestručno pripremljena.

Ipak, za svaki slučaj s udice ju je skinuo tata Filip Bolanča.

- Iako joj Jadransko more nije prirodno stanište, izgleda da se naselila u blizini Tribunja. U Japanu je ova riba, odnosno njeni fileti, iznimno popularna i skupa delikatesa, pa bi to trebali iskoristiti u promotivne svrhe - kaže tata Filip za 24sata.

Srebrenopruga napuhača (lat. Lagocephalus sceleratus) poznata i pod nazivom riba fugu potječe iz indopacifičkih voda, a do Jadrana je stigla preko Sueskog kanala. Dosad je uglavnom viđena i lovljena u južnim dijelovima Jadrana. Njezin otrov, tetrodotoksin, može biti opasan ako se riba nestručno priprema.

Ipak, fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju posebno obučeni kuhari. 

Tata Filip Bolanča o neobičnom ulovu je obavijestio Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

- Ova je riba puno manja nego ona koju su ulovila djeca prije nekoliko godina, ali je živa i valjda će poslužiti da se nešto nauči - kaže Bolanča.  

Facebook komentari

hr Fri Mar 24 2017 17:40:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .