Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5891d4bdb4739812008b4591/80
Foto: Boris Kačan, Pixabay

Petric: Makarski laboratorij se po zakonu ne može dati u koncesiju!

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije tvrdi da zakon kaže da ako jedna trećina neke djelatnosti nije u Domu zdravlja da se ne mogu davati koncesije
Makarani su se pobunili jer zadnjih mjesec dana laboratorij Doma zdravlja prikuplja uzorke krvi od 7 do 9 sati. Do prije mjesec dana laboratorij je bio u koncesiji, ali nakon što je koncesionarka otišla u mirovinu laboratorij je vraćen Domu zdravlja, a završen je i drugi natječaj za magistru medicinske biokemije za rad u makarskom laboratoriju. Na prvi natječaju javile su se dvije osobe od kojih je jedna ispunjavala uvjete, ali je odustala kada je doznala da laboratorij neće moći dobiti u koncesiju i da bi joj plaća usto bila manja nego u splitskoj bolnici.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić je za Makarsku kroniku izjavio da ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric ne želi dati laboratorij u koncesiju, a najavio je i da će uputiti pismo županu Zlatku Ževrnji i od njega tražiti da Županija raspiše natječaj za koncesiju jer smatra da se jedino tako može privući deficitaran kadar i osigurati daljnji rad laboratorija. Međutim, Dragomir Petric kaže da se u ovom slučaju ne radi o tome što netko želi ili ne želi, već da moraju poštivati zakon.


- Gradonačelnik ne može reći da nije upoznat sa situacijom jer sam osobno njemu i dogradonačelniku sat i pol vremena objašnjavao o čemu se radi. Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da koncesije ne dajem ja, odnosno Dom zdravlja, već župan, ali ni on ne može raditi ono što hoće već samo ono što mu zakon dozvoljava, a zakon kaže da ako jedna trećina neke djelatnosti nije u Domu zdravlja ne mogu se davati koncesije. Kako u Domu zdravlja postoji samo mali laboratorij u Vrgorcu, onda Makarska po zakonu ne može dobiti koncesiju. Gradonačelnik zna da se koncesija ne može dodijeliti i ako ustraje na tome to koristi u predizborne svrhe. Zna da ni župan ne može dati koncesiju jer bi time kršio zakon, a zna i da Makarani imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego su je imali do sada – kaže Petric te dodaje kako je makarski laboratorij po zakonu vraćen Domu zdravlja nakon što je dotadašnja koncesionarka otišla u mirovinu te da u tih mjesec dana nitko od pacijenata u Makarskoj nije bio zakinut ni za jedan pregled koji mu je bio važan.

"Makaranima ne treba laboratorij nego..."

- Odgovorno tvrdim da Makarska danas ima kvalitetnije nalaze nego je imala do sada. Svi pacijenti u Makarskoj koji dođu ujutro na vađenje krvi do 9 sati, kao što je slučaj i u Splitu, do podne ili 13 sati će imati nalaz. Makaranima ne treba laboratorij, Makaranima treba pregled krvi kada njihovi liječnici to traže. Izgleda da je tamo očito bio nekakav nered pa se krv vadila kako je kome palo na pamet. Kada su u pitanju neke hitne stvari mi imamo osigurano vozilo kojim se krv transportira ponovno za Split – ističe Petric koji nastoji od Županije dobiti novac za opremanje makarskog laboratorija.

- Novac će se upotrijebiti na podizanje kvalitete zdravstvene zaštite za nabavu aparata i za edukaciju i vjerujem da ćemo do kraja godine otvoriti laboratorij kakav Makarani zaslužuju, ali dok do toga ne dođe imat će bolju kvalitetu nalaza nego su je imali do sada jer se radi na novijim aparatima sukladno najnovijim spoznajama struke. U Hrvatskoj imamo manjak od 25 inženjera, nije to samo problem u Makarskoj. I u Splitu fali jedan inženjer i borimo se kako riješiti taj problem – zaključuje Petric.

Facebook komentari

hr Wed Feb 01 2017 13:31:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/553de603568aa8cb058b47db/80
Foto: Ilustracija Rade Popadić

Taksi ratovi: Antonio Perišić iznio teške optužbe na račun splitskih taksista, oni mu "uzvratili"

Antonio Perišić nam je na razgovor došao pripremljen, ali i vidno uznemiren. Iznio je teške optužbe na račun splitskih taksista, a oni mu nisu ostali "dužni"

Priča o splitskim taksistima koja je objavljena u ponedjeljk na našem portalu zaintrigirala je javnost, primili smo brojne pozive građana, ali i razne komentare na društvenim mrežama. Među ostalima, kontaktirao nas je i Antonio Perišić, koji se prepoznao kao jedan od "optuženih" u priči splitskih taksista te je odlučio ustati pred svima.

- Taksisti grada Splita su paraziti. Odgovorno tvrdim da su među njima bivši narkomani, liječeni alkoholičari, kockari i raznorazni prevaranti kojima je bitno samo da izbijaju novac. Optužuju mene da nemam školu za vozača, da nemam firmu, da nemam licencu te da radim na crno. Žena i ja imamo ukupno 9 zaposlenih – teškim riječima krenuo je Antonio koji se našao uvrijeđen što su splitski taksisti reagirali na njegov status na Facebooku u kojem traga za zaposlenicima za nadolazeću sezonu, pritom navodeći da on nema sve potrebne dozvole koje su potrebne za zaposlenje radnika.

Antonio Perišić nam je na razgovor došao vidno pripremljen, ali i uznemiren, s rokovnikom u kojem je istaknuo brojne negativne argumente na temu splitskih taksista. Odlučio je izaći u javnost upravo zbog taksista koji po njemu ne zaslužuju imati dozvolu za taj posao.

- Oni prozivaju druge, a oni sami rade ilegalno, sigurno njih 80 posto. Prije nekoliko godina je evidentirano da 73 splitska taksista na ime poreza duguju 13 milijuna kuna. Jedan od čelnih ljudi na taksi sceni dugovao je poreznoj 600 000 kuna, ali mu je zastarom palo na 300 000 kuna. Pitanje je kako on još uvijek radi?! Drugi taksist istovremeno napada druge koji pošteno rade svoj posao, a vozio je taksi s oduzetom vozačkom dozvolom sve do trenutka dok ga nije zaustavio policajac koji mu je oduzeo vozačku, te mu je po drugi put istu oduzeo. Vozačka mu je vraćena prije 15 dana, ali mu slijedi druga kazna za isto djelo. Oni rade pritisak na policiju i inspektorat da se ne bi povećavao broj taksista. Moja osobna procjena je da gradu Splitu treba 300 dozvola jer ima posla – nastavlja naš sugovornik.

"Bio sam prisiljen uzeti licencu na području Dugopolja"

Antonio Perišić nije dobio dozvolu od grada Splita koju kaže da je tražio, ali je odlučio otvoriti firmu sa suprugom koja drži kozmetički salon, a u sklopu koje radi transfere i prijevoz putnika. On smatra da mu za njegov dio posla ne treba dozvola grada Splita. Priznaje da povremeno odradi usluge taksija u Splitu te da je bio prisiljen uzeti licencu na području Dugopolja, jer su to od njega tražili njegovi klijenti. U razgovoru nam je sugovornik priložio brojne dokumente kojima nam potvrđuje svoj legalan rad. No na naše pitanje o promidžbi kao taksiste, Antonio nam je priznao da se na društvenim mrežama promovira kao taksist, kao brend, ali da nitko tko njega nazove neće sjesti u vozilo bez taksi dozvole. Kaže, u sklopu svog brenda uključio je tri firme.

Antonio je izrekao velike optužbe na račun splitskih taksista za koje je spreman odgovarati i iza kojih, kako kaže, odgovorno stoji. Na kraju smo priupitali Antonija što misli o problemu crnog tržišta koje je zavladalo Splitom.

- Ja ljude razumijem, ljudima treba novaca i u ovome zaista ima novaca. Profitabilno je. Ne mogu  ih opravdati što ne plaćaju državi što joj pripada, ali s ljudske strane ih razumijem. Ne vjerujem da oni puno zarade. Možda dvjesto do tristo kuna dnevno – zaključuje Antonio.

Tajni podaci

Za ovu priliku smo kontaktirali i Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, no dobili smo odgovor da je nemoguće iznositi u javnost podatke koji su tajni.

"Službe bi se trebale pozabaviti s Perišićem kao što su se pozabavile sa mnom"

Taksist Mario Lozina nam je, bez oklijevanja, rekao svoju stranu priče:

-  Imao sam prometni prekršaj prije nego što sam dobio taksi dozvolu, ali s obzirom da sam fizički imao dozvolu kod sebe smatrao sam da mi kazna još uvijek nije krenula teći. Ja sam radio misleći da sam najispravniji. Zaustavio me drugi policajac koji mi je rekao da sam u prekršaju, ali ja sam to tek tada saznao i istog trena sam se povukao, no svakako u tom razdoblju nisam prevozio putnike. Računao sam da će me netko kontaktirati i tražiti od mene da predam vozačku dozvolu policiji kada za to dođe vrijeme. Za to što mi se dogodilo snosim posljedice i nemam što lagati. Državi nisam dužan ni lipe. Uskoro će mi uslijediti pauza od tri mjeseca i ja sam na to spreman. Nemam razloga ništa skrivati. Ja gospodina koji me proziva ne želim komentirati, postoje službe koje su se trebale s njim pozabaviti kao što su se pozabavile sa mnom – izjavio je taksist Mario Lozina.

Dugogodišnji taksist kojeg je također prozvao naš sugovornik na upit o svom dugu je komentirao kratko.

- Nemam ja to što komentirati – rekao je Lovre Ćatipović, pritom navodeći kako osoba koja u medije iznosi te podatke govori više o sebi nego o onome o kome govori.

Inspekcija 2014. godine nadzirala ukupno 48 autotaksi vozila

Za komentar na cijelu priču o crnom tržištu koje se širi gradom kontaktirali smo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Utvrdili su nam da je zadnja akcija provedbe nadzora autotaksi prijevoza ove Inspekcije bila održana od 24.04. – 26.04.2015. godine. U navedenoj je akciji  sudjelovalo ukupno 5 inspektora cestovnog prometa, a tom prilikom je bilo nadzirano sveukupno 7 vozila, te je sačinjeno 7 zapisnika i utvrđena su sveukupno 3 prekršaja. Prvi prekršaj se odnosio na neimanje dozvole u vozilu, drugi na neimanje ispita iz poznavanja kulturnih znamenitosti, te treći na obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu bez licencije.

- Tijekom 2014.godine ova Inspekcija je nadzirala ukupno 48 autotaksi vozila, te izdala sveukupno 10 optužnih prijedloga, 8 obaveznih prekršajnih naloga, 9 prekršajnih naloga, te 2 Rješenja o otklanjanju nedostataka. Sukladno svojem programu rada, ova Inspekcija kontinuirano će tijekom cijele kalendarske godine, a posebno tijekom sezone (ljetni mjeseci)provoditi inspekcijske nadzore autotaksi vozila temeljem gore spomenutih ovlasti, te u suradnji sa drugim ovlaštenim tijelima. Međutim, obzirom na dimenziju ovog problema, mišljenja smo da je za što bolje i kvalitetnije rješavanje istog, neophodno da se uz ovu Inspekciju, uključe i sva druga tijela koja imaju ingerencije nad provođenjem zakonskih odredbi autotaksi prijevoza na području grada Splita, a to su: Komunalno redarstvo grada Splita, Ministarstvo financija, te Ministarstvo unutarnjih poslova.- izjavila je voditeljica odjela Darinka Megla.

Facebook komentari

hr Mon May 01 2017 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59064be4b47398e9678b4578/80

Splitski svećenik kolegi iz Gradišta: "Klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji"

Svećenik se na svome Facebook profilu obratio kolegi iz Gradišta kod Županje koji nije htio pričestiti djecu sa smetnjama u razvoju...
Nakon što je cijeli slučaj dospio u medije, svećenik je odlučio ipak pričestiti djecu, no ni to nije išlo baš glatko... Evo što mu je don Mario Matković jutros poručio:

"Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme..

Ali znaj brate u Okrugu bivšoj župi imao sam prvopričesnika sa težim oblikom autizma, njegovi krici i nekontrolirane geste tijekom obreda za mene su bile izraz i krik Božje ljubavi. ......

Znaj brate Krist je umro i uskrsnuo i za te anđele i ljubi ih više nego mene i tebe. ..

Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio.....

Volio bi da ti ovo prezentiraju fejs prijatelji ako su u blizini da znaš...

Neznam jeli sv. Pričest prošla, ako nije klekni ispred njih poljubi ih i neka budu pričešćeni u redovitom obredu, ako je
prošla učini isto klekni pred njima poljubi ih jer su oni znak Božije ljubavi. 

Nemoj misliti da si ponižen i pobjeđen, klekni u suzama pred njima , poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti...

Pozdrav u Kristu DON MARIO MATKOVIĆ župnik Žrnovnice"

Facebook komentari

hr Sun Apr 30 2017 22:42:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/582aede31eea8fddbc8b4600/80
Foto: Screenshot YouTube

Marić: "Imam pravo i mogućnost ne samo braniti se od tih optužbi, nego u konačnici i pokazati što sam i tko sam"

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako se ne osjeća krivim za ono što mu se kao ministru i bivšem zaposleniku Agrokora stavlja na teret, a priliku da dokaže da su optužbe protiv njega neutemeljene dobit će u srijedu u Hrvatskom saboru gdje će, kako je rekao, štiteći istinu, zaštititi i svoj osobni i profesionalni integritet.

"Rasprava bi trebala biti u srijedu, a što će biti nakon toga, vidjet ćemo. Ja još uvijek nisam u potpunosti iznio sve argumente kao ministar financija i kao bivši zaposlenik Agrokora, za sve ono što mi se stavlja na teret, da pokažem da je neutemljeno, a to ću učiniti u Hrvatskom saboru", rekao je Marić, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Situaciju u kakvoj se našao kao osoba koju se krivi za raspad vladajuće koalicije te joj se stavljaju na teret ozbiljne optužbe nikome ne bi poželio, istaknuo je.

"Moj profesionalni integritet je napadnut s neutemeljenim optužbama, insinuacijama, a onda u nekom trenutku, kada ni to nije bilo dovoljno, išlo se čak i puno niže, na one najniže strasti, ljudsko dostojanstvo. Osobno smatram i kao čovjek, i kao ministar, i kao hrvatski građanin, da imam pravo i mogućnost ne samo braniti se od tih optužbi, nego u konačnici i pokazati što sam i tko sam", rekao je ministar.

Rekao je da s čelnikom Mosta Božom Petrovom o svojoj ulozi u Agrokoru nikada nije razgovarao te da ga žalosti činjenica da je, nakon što je s kolegama iz Mosta proveo 15 partnerskih mjeseci tijekom kojih su napravljena dva proračuna i čitav niz propisa iz različitih djelokruga, sud na njihovoj strani donijet bez da su mu postavili i jedno jedino pitanje o njegovoj ulozi.

"Naravno da sam (Petrovu) objasnio da sam ja, kao zaposlenik Agrokora, kao izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala i jedan od 25 izvršnih direktora u koncernu Agrokor koji zapošljava 60 tisuća ljudi, dakle, s vrlo jasnim podjelama ovlasti, odgovornosti i menadžmenta i zaposlenika, bio odgovoran za makroekonomske analize i projekcije", istaknuo je Marić.

Marić je kazao da je kao jedna od osoba koja je prodavala obveznice Agrokora temeljem financijskih izvješća bio upoznat sa sadržajem tih izvješća, ali i dodao kako nije imao nikakva razloga sumnjati u njihovu vjerodostojnost, budući da su sva izvješća revidirana od strane vanjskih revizorskih kuća.

Na novinarsko pitanje tvrdi li da su izvješća 'frizirana' Marić je kazao kako to ne tvrdi, ali i dodao da "netko to treba utvrđivati, a taj netko nisam ja".

Rekao je i kako ne može on govoriti o vjerodostojnosti izvješća.

"Uopće ne bih ulazio u taj dio, da li vjerujem ili ne vjerujem (da su ona vjerodostojna). Ona su rađena i napravljena prema određenim metodologijama. Pitanje je što se tamo osporava, taj dio još niti ja niti hrvatska javnost nismo vidjeli. Mi samo imamo određene indicije da je možda bilo nekakvih nepravilnosti. Kojih i kakvih, treba pitati one koji su za to odgovorni, a to su, između ostalih, i revizorske kuće", rekao je.

Svoje ranije izjave iz siječnja kako ne postoje rizici što se tiče Agrokora temeljio je na priopćenju samog Agrokora napravljenog temeljem objave agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's, "a koje je tvrdilo kako, bez obzira na snižavanje rejtinga, ne postoje problemi likvidnosti", istaknuo je nadalje ministar.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će opstati kao ministar, Marić je odgovorio kako to očekuje, dokle god ima povjerenje premijera Plenkovića i dokle god je sposoban raditi svoj posao na način na koji misli da je najbolje, a to je, naglašava, daljnje održavanje stabilnosti hrvatskih javnih financija, smanjivanje javnog duga tj. ako može doprinijeti gospodarskom prosperitetu i ako nije preveliki uteg ili teret.

U ovom trenutku ono na što je najviše fokusiran je prilika koju će dobiti u Hrvatskom saboru da opravda svoj osobni i profesionalni inegritet.

"U srijedu kada krene rasprava u Hrvatskom saboru, očekujem da će ona biti na tragu ovih proteklih tjedana, gdje će se bespoštedno prema meni upirati prstom s raznim neutemeljenim optužbama na moj profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo. Ali barem ću imati priliku, i budite sigurni da ću vrlo adekvatno odgovoriti, na način na koji sam i do sada javno komunicirao - kako sa javnošću tako i sa svim hrvatskim građanima - dostojanstveno. Ali sigurno ću zaštititi istinu", rekao je.

Upitan smatra li moralnim to što je kao član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke dobio od te banke kredit po povlaštenim uvjetima s kamatom od tri posto, Marić je ustvrdio kako je taj kredit odobren "po svim pravilnicima i zakonskim elementima koji su bili na snazi, te njime nije prekršena nikakva procedura".

Facebook komentari

hr Sun Apr 30 2017 21:51:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59063bffb47398e7678b456a/80
Foto: dnevnik.hr

Većina građana misli da ministar Marić treba odstupiti te da su izbori najbolje rješenje

Ministar Zdravko Marić treba dati ostavku, HDZ i Most su podjednako krivi za pad Vlade, većina građana misli da su izbori najbolje rješenje, ali misle i da će HDZ opet formirati novu većinu. Pokazalo je to ekskluzivno istraživanje o krizi koje je proveo Dnevnik Nove TV u suradnji s agencijom Ipsos.

MINISTAR MARIĆ TREBA ODSTUPITI

Ministar Zdravko Marić treba odstupiti, smatra većina građana prema informacijama kojima raspolažu. Da više ne treba biti ministar misli to 57 posto ispitanika, a da i dalje treba biti ministar misli pak njih 31 posto. Ne zna, 12 posto građana, pokazalo je to istraživanje koje je proveo dnevnik.hr.

HDZ I MOST PODJEDNAKO KRIVI ZA RASPAD VLADE

Većina građana misli kako su HDZ iAndrej Plenković te MOST i Božo Petrov podjednako krivi za raspad Vlade. Smatra to njiih 40 posto. Da je kriv HDZ i predsjednik te stranke Andrej Planković misli 26 posto ispitanika, a njih 20 posto misli kako je kriv MOST i Božo Petrov. Ne zna, njih 14 posto.

MOST I HDZ PODJEDNAKO U PRAVU OKO PADA VLADE

MOST je u pravu u posljednjem sukobu oko krize Vlade, misli 40 posto ispitanika, a da je HDZ u pravu misli pak njih 34 posto. No, s obzirom na statističku pogrešku od +/-4 može se reći kako građani podjednako misle o tome tko je kriv oko krize vlade, i MOST i HDZ. Da nisu krivi ni jedni ni drugi misli 14 posto ispitanika, a ne zna njih 12 posto.

NAJBOLJI RASPLET NAKON KRIZE VLADE – IZBORI

Većina građana misli kako bi nakon krize Vlade najbolje rasplet bili novi izbori. Misli to 42 posto ispitanika. No njih 29 posto misli da bi bolje bilo da HDZ formira većinu s novim partnerima. Da SDP i MOST formiraju Vladu misli pak 6 posto ispitanika, a veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a zaziva 6 posto građana. Nešto drugo, misli pak 6 posto ispitanika, a ne zna njih 11 posto.

NO HDZ ĆE IPAK FORMIRATI VLADU S NOVOM VEĆINOM

Većina građana misli kako će ipak HDZ formirati većinu s novim partnerima. Misli to 46 posto ispitanika. A da će se ipak dogoditi novi izbori smatra 36 posto građana. Da će se formirati koalicija HDZ i SDP misli 3 posto ispitanika, a da će SDP i Most formirati Vladu misli 2 posto građana. Da će biti nešto drugo misli 2 posto građana, a ne zna njih 11 posto.

VEĆINA BI PLENKOVIĆA ZA PREMIJERA

Da premijer bude Andrej Plenković želi 35 posto građana, da to bude Davor Bernardić htjelo bi 17 posto ispitanika, a da bi Božo Petrov bio najbolji premijer, misli njih 10 posto. Da premijer bude netko drugi želi pak 11 posto ispitanika, a ne zna 14 posto građana.

Facebook komentari

hr Sun Apr 30 2017 21:51:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .