Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585fc7e61eea8f20928b4573/80
Foto: Jagoda Mihanović

U dinarskom kraju božićni su ručak kuhali muškarci!

Božićni je ručak uvijek bio svečan i bogat, a svatko je nastojao barem taj dan jesti meso

Kada bi se u prošlosti na stolu našao bogat i obilan objed govorilo se da je „kao za Božić“. Iako su današnje svakodnevne trpeze znatno bogatije ipak je za vrijeme božićnih blagdana „na snazi“ poseban režim prehrane. Na Badnjak je post i nemrs. Post znači da se dovoljno najesti jednom dnevno, a nemrs da se ne jede ništa mesno. Tradicionalno se na Badnjak jede riba, najčešće bakalar. Post prestaje nakon polnoćke, a božićni se ručak u davna vremena jeo po noći.

Božićno vrijeme tada je počinjalo već u studenom, na Sve svete, kada su se u Splitu pripremali bobići, na Korčuli i Hvaru lumblije (kruh sa suhim grožđem i klinčićima), a na Dan sv. Barbare kuhale su se žitarice i sočivice.

U Poljicima se na Badnjak jeo soparnik, a u Kaštelima se za večeru na Badnju večer na stolu našao bijeli ili zeleni kupus s grožđicama i suhim šljivama, riba i pašurate (prženi uštipci). Stariji bi se na Badnjak suzdržavali od jela sve do večeri i za njih bi se reklo da cijeli dan žežinjaju.

Badnja večera se uglavnom sastojala od ribe, bakalara, rižota od lignje ili sipe, kupusa, cvjetače ili nekog drugog povrća, a završavala bi fritulama koje su se najčešće radile od krumpira. Stavljale bi se grožđice i izribale jabuke i orasi.

Bogat božićni ručak

Za razliku od Badnjaka božićni je ručak bio svečan i bogat, a svatko se trudio da barem taj dan na trpezi ima mesa. Tradicionalni se božićni ručak razlikuje od regije do regije, ali zajedničko svima je da se glavno jelo sastojalo od raznih pečenja.

U dinarskom se kraju božićni ručak jeo po noći kada bi se ukućani vratili s polnoćke, a kuhali su ga muškarci. Glava kuće ne bi ni išao na polnoćku već je pripremao blagdanski objed za svoju obitelj.

Jedna od tipičnih božićnih slastica u božićno vrijeme na širem području Splita bio je mandulat. On je bio česta slastica koju su mladići darivali djevojkama, a po njega se u Split dolazilo iz okolnih krajeva. Prije božićnog ručka u Splitu se pio varenik, odnosno vruće vino u koje su se dodavali med i papar. Božićna peciva radila su se isključivo od čistog pšeničnog brašna, bila su kružnog oblika i imala su razne likove na sebi. U Kaštelima i Sinju je zabilježeno blagovanje orahnjače i medenjaka, ali i Božićne torte od oraha i čokolade.

Tradicija bogatog božićnog ručka zadržala se do današnjih dana. Svaka obitelj ima neki svoj tradicionalni menu, ali bez obzira na to što se nađe na stolu najvažnije je vrijeme koje provedemo u miru s obitelji.




Facebook komentari

hr Sun Dec 25 2016 14:22:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali: Evo do kada voda može može stajati neotvorena u boci

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće

 Iako mineralna voda ima oznaku "najbolje upotrijebiti do", baš kao i sve druge namirnice, njezin vijek trajanja u boci je beskonačan, kažu stručnjaci. 

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće.

Naravno, pod uvjetom da je 'flaširana' higijenski, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius koji se bavi laboratorijskim analizama.

Međutim, kada se boca otvori, vodu treba popiti u nekoliko dana.

U otvorenu bocu mogu ući mikroorganizmi i brzo se razmnožiti. Naročito ako je ostavljena izvan hladnjaka, kažu u institutu. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 20:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

5 neočekivanih namirnica koje biste trebali čuvati u hladnjaku

Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u hladnjaku
1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti, piše zadovoljna.hr.

2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.

4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu. 

"Mekane" začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.

Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:11:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c049db9e03e231f8b457e/80

Iris Rajčić u novoj ljetnoj kampanji za Moniku Sablić!

Najnovija kolekcija splitske dizajnerice ženstvena je, baš kao i prijašnje kolekcije

Nakon snimanja mini božićne kolekcije s Miss Europe 1993. godine Fani Čapalijom, još jedna missica postala je zaštitno lice splitskoj modnoj dizajnerici Moniki Sablić. Ovaj put riječ je o Iris Rajčić, prvoj pratilji Miss Hrvatske 1997. godine, koja je zbog snimanja kampanje došla u rodni Split iz Španjolske gdje živi s obitelji. 

Kao kulisa za kolekciju ljeto 2017. poslužio je suncem okupan splitski Sustipan. Kolekcija "Dancing Queen" sastoji se od zlatne haljine, bijelog šljokičastog kombinezona, srebrenih šljokičastih hlača i tirkizne čipkaste haljine. Kolekcija je rađena od šljokičastog sjajnog lame materijala, koji ističe ženske obline što je Monikin zaštitni znak - ženstveno i seksi. Iris u zlatnoj haljini izgleda kao da ide u Cannes ili Monte Carlo te sa svojom krhkom siluetom i bijelom puti neodoljivo podsjeća na Nicole Kidman

- Kolekcija je jako svečana i bogata jer upravo su takvi materijali. Ovaj put skroz je drugačija. Haljine i kombinezoni rezani su na jedno rame kao u vremena osamdesetih i devedesetih. No opet ostala sam dosljedna svom ženstvenom potpisu - rekla je Monika.

Za šminku je bila zadužena Mia Josipović Zekić, a fotografije potpisuje Biljana Gaurina.


Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592bf952b9e03efe1e8b457e/80

Cijena prava sitnica: Bijela kava i cappuccino u Dubrovniku skoro sto kuna

Što bi bilo da su naručili kakav sok ili pivo?!
Općepoznato je da u vrijeme turističke sezone cijene u ugostiteljskim objektima na hrvatskoj obali idu u nebo. Iznimka nije ni Dubrovnik, štoviše redovito prednjači u tome. Tako nam je čitatelj poslao sliku računa jednog dubrovačkog kafića gdje su cappuccino i bijela kava naplaćeni 46 kuna, točnije po 46 kuna. Ukupno 92 kune. 

Malo je reći da im je prisjela!

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 12:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .