Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Šibenik: U sedam godina protiv 80 osoba podignute optužnice za ratne zločine

U Hrvatskoj je zbog ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv 3.556 osoba, a od 2011. do danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba, te je doneseno 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće, odgovorila nam je na novinarski upit o postupanjima u predmetima ratnih zločina Živana Beroš Dodig, županijska državna odvjetnica.

Iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Šibeniku su u odgovoru na upit portala Šibenik.in naglasili da tablica s podacima o postupanju državnih odvjetništava koja je dostupna na web stranici DORH-a ne sadrži podatke o predmetima koji je ŽDO Šibenik, radi provođenja istrage ili podizanja optužnice, ustupilo ŽDO Split. U tim predmetima nastavili su rad dužnosnici ŽDO u Šibeniku koji su po rješenju Glavnog državnog odvjetnika, upućeni na rad u to odvjetništvo.

Kako pojašnjavaju iz šibenskog ŽDO, u svibnju 2011. godine stupio je na snagu Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, prema kojem su za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina stvarno i mjesno nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Županijski sud u Splitu za te postupke postao je mjesno nadležan i za područja županijskih sudova u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru. Pred Županijskim sudom u Splitu postupa Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tako je u takozvanim otvorenim predmetima nastavilo postupati provodeći izvide povodom podnesenih kaznenih prijava, zatim u istragama koje je još vodio istražni sudac, a od lipnja 2014. preuzelo je od Županijskog suda u Šibeniku provođenje i okončanje dotad nedovršenih istraga. U tim predmetima, ukoliko nije bilo dokaza da bi okrivljenik počinio kazneno djelo ili je okrivljenik umro, ŽDO Šibenik je donosilo rješenje o obustavi postupka, a ukoliko se trebala podići optužnica, po upućivanju na rad u ŽDO Split, podignuta je optužnica pred Županijskim sudom u Splitu te su nastavno državni odvjetnici iz ŽDO Šibenik nastaviti zastupati optužbu pred tim sudom. Također je povodom novih kaznenih prijava, po okončanju izvida, provodilo istragu i podizalo optužnicu sve po upućivanju na rad u ŽDO Split, piše Šibenik.in

Od 2011. do danas podignuta optužnica protiv 80 osoba

Tako je u vremenu nakon stupanja na snagu gore navedenog Zakona u ŽDO Šibenik obustavljena istraga protiv 14 osoba, provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba. Doneseno je 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće.

Kako dalje navode iz ŽDO, optužnica je podignuta protiv 40 osoba zbog počinjenih kaznenih djela ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom 1991-1993. u zatvoru tzv. 'Stara bolnica' u Kninu i vojnom zatvoru tzv. Južni logor i to kako protiv osoba odgovornih po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, tako i protiv neposrednih počinitelja.

Jedna osoba optužena je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer je u svojstvu načelnika SUP-a Knin u siječnju 1992. naredio potčinjenim pripadnicima policije provođenje racija na području Kninskog polja prilikom kojih civili zastrašivani i terorizirani, lišavani slobode, pljačkana njihova imovina, a jedan civil je ubijen.

Kako dalje navode iz ŽDO, dvije osobe, pripadnici JNA,  optužene su zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u napadu na grad Šibenik u rujnu 1991. počinjenog izdavanjem zapovijedi za otvaranje topničke paljbe s patrolnih čamaca na civilne ciljeve pri čemu došlo do znatnih oštećenja velikog broja stambenih i gospodarskih objekata i spomenika kulture. Naime, sredinom ovog mjeseca, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno granatiranja Šibenika u rujnu 1991. godine, na osam godina zatvora osuđen je  u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu admiral i bivši zapovjednik 20. graničnog mornaričkog diviziona JNA Slobodna Rajčević (66), dok je njegov podčinjeni Čedomir Borojević, tada zapovjednik patrolnog čamca, osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Zbog zločina nad ratnim zarobljenicima pripadnicima hrvatske vojske počinjenog u veljači 1993. u Đevrskama, fizičkim zlostavljanjem istih od kojeg mučenja jedan pripadnik HV preminuo, podignuta je optužnica protiv osobe odgovorne po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, dok se protiv dvije osobe još vodi istraga.

Protiv 8 osoba, a riječ je o generalu Borislavu Đukiću i još sedam odgovornih po načelu izravne zapovjedne odgovornosti, ali i načelu garantne odgovornosti iz redova JNA, vojske tzv. „RSK“, TO tzv.SAO Krajine i „SUP-a“ Knin tzv. SAO Krajine potom tzv.“RSK“ podignuta je optužnica zbog naređivanja napada bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo tako da je prilikom napada topništvom na Skradin, Vodice, Tribunj, Drniš i naselja u njihovom zaleđu, te naselja općine Promina i Ružić ubijen 21 civil, oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, pa na privremeno okupiranim naseljima vodičkog i skradinskog zaleđa, Drniša i okolnih naselja, općine Promina i Ružić Kijeva i Kninskog polja, ubijena 83 civila, te oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, sve to u vremenu od kolovoza 1991. do 4.8.1995.

Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na širem području Drniša optuženo je sedam osoba pripadnika JNA i to zbog fizičkog zlostavljanja dvoje civila 1991. u Drnišu i pljačkanja njihove imovine, jedna osoba pripadnik TO pod zapovjedništvom JNA, zbog ubojstva dvoje civila u siječnju 1992. u Drinovcima, tri osobe pripadnici vojne policije vojske „RSK“ koji su u ožujku 1995. u Drnišu zlostavljali i mučili dvojicu civila te pljačkali imovinu, kao i jedan pripadnik srpske paravojne postrojbe zbog ubojstva jednog civila u veljači 1993. u Kričkama.

Zbog istog kaznenog djela podignuta je optužnica protiv jednog pripadnika vojne policije u sastavu Teritorijalne obrane u sastavu 9.korpusa Knin, i to zbog miniranja crkve sv.Ane u Čistoj Velikoj  u studenom 1991., koja je u cijelosti srušena. Također protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi podignuta je optužnica jer da je od 1991. do kraja 1993. u Gračacu zastrašivao, psihički i fizički zlostavljao civile hrvatske nacionalnosti koji su ostali na okupiranom području, pljačkao i uništavao njihovu imovinu.

Tri osobe pripadnici milicije krajine, optužene su zbog istog djela jer da su tijekom 1992. i 1993. u Kijevu i okolnim mjestima prema preostalom hrvatskom stanovništvu primjenjivali mjere zastrašivanja i terora, te sudjelovali u pljački imovine civilnog stanovništva, dok su dvije osobe i to pripadnici vojske „RSK“ optužene zbog ratnog zločina počinjenog u listopadu 1993. u Oklaju jer su naredili potčinjenima da fizički zlostavljaju zarobljene civile koji zadobili teške tjelesne ozljede.

U medijski eksponiranom predmetu protiv tzv. kapetana Dragana podignuta je optužnica zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako dalje navode iz šibenskog ŽDO, optužene su četiri osobe pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika u vojnom pritvoru Kuline tijekom 1992. , kao i protiv dvije osobe također pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja civila u istom zatvoru tijekom 1993. 

Dva pripadnika vojne policije HV optužena su zbog ubojstva ratnog zarobljenika 1992. u Nos Kaliku.

Pored navedenih predmeta, zamjenici ŽDO zastupali s optužbu na Županijskom sudu u Splitu i u predmetima u kojima su povodom žalbi državnog odvjetnika ukinute oslobađajuće presude ( protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ratnog zločina nad civilima 1991-1994. u Suknovcima i Oklaju te protiv 4 pripadnika HV zbog ratnog zločina nad civilima 11.08.1995. u Prokljanu i ratnog zločina nad ratnim zarobljenikom oko 10.08.1995. u zaseoku Mandići općina Kistanje). U ta dva predmeta u ponovljenim postupcima dvije su osobe pravomoćno osuđene, a tri pravomoćno oslobođene.

'Trenutno je u radu jedna kaznena prijava protiv poznatog počinitelja ovih kaznenih djela u kojem nije donesena državnoodvjetnička odluka. Županijsko državno odvjetništvo nastavlja rad na predmetima protiv nepoznatih počinitelja zajedno sa tijelima nadležnim za otkrivanje kaznenih djela i počinitelja' zaključuju iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

hr Sun Oct 28 2018 10:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3c84b80e4938d6798b45b3/80
Foto: Metković NEWS

Hrvatska liječnička komora: Jedina osoba koja "najviše tereti" pedijatricu iz Metkovića je njezin odvjetnik

Hrvatska liječnička komora podržala je prosvjed stanovnika Metkovića
Hrvatska liječnička komora oglasila priopćenjem nakon jučerašnjeg prosvjeda potpore pedijatrici Kseniji Kaleb u Metkoviću.

Priopćenje donosimo u cijelosti: 

- Liječnička komora smatra utemeljenim zahtjeve stanovnika Metkovića o poboljšanju organizacije zdravstvene skrbi.

Jedina osoba koja u medijima uporno i stalno ponavlja da se „najviše tereti“ pedijatrica iz Metkovića u slučaju tragične smrti dječaka G.B., je njezin odvjetnik, Antonio Volarević. Sustavnim ponavljanjem ove neistine odvjetnik Volarević čini neizmjernu štetu našoj članici, stav je Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska liječnička komora ponovno decidirano i jasno ističe činjenice: Stručno mišljenje Liječničke komore ne određuje ničiju krivnju niti odgovornost za smrt dječaka, kao što već danima mediji netočno tumače. Nigdje u Stručnom mišljenju ne postoji stupnjevanje težine propusta bilo kojeg liječnika, niti stručno mišljenje na bilo koji način procjenjuje nečiju krivnju. Stručno mišljenje nigdje ne spominje termin „nesavjesno liječenje“.

„Tumačenja da je naše stručno mišljenje nekoga „najteže okrivilo“ su u cijelosti neistinita. Stručno mišljenje Liječničke komore temelji se na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i potpisanim izjavama samih nadziranih liječnika. Liječnička komora ima nadležnost nadzirati isključivo stručni rad liječnika, a ne stupnjevati nečiju krivnju “, naglašava v.d. predsjednika Komore, dr. sc. Krešimir Luetić. Luetić dodaje kako HLK neupitno stoji iza utemeljenosti, objektivnosti i profesionalnosti Stručnog mišljenja.

S obzirom na to da je Komora nadzirala rad specijalista pedijatrije i hitne medicine, Komisija za nadzor bila je sastavljena od jednakog broja pedijatara i specijalista hitne medicine.

Podsjećamo da je Ministarstva zdravstva 27. prosinca 2018. u medijima objavilo da „je njihova zdravstvena inspekcija zaključila da liječnici u Metkoviću nisu na vrijeme prepoznali bolest niti težinu dječakova stanja te da su učinili brojne propuste pri liječenju dječaka i pripremi za transport u KBC Split“. Prema riječima voditelja inspekcije Ministarstva zdravstva propuste je učinilo svih šest nadziranih liječnika u Metkoviću, među kojima su i troje liječnika čije je propuste utvrdio Stručni nadzor HLK-a.

Bilo kakva kaznena odgovornost i postupci isključivo je u nadležnosti Državnog odvjetništva i pravosudnih tijela Republike Hrvatske.

Također nužno je naglasiti da Liječnička komora nema ovlasti nadzirati razinu opremljenosti ambulanti medicinskom opremom i lijekovima, a Ministarstvo je izričito već ranije upozorilo Komoru da nema ovlasti to nadzirati. Nadzor nad opremljenošću ambulante medicinskom opremom i lijekovima u ovlasti je Ministarstva zdravstva. Odgovornost za opremanje ambulanti u domovima zdravlja nose ravnatelji tih institucija i njihovi osnivači, tj. župani i županijske skupštine. Oni moraju dati odgovor na pitanja o opremljenosti pedijatrijske ambulante u Metkoviću defibrilatorom, bocom kisika, infuzijama kao i antibioticima širokog spektra za intravenoznu primjenu, koje osnovna lista lijekova HZZO-a dopušta za razinu primarne zaštite.

„Hrvatska liječnička komora u potpunosti smatra utemeljenim i opravdanim zahtjeve stanovnika Metkovića, izrečene na skupu u ponedjeljak, za boljom dostupnošću zdravstvene zaštite, uključivo laboratorijske dijagnostike u samim ordanacijama primarne zdravstvene zaštite. Moram naglasiti da je Liječnička komora još 2016. godine predložila Ministarstvu da se liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti osigura tzv. mini analizator tj. mini laboratorijski uređaj, koji između ostalih nalaza analizira i razinu CRP-a. I dalje zagovoramo stav da je nužno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti čim prije implementirati laboratorijsku dijagnostiku“ jasan je Luetić."

hr Tue Jan 15 2019 21:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Za 135 milijuna kuna hrvatskoj policiji nova odjeća i uređaji

Želja mi je bila poslati poruku da se sustav mora modernizirati, što znači pojačano ulaganje u sve segmente policijskog posla, rekao je ministar unutarnjih poslova

Temeljem provedenih postupaka javne nabave u Ministarstvu unutarnjih poslova ministar Davor Božinović potpisao je u ponedjeljak s hrvatskim gospodarstvenicima 22 ugovora u vezi opremanja policije, nadzora brzine i razminiranja u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna. - prenosi Polovni dnevnik

Od tog broja, vrijednost 11 ugovora kojima je pokrivena nabava raznih dijelova policijske odore (hlače, košulje, jakne, kombinezoni, kape, čarape, zimski veš, majice i slično) i opreme (kompleti opreme za javni red i mir, za nošenje oružja i opreme) iznosi 54.746.192,43 milijuna kuna. Za drugi segment, uređaje za mjerenje brzine izdvaja se 39.695.482,50 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost 10 potpisanih ugovora za razminiranje, trećeg segmenta poslovanja za koji su potpisani ugovori 40.835.084,37 milijuna kuna.

- Želja mi je bila poslati poruku da se sustav mora modernizirati, što znači pojačano ulaganje u sve segmente policijskog posla. Sav taj napor treba pridonijeti i jačanju hrvatskog gospodarstva u mjeri u kojoj to MUP može i naravno da sve ono što radimo bude dostupno javnosti. - kazao je ministar naglasivši kako se radi o čvrstom opredjeljenju da takva praksa postane redovna.

- Da bismo bili u stanju ispuniti širok dijapazon zahtjeva našeg posla, imamo i nemale potrebe. Zato je važno da ovom poslu pristupimo sustavno i strukturirano, pogotovo zato jer je prva naša analiza iz 2017. godine pokazala da je po pitanju stanja opreme i svega onoga što policiji treba u svakodnevnom poslu, bilo stavki gdje su uočeni alarmantni deficiti. Izjavio sam tad i kod te odluke stojim, da pitanje opremanje hrvatskih policajaca ne može i ne smije biti problem. - rekao je Božinović.

hr Tue Jan 15 2019 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Otkriveno čak 50 krivotvorenih diploma, provjere idu dalje

Valjanosti diplome u državnim i javnim službama provjerava Upravna inspekcija Ministarstva uprave. Kada oni zatraže provjeru dokumenata, tijelo kojem su uputili zahtjev mora se očitovati

U protekle dvije godine, u državnim i tijelima lokalne uprave otkriveno je čak 50 krivotvorenih diploma, svjedodžbi i drugih isprava o obrazovanju i struci, potvrdilo je Ministarstvo uprave. - prenose 24sata

Vodeći se brojnim predstavkama i pritužbama na moguće krivotvorene dokumente, Ministarstvo je u travnju 2017. zatražilo od čelnika svih državnih i lokalnih tijela da provjere vjerodostojnost isprava svojih službenika i namještenika i to tako da dobiju potvrdu od fakulteta i drugih škola jesu li zaista izdale te diplome, svjedodžbe i potvrde o stručnom osposobljavanju.

Valjanosti diplome u državnim i javnim službama provjerava Upravna inspekcija Ministarstva uprave. Kada oni zatraže provjeru dokumenata, tijelo kojem su uputili zahtjev mora se očitovati. 

Postupak provjere traje i dalje.

Za provjeru diploma 2,25 milijuna kuna

- Ako je moguće, provjerava se preko interneta kod fakulteta koji imaju objavljena imena diplomiranih po godinama. No većina mora ići klasični putem, a to znači i trošak za državu. Naime, studiji, veleučilišta i škole naplaćuju takve provjere, a cijene se kreću od 25 do 1500 kuna - kaže za 24sata pouzdani izvor iz Vlade.

Kako se doznaje, nema određene škole i fakulteta čija se dokumentacija najviše krivotvori. Stoga su bili primorani provjeravati valjanost diploma na: Veleučilištu u Rijeci gdje je provjera 100 kn, Hrvatskim studijima za 200 kn, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu za 150 kn, ista cijena je i na Grafičkom fakultetu, Tehnološkom veleučilištu u Zagrebu za 250 kn, Ekonomskom fakultetu za 150 kn, Fakultetu elektronike i računarstva za 150 kuna, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu za 70 kn, Stomatološki fakultet za 350 kn...

Cijena provjere školskih svjedodžbi se kreće od 25 do 50 kuna. Da samo Ministarstvo obrazovanja provjeri svojih 90.000 zaposlenih, za samo svjedodžbu srednje škole, državu bi to koštalo minimalno 2,25 milijuna kuna. Najveće cijene provjera diploma su u BiH i Sloveniji gdje po osobi koštaju oko 1500 kuna.

Pritom ne priznaju svi da su predali lažne diplome i često se žale. Najviše je takvih bilo iz škola i fakulteta koji su bili oštećeni u ratu pa su dokumenti uništeni. S time Ministarstvo uprave ima najviše problema jer je teško dokazivo je li diploma ispravna ili ne.

Ne prijavljuju svi krivotvorine

Ukupno je tijekom 2017. i 2018. u državnim tijelima, dakle ministarstvima, stručnim službama i uredima Vlade, sudovima, državnim odvjetništvima, središnjim državnim uredima, državnim upravnim organizacijama, uredima državne uprave u županijama pronađeno je 25 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, od kojih su na njih 24 navodi da su izdane u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a jedna u BiH.

Zanimljivo najviše krivotvorina u državnim tijelima, njih 10, pronađeno je na sudovima, od kojih su četiri pronađene na Županijskom sudu u Zagrebu, a tri na zagrebačkom Prekršajnom sudu.

Od ministarstava u kojima je otkriveno sedam krivotvorenih diploma i svjedodžbi, najviše ih je bilo u Ministarstvu promorstva, prometa i veza, njih tri. U Ministarstvu financija otkrivene su dvije isprave.

I u jedinicama lokalne i područne uprave i samouprave pronađeno je 25 lažnih dokumenata - sedam diploma i 18 svjedodžbi. I u ovome slučaju za većinu, njih 21, se navodi da su izdane u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a četiri u BiH. Sve diplome izdane su u Hrvatskoj, navodi Ministarstvo.

Najviše ih je u Zagrebačkoj, te Sisačko-moslavačkoj županiji, po četiri. U županiji s najviše lokalnih jedinica, Splitsko-dalmatinskoj, pronađene su dvije krivotvorine.

 U Ministarstvu uprave ističu kako je kazna za službenika ili namještenika kod kojeg se otkrije krivotvorena isprava otpuštanje iz službe, i to:

- ako mu je služba prestala zbog teške povrede službene dužnosti – u razdoblju od 4 godine od prestanka službe;

- ako je protiv istog pokrenut kazneni postupak ili je pravomoćno osuđen za kazneno djelo ne može biti primljen u službu sve dok ne nastupi rehabilitacija u skladu s posebnim zakonom.

A iako je krivotvorenje službenih isprava kazneno djelo, nisu sve lažne svjedodžbe i diplome prijavljene policiji. Naime, nakon što Ministarstvo uprave utvrdi da je neka isprava lažna, o prijavi policiji i daljnjem postupanju odlučuje sam šef tijela javne, državne ili lokalne uprave. Otkaz ide automatski, a ako prijave krivotvorinu, slučaj preuzima policija i eventualno DORH. - pišu 24sata

hr Tue Jan 15 2019 19:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3e0e750e4938dc788b4671/80
Foto: HRT

Stigao kineski brod s 24 pilota za Pelješki most

Na sidrištu luke Ploče ostat će dok se ne obave carinske i sigurnosne radnje
Kineski brod s 24 pilota za Pelješki most - usidrio se u luci Ploče. Svaki od pilota težak je 254 tone i iskrcat će se na ploveću platformu ili, pomorskim rječnikom, baržu. - javlja HRT

Na sidrištu luke Ploče ostat će dok se ne obave carinske i sigurnosne radnje, a u sljedećih nekoliko dana otplovit će na gradilište mosta.
hr Tue Jan 15 2019 17:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .