Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Šibenik: U sedam godina protiv 80 osoba podignute optužnice za ratne zločine

U Hrvatskoj je zbog ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv 3.556 osoba, a od 2011. do danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba, te je doneseno 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće, odgovorila nam je na novinarski upit o postupanjima u predmetima ratnih zločina Živana Beroš Dodig, županijska državna odvjetnica.

Iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Šibeniku su u odgovoru na upit portala Šibenik.in naglasili da tablica s podacima o postupanju državnih odvjetništava koja je dostupna na web stranici DORH-a ne sadrži podatke o predmetima koji je ŽDO Šibenik, radi provođenja istrage ili podizanja optužnice, ustupilo ŽDO Split. U tim predmetima nastavili su rad dužnosnici ŽDO u Šibeniku koji su po rješenju Glavnog državnog odvjetnika, upućeni na rad u to odvjetništvo.

Kako pojašnjavaju iz šibenskog ŽDO, u svibnju 2011. godine stupio je na snagu Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, prema kojem su za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina stvarno i mjesno nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Županijski sud u Splitu za te postupke postao je mjesno nadležan i za područja županijskih sudova u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru. Pred Županijskim sudom u Splitu postupa Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tako je u takozvanim otvorenim predmetima nastavilo postupati provodeći izvide povodom podnesenih kaznenih prijava, zatim u istragama koje je još vodio istražni sudac, a od lipnja 2014. preuzelo je od Županijskog suda u Šibeniku provođenje i okončanje dotad nedovršenih istraga. U tim predmetima, ukoliko nije bilo dokaza da bi okrivljenik počinio kazneno djelo ili je okrivljenik umro, ŽDO Šibenik je donosilo rješenje o obustavi postupka, a ukoliko se trebala podići optužnica, po upućivanju na rad u ŽDO Split, podignuta je optužnica pred Županijskim sudom u Splitu te su nastavno državni odvjetnici iz ŽDO Šibenik nastaviti zastupati optužbu pred tim sudom. Također je povodom novih kaznenih prijava, po okončanju izvida, provodilo istragu i podizalo optužnicu sve po upućivanju na rad u ŽDO Split, piše Šibenik.in

Od 2011. do danas podignuta optužnica protiv 80 osoba

Tako je u vremenu nakon stupanja na snagu gore navedenog Zakona u ŽDO Šibenik obustavljena istraga protiv 14 osoba, provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba. Doneseno je 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće.

Kako dalje navode iz ŽDO, optužnica je podignuta protiv 40 osoba zbog počinjenih kaznenih djela ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom 1991-1993. u zatvoru tzv. 'Stara bolnica' u Kninu i vojnom zatvoru tzv. Južni logor i to kako protiv osoba odgovornih po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, tako i protiv neposrednih počinitelja.

Jedna osoba optužena je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer je u svojstvu načelnika SUP-a Knin u siječnju 1992. naredio potčinjenim pripadnicima policije provođenje racija na području Kninskog polja prilikom kojih civili zastrašivani i terorizirani, lišavani slobode, pljačkana njihova imovina, a jedan civil je ubijen.

Kako dalje navode iz ŽDO, dvije osobe, pripadnici JNA,  optužene su zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u napadu na grad Šibenik u rujnu 1991. počinjenog izdavanjem zapovijedi za otvaranje topničke paljbe s patrolnih čamaca na civilne ciljeve pri čemu došlo do znatnih oštećenja velikog broja stambenih i gospodarskih objekata i spomenika kulture. Naime, sredinom ovog mjeseca, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno granatiranja Šibenika u rujnu 1991. godine, na osam godina zatvora osuđen je  u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu admiral i bivši zapovjednik 20. graničnog mornaričkog diviziona JNA Slobodna Rajčević (66), dok je njegov podčinjeni Čedomir Borojević, tada zapovjednik patrolnog čamca, osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Zbog zločina nad ratnim zarobljenicima pripadnicima hrvatske vojske počinjenog u veljači 1993. u Đevrskama, fizičkim zlostavljanjem istih od kojeg mučenja jedan pripadnik HV preminuo, podignuta je optužnica protiv osobe odgovorne po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, dok se protiv dvije osobe još vodi istraga.

Protiv 8 osoba, a riječ je o generalu Borislavu Đukiću i još sedam odgovornih po načelu izravne zapovjedne odgovornosti, ali i načelu garantne odgovornosti iz redova JNA, vojske tzv. „RSK“, TO tzv.SAO Krajine i „SUP-a“ Knin tzv. SAO Krajine potom tzv.“RSK“ podignuta je optužnica zbog naređivanja napada bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo tako da je prilikom napada topništvom na Skradin, Vodice, Tribunj, Drniš i naselja u njihovom zaleđu, te naselja općine Promina i Ružić ubijen 21 civil, oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, pa na privremeno okupiranim naseljima vodičkog i skradinskog zaleđa, Drniša i okolnih naselja, općine Promina i Ružić Kijeva i Kninskog polja, ubijena 83 civila, te oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, sve to u vremenu od kolovoza 1991. do 4.8.1995.

Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na širem području Drniša optuženo je sedam osoba pripadnika JNA i to zbog fizičkog zlostavljanja dvoje civila 1991. u Drnišu i pljačkanja njihove imovine, jedna osoba pripadnik TO pod zapovjedništvom JNA, zbog ubojstva dvoje civila u siječnju 1992. u Drinovcima, tri osobe pripadnici vojne policije vojske „RSK“ koji su u ožujku 1995. u Drnišu zlostavljali i mučili dvojicu civila te pljačkali imovinu, kao i jedan pripadnik srpske paravojne postrojbe zbog ubojstva jednog civila u veljači 1993. u Kričkama.

Zbog istog kaznenog djela podignuta je optužnica protiv jednog pripadnika vojne policije u sastavu Teritorijalne obrane u sastavu 9.korpusa Knin, i to zbog miniranja crkve sv.Ane u Čistoj Velikoj  u studenom 1991., koja je u cijelosti srušena. Također protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi podignuta je optužnica jer da je od 1991. do kraja 1993. u Gračacu zastrašivao, psihički i fizički zlostavljao civile hrvatske nacionalnosti koji su ostali na okupiranom području, pljačkao i uništavao njihovu imovinu.

Tri osobe pripadnici milicije krajine, optužene su zbog istog djela jer da su tijekom 1992. i 1993. u Kijevu i okolnim mjestima prema preostalom hrvatskom stanovništvu primjenjivali mjere zastrašivanja i terora, te sudjelovali u pljački imovine civilnog stanovništva, dok su dvije osobe i to pripadnici vojske „RSK“ optužene zbog ratnog zločina počinjenog u listopadu 1993. u Oklaju jer su naredili potčinjenima da fizički zlostavljaju zarobljene civile koji zadobili teške tjelesne ozljede.

U medijski eksponiranom predmetu protiv tzv. kapetana Dragana podignuta je optužnica zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako dalje navode iz šibenskog ŽDO, optužene su četiri osobe pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika u vojnom pritvoru Kuline tijekom 1992. , kao i protiv dvije osobe također pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja civila u istom zatvoru tijekom 1993. 

Dva pripadnika vojne policije HV optužena su zbog ubojstva ratnog zarobljenika 1992. u Nos Kaliku.

Pored navedenih predmeta, zamjenici ŽDO zastupali s optužbu na Županijskom sudu u Splitu i u predmetima u kojima su povodom žalbi državnog odvjetnika ukinute oslobađajuće presude ( protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ratnog zločina nad civilima 1991-1994. u Suknovcima i Oklaju te protiv 4 pripadnika HV zbog ratnog zločina nad civilima 11.08.1995. u Prokljanu i ratnog zločina nad ratnim zarobljenikom oko 10.08.1995. u zaseoku Mandići općina Kistanje). U ta dva predmeta u ponovljenim postupcima dvije su osobe pravomoćno osuđene, a tri pravomoćno oslobođene.

'Trenutno je u radu jedna kaznena prijava protiv poznatog počinitelja ovih kaznenih djela u kojem nije donesena državnoodvjetnička odluka. Županijsko državno odvjetništvo nastavlja rad na predmetima protiv nepoznatih počinitelja zajedno sa tijelima nadležnim za otkrivanje kaznenih djela i počinitelja' zaključuju iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

hr Sun Oct 28 2018 10:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97ccda29111c861d8b457c/80
Foto: Screenshot/Čitatelj Dalmacija Newsa

Velika gužva zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis

U smjeru Splita vozi se samo jednim prometnim trakom


Zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis u popodnevnim satima stvorila se velika gužva. 

Nenormalna gužva iza prvog tunela iza Dugopolja u smjeru Splita, skoro se stoji - javljaju čitatelji Dalmacija Newsa.

Razlog gužve su radovi na održavanju 
istočnog kolnika, sanaciji tunela Mravince i vijadukata Majdan i Izvor Jadra. Radovi su započeli krajem siječnja, a trebali bi biti završeni krajem travnja.
hr Sun Mar 24 2019 19:34:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97947429111c3b1b8b45d5/80
Foto: Požeška biskupija

Kuma ministrice Žalac izbačena iz HDZ-a: Nanesena nam je šteta

Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku
Marijana Obradović, kuma ministrice Gabrijele Žalac, od petka više nije članica Hrvatske demokratske zajednice. Telegramu je to potvrđeno iz visokog izvora požeškog HDZ-a. 

- Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku, što je ona i učinila u petak”, kazali su iz stranke.

Podsjetimo, Nataliju Baričević (35) lani je automobilom u Jakšiću pokraj Požege udarila i pobjegla s mjesta događaja Marijana Obradović (40) koja je bila u alkoholiziranom stanju.

Obradović je inače kuma ministrice Gabrijele Žalac. Obradović je sletjela je s ceste i pokosila Nataliju. Podigla ju je sa zemlje i vozila 30-ak metara na svojoj haubi. Odbacila ju je na travu te se zabila u betonsko-metalnu ogradu koju je udubila. 

U petak je Oćinsko državno odvjetništvo u Požegi  zatražilo od PU požeško-slavonske zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka protiv 40-godišnje hrvatske državljanke budući da JE, kako se ističe u priopćenju, ovo državno odvjetništvo poduzelo radnje radi utvrđivanja postojanja elemenata kaznenog djela, piše vecernji.hr
hr Sun Mar 24 2019 15:30:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbili požari kod Zadvarja, Sinja, Kučića, Broćanca

Vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla gaseći pet požara koji su izbili na širem splitskom području.

Zadvarje

14:10 sati, požar trave i makije u Žeževici. Opožarena površina  oko 5000 m2. Požar pogašen u 15:00 sati. Na intervenciji sudjelovao DVD Zadvarje 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Sinj – Alebića kula   

14:32 sati, požar trave i niskog raslinja.Teren minsko sumnjiv. DVD Sinj prati razvoj požara s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

U 18:20 sati požar je lokaliziran te se i dalje prati. Gasi se samo s asfaltiranih puteva.

Kučiće

15:39 sati, požar suhe trave. Opožarena površina oko 1,5 ha. Na intervenciji sudjelovali DVD Kučiće s 2 vozila i 7 vatrogasaca. Požar lokaliziran u 14:25 sati. Pogašen u 14:50 sati.

Sinj – Otok (Gornja korita-Kamešnica)

19:48 sati, požar otvorenog prostora.Teško pristupačan teren, visoko u planini, nema opasnosti za gospodarske objekte (štale). Požar se nadgleda cijelu noć.

Broćanac Veliki

Požar 600 m2 trave, na intervenciji sudjelovao DVD Zagora s 1 vozilom i 3 vatrogasca, tvrdi Radio Dalmacija.

hr Sun Mar 24 2019 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97382529111c4a1c8b4574/80
Foto: Twitter

Samo u Hrvatskoj: Luka Modrić najbolji na svijetu, ali nije u Obrovcu

Gradsko vijeće Obrovca prednost dala tajkunu
Kapetan Vatrenih Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim u izborima UEFE, FIFE te France Footballa. Ovaj tjedan primio je nagradu za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, a Hrvatska pošta posvetila mu je poštansku marku. Sve to nije bilo dovoljno lokalnim vlastima u Obrovcu gdje su lokalni liberali predložili da se Luka proglasi počasnim građaninom. Podsjetimo, Zaton Obrovački odakle potječe Luka Modrić, udaljen je samo 1 km od Obrovca. 

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i Gradsko vijeće Obrovca prijedlog su bez puno razmišljanja odbili. Umjesto Luke, koji je prva violina najpoznatijeg kluba na svijetu, počasnim građaninom imenovan je Ante Jurjević, bivši predsjednik NK Zadra i bivši zastupnik FIAT-a. Jurjević je najpoznatiji što mu se sudi zbog 1.2 milijarde kuna duga. 

hr Sun Mar 24 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .