Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Šibenik: U sedam godina protiv 80 osoba podignute optužnice za ratne zločine

U Hrvatskoj je zbog ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv 3.556 osoba, a od 2011. do danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba, te je doneseno 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće, odgovorila nam je na novinarski upit o postupanjima u predmetima ratnih zločina Živana Beroš Dodig, županijska državna odvjetnica.

Iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Šibeniku su u odgovoru na upit portala Šibenik.in naglasili da tablica s podacima o postupanju državnih odvjetništava koja je dostupna na web stranici DORH-a ne sadrži podatke o predmetima koji je ŽDO Šibenik, radi provođenja istrage ili podizanja optužnice, ustupilo ŽDO Split. U tim predmetima nastavili su rad dužnosnici ŽDO u Šibeniku koji su po rješenju Glavnog državnog odvjetnika, upućeni na rad u to odvjetništvo.

Kako pojašnjavaju iz šibenskog ŽDO, u svibnju 2011. godine stupio je na snagu Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, prema kojem su za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina stvarno i mjesno nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Županijski sud u Splitu za te postupke postao je mjesno nadležan i za područja županijskih sudova u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru. Pred Županijskim sudom u Splitu postupa Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tako je u takozvanim otvorenim predmetima nastavilo postupati provodeći izvide povodom podnesenih kaznenih prijava, zatim u istragama koje je još vodio istražni sudac, a od lipnja 2014. preuzelo je od Županijskog suda u Šibeniku provođenje i okončanje dotad nedovršenih istraga. U tim predmetima, ukoliko nije bilo dokaza da bi okrivljenik počinio kazneno djelo ili je okrivljenik umro, ŽDO Šibenik je donosilo rješenje o obustavi postupka, a ukoliko se trebala podići optužnica, po upućivanju na rad u ŽDO Split, podignuta je optužnica pred Županijskim sudom u Splitu te su nastavno državni odvjetnici iz ŽDO Šibenik nastaviti zastupati optužbu pred tim sudom. Također je povodom novih kaznenih prijava, po okončanju izvida, provodilo istragu i podizalo optužnicu sve po upućivanju na rad u ŽDO Split, piše Šibenik.in

Od 2011. do danas podignuta optužnica protiv 80 osoba

Tako je u vremenu nakon stupanja na snagu gore navedenog Zakona u ŽDO Šibenik obustavljena istraga protiv 14 osoba, provedena je istraga i potom podignuta optužnica protiv 80 osoba. Doneseno je 12 presuda, od čega 9 osuđujućih i 3 oslobađajuće.

Kako dalje navode iz ŽDO, optužnica je podignuta protiv 40 osoba zbog počinjenih kaznenih djela ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom 1991-1993. u zatvoru tzv. 'Stara bolnica' u Kninu i vojnom zatvoru tzv. Južni logor i to kako protiv osoba odgovornih po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, tako i protiv neposrednih počinitelja.

Jedna osoba optužena je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer je u svojstvu načelnika SUP-a Knin u siječnju 1992. naredio potčinjenim pripadnicima policije provođenje racija na području Kninskog polja prilikom kojih civili zastrašivani i terorizirani, lišavani slobode, pljačkana njihova imovina, a jedan civil je ubijen.

Kako dalje navode iz ŽDO, dvije osobe, pripadnici JNA,  optužene su zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u napadu na grad Šibenik u rujnu 1991. počinjenog izdavanjem zapovijedi za otvaranje topničke paljbe s patrolnih čamaca na civilne ciljeve pri čemu došlo do znatnih oštećenja velikog broja stambenih i gospodarskih objekata i spomenika kulture. Naime, sredinom ovog mjeseca, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno granatiranja Šibenika u rujnu 1991. godine, na osam godina zatvora osuđen je  u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu admiral i bivši zapovjednik 20. graničnog mornaričkog diviziona JNA Slobodna Rajčević (66), dok je njegov podčinjeni Čedomir Borojević, tada zapovjednik patrolnog čamca, osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Zbog zločina nad ratnim zarobljenicima pripadnicima hrvatske vojske počinjenog u veljači 1993. u Đevrskama, fizičkim zlostavljanjem istih od kojeg mučenja jedan pripadnik HV preminuo, podignuta je optužnica protiv osobe odgovorne po načelu zapovjedne garantne odgovornosti, dok se protiv dvije osobe još vodi istraga.

Protiv 8 osoba, a riječ je o generalu Borislavu Đukiću i još sedam odgovornih po načelu izravne zapovjedne odgovornosti, ali i načelu garantne odgovornosti iz redova JNA, vojske tzv. „RSK“, TO tzv.SAO Krajine i „SUP-a“ Knin tzv. SAO Krajine potom tzv.“RSK“ podignuta je optužnica zbog naređivanja napada bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo tako da je prilikom napada topništvom na Skradin, Vodice, Tribunj, Drniš i naselja u njihovom zaleđu, te naselja općine Promina i Ružić ubijen 21 civil, oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, pa na privremeno okupiranim naseljima vodičkog i skradinskog zaleđa, Drniša i okolnih naselja, općine Promina i Ružić Kijeva i Kninskog polja, ubijena 83 civila, te oštećeni i uništeni brojni stambeni, gospodarski, vjerski, javni i kulturni objekti, sve to u vremenu od kolovoza 1991. do 4.8.1995.

Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na širem području Drniša optuženo je sedam osoba pripadnika JNA i to zbog fizičkog zlostavljanja dvoje civila 1991. u Drnišu i pljačkanja njihove imovine, jedna osoba pripadnik TO pod zapovjedništvom JNA, zbog ubojstva dvoje civila u siječnju 1992. u Drinovcima, tri osobe pripadnici vojne policije vojske „RSK“ koji su u ožujku 1995. u Drnišu zlostavljali i mučili dvojicu civila te pljačkali imovinu, kao i jedan pripadnik srpske paravojne postrojbe zbog ubojstva jednog civila u veljači 1993. u Kričkama.

Zbog istog kaznenog djela podignuta je optužnica protiv jednog pripadnika vojne policije u sastavu Teritorijalne obrane u sastavu 9.korpusa Knin, i to zbog miniranja crkve sv.Ane u Čistoj Velikoj  u studenom 1991., koja je u cijelosti srušena. Također protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi podignuta je optužnica jer da je od 1991. do kraja 1993. u Gračacu zastrašivao, psihički i fizički zlostavljao civile hrvatske nacionalnosti koji su ostali na okupiranom području, pljačkao i uništavao njihovu imovinu.

Tri osobe pripadnici milicije krajine, optužene su zbog istog djela jer da su tijekom 1992. i 1993. u Kijevu i okolnim mjestima prema preostalom hrvatskom stanovništvu primjenjivali mjere zastrašivanja i terora, te sudjelovali u pljački imovine civilnog stanovništva, dok su dvije osobe i to pripadnici vojske „RSK“ optužene zbog ratnog zločina počinjenog u listopadu 1993. u Oklaju jer su naredili potčinjenima da fizički zlostavljaju zarobljene civile koji zadobili teške tjelesne ozljede.

U medijski eksponiranom predmetu protiv tzv. kapetana Dragana podignuta je optužnica zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako dalje navode iz šibenskog ŽDO, optužene su četiri osobe pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika u vojnom pritvoru Kuline tijekom 1992. , kao i protiv dvije osobe također pripadnika vojne policije HV zbog zlostavljanja civila u istom zatvoru tijekom 1993. 

Dva pripadnika vojne policije HV optužena su zbog ubojstva ratnog zarobljenika 1992. u Nos Kaliku.

Pored navedenih predmeta, zamjenici ŽDO zastupali s optužbu na Županijskom sudu u Splitu i u predmetima u kojima su povodom žalbi državnog odvjetnika ukinute oslobađajuće presude ( protiv jednog pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ratnog zločina nad civilima 1991-1994. u Suknovcima i Oklaju te protiv 4 pripadnika HV zbog ratnog zločina nad civilima 11.08.1995. u Prokljanu i ratnog zločina nad ratnim zarobljenikom oko 10.08.1995. u zaseoku Mandići općina Kistanje). U ta dva predmeta u ponovljenim postupcima dvije su osobe pravomoćno osuđene, a tri pravomoćno oslobođene.

'Trenutno je u radu jedna kaznena prijava protiv poznatog počinitelja ovih kaznenih djela u kojem nije donesena državnoodvjetnička odluka. Županijsko državno odvjetništvo nastavlja rad na predmetima protiv nepoznatih počinitelja zajedno sa tijelima nadležnim za otkrivanje kaznenih djela i počinitelja' zaključuju iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

hr Sun Oct 28 2018 10:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bebff1b0e4938df108b45a9/80
Foto: autoportal.hr

Komentar tragične nesreće na Korčuli: "Trebamo se jako zabrinuti i početi mijenjati stvari"

Prometni stručnjak, Željko Marušić, komentirao je tragičnu nesreću na Korčuli, u kojoj su dva mladića izgubila život, a djevojka teško ozlijeđena

Korčulanska mladež, željna cestovne jurnjave, obožava dionicu glavne otočke prometnice D118 (Vela Luka - Blato), jer po njoj moćnim autom, poput 200-konjskog, 20-godišnjeg Mercedesa, bez straha da će ih policija snimiti, zaustaviti, kazniti.., posebice noću,. mogu potegnuti i brže od 150 km/h. 

A ta dionica, s makrogeometrijskim odlikama prave državne ceste, poput 'Jadranske magistrale', po kriterijima Euro RAP-a istodobno zaslužuje nula zvjezdica za sigurnost. Sklizak vapnenjački asfalt poznata je boljka dalmatinskih prometnica. 

Uz veliku količinu rose, koja je sitnih sati jutros prekrila Korčulu, vrlo brz automobil s kraja 1990-ih, s oko 200 konja na stražnjim pogonskim kotačima, s ljetnim, već prilično pohabanim gumama (tko u Dalmaciji, posebice otocima, u studenom vozi na spasonosnim zimskim gumama?!), koji je bez ESP sustava opasno nestabilan te sumanuto brzu, obijesnu vožnju bez straha od policije i brojne nezaštićene masivne objekte (poprečne betonske zidove u zonama izlijetanja...), tragična nesreća, poput jutrošnje, u kojoj su poginuli 26-godišnjak  i 30-godišnjak, a 22-godišnjakinja je u kritičkom stanju, bila je statistička izvjesnost. 

Nije, dakle bilo pitanje hoće li se dogoditi, nego samo kada. Stoga se ne trebamo čuditi, trebamo se jako zabrinuti i početi mijenjati stvari. Zbog toga je, na korčulanskoj državnoj cesti D118 i sličnim dalmatinskim dionicama sa skliskim 'vapnenjačkim' asfaltom, nužno napraviti sljedeće:

1. Postaviti opće ograničenje brzine od 60 km/h,

2. Nahrapaviti asfalt na najopasnijim dijelovima kolnika,

3. Intenzivirati noćne kontrole brzine, kad se očekuju prekršitelji,

4. Postaviti vibracijske trake i brzinu dodatno ograničiti na 40 km/h, na dionicama s pogibeljnim pravcima izlijetanja (bez zona izlijetanja).

Generalno, ova je nesreća ne samo motiv, nego zvoni na uzbunu, da se za najpogibeljnije prometne prekršaje, poput obijesne vožnje, propiše mehanizam od 12 kaznenih bodova, za jednu ekstremno opasnu prometnu situaciju, koja znači automatsko poništenje vozačke dozvole...

hr Wed Nov 14 2018 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Hrvati će morati na testove za otkrivanje raka. Tko neće, plaćat će skuplje zdravstveno

Hrvatska je po smrtnosti od raka među najlošijima u Europskoj uniji

Ambiciozni Nacionalni plan protiv raka koji su pisali stručnjaci pod vodstvom prof. Eduarda Vrdoljaka, predsjednika Hrvatskog onkološkog društva, ušao je u javnu raspravu. Ako se prijedlog usvoji i poprati odgovarajućim financijskim sredstvima, trebao bi svake godine sačuvati živote 7000 osoba, odnosno prepoloviti broj umrlih od raka od kojeg danas godišnje umire oko 14.000 ljudi u Hrvatskoj. - piše Novi list.

Osim što traži veća proračunska ulaganja, čije se financijske okvire u dokumentu uglavnom ne navodi, plan traži i veću odgovornost građana u prevenciji i pravodobnom otkrivanju zloćudne bolesti. Tako se, među ostalim, predlaže maksimalno povećanje poreza na cigarete koji bi se u cijelosti usmjerio u prevenciju i borbu protiv raka, te skuplje zdravstveno osiguranje za osobe koje se ne odazovu na testove u okviru organiziranih probira za različite vrste raka – dojke, debelog crijeva, vrata maternice, prostate, pluća… Kad je o pregledima riječ, predlaže se naplata kompletnog pregleda pacijentu koji propusti zakazani termin ili ne podigne svoj nalaz nakon dijagnostičke pretrage.

Osim građana, odgovornost se traži i od zdravstvenog sustava: prema Nacionalnom planu protiv raka, više se ne bi smjelo dogoditi da se zloćudne bolesti dijagnosticiraju i liječe prastarom opremom, niti da plan liječenja i određivanje terapije ovisi o jednom liječniku. Traži se multidisciplinarni pristup koji će svakom pacijentu u Hrvatskoj osigurati jednaku kvalitetu liječenja, makar to bili i "virtualni" timovi za sredine gdje nema dovoljno specijaliziranih stručnjaka. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Wed Nov 14 2018 11:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bebdaa80e493873118b4573/80
Foto: Grad Split

Split: Ove subote svi u ljubičasto za Palčiće!

I ove godine zgrada splitske gradske uprave – Banovina – zasvijetlit će ljubičastom bojom, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima prerano rođene djece i njihovih roditelja

Znate li za Palčiće, sasvim posebnu dječicu čiji su prvi dani života obilježenih nevjerojatnom hrabrošću i borbenošću? Ove se subote, 17.11., u cijelom svijetu obilježava njihov dan - „Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju“.

Pridružimo im se i mi u Splitu, obucimo nešto ljubičasto i podignimo palac gore za Palčiće! I ove godine zgrada splitske gradske uprave – Banovina – zasvijetlit će ljubičastom bojom, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima prerano rođene djece i njihovih roditelja. Tako će i Grad Split hrabrim mališanima uveličati  njihov dan.

Postoji još jedan način kako možete iskazati podršku malim borcima koji su odlučili na svijet doći ranije. Na svoje tiramole, prozore i balkone objesite niz od 10 čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Pokažimo im da su ponos našeg grada, a njihovim roditeljima okupljenima oko udruge - Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići“ pružimo podršku i razumijevanje!

hr Wed Nov 14 2018 09:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bebce9b0e4938e5108b4585/80
Foto: Općina Konavle

Rekordan broj bikera: Krenula moto karavana od Prevlake do Vukovara

U Čilipima su kod spomenika ”Konavoska mati” zajedno s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, predsjednikom MK Dvije rote Dankom Ragužem te predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem zapalili svijeće u spomen na pad Vukovara

Povodom sjećanja na vukovarsku žrtvu, udruge proistekle iz Domovinskog rata, ali i svi ostali članovi raznih hrvatskih moto klubova, krenuli su danas s krajnjeg hrvatskog juga u moto karavani sa zadnjom postajom Vukovar.

Bikeri su krenuli s Prevlake, najjužnije hrvatske točke, a u Čilipima su kod spomenika ”Konavoska mati” zajedno s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, predsjednikom MK Dvije rote Dankom Ragužem te predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem zapalili svijeće u spomen na pad Vukovara.

- Ove godine je rekordan broj bikera krenuo s juga Hrvatske, mislim da je više od 120 motora. Naravno nadamo se da će do Vukovara stići bez ikakvih problema kako bi i na ovaj način obilježili tragediju koja se dogodila u Vukovaru. - rekao je Simović te dodao kako će se i dio članova MK Dvije rote pridružiti karavani 17. studenog u večernjim satima.

hr Wed Nov 14 2018 08:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .