Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53c0502c179942fb56b2ea4c/80

Broj zaraženih HIV-om u porastu zbog manje osviještenosti u porastu

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina

U Sloveniji je od prve pojave AIDS-a virus HIV-a otkriven kod oko 900 osoba, a porast potvrđenih infekcija ove je godine rekordan, objavio je u četvrtak slovenski Zavod za javno zdravlje povodom Svjetskog dana AIDS-a.

Ove je godine do sada zabilježeno oko 60 novih slučajeva, od čega se 50-ak odnosi na muškarce koji su imali spolne odnose s osobama istog spola, koji su i inače najrizičnija skupina.

To je rekordni godišnji porast broja infekcija, a najmanje slučajeva od pojave te bolesti i njenog razmaha zabilježeno je 2006., kad su registrirana samo 33 nova slučaja infekcije tim virusom.

Slovenski infektolozi upozoravaju da svijest o opasnosti od HIV-a opada i da je slično i u svijetu. Radi se o tome da  nova spolno aktivna generacija u rizičnoj skupini homoseksualaca više nije toliko pozorna kad se radi o zaštiti, odnosno uporabi kondoma kako je bila prethodna, kada je bolest završavala kobno. Zbog u međuvremenu otkrivenih lijekova koji koče i kontroliraju razvoj AIDS-a više nije toliko prisutan strah od smrti koju su infekcija HIV-om i AIDS izazivali 90-ih godina prošlog stoljeća.

 U Sloveniji nije uspostavljen registar osoba zaraženih HIV-om pa je teško govoriti o broju onih kod kojih je prisutan, ali je vjerojatno riječ o nešto manje od dvije tisuće osoba, navode  slovenski infektolozi. Dodaju kako na porast broja inficiranih zbog smanjene zaštite vjerojatno utječe i trend češćeg korištenja droga za stimuliranje spolnog nagona koje prilikom spolnih aktivnosti koristi najugroženija skupina.Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 16:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/584817661eea8f9d2e8b4586/80
Foto: oecd.ogr

Učenici se nisu proslavili, znate li vi riješiti PISA-in test?

PISA istraživanje pokazalo je da su rezultati hrvatskih petnaestogodišnjaka ispodprosječni u kategoriji pripreme učenika za nastavak školovanja i proces rada.
Istraživanje PISA 2015 u Hrvatskoj je u ožujku i travnju 2015. proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a njegove je rezultate predstavila u utorak u Zagrebu nacionalna voditeljica PISA istraživanja u Hrvatskoj Michelle Braš Roth koja je istaknula da se ''moramo zabrinuti kako će se učenici dalje snalaziti u životu', piše N1.

Dodala je da ovi rezultati ne znače da naši petnaestogodišnjaci nemaju znanja nego da jednostavno svoja znanja ne znaju primijeniti u praksi.

PISA-in test nije klasično ispitivanje naučenog gradiva već je to ispitivanje o tome jesu li učenici stekli vještine i sposobnosti za aktivno sudjelovanje u današnjem društvu.

Na web stranicama PISA-e moguće je pronaći neka od pitanja s kojima su se neki od naših školaraca morali suočiti. Test obuhvaća tri osnovna područja procjene: čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost.

Ako vas zanima kako izgledaju pitanja na koja su učenici morali odgovoriti možete ih pronaći OVDJE.

Facebook komentari

hr Wed Dec 07 2016 15:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/544a9907189942232b000b38/80
Foto: Screenshot

I samo jedna cigareta na dan povećava opasnost od prerane smrti

Pušenje samo jedne cigarete ili čak manje svaki dan tijekom života povećava opasnost od preuranjene smrti za 64 posto, odnosno za 87 posto u osoba koje puše od jedne do deset cigareta na dan, navodi studija

Čak i samo jedna cigareta na dan povećava opasnost od preuranjene smrti u odnosu na osobu koja nikada ne puši, pokazuje studija koju je objavio medicinski časopis JAMA Internal medicine. 

Pušenje samo jedne cigarete ili čak manje svaki dan tijekom života povećava opasnost od preuranjene smrti za 64 posto, odnosno za 87 posto u osoba koje puše od jedne do deset cigareta na dan,  navodi studija. 

- Rezultati te studije potvrđuju utemeljenost upozoravanja na štetnost duhana i na činjenicu da nema bezopasne razine pušenja - kaže Maki Inoue-Choi, direktor odjela epidemiologije raka u Američkom nacionalnom institutu za rak (NCI). 

Pušenje je odgovorno za pet milijuna smrti svake godine u svijetu, navodi znanstvenik u studiji objavljenoj u ponedjeljak. 

U osoba koje odbace cigaretu smanjuje se opasnost od preuranjene smrti u odnosu na one koje nastavljaju pušiti, kažu autori studije. Nadasve je važno upozorenje da što je osoba mlađa kada odbaci cigaretu, to je manji rizik od preuranjene smrti. 

U takozvanih 'pušača na malo" preuranjena smrt najčešće je posljedica raka pluća. Smrtna opasnost od raka pluća zapravo je devet puta veća u osoba koje redovito puše cigaretu na dan ili manje u odnosu na osobe koje nikada nisu taknule cigaretu.

U osoba koje puše između jedne i deset cigareta na dan, vjerojatnost da će umrijeti od raka pluća je gotovo 12 puta veća nego u nepušača, navodi studija. 

Opasnosti pušenja dobro su dokumentirane od 1964., kada je u Sjedinjenim Državama prvi put bilo objavljeno izvješće koje je upozorilo na štetnost pušenja, no učinci male količine cigareta, manje od deset na dan, dosad nisu bili temeljito proučavani.

Za ovu studiju znanstvenici su analizirali medicinske podatke više od 290.000 bijelih odraslih osoba u dobi od 59 do 82 godine od kojih su 22.337 (7,7 posto) pušile, 156.405 (54 posto) su bile bivši pušači, a 111.473 (38,4 posto) nisu nikada uživale duhan. 

Među pušačima, 159 je navelo da puši manje od cigarete na dan tijekom života, a gotovo 1500 je reklo da puši od jedne do deset cigareta na dan. 

Buduće se studije moraju usredotočiti na mlađe skupine i na razlike među rasama i manjinama, navode autori. 

Facebook komentari

hr Tue Dec 06 2016 12:52:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/576a3ce0d84d64d82e8b4573/80
Foto: Screenshot YouTube

Dojenje u Hrvatskoj je "out"?: Samo 1 od 10 majki doji svoju bebu

Istraživanje je pokazalo da u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije samo jedna od 10 majki i dalje doji dijete u dobi od šest mjeseci.

Nezavisna, zdravstveno-informacijska mreža SteadyHealth, izvršila je opširnu analizu razloga zašto majke u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini ne doje šestomjesečne bebe. Majke, njihovi društveni krugovi i zdravstveni radnici predstavljaju tri neosporiva stupa potrebna za uspješno dojenje, prenosi portal živim.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 800 majki iz regije, SteadyHealth je utvrdio da su štetne bolničke prakse i vjerovanja majki da nemaju dovoljnu količinu mlijeka, bile dvije glavne prepreke koje su spriječile više majki da doje svoje bebe u prvih šest mjeseci njihovog života u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako je 9 od 10 majki u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini počelo dojiti, samo je jedna majka od tih deset svoju bebu hranila isključivo svojim mlijekom do šestog mjeseca djetetove starosti. 


Dojenje u hrvatskim rodilištima
1,1 posto - Doktor me natjerao da prestanem dojiti
4,6 posto - Nisam mogla dojiti svoje dijete, jer je bilo u bolničkim jaslicama
7,4 posto - Moja je beba bila hranjena formulom, ali bez mog pristanka
24,7 posto - Mogla sam dojiti svoje dijete unutar prvog sata nakon porođaja
28,1 posto - Kad sam se suočila s problemima tijekom dojenja, dobila sam podršku koja mi je pomogla da ih prevladam
33,9 posto - Zdravstveni djelatnici su mi dali korisne upute da bi dojenje bilo uspješno


Što hrvatske majke misle o stručnosti medicinskih djelatnika
1 posto - Nemaju vremena, jer su prezaposleni
6 posto - Neutralni
15 posto - Dobro informirani, ali nezainteresirani za posao
25 posto - Nisu dobro informirani
53 posto - Dobro informirani

 

Što bi majke napravile kako bi povećale stopu dojenja
12 posto – Ništa se ne treba promijeniti, trenutačna situacija je zadovoljavajuća
13 posto – Bolja informiranost majki
17 posto – Bolja društvena prihvatljivost dojenja
20 posto – Više aktivizma, da se podigne svijest o koristima dojenja

 

Nagli pad dojenja

Šta može objasniti tako nagli pad stope dojenja? SteadyHealth otkriva da su štetne zdravstvene prakse kao što su hranjenje novorođenčadi adaptiranim mlijekom bez pristanka roditelja, odvajanje novorođenčadi od majki u bolničkim jaslicama, vršenje pritiska na majku da koristi adaptirano mlijeko, odbijanje pomoći majkama koje je traže, pa čak i sugeriranje majkama da ispumpaju kolostrum, kako bi ga odbacile, široko rasprostranjene i obuhvaćaju više od jedne četvrtine majki i novorođenčadi, kojima nije pružena odgovarajuća zdravstvena zaštita.

- Mišljenje, koje je rasprostranjeno u cijeloj regiji je i glavni razlog zbog kojeg majke prijevremeno prestaju dojiti, a to je da se majčino mlijeko vidi kao rijedak resurs, koji može jednostavno nestati. To je usko vezano za suptilnu promociju adaptiranog mlijeka i široko rasprostranjene prakse smještanja novorođenčadi u bolničke jaslice, što u neposrednom periodu nakon rođenja spriječava dojenje na zahtjev djeteta te dodatno onemogućava nastajanje mlijeka – rekla je istraživačica Olivia Maloy.

Pedijatrica iz Bosne i Hercegovine, Gordana Mučibabić, prokomentirala je tvrdnje do kojih je došao SteadyHealth.

-  Uprkos činjenici da  se o dojenju i pozitivnim efektima koje ono donosi, kao i razlikama između majčinog mlijeka i adaptiranih formula, nikad više nije govorilo i znalo, istovremeno mi se čini da nikad manje žene nisu dojile. Kao i svaki problem i ovaj je multifaktorijalan. Znam da, kada krenemo od toga da mi zdravstveni radnici, koji smo svakodnevno u kontaktu sa mladim majkama, damo sve od sebe da promoviramo dojenje, svijet će biti bolje mjesto - zaključila je.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 08:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c510cb486f9f48108b4b3d/80
Foto: Facebook

Hawking: U najopasnijoj smo etapi razvoja čovječanstva

Znanstvenik smatra da se u suvremenom svijetu „financijska nejednakost ne smanjuje, nego raste“, a „mnogi ljudi mogu vidjeti kako opada ne samo njihov životni standard nego nestaje i mogućnost da se ikako zaradi za život“

Izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD i „Brexit“ postali su mogući zbog toga što ljudi traže načine da se izbave od nejednakosti, nezaposlenosti i ekonomskih posljedica globalizacije, piše fizičar Stephen Hawking u članku za Guardian, prenosi N1.

Prema njegovom mišljenju, ova dva događaja predstavljaju onaj momenat „kada su ti zaboravljeni ljudi na svim stranama ’okrenuli ploču‘ i odbacili savjete i preporuke stručnjaka i elite“.

Za elitu bi bila „užasna greška“ kada bi odbacila njihovo mišljenje i „pokušala zaobići“ njihov izbor, piše naučnik.

Ubrzavanje znanstveno-tehnološkog napretka vodi tome da ljudi sve češće gube posao, a intenzivni razvoj interneta i pratećih platformi pooštrava ekonomsku nejednakost, omogućavajući sticanje ekstra prihoda samo ograničenoj grupi ljudi, nastavlja Hawking i dodaje da je to „neizbježno, da je to napredak koji, međutim, ima destruktivni karakter na socijalnom planu“.

Znanstvenik smatra da se u suvremenom svijetu „financijska nejednakost ne smanjuje, nego raste“, a „mnogi ljudi mogu vidjeti kako opada ne samo njihov životni standard nego nestaje i mogućnost da se ikako zaradi za život“.

Ekspanzijom interneta ta nejednakost postaje još očiglednija. Sada je ljudima u zemljama Afrike, južno od Sahare, telefon dostupniji od čiste vode, piše Hawking.

Siromasi koji žele dostići „nirvanu koju su vidjeli na Instagramu“ prvo putuju u velike gradove, a zatim u potrazi za boljim životom idu u inozemstvo. Na taj način redovi ekonomskih migranata rastu, a oni iznose nove zahtjeve za infrastrukturu i ekonomiju. Tolerancija prema njima među lokalnim stanovništvom opada i to još više hrani politički populizam, piše Blic.

A pred čovječanstvom su najozbiljniji problemi, prije svega ekološki, koje je potrebno rješavati zajedničkim snagama, objašnjava Hawking.

„Sve nas to podsjeća da se nalazimo u najopasnijoj etapi razvoja čovječanstva. Sada imamo tehnička sredstva sposobna da unište planetu na kojoj živimo, ali još nismo smislili načine da to izbjegnemo“, piše Hawking.

Kako bismo izbjegli katastrofe, ne smijemo graditi barijere između zemalja, potrebno je da ih rušimo. Ako želimo imati mogućnost za to, svjetski lideri su dužni priznati kako su mnogo takvih mogućnosti propustili i da ih nastavljaju propuštati“, naglašava Hawking.


Facebook komentari

hr Sun Dec 04 2016 22:31:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .