Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0fbe322af47fc30c8b45ec/80
Foto: D.N.

Deset razloga zašto trebamo jesti trešnje

Najpametnije je kupovati trešnje s peteljkama, izrazito crvene boje, sjajne kožice, nikako natučene, a nakon kupnje čuvati ih u hladnjaku
Kompoti, džemovi, marmelade, čokolade, likeri, rakije, pirei, pjenice, sorbeta, umaci, nadjevi, voćne salate, torte, kolači... – u svima njima trešnja će doći do izražaja, bilo da ima glavnu ili sporednu ulogu. Još su stari Rimljani vjerovali da plodovi trešnje podižu energiju i osnažuju. Iako ih danas mnogi izbjegavaju zbog visoke cijene, s obzirom na nutritivnu, zdravstvenu i inu vrijednost toga voća možda bi bolje bilo da se odreknemo nečega drugoga, a imamo li prilike, obvezno zasadimo neku od slatkih sorata u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Pri kupnji trešanja valja znati da kratko traju te da bi bilo pametnije kupovati bobice s peteljkama, izrazito crvene boje, sjajne kožice, nikako natučene, a nakon kupnje ih pohraniti u hladnjaku, u kojem mogu trajati oko tjedan dana. Tiamin, riboflavin i vitamin B6 u trešnjama od vitalne su važnosti za metabolizam i pretvaranje hranjivih tvari u energiju, što ide u prilog svima koji žele smršavjeti.

1. U plodu trešnje ima 10% vode, celuloze, pektina, organskih kiselina (jabučna, limunska, vinska), vitamina C, B i karotina. Bogata je kalijem, a siromašna natrijem pa povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Energetska vrijednost 100 grama trešnje iznosi samo 60 kcal te je pogodna za međuobrok ili kao zamjena za obrok kod ljudi s povećanom tjelesnom težinom.

2. Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava, koji štite od slobodnih radikala, koji se povezuju s brojnim degenerativnim bolestima poput mrene na oku, Parkinsonove bolesti, ateroskleroze te usporavaju proces starenja. Istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina, a smatraju se i izvrsnim izvorom bora (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

3. Niskog glikemijskog indeksa, trešnje su dobar izbor i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi. Sadrže i jako malo kalorija i na trećem su mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji pridonosi razvoju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar, a korisne su i u prevenciji karcinoma debelog crijeva.

4. Flavonoidi iz trešanja prirodna su protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme, a jačaju kolagen koji je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Jedna od studija dokazala je i kako 3 dl soka od trešanja, dva puta dnevno, ublažava bolove u mišićima nakon trčanja, pa se drži i kako su trešnje prirodni lijek za olakšanje upalnih stanja nakon tjelesne aktivnosti, kod artritisa, fibromialgije (bolnog stanja mišića), sportskih ozljeda...

5. U jednoj od kliničkih studija dokazano je da konzumacija trešanja ublažava bolove povezane s gihtom. Istraživanje provedeno na 633 osobe oboljele od gihta, koje je objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, pokazalo je, primjerice, kako dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35%.

6. Svježe trešnje hrana su za mozak, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a one kiselije brzo popravljaju raspoloženje. Razdražljivost, nervoza, nemiran san, nesanica i slične tegobe obično se javljaju kao posljedica neuravnoteženosti hormona, viška stresa i nezdravih životnih navika. Za prevenciju i rješavanje ovih problema odlično prirodno rješenje može biti melatonin prisutan u trešnjama.

7. Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

8. Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica znatno doprinosi zdravlju srca. Studije su pokazale da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. Ipak, valja paziti da trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a nikako ni pivo i alkoholna pića.

9. U košticama trešanja nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i sprečava širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih tumorima. Vrijednost B17 znali su i naši stari koji su ga konzumirali najviše u košticama gorkih badema, najviše pet na dan. I narodi poput Hunza u Pakistanu u prehrani koriste amigdalin i navodno ne obolijevaju od raka.

10. U nekim zemljama od trešanja se rade i voćne juhe ili umaci koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu. Zamrznute mogu trajati i godinu dana, a mogu se konzervirati i sušenjem, sa šećerima u pekmezima i kompotima, piše vecernji.hr.

hr Fri Jun 08 2018 21:32:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7ad0b7cb557ad6648b4be2/80

Ulaznice za film Meg: Predator iz dubina osvojili su...

Čestitamo sretnim dobitnicima!
Najbržim čitateljima odlučili smo podijeliti četiri puta po dvije ulaznice za film Meg: Predator iz dubina, a sve što je trebalo napraviti jest poslati osobne podatke s naslovom maila "Meg: Predator iz dubina" na mail: info@dalmacijanews.hr

Sretni dobitnici su: Ante Tolić, Jelena Čogelja, Ivan Perasović, Ana-Maria Čondić-Kadmenović.

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 05.09.2018. CineStaru Split, Joker centar.


hr Mon Aug 20 2018 21:07:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b86baef864d109008b4ba1/80

Koristite WhatsApp? Napravite sigurnosnu kopiju podataka ili se pozdravite s njima

Korisnici WhatsAppa koji ne rade redovito sigurnosne kopije podataka (prije svega fotografija i videa) u aplikaciji, mogli bi se neugodno iznenaditi kad ostanu bez svega sredinom studenoga.

Naime, WhatsApp priprema veliko ažuriranje aplikacije koje bi moglo izbrisati sve podatke, poruke i dokumente koje su korisnici primili ili poslali u toj aplikaciji.

Točnije, kad 12. studenog krene ažuriranje, sve sigurnosne kopije starije od godinu dana biti će automatski uklonjene iz pohrane, odnosno s Google Drivea.

Svakog mjeseca više od 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta koristi ovu aplikaciju za razmjenu poruka, a oni koji su do sad željeli napraviti sigurnosne kopije svojih podataka morali su za to "žrtvovati" prostor na Google Driveu.

No, nakon dogovora koji je postignut između Googlea i WhatsAppa (odnosno Facebooka), korisnicima se sigurnosne kopije podataka s WhatsAppa više neće brojiti u ukupnu kvotu.

To znači da će moći pohraniti koliko god žele fotografija, videa i poruka na Google Drive, a da pri tome neće morati strahovati hoće li prekoračiti 15GB koliko prostora za pohranu Google daje besplatno svakom korisniku Google Drivea.

Za one koji to do sad nisu radili, izrada sigurnosne kopije podataka veoma je jednostavna.

U WhatsApp aplikaciji, u gornjem desnom uglu potražite ikonu s tri točkice. Pritisnite i potom odaberite "Postavke/Settings" i potom "Razgovori/Chats". Odaberite "Pohrana razgovora/Chat Backup" i vidjet ćete kad ste posljednji put napravili sigurnosnu kopiju podataka u oblaku.

Preostaje vam samo pritisnuti gumb "Napravi sigurnosnu kopiju/Back up" i pričekati nekoliko minuta (ovisno o količini podataka i internetskoj vezi).

Čak i ako ne koristite redovito WhatsApp nije loše napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Nikad ne znate kad će vam trebati nešto iz tih razgovora, piše dnevnik.hr

hr Mon Aug 20 2018 18:48:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7ad0b7cb557ad6648b4be2/80

Dijelimo ulaznice za film Meg: Predator iz dubina

Imena dobitnika ćemo objaviti večeras oko 21 sat
Najbržim čitateljima dijelimo četiri puta po dvije ulaznice za film Meg: Predator iz dubina, a sve što trebate napraviti jest poslati osobne podatke s naslovom maila "Meg: Predator iz dubina" na mail: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 05.09.2018. CineStaru Split, Joker centar.

Kada se međunarodni podvodni centar, kojeg vode kineski znanstvenici, nađe na udaru nepoznate opasnosti, a na dnu Marijanske brazde stoji uništena i onesposobljena podmornica, dr. Zhang Suyin, vodeći oceanograf u centru, poziva u pomoć bivšeg pomorskog kapetana i stručnog ronioca Jonasa Taylora (Statham). Jonas Taylor tada ulazi u avanturu koja je ravna samoubojstvu.

hr Mon Aug 20 2018 16:31:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b751803cb557a4f6a8b487e/80

Limunada s lavandom: Pravo ljetno osvježenje koje smiruje glavobolju

Limunada s lavandom jedan je od najprirodnijih lijekova protiv glavobolje koja tijelo dovodi u balans. Pripremite je od osušenih cvjetova ili eteričnog ulja lavande

Osim što je savršeno ljetno osvježenje, limunada s lavandom opušta sva osjetila. Imate li problema s glavoboljama koje uzrokuju česte promjene vremena, svakako isprobajte ovaj ljekoviti recept. Ne samo da će smiriti simptome, nego će i cijelo tijelo dovesti u balans.

Cvjetovi lavande bogati su eteričnim uljima koja sadrže preko 150 aktivnih sastojaka. Djeluju protiv gljivica, upala, bakterija, depresije, mikroorganizama, grčeva, čiste organizam, snižavaju krvni tlak te imaju analgetička i sedativna svojstva.

Brojne studije dokazale su blagotvoran učinak eteričnog ulja od lavande u situacijama jakog stresa, do te mjere, da je u nekim svjetski poznatim bolničkim centrima aromaterapija lavandom prihvaćena terapija u predoperacijskoj obradi pacijenata.

SASTOJCI ZA LIMUNADU S LAVANDOM:

1/4 šalice osušenih cvjetova lavande (neka lavanda bude organski uzgojena) ili jedna
kapljica eteričnog ulja lavande
6 limuna, oguliti i ocijediti
šalica meda
5 šalica vode

PRIPREMA LIMUNADE S LAVANDOM:

Prokuhajte pola vode i maknite sa štednjaka. U vodu dodajte med i lavandu. Pustite neka odstoji 20 minuta, zatim procijedite i prelijte u veću posudu.

Dodajte limunov sok, ostatak vode i dobro promiješajte. Limunadu dobro ohladite, piše Zadovoljna



hr Mon Aug 20 2018 14:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .