Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0fbe322af47fc30c8b45ec/80
Foto: D.N.

Deset razloga zašto trebamo jesti trešnje

Najpametnije je kupovati trešnje s peteljkama, izrazito crvene boje, sjajne kožice, nikako natučene, a nakon kupnje čuvati ih u hladnjaku
Kompoti, džemovi, marmelade, čokolade, likeri, rakije, pirei, pjenice, sorbeta, umaci, nadjevi, voćne salate, torte, kolači... – u svima njima trešnja će doći do izražaja, bilo da ima glavnu ili sporednu ulogu. Još su stari Rimljani vjerovali da plodovi trešnje podižu energiju i osnažuju. Iako ih danas mnogi izbjegavaju zbog visoke cijene, s obzirom na nutritivnu, zdravstvenu i inu vrijednost toga voća možda bi bolje bilo da se odreknemo nečega drugoga, a imamo li prilike, obvezno zasadimo neku od slatkih sorata u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Pri kupnji trešanja valja znati da kratko traju te da bi bilo pametnije kupovati bobice s peteljkama, izrazito crvene boje, sjajne kožice, nikako natučene, a nakon kupnje ih pohraniti u hladnjaku, u kojem mogu trajati oko tjedan dana. Tiamin, riboflavin i vitamin B6 u trešnjama od vitalne su važnosti za metabolizam i pretvaranje hranjivih tvari u energiju, što ide u prilog svima koji žele smršavjeti.

1. U plodu trešnje ima 10% vode, celuloze, pektina, organskih kiselina (jabučna, limunska, vinska), vitamina C, B i karotina. Bogata je kalijem, a siromašna natrijem pa povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Energetska vrijednost 100 grama trešnje iznosi samo 60 kcal te je pogodna za međuobrok ili kao zamjena za obrok kod ljudi s povećanom tjelesnom težinom.

2. Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava, koji štite od slobodnih radikala, koji se povezuju s brojnim degenerativnim bolestima poput mrene na oku, Parkinsonove bolesti, ateroskleroze te usporavaju proces starenja. Istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina, a smatraju se i izvrsnim izvorom bora (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

3. Niskog glikemijskog indeksa, trešnje su dobar izbor i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi. Sadrže i jako malo kalorija i na trećem su mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji pridonosi razvoju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar, a korisne su i u prevenciji karcinoma debelog crijeva.

4. Flavonoidi iz trešanja prirodna su protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme, a jačaju kolagen koji je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Jedna od studija dokazala je i kako 3 dl soka od trešanja, dva puta dnevno, ublažava bolove u mišićima nakon trčanja, pa se drži i kako su trešnje prirodni lijek za olakšanje upalnih stanja nakon tjelesne aktivnosti, kod artritisa, fibromialgije (bolnog stanja mišića), sportskih ozljeda...

5. U jednoj od kliničkih studija dokazano je da konzumacija trešanja ublažava bolove povezane s gihtom. Istraživanje provedeno na 633 osobe oboljele od gihta, koje je objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, pokazalo je, primjerice, kako dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35%.

6. Svježe trešnje hrana su za mozak, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a one kiselije brzo popravljaju raspoloženje. Razdražljivost, nervoza, nemiran san, nesanica i slične tegobe obično se javljaju kao posljedica neuravnoteženosti hormona, viška stresa i nezdravih životnih navika. Za prevenciju i rješavanje ovih problema odlično prirodno rješenje može biti melatonin prisutan u trešnjama.

7. Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

8. Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica znatno doprinosi zdravlju srca. Studije su pokazale da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. Ipak, valja paziti da trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a nikako ni pivo i alkoholna pića.

9. U košticama trešanja nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i sprečava širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih tumorima. Vrijednost B17 znali su i naši stari koji su ga konzumirali najviše u košticama gorkih badema, najviše pet na dan. I narodi poput Hunza u Pakistanu u prehrani koriste amigdalin i navodno ne obolijevaju od raka.

10. U nekim zemljama od trešanja se rade i voćne juhe ili umaci koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu. Zamrznute mogu trajati i godinu dana, a mogu se konzervirati i sušenjem, sa šećerima u pekmezima i kompotima, piše vecernji.hr.

hr Fri Jun 08 2018 21:32:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9a936529111cb3218b4570/80

U Zavičajnom muzeju u Imotskom otvorena izložba „Dva pasionska fenomena Imotske krajine“

Večeras je u Zavičajnom muzeju u Imotskom otvorena izložba „Dva pasionska fenomena Imotske krajine“, koja se održava u sklopu projekta „Sine Božji budi faljen“.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić zahvalila je svima koji su pomogli realizaciji ovoga projekta.

- Zahvaljujem Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Imotskom, Općinama Runovići, Zmijavci, Podbablje, Zagvozd i Lovreć na potpori. Željela bih apostrofirati suradnju s Konzervatorskim odjelom u Imotskom. Veselim se što će ova izložba gostovati u Slavoniji i što ćemo ostatku Hrvatske pokazati bogatstvo kantanja“, izjavila je ravnateljica Jukić.

Voditelj Zavičajnog muzeja u Imotskom Branimir Leko istaknuo je kako ova izložba ima gostujući karakter.

- Zahvaljujem svima koji su nam fotografijama, videozapisima, podacima ili na bilo koji drugi način pomogli prilikom realizacije ove izložbe. Posebno zahvaljujem župnicima koji su nam svo ovo vrijeme bili na raspolaganju“, izjavio je.

Na otvaranju izložbe nastupila je klapa Bratovština Gorica-Sovići i kantači iz Poljica i Grubina.

Već ovoga vikenda koncerti i izložbe u sklopu ovoga projekta održat će se i u Slavoniji. 29. ožujka u 19 sati koncert „Uputi se tužna mati“ kao i prezentacija fenomena kantanja održat će se u Crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, 30. ožujka u 18 sati u Crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, a 31. ožujka u 18 sati i 30 minuta u Crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.
hr Tue Mar 26 2019 22:02:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9a8e1f29111c99218b4592/80

Ne možete poslati poruku u Messengeru ili lajkati nešto na Facebooku? Niste jedini

Pratit ćemo i dalje što se događa i hoće li se situacija popraviti ili nas čeka još problema.

Baš kad smo počeli zaboravljati najgori pad Facebooka u njegovoj povijesti, ponovno su se pojavili problemi za korisnike.

Neki korisnici javljaju kako ne mogu poslati poruke u Facebook Messengeru (pogotovo emojije i gifove), drugi kako ne mogu uređivati objave ili ih lajkati.


Iako još nema nikakvih službenih potvrda o problemima, Down Detector bilježi sve više problema. Počelo je u Nizozemskoj i Belgiji, a sad se sve više širi po Europi.


Probleme prijavljuju i korisnici Instagrama kojima su prvo "nestajale" ključne riječi (hashtagovi), a sad više ne mogu ni označiti osobe na fotografijama, piše zimo.hr


hr Tue Mar 26 2019 21:41:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b600032cb557a9d4f8b462b/80

Plivanje - besplatan eliksir zdravlja koji usporava starenje

O zdravom životu posljednjih godina priča se i piše više nego ikada, a mnogima ne pada na pamet da postoji jednostavan, svima dostupan, univerzalan i besplatan eliksir zdravlja i dugovječnosti – plivanje.

Istraživanje Sveučilišta u Indiani, koje je trajalo 30 dana na uzorku od 3.000 ispitanika svih uzrasta, pokazalo je da je plivanje blagotvorno za cijeli organizam.

Čak 92% plivača prijavilo je poboljšanje raspoloženja i porast energije, 63 % je smršavjelo, a primjećen je i boljitak kod gotovo svih koji su bolovali od srčanih tegoba.

Ovi rezultati nisu iznenađujući, ako imamo u vidu da plivanje pokreće mišiće cijelog organizma bez mogućnosti ozljeda, a uz to oslobađa takozvane hormone sreće.

Plivanjem jačaju srčani mišići, a upravo njihovim jačanjem produbljuje se disanje i tijelo dobija više kisika. Samo 30 minuta kontinuiranog plivanja svakoga dana dovoljno je da se steknu kondicija i izdržljivost, što značajno usporava proces starenja.

Plivanje pozitivno utječe i na rad hormona, što je jedan od glavnih faktora zdravlja, posebno kod žena. Ako uzmemo u obzir i činjenicu da se za pola sata plivanja potroši oko 320 kalorija, što je više nego tijekom hodanja ili vožnje bicikla, jasno je i koliko je ovaj sport dobar za liniju.

Optimalna tjelesna masa je bez sumnje jedan od uvjeta, ali i pokazatelja dobrog zdravlja. Gdje je dobro zdravlje, tu je i dug i kvalitetan životni vijek, a u njegovom dostizanju plivanje nam je od najveće koristi, piše N1.

hr Tue Mar 26 2019 21:29:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b839889cb557a3c828b4736/80
Foto: Pixabay

Možda će vas iznenaditi koliko često trebamo potpuno zamijeniti posteljinu

Vidljivi znakovi pohabanosti su žutilo, blijeda boja i prorijeđena tkanina

Posteljina u kojoj spavate vrlo je osobni predmet u kućanstvu. Iako ćete ju možda birati prema uzorku ili boju, na kraju je ipak najbitnije da vam je ugodno spavati u njoj. Ali koliko dugo možemo koristiti posteljinu? Odgovor bi vam mogao iznenaditi.

Plahte bi trebalo potpuno zamijeniti

Iako vam ovo možda zvuči pretjerano, postoji više razloga zašto je to jako važno. Zamislite o tome koliko košulja izgleda istrošeno nakon što ju nosite jako dugo. Vidljivi znakovi pohabanosti su žutilo, blijeda boja i prorijeđena tkanina, ali i vi se tako možete osjećati što lako može poremetiti vaš san. 

Suosnivačica tvrke koje prozvodi posteljinu, Vicki Fulop, za House Beautiful objasnila je što sve utječe na životni vijek posteljine i kako joj produljiti trajanje. 

Vrlo je važna kvaliteta

"Baš kao što dijamant ima svoju kvalitetu (boja, rez, čistoća i karat), tako morate razmotriti i kvalitetu pamuka, spojeve i tkanje", objašnjava Vicki Fulop. Ona preporučuje egipatski pamuk, osim što je mekan, vrlo je izdržljiv. "Egipatski pamuk može biti jak, fin i od njega se može napraviti iznimo glatka i mekana posteljina", dodaje ona. Naravno, postoji još velikiizbor materijala pa možete potražiti kvalitetniju posteljinu. 

Iako se preporučuje da posteljinu potpuno zamijenite u roku dvije do tri godine, postoji nekoliko stvari kako biste produlji rok trajanja. Naravno, vrlo je važno imati više setova kako biste mogli redovito mijenjali. Pažljivo ih perite i sušite, ali ih nemojte spremati u plastične kutije, ostavite ih u prostoru u kojem mogu "disati", objasnila je dalje, piše zivotistil.hr

hr Tue Mar 26 2019 20:53:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .