Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5334b24d17994230357b23ec/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Slučaj Marinić: 150 tisuća neprincipijelnih kuna

Da je u nekoj drugoj konstelaciji iz gradskog proračuna isplaćena pozamašna svota za posrednu isplatu plaće čovjeka čija je dužnost uvoditi red u jednu instituciju, dok on istodobno otvoreno priznaje svoju nemoć i nered koji u njoj vlada, znamo tko bi bio u prvim redovima na prosvjedu

Počelo je krasno, gotovo kao iz snova. Morala je postojati neka kvaka.

I eto je. Deset mjeseci nakon izbora otkrili smo da je gradskih 150 tisuća kuna preusmjereno na račun Društva Marjan, jedne od najstarijih i najuglednijih splitskih institucija, kako bi se isplaćivala plaća odjednom profesionaliziranog predsjednika Srđana Marinića. Prvi put u povijesti.

Da, onog istog Marinića koji ionako već šefuje Upravnim vijećem Javne ustanove Marjan - istina, za bijednu naknadicu od par stotina kuna - i nalazi se na poziciji u kojoj bi zajedno s kolegama de facto mogao donositi sve bitne odluke. Konačno, nakon promjene gradske vlasti isplatile su se godine volonterskog angažmana i građanskog aktivizma, čišćenja šume i prosvjeda protiv divljih graditelja, pokazali su se korisnim svi oni beskrajni sastanci, tribine, noćna proučavanja zakona i neumorno slanje dopisa. Došlo je vrijeme za provedbu kodeksa.

Aktivisti su, naime, Baldasarovim dolaskom barem formalno preuzeli brigu za Marjan tako što su osvojili Javnu ustanovu. Ondje su ekspresno pokušali poslati u povijest njima omraženog ravnatelja Matu Kosovića, no uspjeli su ga samo smijeniti. Sudbina je htjela da je baš Marinić morao potpisati njegov novi ugovor o radu po kojem je gospodin nastavio raditi u istoj ustanovi kao - savjetnik.

Uglavnom, otkrilo se da s gradskih 150 tisuća kuna godišnje ubuduće financiramo Marinićevu plaću u Društvu Marjan. Nije neka velika lova, između šest i sedam tisuća mjesečno na ruke, no od toga je puno zanimljivije obrazloženje i cijeli tijek događaja.

Vijest je, recimo, u javnost iznijela Ljubica Vrdoljak, vijećnica koja je zagrmila protiv novog uhljeba gotovo jednakim žarom kao što je branila svoje stranačke kolege uhljebe, pa naravno i kćerku koja se bez natječaja zaposlila u Turističkoj zajednici. Onda je po običaju iznenađeno reagirao gradonačelnik Ivo Baldasar, jer tradicionalno nije imao pojma tko se u ovom gradu i na kojim pozicijama zapošljava. Zna samo da je Društvu Marjan kroz proračun i bez natječaja proslijedio 150 tisuća kuna, a jadan nema ni vremena ni interesa provjeravati kako se lova troši.

Kako li su samo došli baš to cifre od 150 tisuća, vjerojatno nikad nećemo saznati.

A potom se uvrijeđeno oglasilo i samo Društvo. Jer ne mogu shvatiti zašto se problematizira činjenica da će se zaobilaznim putem iz gradskog proračuna plaćati baš njihov predsjednik, s nešto manje od tisuću eura za posao u Upravnom vijeću čija je službena cijena tek par stotina kuna.

Kažu i da Javna ustanova "nije opravdala očekivanja" i da je "količina zatečenih nepravilnosti zahtijevala nečiji profesionalni angažman", što bi prevedeno na hrvatski trebalo značiti da su ondje zatekli nerad, kaos i kriminal. Što vjerojatno nije daleko od istine, iako nisu javno dodali i da se Baldasarova administracija prema njihovim zahtjevima i upozorenjima posljednjih mjeseci odnosi - pa, recimo to tako, prilično nonšalantno.

Gledajući sa strane, teško se može izbjeći dojam da je gradonačelnik uspio nasamariti bučne aktiviste: uvalio im je Marjan i efektno ih ušutkao prilikom da na djelu pokažu za što su se godinama zalagali. Digao je ruke i baš ga briga. A onda su se oni još zakačili za njegovu udicu, pa će sada mjesecima objašnjavati kakva je razlika između Damira Vidoševića - vijećnika koji u Spaladium Areni prima plaću kako bi u gradskoj vijećnici dizao ruku za Baldasara - i Marinića kojeg će plaćati Društvo Marjan kako bi se amortizirao jedan potencijalno opasan front, na kojemu je i Kerum opekao prste.

Princip je isti, ili barem sličan. A nijanse malo tko prepoznaje.

Naravno, bilo bi nepravedno Srđana Marinića na brzinu proglasiti običnim uhljebom, jer je čovjek doista potrošio dobar dio svog života na volonterski angažman oko vrijednosti koja bi trebala zanimati apsolutno sve Splićane. Bilo bi glupo ne primijetiti i da su na slučaju efektno poentirali HDZ-ovci, koji su baš na Marjanu ovih dana prepoznali priliku za politički fajt, pa se navodno silno brinu za dobrobit medvjeda i tigra iz Zoološkog vrta i bore se protiv njegovog zatvaranja. A u stvarnosti tek provode akciju spašavanja ravnatelja Nediljka Ževrnje. Županovog brata.

Ali, sve to ne poništava činjenicu da smo dobili još jedan neugodan primjer da vlast, ako već ne pokvari, onda barem mrvicu poremeti percepciju ljudi koji je se dograbe. Da je u nekoj drugoj konstelaciji iz gradskog proračuna isplaćena pozamašna svota za posrednu isplatu plaće čovjeka čija je dužnost uvoditi red u jednu instituciju, dok on istodobno otvoreno priznaje svoju nemoć i nered koji u njoj vlada, znamo tko bi bio u prvim redovima na prosvjedu.

I tražili bi jednostavnu stvar: neka svatko radi svoj posao. Neka otpusti neradnike, a kriminalce prijavi policiji. A ako ne može ili ne smije to napraviti - onda neka odstupi.

hr Fri Mar 28 2014 00:21:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5cf8fa29111c0e558b458f/80

Kandidatkinja Katarina Peović podržala vozače Ubera: "Štrajk je poruka kako su im prava ugrožena!"

Kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske od Radničke fronte, Katarina Peović podržala je vozače Ubera koji, kako kaže, načinom rada postavljenim od nadređenih ugrožavaju zdravlje i život

Priopćenje Peović donosimo u cijelosti:

- Dajem podršku svim vozačima-radnicima u Hrvatskoj koji danas rade u nevjerojatnim uvjetima i upozoravam na štrajk vozača Ubera koji su u nedjelju 11.8. osmosatnim prekidom rada prosvjedovali zbog odluke tvrtke da ukine fiksne cijene za dulje relacije. To je još jedan potez Ubera koji je spreman na svako snižavanje cijene prijevoza – ali najvećim dijelom na štetu radnika.

 Ova tvrtka koju tržišni fundamentalisti vole slaviti kao novi tehnološki napredniji model uistinu jest tehnološki napredna platforma za spajanje korisnika i ponuđača usluge – ali modelom zarade ona je još ekstremniji kapitalistički model proizvodnje viška vrijednosti koji spaja ideologiju slobode poduzetništva s najrigidnijim oblicima eksploatacije. Oni se temelje na ugovornom obliku odnosa između platforme (Uber) i vozača-radnika, gdje radnik preuzima sav rizik, a istovremeno ne može računati na radno pravo i sindikalnu zaštitu ili pak na ugovornom odnosu vozača i privatnih tvrtki koje su posrednici između Ubera i vozača, a među kojima se našlo i poduzetničkog kriminala, gdje su radnici ostali bez ikakve naknade za svoju vožnju, dok je vlasnik - posrednik s novcima pobjegao iz zemlje.

Riječ je o platformi koja vozaču-radniku priskrbljuje klijente, ne organizira prijevoz, već samo spaja kupca i vozača. Uber svojim “suradnicima” nudi privid slobode (fleksibilno radno vrijeme) što je u nizu poznatih slučajeva izgledalo tako da Uberovi vozači spavaju u autima, te “sami sebi” postavljaju nevjerojatne radne uvjete koji su ih dovodili do ugrožavanja zdravlja i života, dok s time Uber, pravno i poslovno, nema nikakve veze. On je u tome predvodnik tzv. “gig ekonomije” koja ugrožava zdravlje i osnovnu egzistenciju radnika, donoseći prihode korporacijama, a na uštedama na zdravlju i sigurnosti radnika. Uber je zbog svojeg modela „posredništva” pri čemu ne preuzima nikakvu odgovornost, a ubire profit od 25 %, u nekim zemljama i zabranjen.

Od kada postoji, od 2010. godine, korporacija Uber ima prihode od 45 milijardi dolara. Uberova strategija bila je od početka namjerno snižavanje cijena prijevoza, pa čak i protiv izravne vlastite ekonomske koristi, no kako bi dominirao tržištem i utjecao na dereguliranje striktnih zakona koji su do sada štitili radnike i lokalnu zajednicu, te postizanja monopola. To je i stvorilo sukob između Uberovih vozača i vozača koji su radili za druge tvrtke koji su nerijetko bili bijesni Uberovim snižavanjem cijene vožnje. Sada kada su Uberovi vozači na udaru zbog snižavanja cijene – ključno bi bilo da se ujedine s drugim vozačima i prevladaju umjetno stvorene podjele.

Uber je jednostavno želio eliminirati svu konkurenciju a onda profitirati u toj monopolnoj poziciji. To je bila neodrživi model, ali je u tome Uber stekao ogromnu popularnost među samo-interesno usmjerenim korisnicima koji su uživali što ne moraju platiti punu cijenu pružene usluge. Ta strategija se sada obija o glavu Uberovih vozača – jer se smanjenje tarifa na fiksnim vožnjama zbiva na njihov račun, dok Uber cinično poručuje da oni vode računa o dvije strane - vozačima i korisnicima – od početka zapravo suprotstavljajući ne samo vozače Ubera s drugim vozačima, već i upravo te dvije skupine – vozače i korisnike stvarajući lažni privid da je jednima za previsoku cijenu kriv onaj drugi. (Čak i među svojim vozačima Uber razlikuje obične od „premium” vozača koji dobivaju bolje i duže vožnje.)

Podrška Uberu je u narcisoidnom okružju kapitalističke ekonomije na žalost zagarantirana, jer Uber nudi niske cijene, a kupac se sustavom ocjenjivanja vozača-radnika stavlja u apsolutno nadređenu poziciju. Mnogi pobornici Ubera koji ističu njegov napredni tehnološki karakter zanemaruju kako Uber predstavlja klasičan primjer „platformskog kapitalizma” (sličan je primjer Airbnb), gdje se niska cijena za korisnika i ogromni profiti za kompaniju postižu „rezovima” na radničkim pravima i sigurnosti.

Uberovi vozači su najavili kako će na prvi dan škole ometati promet u najvećim gradovima. U tom štrajku ih zdušno podržavam, to je najefikasniji način na koji vozači-radnici mogu poručiti da su im prava ugrožena. No isto tako pozivam na jedinstvo sve vozače, te na raskidanje s umjetnim podjelama između vozača različitih kompanija gdje vozači na sebe preuzimaju bitku za profit kapitalističke elite; kao i na ukidanje umjetnih podjela između korisnika i vozača-radnika – temeljena na cijeni vožnje, dok je Uber taj koji „UB-ire” prihode od pukog posredništva.

Tim podjelama koje korporacije stvaraju i potiču ruši se mogućnost svijeta u kojem se radnik i radnička prava cijene i gdje svi imaju pravo na rad koji omogućava zadovoljavanje temeljnih ljudskih potreba - napisala je Katarina Peović.

hr Wed Aug 21 2019 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5cff3829111ce4548b45aa/80

Više nije za kupanje: More u Veloj Luci onečišćeno je fekalijama

Kako je izvjestila Dubrovačko-neretvanska županija razlog onečišćenja mora su fekalije

Nezadovoljni mještani prijavili su moguće onečišćenje mora u večernjim satima u ponedjeljak kod hotela Posjedon u Veloj Luci što se, nakon uzorkovanja, pokazalo točnim.

- Analiza uzoraka ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN (73/08), privremeno izvješće se nalazi u privitku. Uzorkovat će se dodatni uzorci do prestanka onečišćenja. S obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti - izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

hr Wed Aug 21 2019 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5cf64b29111ca5548b459d/80
Foto: Nacionalno.hr

Ante Sanader postaje novi politički tajnik HDZ-a, zavidna funkcija bi trebala na snagu stupiti danas

Premijer Andrej Plenković u Opatiji je potvrdio nova kadrovska rješenja u Vladi pa je tako kazao kako će, za novog političkog tajnika, Predsjedništvu HDZ-a predložiti Antu Sanadera

- Ja ću sutra predložiti Predsjedništvu HDZ-a da Ante Sanader postane novi politički tajnik - rekao je Plenković u obraćanju medijima u Opatiji te dodao kako će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica.

Nakon što je zbog afere POS s mjesta ministra i političkog tajnika HDZ-a otišao Lovro Kuščević sve je izglednije da će zavidnu poziciju u stranci, četvrtu po hijerarhiji odmah nakon predsjednika, zamjenika i glavnog tajnika, dobiti bivši splitsko-dalmatinski župan.

Sanader je trenutno predsjednik Splitsko-dalmatinskog HDZ-a, a po naobrazbi je inženjer elektrotehnike. U svojoj političkoj karijeri bio je i potpredsjednik Sabora, saborski zastupnik, a u dva mandata i gradonačelnik Kaštela.

Ante je predsjednik i Hrvatske vatrogasne zajednice, a vatrogasac je od 1977. godine. Blizak vrhu stranke postao je kada je išao u Bleiburg, kao izaslanik Sabora, a tamo je branio HDZ-ov slab rezultat na izborima za EU parlament i cijelo vrijeme je isticao kako je vrhovno ime u stranci baš šef Andrej Plenković.

Novi, po svemu sudeći, politički tajnik u nekoliko je navrata branio i Istanbulsku konvenciju ističući kako je ona dokument koji cilja zaštitu žena, a baš je njegova supruga bila glavni izvor neugodnosti kada je, prije nekoliko godina, na jednom splitskom parkiralištu pronašla pola milijuna kuna u eurima i spremila ih u auto.

hr Wed Aug 21 2019 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5cf32229111ce4548b4596/80

Pomozite i vi: Vatrogasci Gata odazvali su se apelu KBC Split i darovali krv

Kako kažu, ovim činom spašavaš nečije živote bez obzira na činjenicu kako nisi vatrogasac, doktor ili policajac.

Devet članova DVD Gata u ranim jutarnjim satima odazvali su se na apel KBC-a Split o nedostatku krvi svih krvnih grupa i dobrovoljno darovali krv.

- Jer kad daruješ krv, daruješ novi rođendan, novu godišnjicu, novu večer pod zvijezdama, osmijeh roditelja, razgovor. Kad daruješ krv, daruješ nadu, šansu i život - rekli su vatrogasci i pozvali sve da dođu na Odjel za transfuzijsku medicinu KBC-a Split jer, kako kažu, ovim činom spašavaš nečije živote bez obzira na činjenicu kako nisi vatrogasac, doktor ili policajac.

hr Wed Aug 21 2019 09:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .