Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5334b24d17994230357b23ec/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Slučaj Marinić: 150 tisuća neprincipijelnih kuna

Da je u nekoj drugoj konstelaciji iz gradskog proračuna isplaćena pozamašna svota za posrednu isplatu plaće čovjeka čija je dužnost uvoditi red u jednu instituciju, dok on istodobno otvoreno priznaje svoju nemoć i nered koji u njoj vlada, znamo tko bi bio u prvim redovima na prosvjedu

Počelo je krasno, gotovo kao iz snova. Morala je postojati neka kvaka.

I eto je. Deset mjeseci nakon izbora otkrili smo da je gradskih 150 tisuća kuna preusmjereno na račun Društva Marjan, jedne od najstarijih i najuglednijih splitskih institucija, kako bi se isplaćivala plaća odjednom profesionaliziranog predsjednika Srđana Marinića. Prvi put u povijesti.

Da, onog istog Marinića koji ionako već šefuje Upravnim vijećem Javne ustanove Marjan - istina, za bijednu naknadicu od par stotina kuna - i nalazi se na poziciji u kojoj bi zajedno s kolegama de facto mogao donositi sve bitne odluke. Konačno, nakon promjene gradske vlasti isplatile su se godine volonterskog angažmana i građanskog aktivizma, čišćenja šume i prosvjeda protiv divljih graditelja, pokazali su se korisnim svi oni beskrajni sastanci, tribine, noćna proučavanja zakona i neumorno slanje dopisa. Došlo je vrijeme za provedbu kodeksa.

Aktivisti su, naime, Baldasarovim dolaskom barem formalno preuzeli brigu za Marjan tako što su osvojili Javnu ustanovu. Ondje su ekspresno pokušali poslati u povijest njima omraženog ravnatelja Matu Kosovića, no uspjeli su ga samo smijeniti. Sudbina je htjela da je baš Marinić morao potpisati njegov novi ugovor o radu po kojem je gospodin nastavio raditi u istoj ustanovi kao - savjetnik.

Uglavnom, otkrilo se da s gradskih 150 tisuća kuna godišnje ubuduće financiramo Marinićevu plaću u Društvu Marjan. Nije neka velika lova, između šest i sedam tisuća mjesečno na ruke, no od toga je puno zanimljivije obrazloženje i cijeli tijek događaja.

Vijest je, recimo, u javnost iznijela Ljubica Vrdoljak, vijećnica koja je zagrmila protiv novog uhljeba gotovo jednakim žarom kao što je branila svoje stranačke kolege uhljebe, pa naravno i kćerku koja se bez natječaja zaposlila u Turističkoj zajednici. Onda je po običaju iznenađeno reagirao gradonačelnik Ivo Baldasar, jer tradicionalno nije imao pojma tko se u ovom gradu i na kojim pozicijama zapošljava. Zna samo da je Društvu Marjan kroz proračun i bez natječaja proslijedio 150 tisuća kuna, a jadan nema ni vremena ni interesa provjeravati kako se lova troši.

Kako li su samo došli baš to cifre od 150 tisuća, vjerojatno nikad nećemo saznati.

A potom se uvrijeđeno oglasilo i samo Društvo. Jer ne mogu shvatiti zašto se problematizira činjenica da će se zaobilaznim putem iz gradskog proračuna plaćati baš njihov predsjednik, s nešto manje od tisuću eura za posao u Upravnom vijeću čija je službena cijena tek par stotina kuna.

Kažu i da Javna ustanova "nije opravdala očekivanja" i da je "količina zatečenih nepravilnosti zahtijevala nečiji profesionalni angažman", što bi prevedeno na hrvatski trebalo značiti da su ondje zatekli nerad, kaos i kriminal. Što vjerojatno nije daleko od istine, iako nisu javno dodali i da se Baldasarova administracija prema njihovim zahtjevima i upozorenjima posljednjih mjeseci odnosi - pa, recimo to tako, prilično nonšalantno.

Gledajući sa strane, teško se može izbjeći dojam da je gradonačelnik uspio nasamariti bučne aktiviste: uvalio im je Marjan i efektno ih ušutkao prilikom da na djelu pokažu za što su se godinama zalagali. Digao je ruke i baš ga briga. A onda su se oni još zakačili za njegovu udicu, pa će sada mjesecima objašnjavati kakva je razlika između Damira Vidoševića - vijećnika koji u Spaladium Areni prima plaću kako bi u gradskoj vijećnici dizao ruku za Baldasara - i Marinića kojeg će plaćati Društvo Marjan kako bi se amortizirao jedan potencijalno opasan front, na kojemu je i Kerum opekao prste.

Princip je isti, ili barem sličan. A nijanse malo tko prepoznaje.

Naravno, bilo bi nepravedno Srđana Marinića na brzinu proglasiti običnim uhljebom, jer je čovjek doista potrošio dobar dio svog života na volonterski angažman oko vrijednosti koja bi trebala zanimati apsolutno sve Splićane. Bilo bi glupo ne primijetiti i da su na slučaju efektno poentirali HDZ-ovci, koji su baš na Marjanu ovih dana prepoznali priliku za politički fajt, pa se navodno silno brinu za dobrobit medvjeda i tigra iz Zoološkog vrta i bore se protiv njegovog zatvaranja. A u stvarnosti tek provode akciju spašavanja ravnatelja Nediljka Ževrnje. Županovog brata.

Ali, sve to ne poništava činjenicu da smo dobili još jedan neugodan primjer da vlast, ako već ne pokvari, onda barem mrvicu poremeti percepciju ljudi koji je se dograbe. Da je u nekoj drugoj konstelaciji iz gradskog proračuna isplaćena pozamašna svota za posrednu isplatu plaće čovjeka čija je dužnost uvoditi red u jednu instituciju, dok on istodobno otvoreno priznaje svoju nemoć i nered koji u njoj vlada, znamo tko bi bio u prvim redovima na prosvjedu.

I tražili bi jednostavnu stvar: neka svatko radi svoj posao. Neka otpusti neradnike, a kriminalce prijavi policiji. A ako ne može ili ne smije to napraviti - onda neka odstupi.

hr Fri Mar 28 2014 00:21:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2abe0329111cfd128b456c/80

Pomor na Čikoli: Turski klen zapeo u bunaru nasred rijeke?

Zasad nema naznaka onečišćenja ili trovanja, ali htio bih pričekati službene nalaze vode kako bi bili sigurni - kazao je zamjenik načelnika općine Ružić
Pronađeno je mnoštvo uginule ribe (turskog klena-zaštićena vrsta) na samom izvoru rijeke Čikole, sumnja se na zagađivanje vode, piše Šibenik IN.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor kazala je kako im je Centar 112 proslijedio prijavu koju su zaprimili jučer u 12.30 sati, a kako nisu nadležni za ovaj slučaj, izvijestili su Inspekciju zaštite okoliša, Zavod za javno zdravstvo i komunalno poduzeće grada Drniša.

Direktor komunalnog poduzeća Gradska čistoća Drniš Marinko Šindilj, rekao je kako je u ovom slučaju nadležno komunalno poduzeće Rad pa smo zvali i njih.

- Kolega i ja osobno smo bili na terenu. Nije riječ o samom izvoru već se slučaj dogodio malo nizvodno pa nije naša nadležnost i ne možemo ništa napraviti. Da je pomor baš na izvoru, bila bi. Ovako je obaviještena sanitarna inspekcija čiji su inspektori izašli na teren - kazala je Marta Vujević, voditeljica ureda za pročišćavanje voda komunalnog poduzeća RAD.

- Pomor je prijavio gospodin Božan Matić koji živi u Zagori na izvoru rijeke Čikole. Izašao sam na teren vidjeti situaciju, a izašli su i inspektori iz Hrvatskih voda, policija te nadležna vodozaštitna inspekcija. Prošetao san nizvodno i nisam vidio mrtvih riba, kao ni uzvodno prema izvoru - priča Dalibor Dundov, zamjenik načelnika općine Ružić.

Pojasnio je da je riječ o specifičnom području koje je na višoj nadmorskoj visini od izvora pa se voda povlači uzvodno za vrijeme nižeg vodostaja.

- Mislim da je upravo to razlog. Tu se nalazi u bunar u kojemu smo pronašli veću količinu mrtve ribe. Pretpostavljamo da se voda povukla i da je riba zapela. Zasad nema naznaka onečišćenja ili trovanja, ali htio bih pričekati službene nalaze vode kako bi bili sigurni - kazao je zamjenik, za Šibenik IN, dodavši kako je zaista neobičan slučaj .

hr Fri Jan 24 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1c52c429111c66618b4591/80

Više od sat vremena ispovijesti: Majka Filipa Zavadlava govorila za kanal 'Kristov ratnik'

Majka trostrukog splitskog ubojice dosad je u javnosti davala oprečne izjave

Etel Zavadlav, majka Filipa Zavadlava, više od sat vremena govorila je za YouTube kanal koji se zove Kristov ratnik.

Majka trostrukog splitskog ubojice dosad je u javnosti davala oprečne izjave. U razgovoru za ovaj kanal ona je tako, među ostalim, objašnjavala da je njenog sina nešto ranije već opsjelo, da je bio opsjednut.

- Ja sam ležala, on je sjedio na kauču preko puta. Nas dvoje smo pričali jedno sat i pol vremena, ako ne i dulje. Pričali smo ozbiljne, duboke, duhovne teme. Išla sam, koliko je bilo do mene, da ga navedem na evanđelje, Bibliju. On je pokazivao interes, ali nešto se u njemu bunilo. Onda se dogodilo nešto čudno. U jednom trenutku ja sam otišla u WC, nakon sat i pol vremena. Nakon što sam došla iz WC-a, njega nije bilo. Gledam u kuhinji, nema ga. Gledam u hodniku, nema ga. Bez ikakve najave, njega nije bilo. Gledam je li sve na mjestu, sve je bilo tu. Ja sam najprije bila šokirana. Zovem ga na telefon. Pitam ga gdje je nestao. 'Kako misliš nestao', odgovara, 'ali, mama, ja sam na Rivi već tri sata.' On nije bio svjestan da je bio u apartmanu, totalna tabula rasa, njemu se to izbrisalo. S njim je upravljalo nešto van njega, rekla je Etel Zavadlav.

- On nije upravljao sobom, nešto je njime upravljalo, rekla je.

- Onda sam pitala Stanu, ispričala sam mu situaciju. On mi je reka: 'Šta se čudiš, on tako stalno', ispričala je Etel Zavadlav.


hr Fri Jan 24 2020 10:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2ab69229111c8d128b4580/80
Foto: Andrea Topić

Napadnuta novinarka 'Slobodne' dok je snimala zaboravljenu kuću ministra u Ivanbegovini

Opkolili su joj auto, sjedili po njemu, grebali i otvarali vrata i zvali svog gazdu, kako od milja zovu ministra Kujundžića
Ministar zdravstva Milan Kujundžić vlasnik je kuće u rodnoj Ivanbegovini koja prema podacima njegove imovinske kartice ima ravno 100 kvadrata i nikakvu okućnicu.

U zemljišnim knjigama, pak, piše da je kuća velika 184 kvadrata. Parcela na kojoj se nalazi, također ministrova, broji 1016 kvadrata. Drugim riječima, Milan Kujundžić, uz sve ostale nekretninske afere u imovinskoj kartici zaboravio je spomenuti nemalo vlaško zemljište, dok je za kuću naveo skoro upola manju kvadraturu. Napisao je, također, da je njena vrijednost tek mizernih 533 eura po kvadratu. Manje od uobičajene građevinske cijene rohbaua, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je to tek početak zanimljivih činjenica o kojima je jutros, ni manje ni više, nego izvjestila policija.
Jučer oko 11 sati u Ivanbegovini četiri muškarca su verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružile osobno vozilo u koje je ušla kako bi se od njih sklonila. Dok se osoba nalazila u vozilu, pokušavajući krenuti vozilom s mjesta događaja, muškarci su joj zapriječili odlazak i tom prilikom oštetili vozilo.

Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izišli na teren, uhitili četiri osobe u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina. Nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega će danas protiv njih biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari, napisali su iz splitske policije.

Radilo se o napadu na novinarku koja je svoje loše iskustvo napisala u Slobodnoj.

- Bilo je, dakle, nešto prije 11 sati kad sam parkirala automobil pred kućom za koju Katastar nedvojbeno tvrdi da je 1/1 u vlasništvu Milana Kujundžića s prebivalištem u Zagrebu, na adresi toj i toj jer ne bi bilo etično da je ovdje navedemo. Divan zimski dan, pusta cesta obrasla škrtim kamenjarom i zvuci varenja, udaranja alata i dovikivanja onih radnika. Sa suvozačkog sjedala dohvatila sam fotoaparat i stala na cestu da promotrim odakle je najbolje snimiti kuću, a da ne upadam u privatni posjed. Zabrinuto sam podigla pogled jer sam iz pravca one kuće koja se gradi, začula strašnu viku. Neki je čovjek trčao prema meni. Crn, srednje građe.

- Dobar dan - rekla sam, posebno ozarena jer sam ga prepoznala. Da, to je ministrov blizak rođak, Kujundžić se preziva, ima i spomenicu Franje Tuđmana i dvadeset je godina već u HDZ-u, a sve to znam jer sam nedavno baš tu, u Ivanbegovini, s njim razgovarala kad sam radila reportažu o rezultatima lokalnih izbora. I on je mene prepoznao! Ali nije mu bilo drago da me vidi.

Cijeli napad pročitajte i pogledajte ovdje.

hr Fri Jan 24 2020 10:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2ab1f829111c65128b4588/80

Adio šjor Duje: Preminuo splitski osvajač olimpijske medalje, sućut obitelji poslao i Opara

Jedno je vrijeme bio i najstariji živući osvajač olimpijskog zlata u povijesti Hrvatske

Legendarni splitski veslač i Olimpijac Duje Bonačić preminuo je u 91-oj godini života. 

Duje Bonačić je uz Velimira Valentu, Petra Šegvića i Matu Trojanovića bio član Gusarovog četverca koji se u Helsinkiju 1952. upisao u povijest osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Jedno je vrijeme bio i najstariji živući osvajač olimpijskog zlata u povijesti Hrvatske.  

- Krenuli smo oštro od početka, poveli utrku i svi su mislili da ćemo posustati, da nećemo imati snage izdržati u tom tempu do kraja, ali su se prevarili. Stigli smo prvi i zasluženo osvojili zlato – prisjetio se za 24 sata prije godinu dana Duje njihovog uspjeha.

- U sportu je uvijek bilo teško, i nikad nije bilo novca koliko bi trebalo biti. Zbog toga svima savjetujem da se posvete sebi i sportu, da naporno rade i treniraju, a ostao će biti kako bude. Bez dugogodišnjeg upornog rada nema ništa. Neki možda misle da je ranije bilo lakše pobjeđivati nego danas, ali po meni je to sve isto. Mi smo za zlato u Helsinkiju morali biti najbolji među 18 svjetskih posada u četvercu bez kormilara, a slično je i danas. Uf, kad se samo sjetim koliko je to posada, umorim se nabrajajući, a kamo li ih sve pobijediti.

Vijest o smrti splitskog legendarnog sportaša na društvenim je mrežama objavio HVK Gusar.

- Jutros smo primili tužnu vijest, umro je barba Duje. Naš zlatni olimpijac iz Helsinkija, naš veslač, trener, dugogodišnji član uprave, predsjednik kluba i počasni član.

Profesor, razrednik, ravnatelj... GUSAR, Split i Hrvatska izgubili su istinsku moralnu vertikalu, čovika kakav se više ne rađa. Zauvik ćemo pamtit svaku rič, svaki mot, svaki savjet. Hvala van Barba Duje i počivajte u miru, napisali su te zaželjeli duboku sućut obitelji.

Najljepše riječi imao je i gradonačelnik Andro Krstulović-Opara koji se jutros oprostio od Duje Bonačića.

- Napustio nas je Duje Bonačić, naš prijatelj, ponosni gusaraš i legenda splitskog, hrvatskog i europskog veslanja. Zauvijek ćemo ga pamtiti kao štrokera Gusarovog četverca bez kormilara, osvajača povijesne olimpijske medalje iz Helsinkija 1952., prve zlatne medalje za hrvatski sport. Malo tko je zadužio naš Split kao što je to učinio profesor Bonačić. Uz nemjerljiv sportski doprinos, odgojio je generacije svojih pomoraca koji i dan danas promiču slavu i ime svoga grada.

Adio barba Duje. Mirno ti more s Tvojin Maton, Peron i Velon, napisao je.

hr Fri Jan 24 2020 09:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .