Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/533ac2cd179942a001312e0d/80
Foto: CROPIX

Turisti i studenti obilazili sud, lipo im je bilo

Zgrada Županijskog suda u Gundulićevoj, ali i sve stalne službe kao i Općinski sud na Dračevcu, bili su ove srijede meta znatiželjnika na "Danima otvorenih vrata". Nije ih puno došlo (radoznalih građana naime), no svejedno su imali ture s vodičima. Na DORH i USKOK se nije moglo
Finili su "Dani vrata", tko je od zainteresiranih vidio kako funkcionira sud, vidio je. Uglavnom nije bilo ništa spektakularno, no predsjednik splitskog Županijskog suda Marijan Miletić pristupio je organizaciji ove manifestacije profesionalno. Vjerojatno je u sebi nije bio najsretniji, da se eufemistički izrazimo, na vrludanju (nepozvanih) građana-znatiželjnika po sudu (Europski dan pravosuđa je krivac za neželjenu gungulu), no sve je funkcioniralo perfektno. Što i nije bio toliko problem, nekih 50-ak osoba posjetilo je zgradu suda u Gundulićevoj ulici (plus poneki optimist koji je obilazio Dračevac ili stalne ispostave splitskog suda u Imotskom, Sinju, Supetru,...) tijekom srijede, u turama s "vodičima", kao u kakvom muzeju.
Predsjednik Miletić je angažirao naime sudske savjetnike koji su vodili grupe te odgovarali na pitanja. Ključno je bilo znati da svrha "Dana otvorenih vrata" nije bila informacije o konkretnom spisu, bilo kakva pitanja o konkretnim predmetima ostajala su bez odgovora. Što je i normalno, za to postoje drugi termini i uredovni dani.
Ture su bile više edukacijske prirode, obišle su se prostorije suda, počevši od Zemljišno-knjižnog odjela, preko Parničnog i konačno Kaznenog odjela. Obišle su se pisarnice, velika dvorana gdje se održavaju najveća suđenja, a sve je to najviše zanimalo studente i srednjoškolce (geodete upravo Zemljišnik, pravnike pojedini odjeli), dok je bilo i "padobranaca".
Htjeli su obići sud, ali im se ova tura učinila "premršavom", kako se jedan od osebujnih posjetitelja izrazio: "to sam već sto puta vidio po suda?!".
Nas je doduše zanimalo hoće li se itko probiti do najstrože čuvanih, gotovo opskurnih prostorija u kojima rade, kao i suci uostalom, zaposlenici na plaći Ministarstva pravosuđa – USKOK-ov ured i cijeli kat Državnog odvjetništva. No, kako su u pitanju bili "Dani otvorenih vrata" sudova, do USKOK-a i DORH-a nitko nije došao. Baš šteta, očekivali smo (nadali se čak) da će u tim dijelovima hodnika, odnosno cijelom trećem katu vladati najviši stupanj uzbune, da će biti postavljena mitraljeska gnijezda, a snajperi na položajima eliminirati radoznale građane. Ništa od toga, nit' prepreka, nit' znatiželjnika. Možda nekom drugom zgodom kada Državno odvjetništvo odluči imati "Dane otvorenih vrata"...
Pokazali su im kolege sa suda kako se ne trebaju bojati građana. Svi konkretni tajni spisi i prašnjavi predmeti nisu cilj ovog približavanja svom financijeru, dakle poreznim obveznicima, striktno turističko razgledavanje.
hr Wed Nov 02 2016 16:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .