Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/533ac2cd179942a001312e0d/80
Foto: CROPIX

Turisti i studenti obilazili sud, lipo im je bilo

Zgrada Županijskog suda u Gundulićevoj, ali i sve stalne službe kao i Općinski sud na Dračevcu, bili su ove srijede meta znatiželjnika na "Danima otvorenih vrata". Nije ih puno došlo (radoznalih građana naime), no svejedno su imali ture s vodičima. Na DORH i USKOK se nije moglo
Finili su "Dani vrata", tko je od zainteresiranih vidio kako funkcionira sud, vidio je. Uglavnom nije bilo ništa spektakularno, no predsjednik splitskog Županijskog suda Marijan Miletić pristupio je organizaciji ove manifestacije profesionalno. Vjerojatno je u sebi nije bio najsretniji, da se eufemistički izrazimo, na vrludanju (nepozvanih) građana-znatiželjnika po sudu (Europski dan pravosuđa je krivac za neželjenu gungulu), no sve je funkcioniralo perfektno. Što i nije bio toliko problem, nekih 50-ak osoba posjetilo je zgradu suda u Gundulićevoj ulici (plus poneki optimist koji je obilazio Dračevac ili stalne ispostave splitskog suda u Imotskom, Sinju, Supetru,...) tijekom srijede, u turama s "vodičima", kao u kakvom muzeju.
Predsjednik Miletić je angažirao naime sudske savjetnike koji su vodili grupe te odgovarali na pitanja. Ključno je bilo znati da svrha "Dana otvorenih vrata" nije bila informacije o konkretnom spisu, bilo kakva pitanja o konkretnim predmetima ostajala su bez odgovora. Što je i normalno, za to postoje drugi termini i uredovni dani.
Ture su bile više edukacijske prirode, obišle su se prostorije suda, počevši od Zemljišno-knjižnog odjela, preko Parničnog i konačno Kaznenog odjela. Obišle su se pisarnice, velika dvorana gdje se održavaju najveća suđenja, a sve je to najviše zanimalo studente i srednjoškolce (geodete upravo Zemljišnik, pravnike pojedini odjeli), dok je bilo i "padobranaca".
Htjeli su obići sud, ali im se ova tura učinila "premršavom", kako se jedan od osebujnih posjetitelja izrazio: "to sam već sto puta vidio po suda?!".
Nas je doduše zanimalo hoće li se itko probiti do najstrože čuvanih, gotovo opskurnih prostorija u kojima rade, kao i suci uostalom, zaposlenici na plaći Ministarstva pravosuđa – USKOK-ov ured i cijeli kat Državnog odvjetništva. No, kako su u pitanju bili "Dani otvorenih vrata" sudova, do USKOK-a i DORH-a nitko nije došao. Baš šteta, očekivali smo (nadali se čak) da će u tim dijelovima hodnika, odnosno cijelom trećem katu vladati najviši stupanj uzbune, da će biti postavljena mitraljeska gnijezda, a snajperi na položajima eliminirati radoznale građane. Ništa od toga, nit' prepreka, nit' znatiželjnika. Možda nekom drugom zgodom kada Državno odvjetništvo odluči imati "Dane otvorenih vrata"...
Pokazali su im kolege sa suda kako se ne trebaju bojati građana. Svi konkretni tajni spisi i prašnjavi predmeti nisu cilj ovog približavanja svom financijeru, dakle poreznim obveznicima, striktno turističko razgledavanje.

Facebook komentari

hr Wed Nov 02 2016 16:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/585012821eea8f674b8b457b/80
Foto: Grad Split

Baldasar odlazi s mjesta gradonačelnika, Split preuzima povjerenik

Baldasar se nada da će za povjerenika biti odabran netko iz gradske uprave, tko je već dobro upućen u poslovanje. Vladu će obavijestiti o situaciji, očekuje odluku o povjereniku za desetak dana.

Ivo Baldasar odlazi s mjesta gradonačelnika Splita, a gradsku upravu preuzima povjerenik. Nema ni izmjena GUP-a. Baldasaru je sve palo u vodu. Doprinos rušenju gradske vlasti jutros je dao i šef HGS-a Željko Kerum, koji se u vijećnici zadržao tek sat vremena, dovoljno da sa ostalima potopi Baldasara koji svoj kraj nije pretjerano tragično doživio. Naprotiv. Sad ću se malo odmoriti, kazao je novinarima nakon totalne katastrofe koju je doživio na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, piše Index

Bolje nije mogao ni očekivati. Sjednicu nije trebao ni sazivati, komentirao je Željko Kerum na odlasku iz Banovine. 

Baldasara je najprije načeo šef HDZ-a Petar Škorić zatraživši da se proračunske točke skinu s dnevnog reda, a onda ga je dokusurio bivši kolega iz SDP-a Milan Blaževski koji je predložio da se uklone i izmjene GUP-a. Baldasar je pao bez ispaljenog hica, i njemu je bilo jasno da nema nikakve šanse da se dnevni red održi u predloženom izdanju.

"Vijećnici su još u prosincu doveli grad u tešku situaciju, sada su samo završili posao. Veliki grad poput Splita sada neće imati ni odluku o privremenom financiranju, a povjerenik će prema financijama biti još restriktivniji. Najviše će to osjetiti najslabiji sloj stanovništva. Radi se o politikanstvu velikih stranaka. To je njihovo pravo, a meni olakšanje", komentirao je Baldasar najnoviji razvoj događaja u Splitu.

Baldasar se nada da će za povjerenika biti odabran netko iz gradske uprave, tko je već dobro upućen u poslovanje. Vladu će obavijestiti o situaciji, očekuje odluku o povjereniku za desetak dana.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 13:05:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58da3b6bb47398a7de8b456a/80

A je to: Šleper zapeo za nadvožnjak

Sličnih slučajeva bilo je i prije- prednji dio prođe, a zatim ni makac
Bizarna nezgoda dogodila se vozaču šlepera na izlazu iz Vodica. Naime, nije pazio na visinu nadvožnjaka, pa je svojim vozilom zapeo. Nije mogao ni naprijed ni natrag, a stvorila se i gužva na cesti. 

Slike nam je poslao čitatelj koji se zatekao na mjestu događaja. Pitanje je kako će šleper izaći!

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 12:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d9eaa9b473985bdd8b4583/80

Brinu za sigurnost građana: Znak opasnosti od urušavanja na Pujankama

Iscrtana su i dva pješačka prijelaza
Gradski kotar Pujanke brine se za dobrobit stanovnika svoga kotara. Tako su postavili znakove opasnosti pored kuće čiji su zidovi napukli. Također su iscrtani i novi pješački prijelazi da svi mogu neometano tim putem ići. 

- Poštovani,  u cilju zaštite građana, djece i imovine označili smo raspukli zid privatne kuce u Zupinoj 1. Postavili smo znakove koji se odnose na zabranu kretanja pješaka na tom dijelu, te također iscrtali dva pješačka prijelaza kako bi svi pješaci neometano mogli zaobici taj opasni dio puta. Molimo Vas da obratite paznju na znakove i da ih ne ignorirate, kako bi moguce opasnosti sveli na minimum.- napisao je na Facebook proflu kotara njegov predsjednik Petar Gudić

Ako ne znate o kojoj lokaciji se radi, pogledajte na slikama.

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 09:29:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d18d97b47398c2cd8b457b/80
Foto: YouTube

Poletjeli prvi avioni s novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman

Prebacivanjem svih operacija sa starog na novi putnički terminal te polijetanjem i slijetanjem prvih putničkih zrakoplova, u utorak je u ranim jutarnjim satima i službeno počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, koji je time otvoren za redoviti promet.

Nakon više od 35 tisuća različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna slijetanja i polijetanja zrakoplova s putnicima u zadnjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5,50 sati, s novog je terminala zračne luke poletio prvi zrakoplov u redovitom prometu, iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa, koji će u toj luci činiti oko 55 posto ukupnog prometa, piše t portal

Uz njih će na zagrebačku zračnu luku dolaziti zrakoplovi još 22 zrakoplovne kompanije, među kojima je i Qatar Airways, čijim su letom u 6,30 iz Dohe za Zagreb i sletjeli prvi putnici na novi terminal.

Oko 8,30 sati očekuje se i slijetanje zrakoplova iz Beograda zračnog prijevoznika Air Serbia, i to širokotrupnim zrakoplovom Airbus A330, što će biti prvi put da je jedan tako veliki putnički zrakoplov sletio u zagrebačku zračnu luku.

Novi terminal prostire se na površini od 65 tisuća metara četvornih na četiri etaže s prepoznatljivim valovitim krovom, a uz 30 šaltera za prijavu (chek-in) i devet prolaza za sigurnosni pregled putnika, osam mostova za zrakoplove i tri stajanke za manje zrakoplove, sortirnicu za prtljagu, ugostiteljske sadržaje i prodavaonice, više od tisuću parkirališnih mjesta, prostor za molitvu i druge, zagrebačka Zračna luka prvi put omogućuje i izravni ulazak putnika iz zgrade u zrakoplov. U zračnu luku uloženo je 300 milijuna eura. 

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 09:18:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .