Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6171b00e49382ca48b4662/80
Foto: Pixabay

Lovorov list, ružmarin, kadulja: Zdravstvene prednosti i primjena u kuhinji

U domaćoj kuhinji su lovorov list, ružmarin i kadulja česti i omiljeni začini. Osim što daju posebnu aromu jelima, imaju i niz zdravstvenih prednosti.

Lovorov list od davnina se koristi kao začin, ali i kao lijek, zbog antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Pomaže boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava te utječu pozitivno na metabolizam i hormone. 

Tradicionalno se koristi u liječenju mnogih bolesti, olakšava probavu, a njegovi listovi smiruju želudac te potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda koristi se za poticanje apetita, a pomaže i kod bolesti dišnog sustava poput jakog kašlja, bronhitisa i infekcija dišnog sustava. Pomaže i u slučaju menstrualnih problema, smanjuje stres i nervozu te stimulira imunološki sustav. Djeluje kao antiseptik i vrlo je učinkovit u borbi protiv gljivica.

Kao začin juhama, varivima i umacima dodaje se po list lovora. Pri pripremi hrane s lovorom list se treba izvaditi na kraju kuhanja. Koristi se i u konzerviranju i pakiranju suhog voća, posebice smokava, te za popravljanje okusa i kao repelent, a od listova se priprema čaj.

Ružmarin je nezamjenjiv u mnogim mediteranskim jelima, ali i zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Štiti od bakterija u hrani, osobito u ljetnim mjesecima, zahvaljujući antimikrobnom djelovanju te suzbija širenje patogenih mikroorganizma. Istraživanja su pokazala kako sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva. 

Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija. Brojne studije pokazale su da su osobe koje su udisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Ublažava također probavne tegobe i bolove, menstrualne grčeve i glavobolju, smanjuje stres te opušta mišiće. Poznato je i da ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Osim toga, ublažava tegobe uzrokovane alergijom, a pokazalo se i da potiče rast kose te štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti, piše tportal.

Sjajan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sireva, nezaobilazan i za riblja jela. Najbolje je staviti stručak koji se, kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvadi. Listići ružmarina mogu se odvojiti i sitno nasjeckati te dodati u zgotovljeno jelo. Meso za ražnjiće možete npr. nataknuti na grančicu ružmarina (s koje ste prethodno maknuli listiće) ili svježi ružmarin dodajte krumpiru zapečenom u pećnici.

Kadulja liječi upalu grla, grčeve u želucu, uništava bakterije, ublažava reumatske tegobe i sprječava pojavu dijabetesa. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a učinkovita je i protiv virusa. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Često se upotrebljava u slučaju probavnih smetnji, osobito vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva. Poboljšava probavu, stoga je dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, a druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi. Ova biljka je dobra i za osobe koje imaju problema s menstrualnim ciklusom i hormonalnim poteškoćama.

Kadulju možete koristiti u juhama, s povrćem, sirom, ribom, mesom ili tjesteninom, samo pripazite da istovremeno ne koristite i druge začine te je pažljivo dozirajte.

hr Mon Feb 11 2019 13:59:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .