Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2212220e493841578b4773/80
Foto: PIXABAY

Pretjerali ste s alkoholom? Ovo su pića od kojih imamo najgori mamurluk

Kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljični dioksid u šampanjcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da se alkohol brže uđe u krvotok.

Glavobolja od crvenog vina ili piva, mučnina od "žestica"... Većina je bar jednom u životu iskusila gadan mamurluk, a to nije pripisala količini popijenog, već vrsti konzumiranog alkoholnog pića. Zvuči čudno, ali ova teorija nije za odbaciti.

Znanstvenici su obrazložili koja pića izazivaju najveći mamurluk. Sav alkohol izaziva dehidraciju, pa tako i svaki izaziva mamurluk, no njegova jačina ovisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo. Oni daju boju i okus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje.

Kvasac proizvodi određene kemikalije tijekom fermentacije, a pivar i vinar nemaju puno utjecaja na njihovu količinu. Unatoč tome, pivo nema puno tih kemikalija, no žestoka pića imaju.

Zašto u destilerijama mogu kontrolirati količinu tih kemikalija? Proizvođači žestica zagrijavaju tekućinu pa neke ishlape, dok druge ostaju, ovisno o visini temperature ili broju postupaka destilacije i filtriranja.

Tako ovih kemikalija uglavnom ima u tamnijim žesticama, dok ih u votki i džinu nema. Najveća je količina u brandyju, potom viskiju i crvenom vinu, pa njih tijelo teže probavlja.

No, kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosijačini mamurluka. Ugljični dioksid u šampanjcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok. Još je gore ako se pije na prazan želudac.

Znanstvenici su ujedno razbili i mit da jeftina pića izazivaju gori mamurluk. S obzirom na sve gore navedeno, to nije točno. Nije točno niti mišljenje da pića u kombinaciji sa sokom odnosno šećerom izazivaju jači mamurluk jer šećer tijelo brže probavi od alkohola.

Ako planirate na zabavu, krenite polako sa "svjetlim" pićima koji nemaju nusprodukata fermentacije, poput bijelog vina, piva, votke ili džina. Budite umjereni, pijte polako, hidratizirajte se i dobro se najedite prije, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 25 2018 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f94b7b0890d2ff368b5bab/80

Svjetski dan glazbe u Splitu: Bogat i zanimljiv program na nekoliko lokacija

Prvi dan ljeta ponovno će se glazbom obilježiti na nekoliko lokacija u Dioklecijanovom mjestu

U organizaciji Hrvatske glazbene unije, podružnice u Splitu, 21. će lipnja glazba se čuti diljem Splita. Od ranih jutarnjih sati do noćnih Splićani i njihovi gosti imat će priliku uživati u taktovima glazbe povodom Svjetskog dana glazbe.

Tako će od 8:30 sati na Bačvicama odzvanjati svjetski pop evergreenovi u akustičnoj verziji, a 15 minuta prije 11 sati svoju promenadu od Voćnog trga započeti će Orkestar HRM-a.

Na Zlatnim vratima će od 19 sati svoju pop rock priču pričati splitski glazbeni entuzijasti, a sve prisutne će na Rivi zabavljati Noa & Funkbalsters te Jukebox live band.  Za one koji će potegnuti do Voćnog trga zabava je zagarantirana uz swing, rock i countri u izvedbi klape Friži, Šetača, Combo projecta, Swingin’4 i grupe 058.


PROMENADA Orkestra HRM
10,45 - 12,00 h
Voćni trg, Pjaca, Peristil

BAČVICE PLAŽA (kod Žbirca)
08,30 – 10,30 h
HDD trio Magic wish 

ZLATNA VRATA
19,00 - 22,30h
G & A quitar duo,  Rock band, Cortez Afterfire, Fortuna band, Grupa Poludi

RIVA
20,00 - 23,00n h
Noa & Funkbalsters, Jukebox live band

VOĆNI TRG
20,00 – 24,00 h
klapa Friži, Šetači, Combo project, Swingin’4,  058

 

hr Wed Jun 19 2019 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a040d9fb9e03e439d8b4744/80
Foto: Pixabay

Kako ponovno uživati u čokoladi nakon dijete, a da se ne udebljate

Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat

Postići idealnu težinu mnogima nije lako, pa se zbog toga odriču slatkog, ali i drugih nezdravih ugljikohidrata. Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat.

Kada završite s dijetom, nemojte odmah skočiti na čokoladu. Ili pak, ako to i učinite, nemojte ju pojesti baš cijelu. Potrebno je polako povećavati unos kalorija do normalnog unosa, odnosno oko 100 do 200 kalorija tjedno. Ako ste do sada unosili 1000 kalorija dnevno, bit će vam potrebno najmanje pet tjedana da dođete do dnevnog unosa od 2000 kalorija.

Zbog povratka na uobičajeni ržim prehrane mogli bi ste imati probavne smetnje. Jedite đumbir, jogurt i drugu hranu bogatu vlaknima.

Vježbajte i kada završite s dijetom, jer je tjelovježba svakako kjuč zdravlja. Ako počnete jesti više, što vjerojatno hoćete nakon dijete na kojoj ste smanjili obroke, a ne budete se kretali kao tijekom dijete, brzo će vam se vratiti izgubljeno. Brzo hodanje i bicikl dobre su opcije, i uz njih vam redić čokolade neće smetati.

Proteine jedite u svakom obroku, jer suzbijaju apetit. Oni smanjuju hormon odgovoran za glad, zbog čega ćete se osjećati siti mnogo duže. Pri svakom obroku uzimajte najmanje 20 grama proteina, a birajte one manje masne, poput ribe. peradi i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti.

Kada osjetite glas nemojte posezati za grickalicama, jer ćete tako brzo vratiti neželjene kilograme. Umijesto sladoleda, na primjer, uzmite smrznuti jogurt s bananom. 

Na koncu, ako vam se jedna od pet skinutih kila i vrati, nije panika. Pripazite dodatno na to što jedete, kao i koliko jedete, i druga se neželjena kila neće vratiti. - piše Večernji list.

hr Wed Jun 19 2019 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d091a5f29111c4cd58b4583/80
Foto: Pixabay

Objavljen program ovogodišnjih “Imotskih sila”

Pučko otvoreno učilište Imotski objavilo je program ovogodišnjih, 43. “Imotskih sila”, koja počinju 5. srpnja 2019. godine u 21 sat, predstavom Hasanaginica, na tvrđavi Topana.
Ovogodišnja sila traje do 8. kolovoza, a svih 10 programa za publiku je besplatno. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi predviđeni na otvorenom, održat će se u kino dvorani. Kompletan program nalazi se na priloženom plakatu, javlja Radio Imotski


hr Tue Jun 18 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d090c9629111c49d58b4575/80
Foto: PIXABAY

Ovo je pet namirnica koje ljeti trebate uvrstiti u jelovnik

Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi.

Nakon kišnog svibnja konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

1. Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač, tvrdi punkufer.hr

2. Rajčice

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

3. Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

4. Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

5. Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

hr Tue Jun 18 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .