Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2212220e493841578b4773/80
Foto: PIXABAY

Pretjerali ste s alkoholom? Ovo su pića od kojih imamo najgori mamurluk

Kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljični dioksid u šampanjcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da se alkohol brže uđe u krvotok.

Glavobolja od crvenog vina ili piva, mučnina od "žestica"... Većina je bar jednom u životu iskusila gadan mamurluk, a to nije pripisala količini popijenog, već vrsti konzumiranog alkoholnog pića. Zvuči čudno, ali ova teorija nije za odbaciti.

Znanstvenici su obrazložili koja pića izazivaju najveći mamurluk. Sav alkohol izaziva dehidraciju, pa tako i svaki izaziva mamurluk, no njegova jačina ovisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo. Oni daju boju i okus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje.

Kvasac proizvodi određene kemikalije tijekom fermentacije, a pivar i vinar nemaju puno utjecaja na njihovu količinu. Unatoč tome, pivo nema puno tih kemikalija, no žestoka pića imaju.

Zašto u destilerijama mogu kontrolirati količinu tih kemikalija? Proizvođači žestica zagrijavaju tekućinu pa neke ishlape, dok druge ostaju, ovisno o visini temperature ili broju postupaka destilacije i filtriranja.

Tako ovih kemikalija uglavnom ima u tamnijim žesticama, dok ih u votki i džinu nema. Najveća je količina u brandyju, potom viskiju i crvenom vinu, pa njih tijelo teže probavlja.

No, kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosijačini mamurluka. Ugljični dioksid u šampanjcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok. Još je gore ako se pije na prazan želudac.

Znanstvenici su ujedno razbili i mit da jeftina pića izazivaju gori mamurluk. S obzirom na sve gore navedeno, to nije točno. Nije točno niti mišljenje da pića u kombinaciji sa sokom odnosno šećerom izazivaju jači mamurluk jer šećer tijelo brže probavi od alkohola.

Ako planirate na zabavu, krenite polako sa "svjetlim" pićima koji nemaju nusprodukata fermentacije, poput bijelog vina, piva, votke ili džina. Budite umjereni, pijte polako, hidratizirajte se i dobro se najedite prije, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 25 2018 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db0374d29111c98c48b4572/80
Foto: Pixabay

Ružine latice pomažu kod nesanice, tjeskobe i prijatelj su probave

U aromaterapiji ružino je ulje među najdragocjenijima i najsvestranijima jer je podjednako blagotvorno za tijelo i dušu. Cvijet svih cvjetova poznat je kao moćan afrodizijak i vječan simbol romantike

Kult ruže snažno je obilježio i srednji vijek, kad su ljepotu 'cvijeta svih cvjetova' veličali pjesnici, glazbenici, slikari..., a alkemičari su je nazivali cvijetom mudrosti. U to su doba Europljani na Bliskom istoku otkrili njima dotad nepoznate vrste ruža koje su Arapi i Turci uzgajali za proizvodnju dragocjene cvjetne vodice i ulja.

Ružino ulje koristili su kao iznimno fin i skupocjen miris, a takav status uživa i danas jer je potrebno čak četiri do pet tona ružinih latica da se dobije jedna litra eteričnog ulja. U aromaterapiji ružino je ulje među najdragocjenijima i najsvestranijima jer je podjednako blagotvorno za tijelo i dušu. Esencije ružinih latica pomažu protiv nesanice, tjeskobe i glavobolje, potiču cirkulaciju i probavu. Ulje je izvrsno za opuštajuće masaže i kupke te za njegu kože i kose.

Cvijet svih cvjetova poznat je kao moćan afrodizijak i vječan simbol romantike pa je ruža nenadmašna kraljica parfema. Osobito je cijenjena Rosa damascena koja potječe iz Damaska i uzgaja se u iranskim planinama, a među najpoznatijima su i bugarske i turske ruže.

U kozmetici se ružino ulje najčešće koristi kao anti-age zato što potiče regeneraciju kože. Zbog hranjivih, uravnotežujućih i umirujućih svojstava ružino je ulje prikladno za sve tipove kože, a pomaže i zacjeljivanju ožiljaka, prevenciji strija te u liječenju kožnih bolesti.

Premda postoje tisuće kultiviranih ruža (neke kozmetičke tvrtke čak uzgajaju posebne vrste samo za svoje potrebe), među najcjenjenijim je 'poslasticama' za kožu divlja ruža (Rosa canina) poznata i kao šipak.

U destilaciji ružina eteričnog ulja nastaje i hidrolat - ružina vodica koja je odlična za hidrataciju, pa se često dodaje u tonike za lice. Kozmetika se obogaćuje i blagotvornim ekstraktima ružina lišća te mlijekom sjemenki, piše 24sata

hr Wed Oct 23 2019 13:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daff8cc29111ce9c28b45ca/80
Foto: Dani tovara

Ovog vikenda na Marjanu šesti po redu Dani tovara

Kulturno-umjetnička udruga Uzgon organizira šeste Dane tovara
Provedite nadolazeći sunčani vikend u prostoru malog marjanskog amfiteatra uz edukativne radionice, javna čitanja poezije te bogati glazbeni program.

Raspored aktivnosti: Petak (25.10.) od 11 do 17h: predavanje o projektu "Toward Europe", performans Ramba Amadeusa i limene glazbe Žrnovnice, DJ program - C_bastard i Ruzina Frankulin

Subota (26.10.) od 11 do 17h: radionice ophođenja prema domaćim životinjama, nastup benda "Discopath", javno čitanje poezije uz kolektiv "Dadanti", DJ program - C_bastard i Ruzina Frankulin

Za okrjepu će biti zadužen Lab Split Craft Brewery - "Barba".

Aktivnosti provodi udruga "Uzgon" i Prirodoslovni muzej i ZOO vrt Split kao dio projekta "Gradimo Dom zajedno" koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Powered by Turistička zajednica Grada Splita.
Sve aktivnosti su besplatne.

Sve detalje možete pratiti na Facebooku
hr Wed Oct 23 2019 08:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daff50129111c35c18b4649/80
Foto: Unsplash

Osam stvari koje nikad ne bismo trebali čistiti octom i vodom

U čišćenju većine stvari u domu odličan je izbor ocat razblažen u vodi, često u omjeru pola-pola. No postoje neke stvari koje nikako ne bismo smjeli čistiti tom otopinom jer će nagristi zaštitu

Otopinu octa i vode izbjegavajte na ovim površinama: 

1. Granitne i mramorne ploče

Baš kao i na kamenim podnim pločicama, ocat može uništiti sjajnu i glatku površinu  granitnih ili mramornih ploča. Sva kisela sredstva mogu nagristi površinu granita i ostaviti mrlju, kaže Lily Cameron, stručnjakinja za čišćenje iz Fantastic Services. Umjesto octa, sigurnije je  korištenje mješavine koja se sastoji od 5 kapi deterdženta za suđe, 7-10 kapi alkohola i šalice vode, kaže. 

2. Namještaj s voštanom zaštitom

Korištenje octa za čišćenje namještaja s voštanom zaštitom može 'rastopiti' taj zaštitni premaz i ostaviti površinu bez zaštite, upozorava Lily Cameron. Za održavanje površine takvog namještaja, koristite tekućinu za čišćenje koja sadržava vosak. 

3. Kamene podne pločice

Ako imate pločice od prirodnog kamena, izbjegavajte ih čistiti octom, limunom ili amonijakom. Kiselina u tim proizvodima potamnit će kamen, kaže Elena Ledoux, vlasnica servisa za čišćenje Superb Maids u Las Vegasu. Da biste to ispravili, trebat će vam skupi postupak ponovnog poliranja. 

4. Razbijeno jaje

Čišćenje jaja s poda otopinom octa uzrokovat će zgrušavanje proteinskih enzima u jajetu i dovesti do toga da se stvore mrlje koje će biti nemoguće očistiti, kaže Lily Cameron. Umjesto toga, upotrijebite malo sapuna za ruke otopljenog u vodi. 

5. Izbjeljivač u perilici i ocat

Ocat je dobro dodati u perilicu za rublje, jer će izvući miris plijesni  iz vaše odjeće i pridonijeti tome da bude čišća, no nemojte ga nipošto miješati s praškom koji sadrži izbjeljivač, ili izbjeljivačem. Ta kombinacija stvara otrovni plin koji je izuzetno loš i za vas i za vašu odjeću. Općenito, sredstva za čišćenje ne bismo smjeli miješati, piše 24sata

hr Wed Oct 23 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daf55f229111c35c18b460b/80

Mario Todorić: In memoriam

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. listopada 2019. u 19 h otvoriti će se izložba povodom godišnjice smrti uglednog i cijenjenog fotoreportera Marija Todorića.
U svojoj karijeri Todorić je objavio na tisuće fotografija u Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Globusu... Snimati je počeo u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije 1992. godine, da bi se nekoliko godina kasnije vratio i nastavio raditi u sjedištu lista u Splitu.

Nije radio samo kao fotoreporter, nekoliko godina je pisao i snimao za lovački list "Dobra kob".

U sjećanje na dragog kolegu, predgovor izložbi ''Mario Todorić – In memoriam'' napisao je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i u svom iskrenom i ganutljivom tekstu odao počast tom velikom profesionalcu i još većem čovjeku.

Iz predgovora Saše Ljubičića: “Mario Todorić je volio život. I živio ga je, štono se reče, punim plućima. Za sebe bi često znao reći da je hedonist, a takvi biraju i na privatnom i na profesionalnom planu samo ono što im pričinjava ugodu, što ih čini istinski sretnima. Nije, dakle, Marija kroz život vodila ljuta ambicija ili, ne daj Bože, želja za zgrtanjem novca i brzim usponom na društvenoj ljestvici; on je uvijek i ispred svega stavljao - strast. I jasno je onda da njemu kao takvom profesiju nitko nije mogao nametnuti, nagovoriti ga da se iz trivijalnih, ovozemaljskih razloga, zbog puke egzistencije, prihvati fotoaparata i tipkovnice; on ih je kao sredstvo izražavanja te svoje divlje, neutažive želje za životom - sam izabrao ili su one naprosto izabrale njega, znajući da će ih uporabiti na najbolji mogući način. A kao što je sam izabrao profesiju, bolje rečeno poziv bez alternative, tako se i odlučio za formu. Reportaža, ta kraljica novinarstva, osvojila ga je već na samom početku karijere i čvrsto držala u zagrljaju do njegovog, nažalost, preranog kraja. (...) Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast. A strast je, trebam li to još jednom ponoviti, bila Marijeva zvijezda vodilja, a gdje je nje, tu je i uživanja.“

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Hanza Medie, a možete je pogledati do 31. listopada 2019.

hr Tue Oct 22 2019 21:18:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .