Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc755d2af47fb68d8b4652/80

Premijerno predstavljen solarni foto stup Look@: Za dobru sliku čekalo se u redu

Inovacija mladog solinskog inženjera oduševila je sve prisutne na prezentaciji, a već je dogovoren niz lokacija na kojima će Look@ biti postavljen

Solarni foto stup Look@ premijerno je predstavljen u subotu na splitskoj Matejuški pred desecima zainteresiranih posjetitelja. Radi se o uređaju kojeg je osmislio mladi solinski inženjer Luka Vuković, a koji je namijenjen lakšem, bržem i kvalitetnijem fotografiranju na najpopularnijim lokacijama. Look@, odnosno Look At, funkcionira jednostavno – potrebno je skinuti istoimenu aplikaciju što je lako jer stup nudi i besplatan wifi, putem aplikacije povezati se s uređajem, stati par metara dalje na označeno mjesto, namjestiti se i kroz nekoliko sekundi na vaš mobilni telefon stiže vrhunska fotografija spremna za dijeljenje na društvenim mrežama.

Priča o ovom uređaju počela je sasvim slučajno, spontanim trenutkom inspiracije još 2015. godine dok je inovator Luka Vuković šetao splitskom Zapadnom obalom.

- Primijetio sam dvoje turista kako se pokušavaju slikati tako da uhvate Rivu u pozadini. Nikako im to nije polazilo za rukom, skoro su i u more upali. Shvatio sam da ni selfie štap, a ni to da nekoga nema na slici nije rješenje. Pomislio sam da mora biti jednostavniji način za to, nekakav stup na koji se može odložiti mobitel... I supruga i obitelj dobro su reagirali na ideju, istražio sam koncept i vidio da ga još nema te krenuo u realizaciju – priča Luka, inženjer strojarstva po zanimanju.

Dao je otkaz na sigurnom poslu i u obiteljskoj konobi posvetio se razvoju sofisticiranog i funkcionalnog uređaja. Dvije i pol godine kasnije Look@ ugledao je svjetlo dana. Softver je usavršen, aplikacija besprijekorno osmišljena, a kućište je iznimno čvrsto što je potvrđeno cjelogodišnjim testiranjem u realnim uvjetima.

Njegov futuristički izgled djelo je mladog akademskog umjetnika Marija Piteše jer je cilj bio da stup bude i atrakcija za sebe. Ljubičasti mu je osnovni model, ali postoji još i verzija od inoxa i drva. Kompletan hardverski sustav je samoodrživ i svi procesi unutar stupa prate se s udaljene lokacije. Ovaj uređaj svrstava Luku Vukovića uz bok najatraktivnijim hrvatskim inovatorima.

- Želim zahvaliti onima bez kojih ovoga ne bi bilo, a to je prvenstveno moja obitelj. Hvala i svim investitorima koji su uložili u moju ideju vjerujući u njen uspjeh. Hvala svim suradnicima kojih je bilo preko 30, a posebno mom prvom suradniku Hrvoju Kaluđeru. Hvala HTZ-u i Ministarstvu turizma koji su također dali svoju potporu. Veliko hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Bobanu koji su nizom potpora pomagali i mene i druge poduzetnike. Zahvaljujem se i TZ-u grada Splita i direktorici Vukšić, a posebno bih se zahvalio čovjeku koji je na mene ostavio najveći dojam u ovom mom putovanju, a to je gospodin Andro Krstulović Opara - istaknuo je Luka Vuković na predstavljanju.

Na predstavljanju su bili i župan Blaženko Boban koji je o svom Solinjaninu ponosno govorio i istaknuo kako mladim ljudima s idejama treba dati potporu dok je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić rekla kako je Look@ vrijedan turistički proizvod i kako će pomoći da turisti iz Splita ponesu najljepše uspomene. Oboje su isprobali Look@ i oduševili se kako funkcionira, baš kao i svi ostali prisutni.

Aplikacija Look@ nudi mogućnost i da se fotografija pošalje kao razglednica u fizičkom obliku, a osim toga davat će i zanimljive informacije o lokaciji na kojoj se korisnik nalazi jer osim praktične, Look@ koncept ima i turističko-edukativnu namjenu.

Za par tjedana, uoči blagdana sv. Duje, Look@ bit će stalno instaliran na splitskoj Matejuški. Svoje mjesto imat će i ispred poljudskog stadiona, na marjanskoj vidilici, u centru Solina, na Kliškoj tvrđavi, pokraj dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, na planinskom prijevoju Malačka na Kozjaku, u Zagrebu, Dubrovniku..., ali to je tek početak. Interes za solarnim foto stupom pokazali su već brojni hrvatski gradovi, ali upiti stižu i iz nekoliko europskih metropola.


hr Sun Apr 22 2018 13:44:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5e1615b9e03e654a8b46ce/80
Foto: Facebook

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske demantiraju natječaj za kuhara

Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednice Republike Hrvatske reagirala je na članak autora D.N. pod naslovom „Problemi na Pantovčaku: Predsjednica ne može pronaći kuhara“, objavljenog na web-portalu 20. svibnja 2018. u 12:53 sati i oko 14:00 sati na društvenim mrežama koje se sadržajem oslanjanju na isti, a prenesenog s portala net.hr.

U skladu s odredbama Zakona o medijima i radi istinitog informiranja iz Ureda poručuju:

"Odbacujemo navode koji su navedeni u predmetnom članku, u svrhu ispravljanja netočnih informacija, a vezano za natječaje i oglase za prijam namještenika u državnu službu na neodređeno vrijeme Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 112-01/18-01/01;02;07, URBROJ: 50403-03-18-01 od 08. i 22. siječnja, te 09. svibnja 2018."

 Također, ističu:

"Navedeni natječaji se niti u jednom dijelu ne odnose na Ured predsjednice Republike Hrvatske, niti Predsjednicu Republike kako je navedeno u naslovu i tekstu predmetnog članka koji je objavljen na portalu, stoga molimo za ispravak netočnih i neobjektivnih informacija."

hr Mon May 21 2018 19:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02dcd62af47fc00f8b45f1/80
Foto: PIXABAY

U Cetinskoj krajini pad nezaposlenosti

Na području cetinskog kraja tijekom travnja nastavljen je pad nezaposlenosti.

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području cetinskog kraja u travnju je registrirana 3.231 nezaposlena osoba, što je za 324 osobe ili 9,7 posto manje nego mjesec dana ranije. Grad Sinj broji 1.717 nezaposlenih građana, Trilj 620, Vrlika 76, Otok 406, Hrvace 266 te Dicmo 146.

Uspoređujući s prošlogodišnjim travnjem, nezaposlenost na području cetinskog kraja smanjena je za 17,9 posto, piše ferata.hr

Među nezaposlenima i dalje prednjače žene, kojih je krajem travnja evidentirano 1.999, a velik je velik udio među nezaposlenima čine i osobe mlađe od 30 godina, kojih je prošlog mjeseca evidentirano 823. Između ostalih, u potrazi za poslom je i 318 visokoobrazovanih osoba te 350 osoba bez radnog staža.

Tijekom travnja sezonski posao pronašlo je 139 osoba s područja cetinskog kraja, dok su 4 osobe pronašle posao u inozemstvu.

hr Mon May 21 2018 16:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab201b12af47f82388b4785/80

VIDEO U moru kod Paga snimljena zmija!

Pomislili da je poskok...

U moru kod Paga snimljena zmija, a snimku je objavio portal Otok Pag koji je video dobio od čitatelja

Iako nekoliko njih na brodu viču da je riječ o poskoku, uspostavilo se kako je na kraju riječ o blavoru, kazuje autor videa.

Upozorenje za mlađe gledatelje, snimak sadrži govor i izražavanje neprimjereno za njihovu dob!


hr Mon May 21 2018 14:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02a5bf2af47f40108b45a7/80
Foto: Čitatelj D.N.

Vatrogasci nisu mogli doći do požara zbog uskog puta: "Zar se mora dogoditi nesreća da se riješi ovaj problem?"

Na redakcijski e-mail javio nam se građanin Kaštela koji upozorava na loše stanje pristupnog puta za željezničku stanicu u Kaštel Kambelovcu
Ogorčeni građanin javlja nam kako je 12. svibnja izbio požar na poljoprivrednoj površini u blizini željezničke stanice te zbog nedovoljne širine puta vatrogasno vozilo nije uspjelo doći do opožarenog mjesta koji je već krenuo prema kućama. Međutim, tek manjim vozilom vatrogasci su uspjeli doći do požara i uspješno ga ugasili. 

- Sreća u nesreći je da nije bilo ljudskih žrtava, no ja i moji susjedi živimo u strahu od toga što bi se dogodilo da se nekome zapali kuća. Kako bi objektu prišla vatrogasna vozila i još gore, kako bi došla hitna pomoć kada bi neko vozilo zapelo na ovom uskom putu? Zar se mora dogoditi nesreća da se reagira na ovakvo stanje pristupnog puta? - pita se ogorčeni građanin. 

"Ulica uz prugu nalazi se u planu asfaltiranja Grada Kaštela za 2018. godinu"

DalmacijaNews kontaktirala je Grad Kaštela o ovom problemu te pitala postoji li način za rješenje istog.

- Ulica uz prugu u Kaštel Kambelovcu nalazi se u planu asfaltiranja Grada Kaštela za 2018. godinu. Osim ove ulice, u planu se nalazi još nekoliko desetaka ulica koje će Grad asfaltirati do kraja godine. O načinu asfaltiranja ulice i njezinom kompletnom uređenju, više informacija će biti poznato uoči početka radova kada na teren izlazi ekipa koja procjenjuje koje će se sve radnje obaviti i hoće li se rješavati površinska ili oborinska odvodnja.

S obzirom da je Grad Kaštela drugi po veličini u Splitsko dalmatinskoj županiji, veliki dio novca iz gradske blagajne odlazi upravo na komunalu. Konkretno, za izgradnju komunalne infrastrukture planirano je 16.800.000,00 kn, za izgradnju komunalne vodne infrastrukture utrošit će se 11.450.000,00 kn, što znači da su ukupna planirana sredstva koja će Grad Kaštela ove godine utrošiti na izgradnju komunalne infrastrukture 28.250.000,00 kuna. - rekla nam je glasnogovornica Kaštela.
hr Mon May 21 2018 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .