Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ce94b4739863328b481e/80
Foto: Pixabay

Šest grešaka koje redovito radimo s maslinovim uljem

Maslinovo ulje osnova je mediteranske kuhinje zato jer blagotvorno djeluje na kardivaskularna oboljenja

Masline sadrže masne kiseline, antioksidanse i silicij, pa uravnotežuju kolesterol u krvi i štite arterije. Ako želite u potpunosti iskoristiti ovu biljku, uobičajeno, biljno ulje zamijenite maslinovim. No, s ovom namirnicom treba i pažljivo postupati, a gdje najčešće griješimo stručnjaci su otkrili za Healthdigezt.com.

1. Nije svako maslinovo ulje isto

Kod kupnje maslinova ulja, često biramo ono najjeftinije ili ono za koje procjenimo da je dobar izbor. Ipak, stručnjaci ističu kako nije svako maslinovo ulje isto i svako ima svoju namjenu. Zato, obično maslinovo ulje koristite za jednostavna jela, ali kada želite jači okus kod, primjerice, tjestenina ili dresinga za salatu, svakako birajte premium brendove.

2. Čuvanje maslinova ulja

Čuvanje maslinova ulja na direktnom svjetlu ili blizu štednjaka, jedna je od najčešćih grešaka. Toplina itekako utječe na maslinovo ulje. Utječe negativno na zdravstvene benefite maslinova ulja, ali i mijenja mu okus. Ulje čuvajte na sobnoj temperaturi i to u smoćnicu ili neko slično mjesto.

3. Ne sudite knjigu po koricama

Boja maslinova ulja ovisi o nekoliko faktora - kada je maslina obrana i o sezoni. Boja maslinova ulja varira, ali to ne znači da je jedna nijansa bolja od druge.

4. Maslinovo ulje ima rok trajanja

Većina maslinovih ulja ima rok trajanja od 24 mjeseca. Nakon isteka roka trajanja okus se može promijeniti i postati užegao.

5. Korištenje plastike i prozirnog stakla

Maslinovo ulje je osjetljivo i ne preporuča se za spremanje maslinova ulja. Za čuvanje maslinova ulja birajte boce od tamnog stakla.

6. Priprema hrane

Maslinova ulja idealna su uživanje bez zagrijavanja i kuhanja. Primjerice, za umakanje kruha, za pripremu hladnih salata, brusketa i tjestenine, piše Večernji list.

hr Wed Jan 16 2019 09:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .