Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56e04cd40dfb8a1a158b4cbf/80
Foto: CROPIX

Lovrinović: Spašavanjem zdrave jezgre Agrokora svi će drugi u stečaj

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović smatra kako spašavanje zdrave jezgre Agrokora znači da će sve ostale kompanije u stečaj i nitko ih neće htjeti; zato svi oni koji su pisali, branili i poduprli Lex Agrokor moraju javnosti odgovoriti na određena pitanja, priopćila je stranka Promijenimo Hrvatsku.

Lovrinović poziva sve one koji su pisali, branili i poduprli Lex Agrokor da odgovore zašto, unatoč čvrstom obećanju Vlade, hrvatski građani "već sada plaćaju visoki ceh promašaja privatnih tvrtki potaknutih političkim odlukama i propustima vladajućih političkih struktura".

Tko će objasniti budućim i sadašnjim umirovljenicima, upitao je, da je na taj način upropašten i dio hrvatskih mirovina koje su preko mirovinskih fondova koji su kupovali dionice, završile u kompanijama Agrokora?

Tko će nadoknaditi štetu po tužbama protiv države koja se umiješala u probleme privatne kompanije, pita Lovrinović.

Ponovio je da će dobavljači biti najveće žrtve i najveći gubitnici te ocijenio kako će i u ovom slučaju opet preko leđa hrvatskih proizvođača i građana banke najbolje proći, kao i u svim ostalim stečajevima.

Zbog svega toga, naglašava Lovrinović, građani imaju pravo znati tko štiti krivce i tko je omogućavao kriminalne radnje. 

Hrvatski gospodarstvenici, dobavljači, proizvođači, zbog toga će izgubiti stotine milijuna, bolje rečeno milijarde, a mnogi će ili propasti ili biti dovedeni na rub propasti, tvrdi Lovrinović i dodaje kako će izgubiti ukupno gospodarstvo kao svi koji će izgubiti dio svojih mirovina. 

Ocijenio je kako već sada građani plaćaju tuđe dugove iako je Vlada tvrdila drugačije. 

Izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak objavio je da su u rješavanju pitanja Agrokora kreditori i strani investitori na prvom mjestu, a za ostale, naglašava Lovrinović, "ne ostaju ni mrvice kojima su se nadali i koje su im bile obećane".

Smatra kako je očito da će kompanije iz zdrave jezgre postati plijen za tzv. strateške, strane investitore, koji do sada nisu mogli na druge načine do njih doći. 

"Svi oni koji su imali dionice kompanija Agrokora sad više nemaju ništa", ističe Lovrinović.

Proces se nastavlja kao da je riječ o stečaju ili mješavini predstečajne nagodbe i stečaja, ustvrdio je upitavši, zašto se onda nije od početka proces odvijao prema zakonu o stečaju ili drugim kreditnim opcijama kako bi se osigurala likvidnost i kontinuitet poslovanja. 

Lovrinović tvrdi kako je "krajnja namjera bila da se u čitavu operaciju uključi drugi strateški partner u liku lešinarskog investicijskog fonda, koji je ključnu vjerovničku poziciju stekao dodatnim zaduživanjem Agrokora za oko milijardu eura i koji na temelju toga ima poziciju da odlučuje o čitavom procesu restrukturiranja, odnosno nagodbama". 

Ustvrdio je kako je sada jasno zašto se do danas ne zna tko je sve sudjelovao u pisanju Lex Agrokor.

Ponovio je kako je Agrokor najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj  te ocijenio da se preko njega žele ostvariti tuđi geostrateški i geopolitički interesi. 

Riječ je o neviđenoj manipulaciji i mogućim štetama zbog kojih bi Vlada morala podnijeti ostavku i hitno se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, poručio je Lovrinović.

hr Fri Dec 22 2017 19:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccd820e49380a0b8b46d0/80
Foto: Pixabay

Novi detalji iskakanja vlaka: "Ostavili su šinu, da je bio zavoj bilo bi mrtvih"

Jutros je kod Vrbovca vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica. Nasreću, nije bilo ozlijeđenih.
Kako je javljeno, oštećene su prednje dvije osovine na vlaku. Riječ je o vlaku koji je vozio iz Zagreba prema Osijeku.

Nesreću izazvala šina ostavljena među tračnicama?

No da je tragediju spriječilo samo to što je na dijelu na kojem je iskočio vlak pruga bila ravna, potvrdio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović. Kaže da je nesreću izazvala zamjenska šina koju su radnici ostavili između tračnica kojima je onda naišao putnički vlak.

"Noćas su istovarili tu šinu. To se ne može dogoditi kada sustav funkcionira. Pruga se ne može ujutro nakon radova otvoriti ako ju netko prije toga nije pregledao. Očito to nitko od nadležnih iz HŽ infrastrukture nije napravio. Oni su odgovorni, a ne radnici. Ovo je jedna opomena upravi HŽ infrastrukture da ona nije građevinska firma što bi oni silno željeli da bude jer se tu vrte novci, nego su firma koja je dužna osigurati sigurno i nesmetano prometovanje putnika i stvari po dobro održavanim prugama", ogorčen je Petrović.


"Da je bio i najmanji zavoj, bilo bi mrtvih"

Naglasio je koliko je u ovom izlijetanju bilo sreće.

"To je čista sreća da to nije bilo u nekakvom i najmanjem zavoju. Kada je ta šina podigla kotač, da je bio zavoj, vlak bi inercijom produžio ravno. A pruga bi išla lijevo. I onda bi bilo svašta. Ovo je isto što se dogodilo u Rudinama gdje je bilo šestero mrtvih. Naime ni tamo netko nije poštivao procedure pa smo imali mrtve. Ni ovdje se nisu poštivale procedure, ali eto Bog je dao da je bila ravna pruga. Od velike tragedije dijelio nas je i najblaži zavoj kroz koji bi taj vlak inače prošao sa 160 km/h bez ikakvih problema. A ovdje bi sa 100 vjerojatno bilo mrtvih", rekao je za Index dopredsjednik sindikata.

"Nemaju pojma o željeznici"

Kaže da ostavljanje šina među tračnicama nije neuobičajeno, ali da je to ovdje učinjeno posebno neoprezno. 

"Točno je da se šine za zamjenu inače ostavljaju unutar kolosijeka, ali se ne smiju staviti blizu onih tračnica po kojima vlak putuje. Kad ona dođe skroz do nje, onda vlak kad nailazi kako kotač ima onaj vijenac koji ga drži u kolosijeku, taj vijenac se penje na ovu šinu koja se podigla i vlak logično iskače van. Ljudi koji su to istovarili su nekakvi izvođači, podizvođači, oni nemaju pojma o željeznici. Oni su građevinari, ali za očekivati je da uprava HŽ infrastrukture ili ovi ispod uprave imaju pojma o željeznici. No očito je da ni oni nemaju pojma", zaključio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.


HŽ infrastruktura osniva povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti nesreće

Kako doznajemo, strojovođa vlaka je bio u potpunom šoku nakon nesreće. Iako nije ozlijeđen, Hitna ga je prevezla na preventivni pregled.

Dobar dio dana trajao je policijski očevid, a mjesto nesreće obišli su i članovi uprave HŽ infrastrukture koji su najavili kako će osnovati povjerenstvo kako bi ispitali sve okolnosti nesreće. Istaknuli su kako je najvažnije da nitko nije ozlijeđen, piše Index

hr Sun Oct 21 2018 21:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccc270e4938be0a8b4708/80

Ponovljeni kotarski izbori na Žnjanu: Pobjedu odnio HDZ

Prošli put je na izbore izašlo 600 birača, a ovog puta njih 1035. Nevažećih je bilo tek 15 listića.
O interesu za ponovljene kotarske izbore svjedoči činjenica da je ovog puta izašlo čak 435 birača više no prošli put.


Sudeći po neslužbenim informacijama, relativnu pobjedu odnio je HDZ s tri vijećnička mjesta. Stranka Pametno je dobila dva mjesta. Jedno mjesto je pripalo i HNS-u te HSP-u.

U vijeće nisu ušli zastupnici MOST-a, HSS-a/HSLS-a, te SDP-a. 

Pretpostavka je da će kotarsku većinu činiti 3 vijećnika HDZ-a te jedan HNS-a.

Glasovi su se rasporedili na sljedeći način:

HDZ 381 glas (36,81%)
Pametno 196 
glasova  (18,94%)
HNS 161 
glas (15,56 %)


HSP 96 
glasova  (9,28%)

MOST 77 
glasova  (7,7%)
HSS/HSLS 61 
glasova (5,89%)
SDP 48 
glasova  (4,63%)


hr Sun Oct 21 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bccb0c70e4938f1048b48cb/80
Foto: Pixabay

Požar kod Podprologa: Vatrogasci na terenu

Gori trava i nisko raslinje...
Požar kod Podprologa u Duborvačko-neretvanskoj planuo je oko 18 sati. Gori trava i nisko raslinje. Vatrogasci su na terenu, a gašenje im otežava jak vjetar.

Uskoro opširnije...
hr Sun Oct 21 2018 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc37760e493802018b49a5/80

Pronađen Ante Vuković koji je nestao u petak

Ante Vuković nestao je u petak popodne na području Solina u Matoševoj ulici.
Osamdesetogodišnjak koji se udaljio iz stana u petak nakon čega mu se izgubio svaki trag pronađen je zahvaljujući informacijama građana. 

Obitelj se zahvaljuje svima na pomoći!


hr Sun Oct 21 2018 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .