Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c50666e0e49386d928b459d/80

Fino varivo koje miriše na 80-e

Miris variva od poriluka još je jedan od onih mirisa koji nas brzinski teleportiraju u djetinjstvo. Nismo voljeli varivo od poriluka i točka. Dobro, bilo je i onih koji jesu, i baš su oni bili u pravu!

S odmakom od nekoliko desetljeća odgovorno to tvrdimo jer ima nešto divno i utješno u punom tanjuru ćušpajza od poriluka. I svakako bismo ga trebali kuhati češće jer nema jednostavnijeg i bržeg jela na žlicu od variva od poriluka, posebnozimi, zato smo ga mi skuhali za vas.

Poriluk je svestrana namirnica koja se odlično snalazi i u drugim jelima, kao na primjer u gustim, kremastim juhama. Spremite si recept za juhu od tikvica, vraćat ćete joj se često jednom kad ju isprobate, i nitko neće znati da ste u nju smjestili i poriluk.

Sendviči od kelja i poriluka vaši su novi omiljeni topli sendviči, samo vi to još ne znate jer ih još uvijek niste pripremili i poslužili za večeru, ispravite nepravdu još večeras!

Sastojci:

2-3 komada poriluka
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 mrkva
100 g slanine
350 g krumpira
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar
malo ulja

Priprema:

1. Poriluk očistite i narežite na oko 1 cm debele, ukošene kolutove pa ih dobro isperite pod vodom. Stavite poriluk u lonac, prelijte ga vrućom vodom i blanširajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

2. Ogulite krumpire, operite ih pa ih narežite na manje kockice.

3. Luk nasjeckajte nasitno, a slaninu narežite na manje kockice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutove.

4. U posudi zagrijte ulje, dodajte sitno sjeckani luk, slaninu, prostisnuti češnjak i mrkvu, pirjajte sve zajedno 6-7 minuta pa dodajte mljevenu slatku papriku i krumpir te zalijte litrom vode. Posolite i kuhajte jedno 20 minuta dok krumpir ne omekša.

5. Dodajte blanširani poriluk, dodajte još vode tako da voda prekrije povrće i nastavite kuhati još 30 minuta.

6. Na samom kraju dodajte žlicu brašna koje ste razmutili s malo vode, promiješajte, pustite da sve zajedno prokuha još nekoliko minuta te po potrebi začinite solju i paprom, piše punkufer.hr

hr Tue Jan 29 2019 15:43:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .