Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Udruga za medicinsko pravo: Gdje je sustav, što on nudi, ali i što je nudio do sada i u Metkoviću i na Pagu?

Hrvatska udruga za medicinsko pravo oglasila se priopćenjem oko slučaja na Pagu, ali i slučaja u Metkoviću ističući kako je pogrešno tražiti krivca u nekom od zdravstvenih, ali i socijalnih radnika. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
Vezano za najnoviji nemili događaj obiteljskog nasilja na Pagu i pitanja socijalne zaštite stradale djece, kao i još uvijek aktualni i neodgovoreni problem smrti dječaka u Metkoviću i pružanja pravovremene i adekvatne zdravstvene zaštite, Hrvatska udruga za medicinsko pravo drži iznimno bitnim iznijeti relevantne činjenice radi objektivnog sagledavanja predmetnih događaja, kao i shvaćanja uloge zdravstvenih, ali i socijalnih radnika od strane sveukupne javnosti.

Percepcija koja je aktualizirana u ovim tragičnim događajima te koja je prihvaćena od strane određenih institucija, ali i nadležnih strukovnih udruženja, da se krivnja kod oba slučaja isključivo očituje kroz rad zdravstvenih i socijalnih radnika, a priori je pogrešna i promašena.

Traženje neutvrđene i neargumentirane odgovornosti u radu pojedinih zdravstvenih i socijalnih radnika, a bez sagledavanja filozofije i načina upravljanja i organiziranja cjelokupnog sustava pružanja zdravstvene i socijalne zaštite nije dobro, što je Hrvatska udruga za medicinsko pravo u prethodnim priopćenjima već jasno istaknula.

Paušalni pristup i nasušna potreba donošenja stavova prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te prezentiranje istih u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav i zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bezpogovornom i požrtvovnom radu upravo tih istih pojedinaca.

Svjedoci smo kakve posljedice u javnosti mogu prouzročiti nepravovremena i nekritična istupanja određenih institucija na primjeru tragične smrti u Metkoviću, a što je projiciralo potrebu reakcije građana s ciljem zaštite „optuženog“ liječnika, kao i apela za organiziranjem adekvatnog sustava zdravstvene zaštite.

Presliku toga možemo iščitati i iz slučaja na Pagu, odnosno vidljivo je nesnalaženje i državnih i strukovnih institucija koji u cijeloj problematici nemilih događaja čini se vide samo jednog krivca, a to je upravo opet pojedinac, zdravstveni odnosno socijalni radnik.

Stoga se moramo pitati gdje je u svemu ovome sustav, odnosno gdje su institucije koje trebaju izgraditi i voditi sustav da funkcionaira na relevantan i učinkovit način. Zar se predmetna problematika pružanja kvalitativne i adekvatne zdravstvene zaštite i skrbi uistinu može riješiti naoko promptnim, ali nažalost post festum obavljanjem stručnih ili inspekcijskih nadzora da bi se javnosti prezentiralo i iznašlo krivca (u slučaju Metković, pedijatrice Kaleb, a u slučaju Paga, sve izneseno upućuje na nekog od pojedinih socijalnih radnika).

Pitamo se jasno gdje je sustav te što on nudi, ali i što je nudio do sada i u Metkoviću i na Pagu. Odgovor je jasno još uvijek niječan, a već se danas može dogoditi neki drugi slučaj Metković.

Po svemu sudeći i kod slučaja Pag ćemo u dogledno vrijeme biti svjedoci raznih stručnih mišljenja, više ili manje kritičnih objekcija i na kraju spočitavanja krivnje nekom „nestručnom“ pojedincu, a moguće je i jednakoj reakciji i prosvjedu nezadovoljnih građana, ali i tu kao i slučaju Metković sustav neće odgovoriti ili neće znati odgovoriti.

Stoga Hrvatska udruga za medicinsko pravo poziva javno ovim putem sve institucije kako državne tako i strukovne i profesionalne udruge, da se konačno stane s apstrahiranjem situacija i samog sustava, te da se naslijeđeni zaostali relikti sustava socijalne skrbi i zdravstvene zaštite napokon napuste, kako bi svi naši građani imali ne samo deklaratornu nego i praktičnu sveobuhvatnu i cjelovitu zdravstvenu zaštitu i skrb, a zdravstveni radnici kao još uvijek najsvjetliji primjer predmetnog nedorađenog sustava, bili primarni jamac i zalog novemoderne budućnosti sustava zdravstva i socijalne skrbi.“ - stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo.
hr Mon Mar 04 2019 09:14:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4557b29111cce948b4669/80

Veliki HDZ-ov skup u Splitu: “HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje!“

Premijer je danas boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji s ministrima Damirom Krstičevićem, Lovro Kuščevićem, Milanom Kujundžićem te Davorom Božinovićem.
U 19 sati na splitskom Peristilu započeo je predizborni skup. Okupljenima su se obratili Andro Krstulović Opara, ministar obrane i potporedsjednik Vlade Damir Krstičević,... a na samom kraju je pred okupljene stao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovo su izbori u koje idemo samostalno poštujući sve partnere. Ali HDZ je najsnažniji kada ide sam, kada je pun samopuzdanja, kada je snažan i pobjeđuje! Je li tako?! - zaneseno je govorio Plenković. Spomenuo je Franju Tuđmana, Domovinski rat i branitelje.

- Za raziku od onih koji vam se nude, a koji nisu malim prstom mrdnuli, HDZ je predvodio Hrvatsku u svim strateškim ciljevima', dodao je. 'Naš program utjelovljuje sve ono što radi hrvatska Vlada, Hrvatski sabor, naši župani i gradonačelnici', poručio je Plenković.


- Postoje političke snage koje su prije godinu i pol dana otkrile u riječniku riječ suverenizam. Nema većih suverenista od članova HDZ-a', jasan je. 'Nude vam se i oni koji bi razmontirali europski projekt. Misle da će im netkpo drugi graditi Pelješki most, graditi ceste i željeznice... Gradit će samo oni kandidati koji znaju što je Europa. Ne vjerujte demagozima, izolacionistima...', poručio je i govor zaključio Tuđmanovim riječima: 'Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!'.

HDZ je došao podržati i Željko Kerum, a za tportal je rekao kako su mu svjetonazorski bliski.

Državni vrh prošetao se i po Rivi te podržao akciju “Kupujmo hrvatsko“.

Sve okupljene zabavlja grupa Dalmatino.hr Tue May 21 2019 21:47:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce448b629111c4e988b456c/80

Akcija “Kupujmo hrvatsko” okupila brojne domaće proizvođače, stranci s oduševljenjem razgledavali štandove

Akcija traje i sutra od 9 do 19 sati
Večeras je na splitskoj Rivi započela akcija “Kupujmo hrvatsko” koju Hrvatska gospodarska komora održava već 22 godine. Cilj akcije je promocija domaćih proizvođača i njihovih brandova.

Tako ste danas šetajući Rivom mogli pronaći doslovno sve - od kišobrana do parfema.

Turista kojih već ima podosta po gradu, s oduševljenjem su promatrali štandove i raspitivali se o domaćim proizvodima. 

Svoje proizvode u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko u Splitu ponudilo je 128 izlagača, a sutra ih također možete pronaći od 9 do 19 na Rivi.


hr Tue May 21 2019 20:57:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce4146429111c69948b4625/80

Lijepa avantura oldtimer kluba Mercedes-Benza završila prometnom nezgodom

Ljubitelji njemačke marke ovaj vikend su mogli guštati u prizorima starih modela iz Stuttgarta, ali na žalost članovima oldtimer kluba iz Stuttgarta dogodila se nezgoda

Bio je to vikend iz bajke za Imotski. Nijemci su održali obećanje i svojim prekrasnim i vrijednim eksponatima iz povijesti Mercedes-Benza stigli u mjesto gdje je ova marka tretirana kao božanstvo. 

Nije to bilo samo obično druženje, dobili smo i potvrdu izgradnje spomenika u čast Mercedes-Benza, a to se posebno svidjelo ljudima iz oldtimer kluba sa sjedištem u Stuttgartu. 

No, kako to obično biva, jer vrag nikad ne spava, Nijemci su doživjeli na svojem povratku manju nezgodu. Oštećeno je nekoliko klasičnih primjeraka u lančanom sudaru. 

Sreća u nesreći, najskuplji eksponat - 300 SL nije bio sudionik ove nezgode, piše autoportal.hr


hr Tue May 21 2019 17:09:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce40e5029111c41978b4587/80
Foto: Facebook

Protiv “njonjizma i anemične politike: Pogledajte kako je Miro Bulj dočekao premijera u Zagvozdu

Miro Bulj danas se zaputio u Zagvoz dočekati premijera i na teatralan način podsjetiti stanovnike Dalmatinske zagore, ali i državni vrh na nerealizirane Vladine projekte.
Tom prigodom položio je i kamen temeljac za izgradnju čvora Zagvozd-Imotski ističući kako će ga besplatno položiti te “s koliko su vozila i pratnje došli, mogli su napraviti pola autoputa“.

- Više novca će za rotacije i ta vozila potrošiti ministri nego koliko su uložili u Dalmatinsku zagoru zadnje dvije godine. Laži i obećanja su davali, zato polažem ovaj kamen Obećanko u čast tih lažnih obećanja - izgradnja čvora Zagvozd-Imotski, spoj Imotskoga.“

Miro Bulj istaknuo je kako zbog nebrige Imotska krajina svakim danom propada, upozorio je na katastrofalnu demografsku sliku ističući kako se ne ulaže ni u vrtiće ni u škole. Podsjetio je i na to da je pristupna cesta trebala biti izgrađena kad i autocesta te da je Imotski izoliran.

Davao sam i amandman na prijedlog državnog proračuna u nadi da će usvojiti i realizirati ono što su davno obećali, ali nisu ga usvojili, tj. niti jedan saborski zastupnik HDZ-a iz ovog kraja, iz Dalmacije, nije dignuo ruku za.“

Premijera i delegaciju dočekao je s majicom “Čoban, a ne stranačka ovca“ te s motikom u rukama. Za kraj je poručio stanovnicima tog kraja da se probude i na izborima za EU da se usprotive “njonjizmu i anemičnoj politici“.
hr Tue May 21 2019 16:43:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .