Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5aed350e4938049f8b45a0/80
Foto: Pixabay

Udruga za medicinsko pravo: Gdje je sustav, što on nudi, ali i što je nudio do sada i u Metkoviću i na Pagu?

Hrvatska udruga za medicinsko pravo oglasila se priopćenjem oko slučaja na Pagu, ali i slučaja u Metkoviću ističući kako je pogrešno tražiti krivca u nekom od zdravstvenih, ali i socijalnih radnika. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
Vezano za najnoviji nemili događaj obiteljskog nasilja na Pagu i pitanja socijalne zaštite stradale djece, kao i još uvijek aktualni i neodgovoreni problem smrti dječaka u Metkoviću i pružanja pravovremene i adekvatne zdravstvene zaštite, Hrvatska udruga za medicinsko pravo drži iznimno bitnim iznijeti relevantne činjenice radi objektivnog sagledavanja predmetnih događaja, kao i shvaćanja uloge zdravstvenih, ali i socijalnih radnika od strane sveukupne javnosti.

Percepcija koja je aktualizirana u ovim tragičnim događajima te koja je prihvaćena od strane određenih institucija, ali i nadležnih strukovnih udruženja, da se krivnja kod oba slučaja isključivo očituje kroz rad zdravstvenih i socijalnih radnika, a priori je pogrešna i promašena.

Traženje neutvrđene i neargumentirane odgovornosti u radu pojedinih zdravstvenih i socijalnih radnika, a bez sagledavanja filozofije i načina upravljanja i organiziranja cjelokupnog sustava pružanja zdravstvene i socijalne zaštite nije dobro, što je Hrvatska udruga za medicinsko pravo u prethodnim priopćenjima već jasno istaknula.

Paušalni pristup i nasušna potreba donošenja stavova prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te prezentiranje istih u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav i zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bezpogovornom i požrtvovnom radu upravo tih istih pojedinaca.

Svjedoci smo kakve posljedice u javnosti mogu prouzročiti nepravovremena i nekritična istupanja određenih institucija na primjeru tragične smrti u Metkoviću, a što je projiciralo potrebu reakcije građana s ciljem zaštite „optuženog“ liječnika, kao i apela za organiziranjem adekvatnog sustava zdravstvene zaštite.

Presliku toga možemo iščitati i iz slučaja na Pagu, odnosno vidljivo je nesnalaženje i državnih i strukovnih institucija koji u cijeloj problematici nemilih događaja čini se vide samo jednog krivca, a to je upravo opet pojedinac, zdravstveni odnosno socijalni radnik.

Stoga se moramo pitati gdje je u svemu ovome sustav, odnosno gdje su institucije koje trebaju izgraditi i voditi sustav da funkcionaira na relevantan i učinkovit način. Zar se predmetna problematika pružanja kvalitativne i adekvatne zdravstvene zaštite i skrbi uistinu može riješiti naoko promptnim, ali nažalost post festum obavljanjem stručnih ili inspekcijskih nadzora da bi se javnosti prezentiralo i iznašlo krivca (u slučaju Metković, pedijatrice Kaleb, a u slučaju Paga, sve izneseno upućuje na nekog od pojedinih socijalnih radnika).

Pitamo se jasno gdje je sustav te što on nudi, ali i što je nudio do sada i u Metkoviću i na Pagu. Odgovor je jasno još uvijek niječan, a već se danas može dogoditi neki drugi slučaj Metković.

Po svemu sudeći i kod slučaja Pag ćemo u dogledno vrijeme biti svjedoci raznih stručnih mišljenja, više ili manje kritičnih objekcija i na kraju spočitavanja krivnje nekom „nestručnom“ pojedincu, a moguće je i jednakoj reakciji i prosvjedu nezadovoljnih građana, ali i tu kao i slučaju Metković sustav neće odgovoriti ili neće znati odgovoriti.

Stoga Hrvatska udruga za medicinsko pravo poziva javno ovim putem sve institucije kako državne tako i strukovne i profesionalne udruge, da se konačno stane s apstrahiranjem situacija i samog sustava, te da se naslijeđeni zaostali relikti sustava socijalne skrbi i zdravstvene zaštite napokon napuste, kako bi svi naši građani imali ne samo deklaratornu nego i praktičnu sveobuhvatnu i cjelovitu zdravstvenu zaštitu i skrb, a zdravstveni radnici kao još uvijek najsvjetliji primjer predmetnog nedorađenog sustava, bili primarni jamac i zalog novemoderne budućnosti sustava zdravstva i socijalne skrbi.“ - stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo.
hr Mon Mar 04 2019 09:14:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

VIDEO Presretač uhvatio Talijana koji je jurio 250 na sat

Izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana
U ponedjeljak (18. ožujka), oko 13.40 sati, na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod Starog Petrovog Sela, pojačano nadzirući promet policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, zaustavili su osobni automobil slovenskih registracijskih oznaka, kojim je 35-godišnji državljanin Italije, autocestom jurio brzinom od 250 km/h.

Policija je vozača odmah kaznila novčanom kaznom u iznosu od 3000 kuna te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjesec.hr Tue Mar 19 2019 18:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

Nova ravnateljica Nacionalnog parka Krka istodobno je bila članica HNS-a i HDZ-a

Nevjerojatna blamaža ravnateljice Nacionalnog parka Krka Nelle Slavice. U vrijeme imenovanja na tu funkciju bila je članica i HDZ-a i HNS-a.

Iz središnjice HNS-a ne preciziraju kada se učlanila i iščlanila iz stranke, ali njima bliski izvori tvrde da se u HNS upisala 2013-e. Kažu da za njezino članstvo u HDZ-u nisu znali, niti im je rekla.

Informirani su iz javnih izvora i nedavno je, tvrde, brisana s popisa. Iz zadarskog HDZ-a potvrđuju za Dnevnik Nove TV da je ravnateljica u toj stranci od 2007. i da redovito plaća članarinu. Slavica na pozive ne odgovara.

Odluku o njezinom izboru donio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz čijeg ministarstva nema službenog odgovora je li tada za ovo znao.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kaže da Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti.

"U Statutu HDZ-a jasno stoji da jedna osoba može biti član samo jedne stranke, HDZ-a, a ako se upiše u neku drugu da joj prestaje članstvo u HDZ-u", kaže.

I u HNS-u imaju ovu odredbu. "Učlanjenjem u drugu stranku, prema statutu HNS-a, osoba koju spominjete automatizmom je prestala biti članica stranke i samim time "višestranačje" barem kada je u pitanju HNS, nije moguće", piše Dnevnik.hr

hr Tue Mar 19 2019 15:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e5bd74b9e03e75858b4568/80
Foto: MUP

Policija poziva građane: "Predložite lokacije na kojima bi se trebao obavljati nadzor brzine"

Na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provoditi će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila
Sukladno aktivnostima organizacije TISPOL (mreža prometnih policija država Europske unije, osnovana s ciljem podizanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu, odnosno smanjenja broja poginulih i ozlijeđenih osoba na prometnicama zemalja Europske unije), dana 3. travnja 2019. (srijeda) od 0-24 sata na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provoditi će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.
 
Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetuju se vozači da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima.
 
- Građani, ukoliko želite, možete se uključiti u provođenje ove akcije, i to na način da nam dostavite svoje prijedloge o lokacijama na području PU splitsko-dalmatinske, na kojima bi se prema Vašem mišljenju trebao obavljati nadzor brzine, nakon čega će policijski službenici donijeti odluku o lokacijama na kojima će se provoditi akcija.
 
Molimo Vas da nam svoje prijedloge dostavite najkasnije do 30. ožujka 2019. na e-mail splitsko-dalmatinska@policija.hr - poručila je policija
hr Tue Mar 19 2019 13:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90d07829111ccd0f8b4637/80
Foto: PU splitsko-dalmatinska

Dan otvorenih vrata PU splitsko-dalmatinske: Policija poziva građane "u goste"

Sve informacije o radu policije i kako postati policajac/policajka zainteresirani će biti u mogućnosti dobiti na info pultovima
Sutra, 20. ožujka od 10 do 14 sati u sjedištu Policijske uprave splitsko-dalmatinske (Split, Trg Hrvatske bratske zajednice 9) održati će se Dan otvorenih vrata, kada će se, između ostalog, promovirati rad Srednje policijske škole „Josip Jović“, u cilju informiranja mladih do 28 godina života o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za 2019/2020. godinu.

Dan otvorenih vrata započeti će konferencijom za medije u zgradi PU splitsko-dalmatinske u 10 sati, nakon čega će se prezentirati aktivnosti policije na prostoru južnog dvorišta zgrade (a u slučaju loših vremenskih uvjeta u predvorju zgrade) i u sportskoj dvorani u sklopu policijske uprave, gdje će se prezentirati borilačke vještine, a zainteresirane kandidate za program obrazovanja za zanimanje policajac/policajka će se informirati i o načinu testiranja koji trebaju proći prije upisa u program.

Sve informacije o radu policije i kako postati policajac/policajka zainteresirani će biti u mogućnosti dobiti na info pultovima na kojima će, osim informativnih materijala, biti izložena oprema i tehnika koju policija koristi u svakodnevnom radu, te će se moći upoznati sa svim segmentima rada i rodovima policije (temeljna, kriminalistička, prometna, granična i interventna policija, protueksplozijski odjel, prevencija), odnosno razgovarati s policijskim službenicima o temama za koje pokažu interes.
hr Tue Mar 19 2019 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .