Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f6022cb557a32378b45f2/80

Josip Rugašević i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć

Još jedna dirljiva priča stiže nam iz Komletinaca, malenog sela pokraj Vinkovaca.Rodno je to mjesto malenog trogodišnjeg dječaka Josipa Rugaševića kojemu životna bitka kreće s nešto manje od tri godine. Josip i njegov, u međuvremenu, samohrani otac Marijan trebaju našu pomoć...

Priča o malenom Josipu počinje u selu Komletinci pokraj Otoka slavonskog. Josip je s još petero braće i sestara proživljavao  svoje prve godine, a onda je još s nepune tri razigranost i dječju igru zamijenio bolnički krevet. Ništa nije slutilo na nikakve probleme, sve dok roditelji nisu primjetili kako njihov Josip mršavi u tijelu, a stomak mu raste. Jako brzo su roditelji reagirali i u svega par sati Josip je s prvog pregleda i otkrivanja tumora nadbubrežne žlijezde došao među bolničke aparate. Tada je krenula Josipova životna borba. Za liječenje je trebala imunoterapija, a sigurno smo svi dobro upoznati s pričom koja je svoje početke dobila u prošloj godini.

Početkom ožujka Hrvatsku je potresao očajnički apel roditelja čije dijete je umiralo što je pokrenulo lavinu zbog tog jer liječnici, kako su rekli, nisu imali kapaciteta za skrb, ali ipak tri mjeseca kasnije, nakon raznih pritisaka medija na ministra zdravstva Milana Kujundžića, pojavio se lijek. Europska agencija za lijekove odobrila je novi lijek za provođenje imunoterapije koji povećava za 20 posto šansu za preživljavanje djece.

Sva je sreća što je upravo jedan od tih lijekova dobio i mali Josip pa je posljednjeg dana mjeseca svibnja u prošloj godini krenuo na liječenje imunoterapijom. Ipak, nakon što je sve išlo po planu ponovno se problem pojavio nešto malo manje od godinu dana kasnije. Naime, nakon ponovnog snimanja utvrđeno je kako se tumor ponovno vratio.

„Prošli smo sve kemoterapije, prošli smo transplataciju Josipovih matičnih stanica koje je dao prije izliječenja i primili smo prvi dio imunoterapije. Josip je 25. travnja završio taj ciklus koji je trajao 10 dana da bi se 31. svibnja nakon snimanja u Klaićevoj utvrdilo kako se tumor vratio na jetru i pluća.“, rekao je Marijan, Josipov otac.

Imunoterapija je potom ukinuta, a pristupilo se korištenju ICE-terapije, a ozračenu krv u Vinkovcima Josip nije mogao primati pa je Zagreb postao drugi dom.

U međuvremenu je preteška životna situacija ostavila Josipova oca Marijana samohranim ocem, a kad je krenula i životna borba njegova sina Marijan je morao i kući iz Njemačke u kojoj je bio zaposlen pa je trenutno bez zaposlenja.

Liječenje je malom Josipu osigurano, ali otac, koji u svom mjestu pokraj Vinkovaca ostavlja svoju djecu i stalno je sa Josipom u Zagrebu ne može pokriti stalne troškove putovanja i Josipovih potreba.

Posebno je dirljiva još ova priča kada se prisjetimo kako smo prije samo nekoliko dana pisali priču o malenom Josipu Batarelu iz Lučana pokraj Sinja, a jutros nas je kontaktirao njegov otac Alen koji je rekao kako se ponovno zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji i dalje uplaćuju na njegov račun novac, ali kako kaže nek svi oni koji su željeli pomoći njegovom Josipu pomognu Josipu Rugaševiću jer je on prikupio dovoljno, a upravo je maleni Josip iz Komletinaca bio krevet do kreveta malenog Josipa Batarela.

Poznati smo po tom kako smo najjači kad je najpotrebnije, a ponovno je ovo prilika da pokažemo svoje veliko srce malom srcu. Pomozite malenom Josipu Rugašević na broj računa HR2924020063103267156 i osigurajmo mu lijepo i sretno djetinjstvo. Josip i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć!

hr Wed Jul 18 2018 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf55c90e493810138b4594/80
Foto: Grad Split

Razvoj održivog turizma: "Turizam s mjerom vratit će život u povijesne jezgre"

Danas je održana konferencija na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom

- Povijesnu jezgru čuva stanovnik. Velika je odgovornost na nama građanima, mi sami moramo uspostaviti standard, jer povijesne jezgre čuvamo mi. Od turizma živimo i samo edukacijom i dobrim mjerama možemo doći do kvalitetne točke preokreta. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom današnje konferencije na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom.

Dodao je kako se o održivom turizmu trebalo razgovarati puno prije, sada se već vide posljedice turistifikacije koje su razorno ušle u povijesne jezgre, ne samo hrvatskih jadranskih gradova, nego i čitavog Mediterana. 

- Pohlepa, profit i krivi potezi su već napravili dovoljno, na nama je da to ispravimo i radimo na svim razinama, od svakog pojedinačnog građanina, svih razina vlasti, pa sve do svjetskih turističkih organizacija, moramo naći mjeru za turizam od kojeg možemo i s kojim možemo živjeti. - zaključio je Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je o značajnom zaokretu dubrovačkog turizma proteklu godinu i pol dan, rekavši kako su uvođenjem jasnih pravila igre napravljeni mali koraci koji su već sad postali svjetski prepoznati. Naveo je mjere koje su prve rezultate pokazale protekle sezone, primjerice disperziranje dolazaka kruzera kroz cijeli tjedan, a ne samo u tri dana kako je to bilo prije. 

U panel diskusiji današnje konferencije „Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom“ svoja su iskustva iznijeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra 'Cvito Fisković - Split' Joško Belamarić te Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika. 

U uvodnim je govorima Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture istaknuo kako se sada traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog "uspjeha", a Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma dodao je kako novi zakon o Turističkim zajednicama predstavlja destinacijski menadžment koji podrazumijeva sinergiju svih dionika u turizmu. 

- Ključ je u razvoju kvalitetnih turističkih ponuda u destinaciji o čemu trebaju razmišljati svi dionici, od ugostitelja do agencija, direktora Turističkih zajednica, gradonačelnika...- rekao je Matušić. 

Konferencija se održala u organizaciji Slobodne Dalmacije, uz potporu Grada Splita, Grada Dubrovnika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

hr Tue Oct 23 2018 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb764f3cb557a44af8b4f05/80
Foto: Grad Split

Ispuni anketu i predloži svoju ideju za revitalizaciju Tvrđave Gripe

Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka

Kao pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ i studentskih radionica na temu rekonceptualizacije Tvrđave Gripe, Grad Split je u cilju prikupljanja podataka o potrebama i željama korisnika pokrenuo on-line anketu za građane.

Anketa se može ispuniti do 10. studenog 2018. godine, a nalazi se OVDJE. Prikupljeni podaci i ulazne informacije bit će od velike važnosti prilikom razrade studentskih ideja za revitalizaciju ovog važnog kulturno-povijesnog i prostornog resursa.

U suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, održavaju se semestralne radionice studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu čija je svrha ponuditi nove oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije za revitalizaciju Tvrđave Gripe. Prilikom razrade studentskih ideja važne su i ulazne informacije dobivene od samih korisnika, građana Splita i urbane aglomeracije Split čije se potrebe i ideje žele istražiti ovom on-line anketom.

Anketa je u potpunosti anonimna, stoga Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka.

hr Tue Oct 23 2018 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .