Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f6022cb557a32378b45f2/80

Josip Rugašević i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć

Još jedna dirljiva priča stiže nam iz Komletinaca, malenog sela pokraj Vinkovaca.Rodno je to mjesto malenog trogodišnjeg dječaka Josipa Rugaševića kojemu životna bitka kreće s nešto manje od tri godine. Josip i njegov, u međuvremenu, samohrani otac Marijan trebaju našu pomoć...

Priča o malenom Josipu počinje u selu Komletinci pokraj Otoka slavonskog. Josip je s još petero braće i sestara proživljavao  svoje prve godine, a onda je još s nepune tri razigranost i dječju igru zamijenio bolnički krevet. Ništa nije slutilo na nikakve probleme, sve dok roditelji nisu primjetili kako njihov Josip mršavi u tijelu, a stomak mu raste. Jako brzo su roditelji reagirali i u svega par sati Josip je s prvog pregleda i otkrivanja tumora nadbubrežne žlijezde došao među bolničke aparate. Tada je krenula Josipova životna borba. Za liječenje je trebala imunoterapija, a sigurno smo svi dobro upoznati s pričom koja je svoje početke dobila u prošloj godini.

Početkom ožujka Hrvatsku je potresao očajnički apel roditelja čije dijete je umiralo što je pokrenulo lavinu zbog tog jer liječnici, kako su rekli, nisu imali kapaciteta za skrb, ali ipak tri mjeseca kasnije, nakon raznih pritisaka medija na ministra zdravstva Milana Kujundžića, pojavio se lijek. Europska agencija za lijekove odobrila je novi lijek za provođenje imunoterapije koji povećava za 20 posto šansu za preživljavanje djece.

Sva je sreća što je upravo jedan od tih lijekova dobio i mali Josip pa je posljednjeg dana mjeseca svibnja u prošloj godini krenuo na liječenje imunoterapijom. Ipak, nakon što je sve išlo po planu ponovno se problem pojavio nešto malo manje od godinu dana kasnije. Naime, nakon ponovnog snimanja utvrđeno je kako se tumor ponovno vratio.

„Prošli smo sve kemoterapije, prošli smo transplataciju Josipovih matičnih stanica koje je dao prije izliječenja i primili smo prvi dio imunoterapije. Josip je 25. travnja završio taj ciklus koji je trajao 10 dana da bi se 31. svibnja nakon snimanja u Klaićevoj utvrdilo kako se tumor vratio na jetru i pluća.“, rekao je Marijan, Josipov otac.

Imunoterapija je potom ukinuta, a pristupilo se korištenju ICE-terapije, a ozračenu krv u Vinkovcima Josip nije mogao primati pa je Zagreb postao drugi dom.

U međuvremenu je preteška životna situacija ostavila Josipova oca Marijana samohranim ocem, a kad je krenula i životna borba njegova sina Marijan je morao i kući iz Njemačke u kojoj je bio zaposlen pa je trenutno bez zaposlenja.

Liječenje je malom Josipu osigurano, ali otac, koji u svom mjestu pokraj Vinkovaca ostavlja svoju djecu i stalno je sa Josipom u Zagrebu ne može pokriti stalne troškove putovanja i Josipovih potreba.

Posebno je dirljiva još ova priča kada se prisjetimo kako smo prije samo nekoliko dana pisali priču o malenom Josipu Batarelu iz Lučana pokraj Sinja, a jutros nas je kontaktirao njegov otac Alen koji je rekao kako se ponovno zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji i dalje uplaćuju na njegov račun novac, ali kako kaže nek svi oni koji su željeli pomoći njegovom Josipu pomognu Josipu Rugaševiću jer je on prikupio dovoljno, a upravo je maleni Josip iz Komletinaca bio krevet do kreveta malenog Josipa Batarela.

Poznati smo po tom kako smo najjači kad je najpotrebnije, a ponovno je ovo prilika da pokažemo svoje veliko srce malom srcu. Pomozite malenom Josipu Rugašević na broj računa HR2924020063103267156 i osigurajmo mu lijepo i sretno djetinjstvo. Josip i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć!

hr Wed Jul 18 2018 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b732699cb557a3c658b494c/80

Zmijavci dobili Trg sv. Lovre

Trgom dominira vizualno dojmljiv spomenik istoimenog zaštitnika žitelja ove općine

Općina Zmijavci dobila je novi trg ispred mjesne crkve posvećene svetom Lovri. Trgom dominira vizualno dojmljiv spomenik istoimenog zaštitnika žitelja ove općine. 


U galeriji donosimo nekoliko fotografija novog Trga sv. Lovre u Zmijavcima.

hr Tue Aug 14 2018 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b731e60cb557a4f6a8b47e8/80
Foto: Općina Konavle

"Ovo je neprihvatljivo": Ribari pod okriljem noći izbacili tone mrtve ribe

"Sigurni budite, mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da se ovo zaustavi i kazni kao i da se utvrde odgovorni"

U Moluntu, u općini Konavle sinoć je došlo do onečišćenja mora velikom količinom ribe čime su problemi vezani za privez koćarica na tom predjelu došli do vrhunca.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić reagirao je na ovu situaciju kod Županijske lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije te drugih nadležnih institucija te istaknuo kako je trenutna situacija neprihvatljiva.

- Dugo vremena su ribarice koristile Molunat kao luku ukrcaja i iskrcaja, a potom su ostajale tu privezane tako da je Molunat nezakonito pretvoren u privezište. Ovo traje već nekoliko godina i mi smo opetovano reagirali, a ovo što smo vidjeli noćas je vrhunac bezobrazluka.

Ogromne količine ribe bačene su u more pod okriljem noći, a Molunat je prelijepa turistička vala, zamislite kako je turistima ovo vidjeti, da ni ne spominjem naše ogorčene ljude?! Županijska lučka uprava je svojedobno donijela odluku da u Moluntu neće biti ukrcaja i iskrcaja ribe, ali to se ne poštuje. Sigurni budite, mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da se ovo zaustavi i kazni kao i da se utvrde odgovorni – rekao je načelnik Božo Lasić. 

hr Tue Aug 14 2018 20:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b730c6dcb557a3c658b4933/80
Foto: Petar Malbaša

Sinj u znaku slavlja: Mnoštvo hodočasnika na ulicama, održana svečana sjednica povodom dana grada

Uz Alku, 15. kolovoz svake godine dan je kada Sinj ponovno postane središte Dalmacije, ali i susjedne Bosne i Hercegovine jer upravo mnoštvo hodočasnika dolazi iz Livna i okolnih mjesta

Sinj je spreman za blagdan Velike Gospe, a ujedno i dan grada. Parkovi, ulice i slobodna mjesta ispred Marijinog svetišta postala su prebivališta na otvorenom moru hodočasnika i gospinih štovatelja koji su i ove godine u osvit blagdana Uznesenja Djevice Marije na nebo pohitali u najveće svetište u Dalmaciji. 

Uz Alku, 15. kolovoz svake godine dan je kada Sinj ponovno postane središte Dalmacije, ali i susjedne Bosne i Hercegovine jer upravo mnoštvo hodočasnika dolazi iz Livna i okolnih mjesta tako nakon mukotrpnog puta stavljajući u Gospin zagovor svoje obitelji i osobne potrebe.

Na Gospin žežen, vigiliju Velike Gospe Sinj je već krcat ljudima koji u molitvi kruže ispod čudotvorne slike te se utječu najvjernijoj odvjetnici Hrvata. Uz sav vjerski sadržaj živo je po ulicama Sinja gdje se može naći drvenarije, igračaka, slasnih priloga, ali i štandova s mesom koji su, čini se, najveći magnet za sve ljude koji dolaze iz raznih krajeva.

Ipak, najveći priljev vjernika očekuje se u noći s utorka na srijedu, točnije pred sam blagdan Velike Gospe pa su zbog tog aspekta svim vozačima, ali i pješacima upućeni apeli upozorenja. Vozačima zbog prilagodbe brzine i zaštite pješaka, a pješacima da koriste alternativne prometne pravce te uvijek imaju sa sobom svjetiljku ili pak reflektirajuću odjeću kako bi bili prepoznatljivi na prometnicama. Iz Policije su istaknuli kako hodočasnici koriste kao pravac prema Sinju staru klišku cestu.

Za sve oni koji će put Sinja za blagdan Velike Gospe donosimo raspored svetih misa: Mise zornice u sinjskom svetištu služe se već od 4 sata. U 5, 6, 7 i sati dok će misa na Gospinom gradu biti u 7 sati.  Središnje misno slavlje kreće od 9:30 sati procesijom ulicama Sinja te svetom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana kojom predsjeda splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U poslijepodnevnim satima svete mise će se služiti u 14, 15 i 16 sati, a večernju svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana od 18 sati  predvodit će provincijal fra Joško Kodžoman.

Povodom blagdana Velike Gospe poruku svim vjernicima uputio je i gvardijan svetišta, fra Petar Klapež i u njoj istaknuo kako se hrvatski puk stoljećima utjecao Gospi u raznim potrebama te kako je upravo zbog toga u našem narodu Gospa dobili ime „Najvjernija odvjetnica Hrvata“. Zaželio je dobrodošlicu i svim hodočasnicima:

„Pouzdajmo se u Nju i neka nas i u našem ovogodišnjem hodočasničkom pohodu prati zagovor naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske. Dobro došli!“

Spomenimo kako je povodom dana grada Sinja održana i Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade grada. Nagradu za životno djelo dobio je istaknuti sinjski glazbenik Josip Župić Mazo, a osobne nagrade dodijeljene su fra Miroslavu Modriću, predsjedniku Sinjskog pučkog kazališta – Željku Viculinu i predsjedniku Športskog kluba uzgajivača golubova listonoša Sinj Anti Filipoviću. Kolektivne nagrade Grada dobio je Aeroklub Sinj te Glazbena udruga „Sinjski slavuji“.

hr Tue Aug 14 2018 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5835e8e61eea8fc0e48b456a/80
Foto: Boris Kačan

Požar na Braču: Gasila ga dva kanadera

Dojava vatrogascima stigla je oko 14,40 sati

U uvali Zvirje na otoku Braču u utorak popodne izbio je požar guste borove šume na nepristupačnom terenu. Dojava vatrogascima stigla je oko 14,40 sati te su na teren krenuli pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Selca, Bola, Supetra i Pučišća - njih 40 sa sedam vozila. 

U akciju gašenja požara upućena su i dva kanadera CL-415 Protupožarnih snaga OS RH te je uz pomoć njih vatra stavljena pod nazor. Međutim, zemaljske vatrogasne snage još uvije se nalaze na požarištu. 

Kako doznajemo, izgorjelo je dva hektra borovine i niskog raslinja.

Zračne snage OS RH  sudjelovale u gašenju 34 požara

Ministarstvo obrane RH objavio je da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage OS RH do danas sudjelovale u gašenju 34 požara (14 u Zadarskoj, 10 u Šibensko-kninskoj i 9 u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Protupožarne zračne snage OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 200 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 5.200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Protupožarne Kopnene snage OS RH bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša s ukupno 103 pripadnika, navodeno je na web stranici MORH-a. 


hr Tue Aug 14 2018 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .