Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4f6022cb557a32378b45f2/80

Josip Rugašević i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć

Još jedna dirljiva priča stiže nam iz Komletinaca, malenog sela pokraj Vinkovaca.Rodno je to mjesto malenog trogodišnjeg dječaka Josipa Rugaševića kojemu životna bitka kreće s nešto manje od tri godine. Josip i njegov, u međuvremenu, samohrani otac Marijan trebaju našu pomoć...

Priča o malenom Josipu počinje u selu Komletinci pokraj Otoka slavonskog. Josip je s još petero braće i sestara proživljavao  svoje prve godine, a onda je još s nepune tri razigranost i dječju igru zamijenio bolnički krevet. Ništa nije slutilo na nikakve probleme, sve dok roditelji nisu primjetili kako njihov Josip mršavi u tijelu, a stomak mu raste. Jako brzo su roditelji reagirali i u svega par sati Josip je s prvog pregleda i otkrivanja tumora nadbubrežne žlijezde došao među bolničke aparate. Tada je krenula Josipova životna borba. Za liječenje je trebala imunoterapija, a sigurno smo svi dobro upoznati s pričom koja je svoje početke dobila u prošloj godini.

Početkom ožujka Hrvatsku je potresao očajnički apel roditelja čije dijete je umiralo što je pokrenulo lavinu zbog tog jer liječnici, kako su rekli, nisu imali kapaciteta za skrb, ali ipak tri mjeseca kasnije, nakon raznih pritisaka medija na ministra zdravstva Milana Kujundžića, pojavio se lijek. Europska agencija za lijekove odobrila je novi lijek za provođenje imunoterapije koji povećava za 20 posto šansu za preživljavanje djece.

Sva je sreća što je upravo jedan od tih lijekova dobio i mali Josip pa je posljednjeg dana mjeseca svibnja u prošloj godini krenuo na liječenje imunoterapijom. Ipak, nakon što je sve išlo po planu ponovno se problem pojavio nešto malo manje od godinu dana kasnije. Naime, nakon ponovnog snimanja utvrđeno je kako se tumor ponovno vratio.

„Prošli smo sve kemoterapije, prošli smo transplataciju Josipovih matičnih stanica koje je dao prije izliječenja i primili smo prvi dio imunoterapije. Josip je 25. travnja završio taj ciklus koji je trajao 10 dana da bi se 31. svibnja nakon snimanja u Klaićevoj utvrdilo kako se tumor vratio na jetru i pluća.“, rekao je Marijan, Josipov otac.

Imunoterapija je potom ukinuta, a pristupilo se korištenju ICE-terapije, a ozračenu krv u Vinkovcima Josip nije mogao primati pa je Zagreb postao drugi dom.

U međuvremenu je preteška životna situacija ostavila Josipova oca Marijana samohranim ocem, a kad je krenula i životna borba njegova sina Marijan je morao i kući iz Njemačke u kojoj je bio zaposlen pa je trenutno bez zaposlenja.

Liječenje je malom Josipu osigurano, ali otac, koji u svom mjestu pokraj Vinkovaca ostavlja svoju djecu i stalno je sa Josipom u Zagrebu ne može pokriti stalne troškove putovanja i Josipovih potreba.

Posebno je dirljiva još ova priča kada se prisjetimo kako smo prije samo nekoliko dana pisali priču o malenom Josipu Batarelu iz Lučana pokraj Sinja, a jutros nas je kontaktirao njegov otac Alen koji je rekao kako se ponovno zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji i dalje uplaćuju na njegov račun novac, ali kako kaže nek svi oni koji su željeli pomoći njegovom Josipu pomognu Josipu Rugaševiću jer je on prikupio dovoljno, a upravo je maleni Josip iz Komletinaca bio krevet do kreveta malenog Josipa Batarela.

Poznati smo po tom kako smo najjači kad je najpotrebnije, a ponovno je ovo prilika da pokažemo svoje veliko srce malom srcu. Pomozite malenom Josipu Rugašević na broj računa HR2924020063103267156 i osigurajmo mu lijepo i sretno djetinjstvo. Josip i njegov otac Marijan trebaju našu pomoć!

hr Wed Jul 18 2018 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0bb2c29111c545a8b45c1/80
Foto: FB Andro Krstulović Opara

Krstulović Opara na sastanku s Plenkovićem: razgovarali su o izgradnji OŠ Kamen Šine i drugim projektima

Gradonačelnik se pohvalio uspješnim sastankom

Objavu prenosimo u cjelosti: 

Danas sam sa svojim suradnicima održao radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministrima na temu provedbe zaključaka sa sjednice Vlade održane 4. svibnja 2018. godine u Splitu. 

Izvijestio sam premijera o poduzetim aktivnostima i visokoj razini spremnosti točaka za realizaciju zaključaka među kojima su i izgradnja OŠ Kamen Šine te darovanje zemljišta u Korešnici za budući POS i stanove za branitelje. 

Na sastanku je bio i splitski rektor dr. sc. Dragan Ljutić te smo razgovarali o uspješnoj suradnji Grada i Sveučilišta u Splitu. 

S premijerom Plenkovićem i resornim ministrima razgovarali smo i o drugim temama važnim za Split i dogovorili rješenja koja će se naći na sjednici Vlade Republike Hrvatske prije Sudamje, naše najvažnije svetkovine.

hr Wed Apr 24 2019 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e26ee6b4739873108b4640/80

Malenu napustio Klepetan: "Malena će tugovati ovu godinu i onda pronaći drugog"

Najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu napustio je njezin rodan Klepetan. Ona ne želi jesti od tuge, no orintolog Sandro Jurišić tvrdi kako će tuga trajati godinu dana, a onda će krenuti dalje

Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati, rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Komentirao je tako ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu prerano napustio njen ljubljeni Klepetan i jednostavno nestao. Ona trenutačno ne želi jesti, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo uranio i došao 19. ožujka. Ostao je samo do 18. travnja i tako zabrinuo Stjepana.

- Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negdje skonča život - snuždeno će domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode vjerne jednom partneru cijeli život.

- Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera - kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli. Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

- Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično - zaključio je Jurišić., piše 24sata.hr


hr Wed Apr 24 2019 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0845e29111cfc5a8b456a/80
Foto: FB Ivan Mrvoš

Mladi poduzetnik iz Solina opisao kako je započeo poslovni put: Nas petero živjelo je od svega dvadesetak kuna!

Danas je njegova tvrtka procijenjena na više od 110 milijuna kuna
Ivan Mrvoš, genijalac iz Solina u najnovijoj Facebook objavio opisao je kako je započeo svoj poslovni uzlet te koliko je odricanja i poteškoća bilo na njegovom poslovnom putu.

2009. godine imao sam 14 godina. Te godine počelo je dugo i teško razdoblje za našu obitelj. Financijska kriza pokosila je apsolutno sve, pa tako i tvrtku moga oca koja nije uspjela naplatiti hrpu svojih potraživanja, što je za posljedicu imalo da smo nekim danima nas petero živjeli od svega dvadesetak kuna. Otac i ja znali smo ponekad i po najvećoj zimi zavarivati ograde, samo da skupimo nešto novca. Mene tog razdoblja nikad nije bilo sramota… dapače, tada sam najviše i najbolje naučio koliko život može biti surov i koliko se treba boriti za opstanak.

Bez obzira na sve što nam se dogodilo, već krajem srednje škole odlučio sam pokrenuti vlastiti tvrtku. Snovi tada nisu bili o pametnim klupama ni svjetskom uspjehu, već jednostavno o bilo kakvoj zaradi koja bi mi donijela koju kunu više. Ideja servisa računala i izrade web stranica nije zaživjela pa sam nakon toga jednostavno odlučio pokušati raditi ono što volim – kreirati proizvode koji zbilja imaju svrhu...

Ostatak priče danas već znate. Za koji dan biti će točno pet godina da sam pokrenuo Include. Danas je ova kompanija od strane jedne neovisne revizorske kuće procijenjena na više od 110 milijuna kuna vrijednosti. 

Sto. Deset. Milijuna. Kuna. Danas ova tvrtka izvozi 11 vrhunskih proizvoda na 43 globalna tržišta, sa 30 najboljih zaposlenika i 15 nevjerojatnih partnera. Danas za Include znaju ljudi od Australije do Čilea, a godišnje brojimo milijune korisnika naših proizvoda. Sve to je Include danas, nakon pet godina danonoćnog i krvavog rada. Službeno smo ušli u novu investicijsku rundu.

 Tvrtka prikuplja 20 do 30 milijuna kuna novog kapitala, a odlučili smo da će uz izravne privatne ulagače jedan dio ponovno ići i kroz 
Funderbeam platformu, čime ćemo omogućiti svakom pojedincu da postane dio naše priče. Više detalja o ulaganju u Include možete pogledati na: https://www.funderbeam.com/syndicate/include-2

Mrvoš se odnedavno nalazi na Forbesovoj listi 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi. Kako je napisao na svom Facebooku, najmlađi je na gotovo svim listama i jedini iz Hrvatske. 

Njegova tvrtka Include je, kaže, najbrže rastuća kompanija srednje Europe u kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50., piše Index.hr

U svega tri godine tvrtka je, navodi, uspješno instalirala više od 900 pametnih klupa na 40 globalnih tržišta u više od 250 gradova.

Nedavno je javnosti na sajmu Smart City u Barceloni predstavio novi proizvod - Monnu.


hr Wed Apr 24 2019 17:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf549640e4938711f8b458e/80
Foto: Pixabay

Uskrsni vikend najavljuje dobru sezonu: ostvareno više od pola milijuna noćenja!

Više nego prošle godine
Prema evisitoru, za vrijeme uskrsnih blagdana ostvareno je 179.513 dolazaka i 566.687 noćenja.

Što se tiče podataka iz prošle godine, ovogodišnji rezultati pokazuju 80 posto više dolazaka i 90 posto više noćenja. 

Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim Italije, Austrije i Slovenije.

Najveći broj noćenja ostvaren je u Istri, Kvareneru, Dalmaciji i Dubrovniku.

Gradovi koji su bili najviše posjećeni su Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč i Zagreb. 
hr Wed Apr 24 2019 16:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .