Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aca1eee2af47f286b8b46b8/80

Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata: Prilika da se educirate i besplatno pregledate

Po prvi put Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata obilježava se i u Splitu.
Od 8. do 15. travnja obilježava se Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Ova akcija u organizaciji Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju obilježava se čitavim nizom akcija već deset godina, a ove se godine službeno u akciju po prvi puta, uz Rijeku i Osijek, pridružuje i Split.

Organizator događanja u Splitu je Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s KBC-om Split. 

Cilj je ove akcije podići svijest opće populacije o ovoj bolesti čija incidencija stalno raste i koja bilježi velike stope smrtnosti u Hrvatskoj. Usporedbe radi, godišnje u Hrvatskoj umre više ljudi od ove bolesti negoli od melanoma i raka grlića maternice zajedno. 

Tako će KBC Split idućih dana otvoriti svoja vrata za sve koji se žele pregledati, a mogu doći bez prethodne najave i bez uputnice. 

- Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata tradicionalno se diljem svijeta održava u travnju. Ove godine to je od 8. do 15. travnja, a u Hrvatskoj ga organizira Hrvatsko društvo za oralnu medicinu i patologiju. Kolege u Zagrebu već čitav niz godina obilježavaju ovaj tjedan nizom događanja, a ove godine po prvi put se uz Rijeku i Osijek, uključuje i Split. Tako će KBC Split imati dane otvorenih vrata, a građani će moći besplatno pregledati usnu šupljinu. Važno je da se javnost upozna s ovom tematikom jer se o njoj jako malo zna, a smrtnost je još uvijek velika. U rizičnu skupinu spadaju pušači i osobe koje konzumiraju alkohol, a veći postotak je muškaraca, iako je u posljednje vrijeme sve više i žena.- kazala nam je oraganizatorica i koordinatorica akcije u Splitu doc.dr.sc. Livia Cigić

PROGRAM:

Ponedjeljak 9. travnja 2018.

9.00-13.00 Dan otvorenih vrata za bolesti UHA, NOSA i GRLA Klinike za bolesti uha, nosa i grla KBC-a Split (Firule)

Utorak 10. travnja 2018.

9.00-13.00 Dan otvorenih vrata ambulante za MAKSILOFACIJALNU KIRURGIJU Odjela zamaksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split (Firule)

18.30-20.00 Predavanja za javnost GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA

- Predavanje Rano otkrivanje karcinoma usne šupljine; doc. dr. sc. Livia Cigić, dr.med.dent., spec. oralne medicine,

- Predavanje Dentalni zahvati prije, za vrijeme i nakon liječenja karcinoma usne šupljine; doc. dr. sc. Ivana Medvedec Mikić, dr.med.dent., spec. endodoncije s restaurativnom dentalnom medicinom


Srijeda 11. travnja 2018.

10.00- 12.00 Preventivni pregled usne šupljine za branitelje i invalide Domovinskog rata Udrugaveterana 4. gardijske brigade

13.00- 14.00 Predavanja za studente i djelatnike Medicinskog fakulteta u Splitu (seminarska učionica B104 MEFST)

- Predavanje Jedna minuta za jedan život – rano otkrivanje oralnog karcinoma; doc. dr. sc. Livia Cigić, dr.med.dent., spec. oralne medicine

- Predavanje Onkološki pacijent u ordinaciji dentalne medicine; doc. dr. sc. Ivana Medvedec Mikić, dr.med.dent., spec. endodoncije s restaurativnom dentalnom medicinom


- Predavanje Epidemiološki podatci Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju o karcinomu usne šupljine, prof. dr. sc. Meri Glavina-Durdov, dr.med., spec. Patologije

17.00- 19.00 Preventivni pregled usne šupljine za branitelje i invalide Domovinskog rata Udruga specijalne jedinice policije Batt Split iz Domovinskog rata


hr Sun Apr 08 2018 16:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c408fa80e4938e47f8b4591/80

Pametno: Nemojte nam potpuno uništiti Marjan!

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno. Ponovili su svoj apel kako radovi i sanacija moraju započeti što prije jer je svaki dan gubitak za šumu i građane grada Splita

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Žalosna je inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije.  

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka – dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

hr Thu Jan 17 2019 15:47:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4074fe0e493841808b456a/80

Mogu izazvati i puknuća guma: Deset opasnih rupa u asfaltu na glavnoj prometnoj cesti u sredini TTTS-a

Posebnu opasnost rupe predstavljaju nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Na glavnoj i vrlo prometnoj cesti u sredini TTTS-a po kojoj u 24 sata prođe više tisuća, a možda i desetaka tisuća vozila, već nekoliko mjeseci nalaze se velike i opasne rupe u asfaltu prijeteći gumama i sigurnosti prometa posebno kada ih vozači naglo žele zaobići i izbjeći jer mogu izazvati puknuće ne samo gume već i osovine. 

Posebnu opasnost predstavljaju te rupe nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima  da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Nadamo se da će se Komunalna služba grada odazvati apelu da se postojeće rupe što prije saniraju kako bi se izbegle štete na vozilima te izbjegla opasnost za promet pa i brojne pješake.

hr Thu Jan 17 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4058380e4938dc788b4729/80
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Iznosili ih na rukama: Ovo su policajci na koje smo ponosni i koji su spriječili sinoćnje stradavanje migranata

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć, objavljuje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

hr Thu Jan 17 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4053b30e4938977e8b45bd/80
Foto: Facebook: @Božo Petrov

MOST: "Plenković se hvalio da dominira, a jučer je ipak pokazao da ima staklenu bradu"

Zbog jučerašnjeg incidenta u Saboru Most je u četvrtak ujutro održao konferenciju za novinare.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je stav Mosta da su upravo premijer Plenković i Vlada omogućili Srbiji otvaranje pregovaračkih poglavalja iako nisu ispunili ono što je zadano u poglavlju 23.

"Iz svega se može zaključiti da Vlada radi za srbijanske, a ne za hrvatske interese, jer da je tako hrvatski bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske i postojala bi mogućnost da Srbija isplati odštetu za hrvatske logoraše. A to nije tako. A to sve ne daje pravo da se na onakav način premijer pokuša obračunati sa saborskim zastupnikom", kazao je Petrov i dodao:

"Govorio je stalno da on dominira, a jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac."

Grmoja je kazao da on stoji za svoje konstatacije.

"Dobio sam niz poziva hrvatskih logoraša jer sami moraju podnositi tužbe. To se nikako ne može nazvati nego veleizdaja", kazao je Grmoja.

Na pitanje je li previše optužiti premijera da je veleizdajnik, odgovorio je: "Ne, ako sam argumentirao svoju tvrdnju."

"Ta situacija je pokazala da kad pogodite u sridu - da slijedi jedna ovakva nekontrolirana reakcija", kazala je Strenja Linić, piše N1.

hr Thu Jan 17 2019 11:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .