Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aca1eee2af47f286b8b46b8/80

Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata: Prilika da se educirate i besplatno pregledate

Po prvi put Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata obilježava se i u Splitu.
Od 8. do 15. travnja obilježava se Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Ova akcija u organizaciji Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju obilježava se čitavim nizom akcija već deset godina, a ove se godine službeno u akciju po prvi puta, uz Rijeku i Osijek, pridružuje i Split.

Organizator događanja u Splitu je Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s KBC-om Split. 

Cilj je ove akcije podići svijest opće populacije o ovoj bolesti čija incidencija stalno raste i koja bilježi velike stope smrtnosti u Hrvatskoj. Usporedbe radi, godišnje u Hrvatskoj umre više ljudi od ove bolesti negoli od melanoma i raka grlića maternice zajedno. 

Tako će KBC Split idućih dana otvoriti svoja vrata za sve koji se žele pregledati, a mogu doći bez prethodne najave i bez uputnice. 

- Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata tradicionalno se diljem svijeta održava u travnju. Ove godine to je od 8. do 15. travnja, a u Hrvatskoj ga organizira Hrvatsko društvo za oralnu medicinu i patologiju. Kolege u Zagrebu već čitav niz godina obilježavaju ovaj tjedan nizom događanja, a ove godine po prvi put se uz Rijeku i Osijek, uključuje i Split. Tako će KBC Split imati dane otvorenih vrata, a građani će moći besplatno pregledati usnu šupljinu. Važno je da se javnost upozna s ovom tematikom jer se o njoj jako malo zna, a smrtnost je još uvijek velika. U rizičnu skupinu spadaju pušači i osobe koje konzumiraju alkohol, a veći postotak je muškaraca, iako je u posljednje vrijeme sve više i žena.- kazala nam je oraganizatorica i koordinatorica akcije u Splitu doc.dr.sc. Livia Cigić

PROGRAM:

Ponedjeljak 9. travnja 2018.

9.00-13.00 Dan otvorenih vrata za bolesti UHA, NOSA i GRLA Klinike za bolesti uha, nosa i grla KBC-a Split (Firule)

Utorak 10. travnja 2018.

9.00-13.00 Dan otvorenih vrata ambulante za MAKSILOFACIJALNU KIRURGIJU Odjela zamaksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split (Firule)

18.30-20.00 Predavanja za javnost GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA

- Predavanje Rano otkrivanje karcinoma usne šupljine; doc. dr. sc. Livia Cigić, dr.med.dent., spec. oralne medicine,

- Predavanje Dentalni zahvati prije, za vrijeme i nakon liječenja karcinoma usne šupljine; doc. dr. sc. Ivana Medvedec Mikić, dr.med.dent., spec. endodoncije s restaurativnom dentalnom medicinom


Srijeda 11. travnja 2018.

10.00- 12.00 Preventivni pregled usne šupljine za branitelje i invalide Domovinskog rata Udrugaveterana 4. gardijske brigade

13.00- 14.00 Predavanja za studente i djelatnike Medicinskog fakulteta u Splitu (seminarska učionica B104 MEFST)

- Predavanje Jedna minuta za jedan život – rano otkrivanje oralnog karcinoma; doc. dr. sc. Livia Cigić, dr.med.dent., spec. oralne medicine

- Predavanje Onkološki pacijent u ordinaciji dentalne medicine; doc. dr. sc. Ivana Medvedec Mikić, dr.med.dent., spec. endodoncije s restaurativnom dentalnom medicinom


- Predavanje Epidemiološki podatci Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju o karcinomu usne šupljine, prof. dr. sc. Meri Glavina-Durdov, dr.med., spec. Patologije

17.00- 19.00 Preventivni pregled usne šupljine za branitelje i invalide Domovinskog rata Udruga specijalne jedinice policije Batt Split iz Domovinskog rata


hr Sun Apr 08 2018 16:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf55c90e493810138b4594/80
Foto: Grad Split

Razvoj održivog turizma: "Turizam s mjerom vratit će život u povijesne jezgre"

Danas je održana konferencija na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom

- Povijesnu jezgru čuva stanovnik. Velika je odgovornost na nama građanima, mi sami moramo uspostaviti standard, jer povijesne jezgre čuvamo mi. Od turizma živimo i samo edukacijom i dobrim mjerama možemo doći do kvalitetne točke preokreta. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom današnje konferencije na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom.

Dodao je kako se o održivom turizmu trebalo razgovarati puno prije, sada se već vide posljedice turistifikacije koje su razorno ušle u povijesne jezgre, ne samo hrvatskih jadranskih gradova, nego i čitavog Mediterana. 

- Pohlepa, profit i krivi potezi su već napravili dovoljno, na nama je da to ispravimo i radimo na svim razinama, od svakog pojedinačnog građanina, svih razina vlasti, pa sve do svjetskih turističkih organizacija, moramo naći mjeru za turizam od kojeg možemo i s kojim možemo živjeti. - zaključio je Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je o značajnom zaokretu dubrovačkog turizma proteklu godinu i pol dan, rekavši kako su uvođenjem jasnih pravila igre napravljeni mali koraci koji su već sad postali svjetski prepoznati. Naveo je mjere koje su prve rezultate pokazale protekle sezone, primjerice disperziranje dolazaka kruzera kroz cijeli tjedan, a ne samo u tri dana kako je to bilo prije. 

U panel diskusiji današnje konferencije „Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom“ svoja su iskustva iznijeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra 'Cvito Fisković - Split' Joško Belamarić te Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika. 

U uvodnim je govorima Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture istaknuo kako se sada traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog "uspjeha", a Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma dodao je kako novi zakon o Turističkim zajednicama predstavlja destinacijski menadžment koji podrazumijeva sinergiju svih dionika u turizmu. 

- Ključ je u razvoju kvalitetnih turističkih ponuda u destinaciji o čemu trebaju razmišljati svi dionici, od ugostitelja do agencija, direktora Turističkih zajednica, gradonačelnika...- rekao je Matušić. 

Konferencija se održala u organizaciji Slobodne Dalmacije, uz potporu Grada Splita, Grada Dubrovnika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

hr Tue Oct 23 2018 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb764f3cb557a44af8b4f05/80
Foto: Grad Split

Ispuni anketu i predloži svoju ideju za revitalizaciju Tvrđave Gripe

Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka

Kao pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ i studentskih radionica na temu rekonceptualizacije Tvrđave Gripe, Grad Split je u cilju prikupljanja podataka o potrebama i željama korisnika pokrenuo on-line anketu za građane.

Anketa se može ispuniti do 10. studenog 2018. godine, a nalazi se OVDJE. Prikupljeni podaci i ulazne informacije bit će od velike važnosti prilikom razrade studentskih ideja za revitalizaciju ovog važnog kulturno-povijesnog i prostornog resursa.

U suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, održavaju se semestralne radionice studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu čija je svrha ponuditi nove oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije za revitalizaciju Tvrđave Gripe. Prilikom razrade studentskih ideja važne su i ulazne informacije dobivene od samih korisnika, građana Splita i urbane aglomeracije Split čije se potrebe i ideje žele istražiti ovom on-line anketom.

Anketa je u potpunosti anonimna, stoga Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka.

hr Tue Oct 23 2018 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .