Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59bfca22b9e03e3d6b8b45b7/80

Puštena u rad Trafostanica Hrvace

Ulaganje u prvu fazu trafostanice Hrvace iznosi više od 20 milijuna kuna

U nazočnosti brojnih uglednih gostiju, u trajni rad je puštena I. faza novoizgrađene Transformatorske stanice Hrvace, transformacije 35/20(10) kV. Riječ je o jednom od ključnih kapitalnih ulaganja HEP-Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektrodalmacije Split, gdje se ulaganjima većim od 100 milijuna kuna godišnje osigurava povećani kapacitet i pouzdanost srednjenaponske mreže na području cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Otvorenju TS Hrvace prisustvovali su: Damir Čarić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace, Ivan Šipić, gradonačelnik Grada Trilja, Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, kao i predstavnici članica HEP grupe te izvođača radova.

Prva faza trafostanice Hrvace, uključujući pripadajući srednjenaponski kabelski rasplet, vrijedna je više od 20 milijuna kuna. Do otvorenja nove trafostanice, Općina Hrvace je bila jedna od rijetkih općina u Dalmaciji i Hrvatskoj koja na svom području nije imala nijedan distribucijski elektroenergetski izvor te se 11 naselja i više od četiri tisuće stanovnika opskrbljivalo putem dvije trafostanice smještene na području susjednog grada Sinja. TS Hrvace, smještena u neposrednoj blizini hidroelektrane Peruća, značajno će doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom općine Hrvace te ujedno omogućiti dvostrano napajanje dijelova grada Sinja, općina Vrlike i Otoke, kao i priključenje novih kupaca električne energije.

„U 2017. godini HEP ODS će na području cijele Hrvatske uložiti gotovo milijardu kuna, od čega samo na području Dalmacije gotovo 200 milijuna kuna. Te su investicije nužne radi sigurnije opskrbe rastućeg broja kupaca na Jadranu, čime se omogućava daljnji rast hrvatskog turizma, ali i radi povećanja kvalitete života stanovnika Dalmatinske zagore te stvaranja uvjeta za razvoj gospodarstva. Tako je samo na području Pogona Sinj HEP ODS u protekle četiri godine uložio više od 40 milijuna kuna i to u izgradnju kapitalnih objekata s pripadajućim srednjenaponskim i niskonaponskim vodovima, kao što je trafostanica Hrvace koju danas otvaramo.“, izjavio je Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Izvođač građevinskih radova na izgradnji trafostanice Hrvace bila je tvrtka ALTE gradnja d.o.o., dok je elektromontažne radove izvodila tvrtka Končar KET, s podizvoditeljem tvrtkom HELB. Trafostanicu su projektirali Elektrodalmacija Split i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Split.

U slučaju povećane potrošnje električne energije i potrebe priključaka novih objekata na elektroenergetsku mrežu, druga faza projekta podrazumijevat će nadogradnju trafostanice i izgradnju visokonaponskih vodova. Završetkom planiranih ulaganja, TS Hrvace će postati pokretač razvoja općine Hrvace.

hr Mon Sep 18 2017 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba904b4cb557aabb98b46be/80
Foto: HGSS Stanica Maarska

Brzom akcijom HGSS-a zbrinuta strana obitelj

Na dežurni telefon HGSS stanice Makarska, 24. rujna u 13,14 sati, zaprimljen je poziv u pomoć od mlade strane obitelji koja se nalazila u Srida sela Tučepi.
Prilikom vožnje bicikla zajedno sa prikolicom za dijete spuštali su se od ulaza u Park prirode Biokovo prema Makarskoj te ih je u putu zadesilo jako nevrijeme i orkanska bura praćena blatnjavom kišom, a jaki udar vjetra bacio ih je sa strane ceste nakon čega nisu mogli nastaviti put.

Uz pomoć jednog mještanina uspjeli su uputiti poziv u pomoć centru 112. Odmah po dojavi na teren izišla su 2 spašavatelja koji su već u 13,23  sati bili pored unesrećenih, utvrdili da nema nikakvih ozljeda, te su ih potom zbrinuli i utoplili. Jaki udari vjetra otežavali su kretanje i samim spašavateljima. Akcija je završena u 13,40 kad su se spašavatelji zajedno sa mladom obitelji vratili u bazu, stoji na službenoj stranici HGSS-a
hr Mon Sep 24 2018 17:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8dfc3cb557a37be8b45f3/80

Orkanska bura u Splitu: "Ne izlazite iz kuće ako baš ne morate"

U prekidu je i većina katamaranskih linija

Jutro u Splitu počelo je izrazito lijepo, s temperaturom od čak 26 stupnjeva, no iza 10 sati nebo su prekrili tmurni oblaci te je počela jaka kiša i orkanska bura. 

Centar 112 pozvao je građane na oprez te ih upozorio da ne izlaze iz kuće, ako baš ne moraju. 

Orkanski udari ruše stabla, oštećeni su semafori i prometni znakovi..., javljaju nam čitatelji. 

Kao što smo već izvijestili, zbog vjetra koji otežava promet, zatvorena je brza cesta Split-Klis te se vozi obilazno starom kliškom cestom.



Nadalje, u prekidu je i većina katamaranskih linija. 

Trajekne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Drvenik- Sućuraj

Katamaranske linije: Split- Bol- Hvar- Korčula- Dubrovnik u 16:15 iz Splita, Split-Hvar-Vela luka- Ubli u 15:00 iz Splita, Split-Vis u 15:00 iz Splita, Rijeka - Cres - Mali Lošinj, Rijeka - Rab - Novalja.


Ako imate snimke ili fotografije nevremenapošaljite nam ih na info@dalmacijanews.hr
hr Mon Sep 24 2018 15:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8cdb0cb557a947e8b5505/80

Županija uplatila sredstva za deblokadu računa Općine Lastovo

"Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo, rekli su iz Dubrovačko-neretvanske županije."
Dubrovačko-neretvanska županija, u dogovoru s Vladom RH, uplatila je danas iznos od 395.000 kuna na račun Općine Lastovo, čime je račun Općine deblokiran i ona može nastaviti s urednim poslovanjem.

Napominjemo još jednom da je sadašnje općinsko vodstvo, premda nije odgovorno za ovu ovrhu, propustilo ograničiti ovrhu za iznos sredstava nužnih za funkcioniranje Općine, a koje je pravo imalo po članku 244. Ovršnog zakona. Time je nepotrebno ostavilo bez plaća djelatnice Dječjeg vrtića, vatrogasce i druge općinske službe, a Općina nije mogla plaćati nužne materijalne troškove. 

Također naglašavamo kako je osiguranje urednog funkcioniranja Općine obveza njezinih izabranih tijela te ih pozivamo da tu svoju obvezu uredno ispunjavaju. Svjesni smo da nije jednostavno voditi jednu malu otočnu općinu, međutim u sličnoj su situaciji brojne manje općine u Hrvatskoj pa i u našoj županiji. Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo. Stoga pozivamo općinska tijela Općine Lastovo na odgovorno ponašanje na dobrobit Lastova, njegovih žitelja i gospodarstva. - stoji u objavi.
hr Mon Sep 24 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f429ccb9e03e0a948b45a9/80
Foto: Pixabay

Problemi u prometu: Cesta Solin-Klis otvorena samo za osobna vozila

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu
Brza cesta D1 Solin-Klis zatvorena je za prvu skupinu vozila zbog vjetra. - izvijestila je splitska policija. 

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu.
hr Mon Sep 24 2018 13:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .