Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7a885e0e49389ac78b45de/80

Definiran glazbeni program Kulturaljke: Kultur Shock, Edo Maajka i poseban reunion šibenskih rokera

Prvo će koprivnički bend Ogenj, 12. travnja u klubu Azimut, održati koncert zagrijavanja za veliko finale Kulturaljke

Bogati glazbeni program najveće rock fešte u Šibeniku – Kulturaljke, danas je kompletno definiran. Na velikoj bini bok uz bok kultnom američkom bendu Kultur Shock i njihovom posebnom gostu Edi Maajci, pojavit će se tako još tri lokalna izvođača, a sprema se i koncert zagrijavanja. No, krenimo redom.

Prvo će koprivnički bend Ogenj, 12. travnja u klubu Azimut, održati koncert zagrijavanja za veliko finale Kulturaljke. Jedno od najvećih prošlogodišnjih iznenađena na hrvatskoj sceni, Ogenj, nakon odličnog nastupa na prošlogodišnjem Regiusu, po drugi put će u Šibeniku predstaviti svoj jedinstven spoj punk-rocka i podravske tradicije. Ogenj u Šibenik dolazi na krilima nominacija za nagradu Porin u kategorijama Etno album godine i najbolji Debitant godine.


Deveto izdanje Kulturaljke završava 20.4. premijernim šibenskim i jedinim dalmatinskim nastupom Kultur Shocka i Ede Maajke. Prije njih na binu će se popeti šibenski bend iz prvog dijela 2000-ih – One More, koji se nakon 8 godina pauze ponovno okuplja isključivo za nastup na Kulturaljci. Milan Mazalin, Frane Gulin, Mirko Burazer, Josip Bosna i Karlo Pulić, 2006. osnovali su šibenski autorski rock bend One More te do kraja 2011. održali preko 100 koncerata po srednjoj Dalmaciji i stekli gotovo kultni status u lokalnoj zajednici. Najveći koncerti bili su im u dvorani Baldekin uz Belana i Pipse, ali i nastup na vodičkom CMC festivalu. Ponovno će se okupiti samo da otvore koncert Kulturaljke na kojem će odsvirati svoje poznate autorske pjesme na radost i dalje brojnih fanova iz Šibenika i okolice.

- Ideja za okupljanje došla je na jednom piru, gdje smo se nas 5 prijatelja našli i rekli ajmo vidjeti kako će to izgledati nakon 10 godina. Nas petorica se i inače družimo privatno, ne vezano za bend, i s guštom ćemo se ponovno okupiti na bini. Već neko vrijeme imamo probe benda, i trudimo se da taj jedini i zadnji povratnički nastup bude stvarno za pamćenje – otkriva Mirko Burazer, bubnjar benda.

Primoštenski glazbeni genijalac i multi-instrumentalist Ante Prgin Surka, pobrinut će se za party i nakon bendova, kad će na bini izvesti svoj čudesni beatbox show. Surka radi beatbox s mikrofonom i loop mašinama pri ćemu stvara fraze od kojih nastaje kompletna pjesma. Nema unaprijed pripremljenih loopova, mp3-ca, CD-a ni sekvencera. Improvizacija svaku pjesmu čini neponovljivom jer, vođena atmosferom, nastaje u trenu. Uz Surku, za glazbenu podlogu prije i između bendova bit će zaduženi šibenski poznavatelji široke palete glazbenih žanrova – Škalja i Sokol.


Koncerti Kulturaljke odvijali su se proteklih godina na više lokacija, koje su za tu potrebu bile prenamijenjene iz derutnih prostora u koncertne dvorane (bivši hotel Krka, bivša tvornica TEF, bivša vojarna Bribirskih knezova). Kako je Hangar, u kojem su koncerti Kulturaljke bili organizirani zadnjih pet godina, početkom godine izgorio do temelja, koncert Kultur Shocka održat će se na novoj lokaciji u Šibeniku.

 - Želimo naći adekvatan prostor za brojnu publiku koja dolazi na najveću proljetnu rock feštu u Dalmaciji, da to bude u užem centru Šibenika i da napravimo opet koncert o kojem će se pričati. Svakodnevno smo na vezi s Gradskom upravom i uskoro ćemo znati gdje radimo ovogodišnju Kulturaljku – govori Igor Bergam, predsjednik udruge P.A.R.K., organizatora koncerta.

Ulaznice po cijeni od 80 kn za koncertno finale Kulturaljke mogu se kupiti u Šibeniku (Baldekin, Bono, Azimut), u zadarskom Indie Baru i splitskom Circusu, te putem Entrio online sustava.

hr Sat Mar 02 2019 14:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c98ec3e29111cf21b8b462d/80

Dobitnici ulaznica za film "Opsadno stanje" su..

Najbržim čitateljima dajemo po dvije karte za film Opsadno stanje
Najbrži čitatelji su:

- Matea Sara Runjić

- Rozita Jeličić 

- Daniela Jelavić Mitrović

- Dora Cecic 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 10.04.2019. CineStaru Split, Joker centar.

Priča započinje u predgrađu Chicaga, desetljeće nakon što su izvanzemaljci okupirali Zemlju, te prikazuje perspektivu ljudskih kolaboracionista na jednoj i disidenata na drugoj strani. 

hr Mon Mar 25 2019 21:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Kako prirodno obuzdati hormonalne promjene?

Hormonalne promjene prate nas kroz cijeli život i uvelike utječu na našu svakodnevnicu i raspoloženje. Pročitajte u nastavku kako ih dovesti u red

Uloga hormona ima veću ulogu u psihičkom i fizičkom zdravlju nego što su mnogi svjesni. Oni utječu na cjelokupno funkcioniranje organizma, ponajviše kod žena. 

Neuravnoteženost hormona prati nas kroz cijeli život krenuvši s pubertetom, do PMS-a, preko trudnoće, predmenopauze pa onda i post menopauze. 

Iako hormoni imaju veoma komplicirani način djelovanja, postoje načini za prirodno stvaranje ravnoteže. Donosimo ih u nastavku. 

1. Smanjite biljna ulja 

Biljna ulja sadrže visoku razinu omega-6-masnih kiselina koje narušavaju ravnotežu hormona, iako imaju važnu ulogu u našoj prehrani.

Osim što bi njih trebali smanjiti, valjalo bi povećati unos omega-3-masnih kiselina (riblje ulje) koje može smanjiti nadutost, glavobolju, bolne grudi, ali i smanjiti nervozu i depresiju. 

2. Jedite žumanjke

Žumanjci su bogati vitaminom A koji poboljšava zdravlje jetre koja zna često podivljati s proizvodnjom hormona. Nadalje, bogati su vitaminom D koji utječe na hipofizu koja je zaslužna za proizvodnju hormona. Usto, sadrže kolesterol koji radi ravnotežu tako što usporava pretjeranu proizvodnju spolnih hormona. 

3. Mrkva na dan

Sirova mrkva sadrži vlakna koja pomažu ukloniti višak estrogena u tijelu, stoga je mrkve poželjno jesti u vrijeme PMS-a. Uz to, uravnotežit ćete omjer progesterona, estrogena i kortizola.,piše Životistil.hr

hr Mon Mar 25 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9916b129111c901b8b466e/80
Foto: Franjo Matković

Dizajner Igor Djuga: "Moda treba izgledati skuplje nego što je uistinu plaćena"

Svi zaljubljenici u modu i ove će godine uživati u zagrebačkom spektaklu pod već poznatim nazivom, Zagreb Fashion Destination ili skraćeno ZDF19
Ovogodišnji ZDF19 dolazi u još većem stilu i s još većim osvježenjem. Kroz dva dana brojni domaći dizajneri pokazat će svu kreativnu stranu mode koja je definitivno vrijedna pažnje. 

Jedan od njih je i Igor Djuga koji stoji iza branda IDENTITY by Igor Djuga

Igor za sebe kaže da je dizajner koji prati sve što se događa oko njega  - život, modu, trendove, bilo to na domaćoj ili svjetskoj modnoj sceni. 

- Živim po filozofiji “up to date”. Kao što dolaze novi mobiteli i softveri koje morate redovito ažurirati, tako i ja radim i pratim. Stvaram u maloj zemlji koja je dovoljno kreativna, ali ta roba mora se nekako prodati..

Djuga objašnjava kako se  svaki umjetnik budi s nekom određenom idejom, no do kraja dana to se sve može promijeniti, cijela ideja, koncept..

Za sebe kaže da je dizajner za žene, a u svojim kreacijama ne voli, kako kaže, pretjerane “instalacije” na ženama.

- Volim da je žena dopadljiva, zavodljiva, senzualna, a ne jeftina i vulgarna. Tanka je granica i treba je znati ne prijeći. 



Djuga objašnjava kako se dugo tražio kao modni stilist, a glavna prekretnica u životu bio mu je odlazak u New York na Fashion Institute of Technology kojeg nažalost nije završio.

Igor je naglasio kako je moda danas postala skupa te da ima osjećaj kako dizajneri stvaraju kreacije za “bogate” žene dok bi za njega moda trebala biti potpuno suprotno - dostupna svakoj ženi koja želi da se osjeća posebno, lijepo i drugačije.

Po pitanju modnih trendova Igor kaže da je u današnjoj modi dozvoljeno puno toga pa mu je bilo teško staviti sebe u ulogu suca koji bi mogao reći što je dozvoljeno, a što ne, no zaključio je da osoba mora biti jača nego brand koji nosi.

- Svaka žena, muškarac treba nositi modu, a ne da brand govori umjesto njega i da bude jači od njega. Ja sam uvjeren da jedna Brigitte Bardot nije na sebi uvijek imala najskuplju haljinu, ali znala ju je nositi i uvijek izgledati dobro.

Poanta je da moda treba izgledati uvijek skuplje nego što je uistinu plaćena. 


Za svoj brand IDENTITY najnoviju kolekciju koju će predstaviti na ZFD bit će inspirirana 70/80- im godinama. Bit će drugačija od Djuginih dosadašnjih kolekcija. Najavljuje da će biti glamurozna.

- Inspiracija mi je moda kraja 70-ih i početak 80-ih godina, ali na jedan "lawish" način - što bi u slengu značilo bogato, skuplje. Tako je po mom mišljenju izgledala jedna žena iz visokog društva tih godina. Kolekcija je čisti pret-a-porter, a po porvi put donosi komade koje ne robuju sezonskom i nisu opterećeni periodom godina. Pola kolekcije već je najava nečeg što spremam za jesen i zimu. Koketiram hrabro s bojama, ali ostajem vjeran crnoj koja je hit uvijek i svuda. 

Kao ključ njegovog rada Igor je naveo da se uvijek trudi biti inovativan.

- U današnjoj “fast food” kulturi u kojoj živimo, u vrijeme društvenih mreža i kada je sve postalo progresivno, poanta je ne ponavljati se. Ja se trudim imati uvijek nešto novo. 

Na kraju, Igor je zaključio da je veliki radoholičar, no to je tako u modnom biznisu jer je važno neprestano
stvarati i biti kreativan. 

- Nikad nisam zadovoljan sa svojim radom i mislim da nikada neću biti jer kad dizajner postane zadovoljan sa svojim radom, mislim da mora ići u mirovinu, zaključio je Igor.
hr Mon Mar 25 2019 19:14:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2b49dd0e4938e2688b4585/80
Foto: PIXABAY

PITAJTE NUTRICIONISTE: Formula savršene prehrane ne postoji!

U novoj kolumni posvećenoj zdravoj prehrani, Roko i Nikola otkrivaju što je važno kako bi se posvetili zdravom načinu života

Prije nego što krenemo pisati o tome što obuhvaća termin pravilna prehrana, najjednostavnije moguće ćemo definirati pojam nutricionizma kao znanosti o ljudskoj prehrani. Svi često čujemo pojmove kao što su „pravilna“, „optimalna“, „zdrava“, „adekvatna“, „savršena“ prehrana. Svaki dan nas mediji bombardiraju mnogim senzacionalizmima u području prehrane pa stoga nije ni čudno što na internetu i u novinskim člancima možemo vidjeti samoprozvane „nutricioniste“ koji promoviraju svoje famozne prehrane, dijete kao „eliksire života“, a zapravo se većinom radi o pristranim, znanstveno neutvrđenim i nedokazanim tvrdnjama i činjenicama. 

Formula savršene prehrane ne postoji! 

Svi smo mi specifične jedinke s unikatnim genetskim kodom i izloženi smo različitim vanjskim uvjetima života, stoga ne postoji dobitna kombinacija hrane koja će svima jednako dobro odgovarati. Međutim, postoje utvrđene prehrambene preporuke, prehrambene smjernice te osnovni principi pomoću kojih pojedinac može optimizirati svoju prehranu te je nazvati  „zdravom“ jer će od nje imati višestruke zdravstvene benefite te što bolje iskoristiti vlastiti genetski potencijal. Generalno bismo pravilnu prehranu mogli okarakterizirati kao onu koja zadovoljava fiziološke potrebe pojedinca, a da pri tom ne umanjuje psihološke i sociološke aspekte života.

Prijeđimo na stvar. Čovjek nikada nije imao ovakvo izobilje hrane kakvo vlada danas, razvojem poljoprivredne i industrijske revolucije strelovito se povećao broj i količina dostupne hrane što brzina mijenjanja gena nije mogla pratiti pa se pojavio nesklad. 

Primjer su hormonski mehanizmi našeg tijela koji lakše kontroliraju nedostatak nego suvišak hrane jer, logično, u ne tako davnoj prošlosti čovjek je imao neredovitu i oskudnu opskrbu hranom. Sklonost slatkom i masnom je naše pretke vodila prema bogatim izvorima energije, stoga je danas evolucijski uvjetovana, rekli bismo „urođena“ i predstavlja problem u vidu sve većeg broja pretilih i gojaznih ljudi koji nerijetko obolijevaju od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, karcinom). Upravo zato treba uvažavati znanstveno potvrđene principe prehrane: raznolikost, umjerenost i ravnotežu.

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr
hr Mon Mar 25 2019 16:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .