Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5742a648fe96ff436a8b45c0/80
Foto: Rade Popadić

HAK: Jak vjetar na A1 i A6

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u većem dijelu zemlje, jak vjetar povremeno i mjestimično usporava promet na autocestama: A1 između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb na vijaduktu Hreljin, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski auto-klub (HAK). 

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na autocestama: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela te na A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja u oba smjera vozi se usporeno. U vrijeme pojačanog prometa moguće su gužve i duža čekanja na prelazak državne granice, posebice vikendima.

Trajekti i katamarani plove redovito.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 08:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57bf50eb0234c3fb388b45b2/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Plenković: Goran Marić nije povlašten u odnosu na druge ministre

Premijer Andrej Plenković objasnio je u utorak kako će se novo ministarstvo, na čijem će čelu biti Goran Marić, dobiti preustrojem sadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a odbacio je tumačenja da je Marić povlašten u odnosu na druge ministre.

To nije mega-ministarstvo. DUUDI ima 130 ljudi, umjesto da na čelu tog tijela imamo državnog tajnika, sada ćemo imati ministra i političara koji će svojim velikim iskustvom pomoći radu Vlade i nastaviti raditi ono što je bilo dobro u radu prethodne vlade te pokušati pridonijeti koordinaciji te teme između državne i lokalne razine, gdje smo identificirali problem", rekao je Plenković u Dnevniku Nove tv.

Novinar je podsjetio da takvo ministarstvo nije bilo ranije predviđeno te upitao Plenkovića što duguje Mariću.

"Upravljanje državnom imovinom je jedan od bitnih aspekata za gospodarski rast i za punjenje prihodovne strane državnog proračuna. Hrvatska je u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele koji su se bavili državnom imovinom. Marić kao doktor ekonomskih znanosti ima veliko iskustvo i u tom području. Nakon temeljne analize rada protekle vlade Tihomira Oreškovića, uvidjeli smo da je upravljanje državnom imovinom bilo jedno od tri temeljne političke stvari koje je ta vlada radila. Odlučili smo zbog toga aktualni Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirati putem budućeg prijedloga Ministarstva uprave u posebno ministarstvo koje bi se time bavilo, a na njegovom čelu će biti Marić", uzvratio je Plenković.

Tvrdi kako Marić zbog toga nema povlašten status u Vladi. "Marić ima veliko iskustvo u Saboru i na taj će način pridonijeti koordinaciji te teme s ministrima koji također u svojoj nadležnosti imaju te portfelje", kazao je.

U Vladi neće biti 'duplih pasova' ni iskakanja

Plenković tumači i kako će osobno kao premijer koordinirati gospodarsku politiku Vlade i ne očekuje nesuglasice između četvoro članova Vlade koji se bave gospodarskim pitanjima. "Očekujem koherentan pristup u provedbi našeg programa", poručio je Plenković, a na pitanje što će učiniti bude li "iskakanja" uzvratio je: "Neće biti duplih pasova i iskakanja".

Potvrdio je da donedavni ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije prihvatio ponuđeno mjesto na čelu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Ističe, međutim, kako s Hasanbegovićem kvalitetno komunicira i ne očekuje probleme u suradnji. Podsjetio je da je bivši vladu, pa i ministre u toj vladi, srušila saborska većina, među ostalima i HDZ-ovi zastupnici. "U trenutku kad sam najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, rejting stranke bio je oko 20 posto, da bi na parlamentarnim izborima u rujnu osvojili "sjajan rezultat".

Istaknuo je i kako je, za razliku od Hasanbegovića, dosadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač prihvatio čelništvo u Odboru za vanjsku politiku.

Kad je riječ o aferama koje se vežu uz ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića i optužbama za plagiranje, Plenković je kazao kako je s Barišićem razgovarao u više navrata proteklih dana te kako je ministar otklonio sve optužbe. "Praktički o svakoj toj temi postoji ili odluka suda ili odluka etičkog povjerenstva koja, prema onome što sam ja vidio, ide njemu u prilog", rekao je Plenković i potvrdio kako stoji iza Barišića, kao i iza ostalih svojih ministara.

Premijer je najavio da će ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na sjednici Vlade predstaviti cjelovitu poreznu reformu, nakon čega će izradi zakona pristupiti ministarstva, radne skupine i koordinacije. Reforma će potom na javnu raspravu, pa u Sabor, kazao je.

Zbog novog izbjegličkog vala, pojačana kontrola na granici 

Na pitanje o mogućem zatvaranju granica zbog novog izbjegličkog vala, Plenković je izvijestio kako se time prošlog tjedna bavilo Europsko vijeće te da je stav europskih čelnika zajednička zaštita vanjske granice EU.

Ključ zaštite u kontekstu zapadnobalkanske rute je granica Turska-Grčka, rekao je Plenković te podsjetio da se dogovor s Turskom temelji na financijskoj potpori EU i daljnjem nastavku pregovora o pristupanju Turske Uniji. "Taj aspekt je kapitalno važan", rekao je.

 Vezano uz hrvatsku granicu, istaknuo je da ju policija pojačano kontrolira, posebno zelenu granicu prema Srbiji.

"Ljudstvo je dignuto na najvišu razinu, koja vrlo učinkovito može kontrolirati ilegalne prelaske, tako da do sada većih incidenata i prelazaka nije bilo. Ako se okolnosti promijene, postoje druge mjere koje mogu biti malo čvršće od ovih trenutno", istaknuo je premijer.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković: Hasanbegović nije prihvatio ponudu, meni je žao

Goran Marić i dalje je ministar u Vladi i imat će svoje ministarstvo. DUUDI će biti transformiran u ministarstvo, a do kojega on, kaže, nije došao prijetnjama ostavkom, ucjenama... Andrej Plenković dao je u utorak u poslijepodnevnim satima izjavu za medije, nakon što je imao sastanak sa svim ministrima i predstavnicima stranke

- Mi smo danas raspravljali, Hasanbegoviću je bilo ponuđeno mjesto predsjednika Odbora za kulturu i znanost, nije prihvatio, žao mi je. Ministarstvo uprave će predložiti modifikaciju zakona, napravili smo temeljitu analizu prošle Vlade. Jedan od ključnih prioriteta je bilo upravljanje državnom imovinom, i učinci upravljanja. Smatramo da jedno čvršće upravljanje imovinom može pridonijeti rješavanju niza problema s vlasništvom i državnim proračunom - kazao je o Goranu Mariću.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač bit će na čelu saborskog Odbora za vanjsku politiku, Jasen Mesić će voditi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a bivši ministar kultureZlatko Hasanbegović odbio je ponudu da vodi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, izvijestio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Kada je Plenković ranije danas upitan o "slučaju Marić", samo je kazao da tog slučaja nema. No, podsjetimo da je Marić još od sastavljanja nove Vlade bio sporno pitanje, budući da je najprije objavljeno da će biti ministar bez portfelja, a kasnije se moglo čuti i da mu to ne odgovara.

U utorak je Marić kazao da nije htio biti ministar bez portfelja jer mu titula ništa ne znači, već želi urediti situaciju s državnom imovinom. Njegovu cijelu izjavu pronađite OVDJE.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 20:59:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57a1ed58b3c7cc87308b4631/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Petrov: Kodeks o etičnom ponašanju zastupnika za dva do tri mjeseca

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je u utorak, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako je dogovoreno da će se napraviti nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika, a cijeli bi posao, rekao je, ako se bude radilo kako treba, trebao biti dovršen za dva do tri mjeseca

- Danas je samo dogovoreno da će se napraviti nacrt samoga kodeksa o etičnom ponašanju koji će onda biti dan potpredsjednicima, a nakon toga će se formirati radna skupina sastavljena od svih predstavnika klubova saborskih zastupnika - rekao je Petrov novinarima nakon sastanka.

Kodeks je, objasnio je, više uputa saborskim zastupnicima. 

- To nisu penalizacije i to nije poslovnik To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici - rekao je Petrov.

Bitan je konsenzus, a mogu reći da su svi potpredsjednici s odobravanjem prihvatili priču oko kodeksa o etičnom ponašanju, tako da ne vidim da će to biti problem, pogotovo ne ovih klubova, odnosno njihovih predstavnika koji su danas ovdje bili kao potpredsjednici. Vjerujem - ako budemo radili kako treba - da će unutar dva do tri mjeseca priča oko kodeksa o etičnom ponašanju biti završena", rekao je Petrov.


Na pitanje da komentira rasprave zastupnika Živog zida Ivana Pernara rekao je kako podupire sve saborske zastupnike koji su izrazito aktivni, pri čemu je pozvao zastupnike da nauče Poslovnik i Ustav te da se ih se pridržavaju.

- Određeno razdoblje sam dao blagu lepršavost i mogućnost čak da ne bude sve u skladu s Poslovnikom jer smatram da nekim saborskim zastupnicima koji su prvi put saborski zastupnici treba vrijeme u kojem će naučiti kako stvari funkcioniraju u Hrvatskom saboru. Samo sam prvi put pokazao kako to može izgledati ako se saborski zastupnik ne drži Poslovnika i Ustava. Vjerujem da će i saborski zastupnici unutar ova dva-tri tjedna što im je dana malo veća sloboda naučiti da sve stvari koje žele prokomentirati, sve informacije koje žele iznijeti mogu ih iznijeti i bez kršenja Ustava i Poslovnika, samo to trebaju znati. Očekujem da će u ta dva-tri tjedna svladati osnove - rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućnosti proširenja Vlade te da se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformira u ministarstvo odgovorio je kako se "ne radi samo o još jednom ministarstvu".

- Time bismo ministarstva vratili na identični broj koliko je bilo prije, ali smatram da bi način na koji se upravljalo državnom imovinom do sada mogao biti puno bolji i zbog toga, ako će to biti Goran Marić, taj dio podržavam. Mislim da se jako veliki benefiti mogu izvući u trenutku kada se stvari postave onako kako bi trebale - rekao je predsjednik Sabora.


Plenković će u Saboru obrazložiti zaključke s Europskog vijeća

Petrov je najavio i kako će sutra u sabornici predsjednik Vlade Andrej Plenković obrazložiti zaključke s Europskog vijeća.

- Sutra će predsjednik Vlade na poziv predsjednika Sabora doći u sabornicu obrazložiti zaključke s Europskog vijeća, tako da i sa strane Vlade postoji intencija da se sada češće dolazi u Hrvatski sabor i da se građanima pošalje poruka što je ono što se danas stvarno događa u izvršnoj vlasti - objasnio je Petrov.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (HDZ) objasnio je novinarima nakon sjednice da je Plenkovićev sutrašnji dolazak u Sabor nova praksa. 

- Do sada je bilo tako da je predsjednik Vlade radio onu najmanje zahtjevnu varijantu" da jedanput na godinu predstavi što su raspravljali i koji su zaključci sa sastanaka Europskog vijeća na kojima je sudjelovao, rekao je, dodajući da će ovaj put u dogovoru predsjednika Sabora i Vlade predsjednik Vlade doći izvijestiti o prošlotjednom sastanku. "o bi trebala biti praksa, više informacija i zastupnicima, ali i hrvatskim građanima o tome koje su to važne teme o kojima se razgovaralo na razini Europske unije - rekao je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, koji je također bio na sjednici saborskog Predsjedništva, objasnio je kako je dosad bila praksa da jedan od potpredsjednika Vlade bude zadužen za odnose sa Saborom. 

- Bit će dodatna točka na tragu dosadašnjih najava da želimo maksimalno koristiti mogućnosti koje daje zakon o suradnji vlade sa Saborom o pitanju europskih poslova. To je intenziviranje naše komunikacije sa saborskim zastupnicima i mislim da je to jedna od ključnih stvari koje želimo s našim parlamentom ostvariti - poručio je Stier.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i SDP-a Milanka Opačić rekla je novinarima: "Možemo mi donijeti kodeks, ali neodgovorni zastupnici i dalje će se tako ponašati. Mislim da svaka stranka mora voditi računa da su zastupnici njihovo ogledalo prema javnosti. Dakle, to je posao stranaka, ali nemamo ništa protiv ni da se donese etički kodeks."

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da je kao liberal osjetljiv na limitiranje prava. 

- Ja sam liberal i strašno sam osjetljiv kad netko limitira bilo kakva prava. Zastupnici trebaju poštovati instituciju u kojoj sjede, ali ne vjerujem da se to može napraviti kodeksom. Ne znamo kakav će biti prijedlog, ali bitniji je kodeks u glavama zastupnika nego na papiru - poručio je.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 19:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f8e911eea8f6e7f8b4588/80

Majka ljuta: Kćer mi prisiljavaju da sluša vjeronauk iz kabineta; Učitelj: Platite pa ću je čuvati

Djevojčica ne pohađa vjeronauk te umjesto da taj sat provodi u knjižnici, ona ga provodi u kabinetu učionice
Majka djevojčice koja pohađa Osnovnu školu Vrbani ostala je zatečena odgovorom koji joj je stigao od učitelja na pritužbu da se ne poštuje postignuti dogovor po kojem njezino dijete koje ide u 1. razred i ne pohađa vjeronauk, isti sat ne provodi u knjižnici kako je prvotno dogovoreno sa školom.

Umjesto u knjižnici dijete, kao i ostala djeca koja ne idu na vjeronauk vrijeme provode u kabinetu gdje kako je navela, pasivno slušaju vjeronauk.

- Poštovani,

željela bih pitati zbog čega su djeca koja ne idu na vjeronauk, konkretno A. S. A., za vrijeme vjeronauka u kabinetu, ako smo se prvi dan škole mi roditelji dogovorili s učiteljicom i vama da želimo da djeca budu u knjižnici za vrijeme vjeronauka? Ja bih i dalje željela da moja kćer bude u knjižnici za vrijeme vjeronauka i da niti pasivno ne sluša vjeronauk iz kabineta.

Također me zanima zar je dozvoljeno da tako mala djeca ostaju potpuno sama (45 minuta), bez nadzora odrasle osobe? To je više pitanje koje ide školi. Da ih mi roditelji ostavimo same kući 45 minuta, počinili bismo kazneno djelo prema Obiteljskom zakonu. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Srdačan pozdrav - napisala je majka koja nije dugo čekala na odgovor učitelja Ante Pađena.

"Ako želite da pazim dijete onda me platite"


Spomenuti učitelj u odgovoru je napisao da je navela "nekoliko pitanja koja su vrlo nekorektna".

- Ako ne znate kao što vidim da ne znate trebate pitati. Inače su sva djeca u prostoriji koja je slobodna za vrijeme VJ ili nekog drugog predmeta kao što je Njemački, Informatika. Knjžnica nije za 1.b nego za učenike cijele škole.

Što se tiče pasivnog slušanja nisam znao da ste stručnjak za akustiku, a zgradu je gradila Novogradnja 1992.g. pa se obratite njima. Djeca ne ostaju sama jer su u blizini djelatnici škole, ako čuju što odmah reagiraju. 

Mene se tiče kako ćete Vi ostavljati svoju djecu, a ako želite da ih ja pazim 45 minuta morat ćete platiti taj sat jer nisam ja volonter, a plaću primam po zakonu i odrađenim satovima. Vidim da ste i pravnica pošto poznate obiteljski zakon,baš lijepo......Mogu samo reći da mi je jako žao što idem u mirovinu pa da sredim sve nejasnoće po kratkom postupku i vrlo elegantno - napisao je učitelj Ante Pađen, prenosi index.

Ravnatelj se ispričava

Index je kontaktirao i OŠ Vrbani tražeći komentar na ovaj slučaj, kako od ravnatelja tako i od učitelja Pađena. Međutim, stigao im je samo odgovor v.d. ravnatelja Mislava Batarela u kojem je iskazao kako kaže, iskreno žaljenje zbog nekorektnog odgovora učitelja majci naše učenice prvog razreda.

Ravnatelj je za index kazao da će svakako kontaktirati majku i njoj uputiti isprike zbog takve komunikacije.

Također  je kazao kako je uobičajeno da sva djeca borave u prostoru knjižnice-čitaonice za vrijeme nastave vjeronauka, ako ne pohađaju taj izborni predmet.

- Kako je unazad dva tjedna čitaonica bila zauzeta zbog vježbanja djece za natjecanje "čitanja na glas", djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka bila su smještena u kabinetu.

Prema pravilniku o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi dežurstvo učitelja za djecu koja ne polaze nastavu vjeronauka se ne financira, iako oni u pravilu borave s djecom u to vrijeme.

Kako to nije poteškoća samo naše škole bilo bi poželjno da se to riješi u sustavu odgoja i obrazovanja - kazao je ravnatelj Batarelo, piše index.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 19:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .