Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3314a429111c02198b4735/80

Konstituirano novo Gospodarsko vijeće ŽK Split za razdoblje 2020.-2024.

U Županijskoj komori Split održana konstituirajuća sjednica Gospodarskog vijeća

Jučer je u HGK - Županijskoj komori Split održana konstituirajuća sjednica Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Split za mandatno razdoblje 2020.-2024. godine. Uz predsjednika HGK - ŽK Split koji je ujedno i predsjednik Vijeća, u njemu su predstavnici 18 županijskih tvrtki, koje su izabrane na osnovu više kriterija i pokazatelja uspješnosti, ne samo u svojoj grani djelatnosti već i u ukupnom gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije. Struktura Vijeća također slijedi i odražava strukturu županijskog gospodarstva.

Članovi Gospodarskog vijeća ŽK Split za mandatno razdoblje 2020.-2024. su predstavnici tvrtki: AD Plastik d.d. Solin, Auto Hrvatska d.d. Split, Biliškov nekretnine d.o.o. Kaštel Stari,  Brodograđevna industrija Split d.d. (Brodosplit d.d.) Split, Cemex Hrvatska d.d. Kaštel Sućurac, Deltron d.o.o. Split, Eklata d.o.o. Split, Hotel Split d.d. Split, Hoteli Brela d.d. Brela, Jadrankamen Kaštela d.o.o. Kaštel Sućurac, Manas d.o.o. Split, Montanense d.o.o. Split, OTP banka d.d. Split, Sardina d.o.o. Postira, Stella Mediterranea d.o.o. Klis, Tommy d.o.o. Split, Tromont d.o.o. Split i Zračna luka Split d.o.o. Kaštel Štafilić.

Na sjednici je ujedno izabrano i pet članova koje Vijeće ŽK Split delegira za članove Skupštine Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2020.-2024. godine.

Čestitavši novoizabranim članovima predsjednik HGK - ŽK Split Joze Tomaš je naglasio kolika je čast biti u Vijeću ove komore, koja pokriva područje najveće hrvatske županije te koja u Splitu postoji dugih 212 godina.

U svoje i u ime predsjednika HGK dosadašnjim članovima Vijeća se zahvalila te uspjeh novom Vijeću zaželjela potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj. Čagalj je podsjetila na brojne usluge i aktivnosti HGK i mogućnosti koje su gospodarstvenicima na raspolaganju te ih pozvala da u što većoj mjeri koriste mogućnosti koje im sustav HGK pruža.

Tomaš je dao pregled rada prethodnog Gospodarskog vijeća, u razdoblju 2016.-2020. Izvještavajući o aktivnostima u prošloj godini posebno je izdvojio aktivan rad više od 30 strukovnih tijela ŽK Split tijekom cijele godine, izuzetno uspješne inozemne delegacije poput posjeta Amsterdamu, Parizu i poljskom Rzeszowu, cijeli niz aktivnosti na rješavanju problema nedostatka radne snage, kao i aktivnosti na razini jadransko-jonske regije putem Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora. Naglasio je pri tom koordiniranu suradnju i timski rad na razini cijele HGK na promicanju ukupnog razvoja i jedinstvenih interesa hrvatskog gospodarstva.

Uz provođenje strateških projekata HGK, ŽK Split je u prošloj godini razvijala i svoje projekte, kao što su Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice te WebStart i PlanStart kojima povezuje mikro poduzetnike i studente, te je uspješno pokrenula i neke nove, poput projekta Posjeti tvrtku – upiši struku, kojim se promoviraju deficitarna zanimanja i akcije Darujmo hrvatsko.

U ovoj godini, uz nastavak svih započetih aktivnosti, jedan od prioriteta kao i cijeloj HGK će biti daljnje aktivnosti na digitalnoj transformaciji procesa i poslovanja kroz projekt Digitalne komore.

S ciljem poticanja županijskog izvoza mjesec veljaču će ŽK Split posvetili upravo izvozu i izvoznicima, organizirajući skupove na temu Incotermsa, odnosno pravila međunarodne trgovine te podrške izvoznicima u suradnji s HBOR-om.

Na regionalnom, jadransko-jonskom nivou nastavit će aktivnosti u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, a poseban naglasak će biti i na aktivnosti u europskoj mreži Mirabilia, kojoj je cilj promocija  manje poznatih UNESCO lokaliteta. Naime, krajem prošle godine ŽK Split je postala partner u ovoj mreži, čime se otvaraju i dodatne mogućnosti za naše poduzetnike.

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom realizirat će se prvi natječaj za priznanja najaktivnijim jedinicama lokalne samouprave, u sklopu inicijative kojoj je cilj Splitsko-dalmatinsku županiju učiniti poslovno što uspješnijom, odnosno business friendly županijom.

U sklopu podrške koju ŽK Split pruža relevantnim gospodarskim manifestacijama i sajmovima na području županije, prvenstveno kroz organizaciju stručnih popratnih programa, već će se sljedeći tjedan, 6. i 7. veljače održati 5. regionalni Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije u sklopu Adriatic Gastro Showa.

Uz ove i brojne druge aktivnosti, edukacije i stručne skupove, Tomaš je najavio dinamičnu poslovnu godinu, u kojoj će ŽK Split kao i do sada biti usmjerena na potporu članicama i stvaranje jednostavnijih i lakših uvjeta za njihovo poslovanje te općenito na unapređenje županijskog gospodarstva i poticanje razvojnih procesa.

hr Thu Jan 30 2020 18:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58353bee1eea8faade8b45b4/80
Foto: Screenshot

USKOK traži skidanje imuniteta Kuščeviću: Za malverzacije s nekretninama terete mu ženu i šogora!

Sumnjiči ga se za niz djela i USKOK zbog toga ima pune ruke posla

Državno odvjetništvo od Sabora traži, kako doznaje RTL, novo skidanje imuniteta bivšem ministru graditeljstva Lovri Kuščeviću. U zahtjevu za proširenjem istrage uz Kuščevića sumnjiči se i njegov šogor, supruga, te jedan splitski poduzetnik. 

Protiv Kuščevića je USKOK prvu istragu otvorio lani pod sumnjom da je kao načelnik općine Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ovog stana.

Lovro Kuščević svoje bogatstvo, kaže, nikad nije skrivao. Svoj recept kako se obogatiti rado je dijelio u medijima počevši od malih nogu kad je brao lavandu.

I dok je na sve to ponosan, pod službenom sumnjom USKOK-a sada mu je i supruga koju sumnjiče da je prenamjenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište zaradila novac, javlja vijesti.hr


hr Mon Feb 17 2020 19:06:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54748583179942a07a9d597e/80

Dalmatinci u sabornici: Ivan Šipić tek ima automobil, Bačić bez nekretnina, Grmoja sa štednjom

Aktualni saziv ušao je u 2020., u svoju zadnju godinu, parlamentarni izbori očekuju se na jesen
Afere nastale zbog krivih podataka u imovinskim karticama, koji su u njima namjerno pogrešni ili uopće nisu navedeni, bile su razlog za odlazak popriličnog broja ministara iz Vlade.

Mediji ministarske imovinske kartice pomno analiziraju, no osim članova Vlade i brojni drugi državni dužnosnici obvezni su podnositi izvješća o svojoj imovini. A među njima su i saborski zastupnici.

Aktualni saziv ušao je u 2020., u svoju zadnju godinu, parlamentarni izbori očekuju se na jesen.

Među zastupnicima koji imaju najmanje, ali su i u posjedu najviše imovine našli su se i brojni Dalmatinci.

Ante Pranić, saborski zastupnik Nezavisne liste mladih: Imovinska kartica mu je prazna

Gradonačelnik Vrgorca naveo je u svojoj imovinskoj kartici da ne posjeduje nekretnine, nema ušteđevinu ni dionice. Nema ni pokretnina. Pranić je u svojoj kartici naveo samo da ima ostale prihode, i to iznosu od 17.008 kuna godišnje.

Ante Bačić, saborski zastupnik HDZ-a: Bez kuće, stana, njive, dionica...

Ovaj vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije nema kuće, stana, njive ni zemljišta. Drugim riječima, ni jednu nekretninu, ali ni štednje ni dionica. Posjeduje WV Golf iz 2013. godine vrijedan 60 tisuća kuna te plaća kredit od 7000 eura koji je digao 2017.

Ivan Šipić, saborski zastupnik HDZ-a: Od imovine samo automobil Passat

Gradonačelnik Trilja nema nekretnina, ušteđevine i dionica. Prijavio je kredit od 48.191 euro, Škodu Octaviju u vlasništvu supruge vrijednu 45.000 kuna te Passat u svom vlasništvu vrijedan 145.000 kuna, koje su kupili kreditom.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta: 9217 kuna nalazi se na štednoj knjižici, ali štednja glasi na dijete

Bivši zamjenik gradonačelnika Metkovića ima nula kuna u nekretninama i dionicama, ali ima štednju od 1229 eura, koja glasi na njegovo dijete. Ima Ford Focus od 35.000 kuna star 13 godina i Škodu Octaviju iz 2015. od 100.000 kuna. Kupio ih je na kredit.

Ivana Ninčević- Lesandrić, zastupnica Mosta: 7,5 milijuna kuna, gotovo sve u nekretninama

Ivana Ninčević-Lesandrić prijavila je da posjeduje neku drugu nekretninu u Solinu od 1240 četvornih metara vrijednu 3,6 milijuna kuna, a koju je stekla darovnim ugovorom. U Splitu je pak naslijedila stan od 52 kvadrata vrijedan 1,1 milijun kuna. Njezin suprug je vlasnik stana u Splitu od 97 kvadrata vrijednog 1,5 milijuna kuna te kuće s okućnicom u Katunima površine 1003 kvadrata, a vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Ninčević-Lesandrić uštedjela je 60.000 kuna.

Branko Grčić, zastupnik SDP-a: 6,5 milijuna kuna, dionice ima u osam tvrtki

Najviše milijuna Branko Grčić ima u nekretninama, ali nijedna od njih šest nije isključivo u njegovu vlasništvu. Sa suprugom vlasnik je tri stana u Splitu, građevinsko zemljište u Makarskoj naslijedila je žena, a dijete mu je darovnim ugovorom postalo vlasnikom stana i garaže u Zagrebu. Ukupna vrijednost nekretnina je 5,6 milijuna kuna, a u osam tvrtki ima dionica ukupne vrijednosti 31.900 kuna. Ušteđevine, također, sa suprugom ima nešto više od 822 tisuće kuna.

Lovro Kuščević, zastupnik HDZ-a: 6,3 milijuna kuna, sve nekretnine na Braču

Lovro Kuščević u svom vlasništvu ima šest nekretnina, u jednoj oranici ima 16 posto udjela, a četiri nekretnine glase na suprugu. Dionica, kao ni štednje nema, ali zato je njegova najskuplja kuća s okućnicom od 952 četvorna metra vrijedna 4,5 milijuna kuna. Kao i sve ostale njegove nekretnine, i ova se nalazi na Braču u općini Nerežišća. Ondje ima ukupno dvije kuće, dvije šume, četiri građevinska zemljišta te po jedan vinograd i oranicu, piše Večernji list.
hr Mon Feb 17 2020 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e144f3a29111cb4578b4583/80

Svi detalji sutrašnje inauguracije: Crveni tepih za Kolindu, s njom će biti i Jakov

Prema izvorima bliskim Milanoviću, novi će predsjednik imati do sedam dužnosnika koji će biti zaposleni na Pantovčaku i primati dužnosničku plaću

Dan uoči inauguracije petog predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, poznati su svi detalji svečanosti osim jednoga. U ceremoniji koja će se 18. veljače održati u Uredu predsjednika na Pantovčaku uz dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kojoj toga dana prestaje dužnost sudjelovat će i njezin suprug Jakov Kitarović.

Protokolom je predviđeno da u zgradu Ureda predsjednika najprije ulaze uzvanici, a to su suci Ustavnog suda pred kojima novi predsjednik daje prisegu, zatim predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera HV-a, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je u to vrijeme na službenom putu), potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, zatim šef Milanovićeve kampanje i budući predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, glasnogovornik Nikola Jelić i još neki članovi stožera, te Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, sinovi, majka Gina i nećakinja.

Uzvanici će ući na glavni ulaz, a Kolinda Grabar-Kitarović s platoa na kojem će biti postrojena svečana Počasno-zaštitna bojna. Za Grabar-Kitarović će se prostrti crveni tepih. U dvoranu će ući iz knjižnice, a za njom će ući predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i ostali suci, a na kraju novi predsjednik sa svojom suprugom, piše Jutarnji list.

Prvi radni dan

Nakon prisege će biti koktel. Potom će uzvanici otići, a Grabar-Kitarović će s Milanovićem otići u Ured i predati mu dužnost. Na kraju će je Milanović ispratiti, a ispred zgrade će za nju ponovno biti postrojena Počasno-zaštitna bojna. Jakov Kitarović je, prema našim izvorima, u zadnji čas ušao u protokol i za pretpostaviti je da će tijekom ceremonije biti zajedno s ostalim uzvanicima.

S prvim radnim danom na Pantovčaku, u srijedu 19. veljače, Milanović treba potpisati Odluku o Uredu predsjednika koja se odmah objavljuje u Narodnim novinama. Osim ove odluke, novi tim na Pantovčaku morat će promijeniti i sve službene žigove i obrasce koji su u ženskom rodu (Ured predsjednice) i vratiti ih ponovo u muški rod.

Prema izvorima bliskim Milanoviću, novi će predsjednik imati do sedam dužnosnika koji će biti zaposleni na Pantovčaku i primati dužnosničku plaću. Budući da ih je njegova prethodnica imala jedanaest te da gotovo svi njeni savjetnici već imaju druga radna mjesta i neće uzimati naknadu na koju dužnosnici imaju pravo - šest mjeseci od kraja mandata puna plaća, a idućih šest mjeseci polovica plaće, Milanović bi mogao imati višak u proračunu.

Proračun za 2020.

Naime, ukupni proračun Ureda predsjednika za 2020. godinu iznosi 39,7 milijuna kuna. Od toga je na stavki rashoda za zaposlene predviđeno 23,4 milijuna kuna. Ako će samo Grabar-Kitarović uzimati šest plus šest, Milanoviću bi se mogao stvoriti lijepi višak na stavci za plaće.

Druga stavka na kojoj bi mu se također trebao pojaviti višak odnosi se na troškove inauguracije za koju je bilo predviđeno 600.000 kuna. Budući da inauguracija neće biti na Markovu trgu, nego će to biti skromnija svečanost na Pantovčaku, i ova bi ceremonija morala biti daleko jeftinija.

hr Mon Feb 17 2020 12:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4a6fae29111cf3418b4573/80

Dobre vijesti stižu iz Sinja: Pronađen je nestali Kaštelanin Kristijan Jezidžić

Kristijan je 25-godišnjak rođen u Austriji, a živi u Kaštelima, u ulici don Ivana Vuletina
Policija je potvrdila kako je pronađen Kristijan Jezidžić. Živ i zdav nalazi se u Policijskoj postaji u Sinju. 

Podsjetimo, Kristijan je nestao jučer U Kaštel Novom oko 11 sati, a kako se nije javljao na pozive majka je prijavila nestanak pa je Kristijan osvanuo i na stranicama Nestali.hr.

Kristijan je 25-godišnjak rođen u Austriji, a živi u Kaštelima, u ulici don Ivana Vuletina.

hr Mon Feb 17 2020 11:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .