Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53fb923c1799426847d03c03/80
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

U Kinoteci Zlatna vrata komemoracija povodom smrti Ivice Bošnjaka

Komemoracija će se održati danas s početkom u 18 sati
Dana 3. travnja 2015.g. s početkom u 18 sati, u Kinoteci Zlatna vrata održat će se komemoracija povodom smrti dragog nam kolege i prijatelja, Ivice Bošnjaka. Počast će mu, osim s par toplih riječi, odati i prikazivanjem njegovog filma "Vlak"

Ivica Bošnjak (1950-2015.) bio je čovjek filma. Počeo je u Kino klubu Split, mjestu gdje je većina mladih ljudi željna filmskog znanja počinjala. Došao je 1970., na zalazu jedne sjajne generacije (Martinac, Zafranović, Verzotti, Pivčević, Crvelin, Nakić, Buljević i Kursar) koja je Kino klub Split i grad Split uvela na svjetsku mapu eksperimentalnog filma i postala poznata pod nazivom splitska škola filma.

Smjena generacija uvijek je neugodna, tako je i ovdje bilo. Bošnjak je uz Tasića, Karabatića, Bojića, Gabelu i druge uspio ponovo pokrenuti Klub, te tijekom sedamdesetih godina osnažiti filmsku produkciju.

U Klubu je snimio 11 kratkih filmova, te 1978. godine stekao zvanje majstora amaterskog filma. Najpoznatiji film iz tog razdoblja je eksperimentalni film „Vlak“ u kojem je koristeći statične fotografije uspio ispričati uzbudljivu „filmsku“ priču. 

Njegovo obrazovanje (inženjer lake struje) razvilo je posebno zanimanje za filmsku tehniku, tako da je paralelno uz autorske filmove koje je sam i snimao, postepeno gradio karijeru filmskog snimatelja.

Tih 70-tih godina Klub pokreće Sabor alternativnog filma  (direktor Dušan Tasić) koji se održavao svake godine od 1976. do 1988., gdje Bošnjak aktivno sudjeluje u organizaciji. Surađivao je i sa splitskom Kinotekom, čiji je, naravno, bio stalni član i redoviti posjetilac.

Njegova okrenutost tehnici ostala je trajno usmjerenje, tako da je do kraja života u sklopu Filmske škole Kino kluba Split držao predavanja o filmskoj tehnici.

Status majstora filma donio mu je mogućnost da uđe u profesionalne vode, tako da je radio na brojnim domaćim i stranim filmskim produkcijama.

Od 1978. do 1983. skrasio se kao producent u Marjan filmu, splitskoj kući koja je producirala mnoge uspješne kratke i dugometražne igrane filmove.

Osamdesetih radi svoja dva profesionalna autorska filma: Čovjek s ulice (1983.), film o poznatom hrvatskom fotografu Toši Dabcu i Ljubav u sarkofagu (1986.), film o arheologu Don Frani Buliću. Kao korežiser i snimatelj, s Antom Kuštrom, radi kratki igrani film Da capo al fine (1989.).

Znatiželjan duh privukao ga je novim medijima (video), pa tako surađuje na pokretanju prve splitske nezavisne televizijske kuće TV Marjan, na kojoj je radio kao producent i ostavio duboki trag. Snimao je i brojne namjenske filmove, reklame i spotove. Bio je filmski kroničar najsvjetlijih trenutaka Košarkaškog kluba Split (tadašnje Jugoplastike) o kojemu je, povodom jubileja osnutka, napravio sjajan film.

Dugogodišnji je suradnik i snimatelj Kratkih rezova, emisije o filmu koju je uređivao Tonči Bibić.

Zadnje godine svog života radio je kao vanjski suradnik - snimatelj na TV Mreži.

Bio je član Društva filmskih radnika.

Ovo je ukratko ispričan životni put Ivice Bošnjaka, koji ne dotiče njegovu ljudsku dimenziju, a Bošnjak je, osim što je bio veliki zaljubljenik u film i fotografiju, čemu je i posvetio svoj život, bio prvenstveno čovjek i to dobar čovjek vedre i dobre naravi, uvijek spreman pomoći.

Odlaskom Ivice Bošnjaka, odlazi i dobri duh splitskog filma, naš „Čovjek s ulice“ da se poslužimo naslovom njegovog najpoznatijeg filma.

hr Fri Apr 03 2015 10:35:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b732578cb557a234f8b4e82/80

Festival vina “Cvit razgovora“ održan u Imotskom

Organizaciju manifestacije ove je godine aktivnije pripomogao i Grad Imotski, koji je prepoznao važnost projekta u prezentaciji lokalnih vina, ali i lokalne gastronomske ponude

Imotski vinari i ove su godine organizirali svojevrsni “lokalni Festival vina“, odnosno već poznatu manifestaciju “Cvit razgovora“, koja se već po 14. put organizira u Imotskom. 

Organizaciju manifestacije ove je godine aktivnije pripomogao i Grad Imotski, koji je prepoznao važnost projekta u prezentaciji lokalnih vina, ali i lokalne gastronomske ponude. Tako su ove godine u čitav projekt bila uključena i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su prezentirali svoje proizvode, a koji su se, također, mogli kupiti po subvencioniranim cijenama.

Manifestacija je privukla rekordno velik broj Imoćana i njihovih gostiju, ali i velik broj turista koji borave na čitavom području Imotske krajine. Tako je bilo primjetno kako su u vinu posebno uživali gosti iz Velike Britanije. Druženje uz čašicu vina i prigodan zalogajčić nastavilo se do kasno u noć.

hr Tue Aug 14 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b731c08cb557ad6648b492c/80

Ljiljana Vojković već dugi niz godina opancima obuva alkarske momke u Sinju

U okviru „Dana Alke i Gospe Sinjske 2018.“ za vrijeme alkarskih svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana bio je Sinjski sajam sela, tradicionalni sajam koji u trajanju od tri dana predstavlja tradiciju, kulturu i kulinarsku ponudu Sinja i Cetinskog kraja. I ove se godine tako u centru Sinja okupilo više od 30-tak izlagača, ponajviše OPG-ova i pojedinaca koji su predstavljali proizvode svojih ruku

Među izlagačima je poseban bio štand s mnogim stvarima simbolima ovoga kraja. Među njima je bio i divovski opanak, a kraj njega još podosta parova u normalnoj veličini. Riječ je o Ljiljani Vojković iz Gale koja već dugi niz godina po tradicijskim običajima i postupcima izrađuje opanke koje nose alkarski momci na Sinjskoj Alci.

U tijeku su slavlja Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe, kako je u Sinju nazivaju, a na sam blagdan u procesiju će i alkari i alkarski momci pa je još posebno zanimljiva priča koja stiže iz Gale od strane gospođe Ljiljane:

- Bavim se izradom opanaka koji idu uz narodnu nošnju, točnije alkarsku četu koju vidite za alkarske svečanosti ja oblačim obućom. Na mom štandu još ima pletenih pregača, torbica, domaćeg luka – bijelog i crvenog, dijelova narodne nošnje, ukrasnih tikvica, tkanih tapeta i mnogo drugoga.


Pitali smo i Ljiljanu da nam oda tajnu izrade opanaka, ali kako ona kaže tu tajne nema, ali zato u svemu tomu treba mnogo ljubavi:

- Tajne nema.  To je tradicionalan način. Opanak koji se od davnina tako izrađivao. Potrebna je goveđa ili ovčja koža, ona se pripremi, isječe i opere. Potom dolazi do pletenja opanka i tako dobijemo taj gotovi proizvod. Ja u svome domu imam jednu malu radnju u kojoj utkam mnogo sati u izradi opanaka, ali i drugih stvari, a sve to treba uz puno, puno strpljenja i ljubavi!

Sinjska slavlja su pri kraju, ali ove će, ali i narednih godina i dalje ići priča o opancima iz Gale, iz kućne radinosti Ljiljane Vojković kao odjevni predmet momačke čete Sinjske Alke. 

hr Tue Aug 14 2018 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a254b50b9e03eaa198b458a/80
Foto: Pixabay

Sedam namirnica punih kalorija koje smijemo jesti svaki dan

Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima

Zdrava prehrana počiva na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. Pritom treba znati da ne samo da se neke vrste kalorične hrane smiju jesti, nego se najtoplije preporučuju na svakodnevnoj bazi. Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima.

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mlijeka, pa ne čudi da je taj proizvod pun hranjivih tvari poput kalcija, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u tijelu. Njegova konzumacija osobito se preporučuje osobama koje izbjegavaju jesti meso i ribu. 

2. Jaja 

Kokošje jaje jedina je namirnica na svijetu koja prilikom kuhanja na gubi nimalo svojih hranjivih tvari, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sustav. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama osjećate se dulje sitima, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja.

3. Riba 

Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih režima prehrane u svijetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave srdele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta tjedno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i sretniji, imaju niži krvni tlak i manji rizik od dobivanja kroničnih bolesti. 

4. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi, lješnjaci i drugo orašasto voće odličan su izvor vitamina E koji osigurava elastičnost i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezija koje teško apsorbiramo iz hrane, a koji je iznimno važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlje živaca. Ovaj tip proteina osobito se preporučuje osobama poput vegana koje izbjegavaju prehranu životinjskog porijekla. 

5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja pojedinaca u cjelini. Riječ je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovita upotreba maslinova ulja (a posebno ekstradjevičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni tlak i štiti od bolesti srca i krvnih žila. 

6. Punomasni jogurt

Prilikom kupovine nemojte zaboraviti niti na jogurt, a osobito onaj dobiveni iz punomasnog mlijeka. Jogurt je iznimno zdrava namirnica jer obiluje kalcijem koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji potiču rad probavnog sustava i štite ga od bolesti. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbjegavajte jogurte sa skrivenim umjetnim sladilima. 

7. Kokos 

Kokos je voće s najvećim postotkom zasićenih masnih kiselina uopće (čak 90 posto). No unatoč tome, ljudi koji jedu mnogo toga egzotičnog voća, a u pripremi hrane koriste njegovo ulje nisu u opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. 

Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štoviše, potiču rad metabolizma i osiguravaju dulju sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu ili pokušavaju održati željenu kilažu. - piše Zadovoljna.
hr Tue Aug 14 2018 17:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b72e425cb557a234f8b4e65/80

Spektakularna Gusarka bitka i ove godine u Omišu

Gusarska bitka održava se u subotu, 18. kolovoza 2018., s početkom programa u 19:30 u gradskoj luci u Omišu

Dvanaest uspješnih godina najposjećenije turističke manifestacije u Dalmaciji – garancija je dobre zabave i neprocjenjivog doživljaja koji ne smijete propustiti!

Gusarska bitka u Omišu je jedinstvena manifestacija koja oduzima dah!

Dan prije središnje bitke, održati će se 'Dan malih gusara', u sklopu kojeg će se mališani uživati u gusarskim sportskim igrama, a imat će priliku upoznati i "prave" gusare. Uz to, Kliški uskoci će sve okupljene podučiti gađanju mete pomoću luka i strijele, a Šarenko je garancija dobrog provoda. Večer je rezervirana za koncert Trio gušta na Toreti u organizaciji KPU "Omiški gusari".

Gusarska bitka održava se u subotu, 18. kolovoza 2018., s početkom programa u 19:30 u gradskoj luci u Omišu. U rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. stoljeću sudjelovat će dva jedrenjaka, više malih brodica i  stotinjak naoružanih sudionika, osim gusara tu će biti i članovi povijesnih postrojbi Kumpanije s Korčule, Kliških uskoka, Dubrovačkih trombunjera i Poljičana iz Društva Sv.Jure, Priko.

Nakon Bitke slijedi koncert Zlatka Pejakovića na otvorenom u organizaciji KPU "Omiški gusari".

Svake godine manifestaciju posjeti više od 10 000 posjetitelja da bi svjedočili kako je omiški vladar Malduk pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.

Vidimo se u subotu, 18. kolovoza u Omišu gdje ćemo uživati u 12. izdanju najvećeg ljetnog događanja na Omiškoj rivijeri!

hr Tue Aug 14 2018 16:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .