Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf3b42f0e4938311d8b45a2/80
Foto: Pixabay

Ovu namirnicu svakako uključite u doručak ako želite smršavjeti

Namirnica je to koja sadrži 180 kalorija i 14 grama proteina, a bogata je vitaminom B12 ali i drugim vitaminima kakvi su riboflavin, selen te vitamin A.

Često se govori da je doručak najvažniji obrok u danu, no pretrpavanje tanjura nezdravim namirnicama pogoršat će samu prehranu te vas odvesti dalje od krajnjeg cilja, mršavljenja, kazala je dijetetičarka za msn.com.

Ipak, jedan protein najpogodniji je za mršavljenje, pokazala su istraživanja, a radi se o jajima. Naime, istraživanje objavljeno u američkom časopisu Journal of Clinical Nutrition and the International Journal of Obesity utvrdilo je kako ljudi koji za doručak jedu jaja, u osam će tjedana smanjiti tjelesnu težinu za 65 posto više nego što će u tome biti uspješni oni koji ne doručkuju jaja.

Dijetetičarka Alyssa Pike tvrdi kako bi doručak trebale činiti namirnice bogate vlaknima i proteinima jer one tijelo drže sitim kroz duže razdoblje. Takav doručak čine jaja i avokado ili kruh od cjelovitih žitarica.

U konačnici, ono što jaja čini najboljom namirnicom za doručak njihovo je bogatstvo u proteinima, tvrdi dr. Caroline Apovian te napominje kako jaja, sadrže 180 kalorija, a 14 grama proteina. Osim toga, sadrže i vitamin B12, riboflavin, selen i vitamin A. - piše Ordinacija.

hr Sun Oct 13 2019 21:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da34c2829111c14b38b45d7/80
Foto: Twitter

HGSS se uključio u Tetris Challenge: "Naša najvrjednija oprema su 1000 volontera, a naš najbolji pogon noge"

Tetris Challange je pokrenut početkom rujna u Zurichu...
Tetris Challenge je postao viralni hit među svjetskim organzacijama zaštite i spašavanja. Na isti se odvažio i HGSS. 

Fotografiju su objavili na Twitteru i napisali kako 
ih je na izazov pozvao MORH, a oni sad pozivaju Ravnateljstvo civilne zaštite. 

 
- Naša najvrjednija oprema su 1000 volontera, a naš najbolji pogon noge. - napisali su uz fotogafiju. 

Što je Tetris Challange?

Tetris Challange je pokrenut početkom rujna u Zurichu nakon što je njihova policija objavila fotografiju na kojoj se nalazi oprema policijskog automobila. Ubrzo su se priključili i vatrogasci, ali i druge organizacije za zaštitu i spašavanje. 

Na ovaj način službe  dobivaju medijski prostor za širenje promotivnih kampanja.


hr Sun Oct 13 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da348b329111c0ab28b45d6/80
Foto: Supertalent

Zlatni gumb pripao mladoj Omišanki: "Ovako se nešto rađa u tisuću godina"

Gabrielu je direktno u polufinale poslao Janko Popović Volarić, a svi ostali članovi žirija za nju su imali samo riječi hvale.

Treća emisija sedme sezone "Supertalenta" donijela je pregršt novih iznenađenja, uzbudljivih nastupa ali i treći zlatni gumb. On je pripao mladoj Omišanki, 14-godišnjoj Gabrijeli Braičić koja je svojim glasom i svojom izvedbom ostavila sve bez daha.

Gabrielu je direktno u polufinale poslao Janko Popović Volarić, a svi ostali članovi žirija za nju su imali samo riječi hvale. 

- Dobar je bio nastup. Ovo ti meni nije ni da ni ne, jer ovo je zlatni gumb! Jedva čekam da te slušamo opet! - poručio joj je Janko.

- Ovako se nešto rađa u tisuću godina. Otkad sjedim za ovim stolom ovako nešto još nisam čula. - bila je puna hvale za Gabrielu Martina Tomčić.

A takve je reakcije izazvala i kod gledatelja showa diljem Hrvatske koji se ne mogu prestati diviti njezinu talentu u što se možemo uvjeriti na društvenim mrežama koje pršte od pozitivnih komentara.

Prije propjevala nego progovorila

Gabriela se pjevanjem bavi odkad zna za sebe, pohađa glazbenu školu, a sudjelovala je i na nekim glazbenim natjecanjima. - piše Dnevnik.hr

- Kažu mi da sam prije propjevala nego progovorila. Najviše volim pjevati gospel i soul i u tome se osjećam kao ja. Uživam pjevati i to je moj najveći hobi uz svakakve druge umjetnosti . - istaknula je Gabriela. 

hr Sun Oct 13 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da2e09829111c31b28b459a/80
Foto: Unsplash

Sezona je prehlade: Izbjegnite je uz ove korake

Jesen je zakucala na vrata što znači da je stigla i sezona prehlada. Uz ovih nekoliko koraka brže ćete je se riješiti.
Koliko god nas prehlada iritirala, za nju nema propisanog lijeka. No, ovi savjeti vam mogu pomoći da je se riješite. Možda vam nećemo otkriti ništa novo, ali ćemo vas podsjetiti na važne korake jer često ono što nam je ispred nosa ne vidimo.

1. Sendviče zamijenite juhom

Iako su sendviči ukusni, potrudite ih se zamijeniti za juhe. S obzirom na to da u juhu možete staviti gotovo bilo koje povrće ili meso, osim što ćete zagrijati metabolizam, nahranit ćete ga dobrim namirnicama koje će pomoći u borbi protiv prehlade.

2. Vitamin D

Srećom, sunca u Lijepoj Našoj ima sasvim dovoljno pa prošetajte ili pak popijte kavu na suncu jer osim gušta, učinit će dobro i za vaše zdravlje.

3. Jedite koricu limuna

Ne morate doslovno jesti koricu limuna, ali koricu možete ubaciti u toplu vodu te popiti ujutro te svom organizmu ranom zorom omogućiti dovoljnu dozu vitamina C. Naranče i grejpovi možda nemaju jednaku dozu vitamina, ali su ukusniji. Naravno, ne zaboravite na mandarine koje su također izvrstan izvor vitamina C.

4. Šetajte

Ne morate se uputiti na duge šetnje, osobito ako je vani hladno, ali čak i malo vremena je dovoljno da ojača imunološki sustav.

5. Nemojte piti previše alkohola

Ako volite popiti koju više, probajte se suzdržati s obzirom na to da alkohol dehidrira organizam pa nas čini podložnijima prehladama.

6. Naspavajte se

Ne dopustite svakodnevnim obvezama da vas pregaze. Svakako se dobro naspavajte jer kada se tijelo premori, prehlade i bolesti stupaju na snagu.
hr Sun Oct 13 2019 10:28:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .