Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9886f229111cfda28b45c5/80

Humanitarna akcija "Dajte mi da osjetim": Pomozimo onima kojima je to najpotrebnije!

Akcija traje od 30. rujna do 14. listopada, a mogu je podržati i građani svojim donacijama

Humanitarna akcija „Dajte mi da osjetim!“ namijenjena je Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, točnije djeci s teškoćama u razvoju, a cilj je organizatora opremiti kabinete za ranu intervenciju specijalnom didaktičkom opremom. Akcija traje od 30. rujna do 14. listopada, a mogu je podržati i građani svojim donacijama.

Teško je i zamisliti kako je živjeti kada ne čujete zvukove oko sebe, ne možete pomirisati bakine kolače, vidjeti pravilno u svom njenom sjaju… Kada ne možete osjetiti svijet oko sebe. Tako je, nažalost, mališanima s teškoćama u razvoju iz Krapinsko-zagorske županije, a i šire koji nemaju pravovaljanu i dostupnu javnu uslugu rane intervencije.

Možda se pitate što rana intervencija uopće jest. Socijalna usluga rane intervencije sastoji se od multidisciplinarnih postupaka koji se provode od rođenja do šeste godine života djeteta. Oni osiguravaju zdravlje i dobrobit djeteta, probleme u razvoju svode na najmanju moguću mjeru, uklanjaju postojeće ili novonastale poteškoće, sprječavaju funkcionalno propadanje te omogućavaju lagodnije funkcioniranje cijele obitelji.

Senzorička oštećenja

Djeca kojoj je potrebna usluga rane intervencije suočena su prije svega sa senzoričkim oštećenjima. To su uglavnom teškoće primanja informacija putem senzornih ulaza (vida, sluha, njuha, okusa, opipa i vestibularnog osjeta) iz čega proizlaze: oštećenje vida, oštećenje sluha, gluho sljepoća, gustativno oštećenje (okus), olfaktorno optećenje (njuh), poremećaji u obradi taktilnih osjeta (dodir, duboki osjet i vestibularne poteškoće – poteškoće kretanja i ravnoteže).Zato im je potrebna multidisciplinarna terapija - rano dijagnosticiranje problema, izrada individualnog plana rehabilitacije, edukacije i savjetovanja roditelja u kojoj moraju sudjelovati raznoliki stručnjaci. No rana intervencija nadilazi granice rada isključivo u profesionalnoj okolini jer nužno podrazumijeva uključivanje obitelji u sam programinjihovu zajedničku prilagodbu, učenje, trud i rad.

Djeci s takvim poteškoćama je onemogućeno, u potpunosti ili djelomično, funkcioniranje u zajednici zbog otežane komunikacije, osjeta i kretanja kao i bezbrižniji suživot sa svojom obitelji. S ciljem osiguravanja sredstava za opremanje nadležnog Centra te što boljih uvjeta za odrastanje, Rotaract klub Zagreb Gradec pokrenuo je navedenu humanitarnu akciju.

- Usluga rane intervencije nam je zaista dala nade. Pomoću usluga smo se zaista brzo digli i počeli stabilno funkcionirati. Vrijeme provodimo igrajući se s razno raznim zadatcima za koje je pokazao veliki interes, a opremanje Centra potrebnom opremom bi uvelike pomoglo nama oboje, kao i svoj drugoj djeci i roditeljima koji se nalaze u istoj situaciji. - rekla je majka jednog od mališanas kojim pohađa program rane intervencije u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju teniz skupih i dugogodišnjih edukacija rezultirao je današnjom spremnošću da se napokon u Zagorju pružiadekvatna briga i potpora najmlađima, kao i njihovim obiteljima, vrtićima i školama, a s ciljem da se u sam program rane intervencije uključi čim veći broj djece.

- Dolazim iz Krapinsko-zagorske županije i to baš Krapinskih Toplicapa sam upravo zato možda lakše uvidjela da je Centru zaista potrebna pomoć Centru kako bi mogli pokrenuti program rane intervencije. Izrazito mi je važno pomoći svoj djeci i dovesti nužno potrebna sredstva „doma“ i zato saminicirala pokretanje ove humanitarne akcije kako bi opremili Centar i budući kabinet rane intervencije posebnom didaktičnom opremom. Ovim putem pozivam sve građane dobre volje da doniraju te makar isimboličnim doprinosom pomognu u opremanju Centra. Tako ćemo zajedno mališanima i njihovim roditeljima osigurati sretnije i mrvu bezbrižnije djetinjstvo. - rekla je Mirta Kuštan, inicijatorica i voditeljica projekta povodom početka humanitarne akcije.

- Djeca s poteškoćama u razvoju žele osjetiti svijet kao i svi, ali bez adekvatne opreme i pomoći neće imati priliku za razvoj. Pred nama je velik posao pun izazova i odgovornosti, stoga se u ime djece, njihovih obitelji i u svoje osobno od srca zahvaljujem organizatoru i svim donatorima na ukazanom povjerenju i želji da sudjeluju u izgradnji bolje budućnosti za sve mališane s teškoćama u razvoju. - rekao je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc povodom pokrenute inicijative.

Pružiti mališanima mogućnost da se razvijaju barem približno jednako kao njihovi vršnjaci, moguće je uplatom donacije na broj računa: HR9323600001502574383, pozivom na broj 060 950 950 ili jednostavnom donacijom na mrežnim stranicama akcije: dajmoimdaosjete.org! Vama je potrebna sekunda, a njima ćete uljepšati cijeli život. Hvala vam!

hr Sat Oct 05 2019 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4fd32929111cbd478b461f/80
Foto: Canva

Uskoro kreće novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Ministar Predrag Štromar, zajedno s državnim tajnikom Željkom Uhlirom te direktorom APN-a Draganom Hristovim predstavio je danas aktivnosti Ministarstva i APN-a vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih. Subvencije na stambene kredite kreću od 30. ožujka a uskoro kreće i program POS+ i POS za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra na području cijele Republike Hrvatske.

Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama koje žele sudjelovati u programu subvencioniranih stambenih kredita, a početkom ožujka točnije 6. ožujka, biti će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. Prijave će biti moguće od 30. ožujka do 8. travnja 2020. godine dok se novi krug prijava očekuje već u rujnu ove godine.

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. 

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno više od 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Na konferenciji je predstavljen i program POS-a putem kojeg je do sada izgrađeno više od 8200 stanova. Na današnji dan, u izgradnji je građevina POS-a u Belišću – 24 stana i poslovni dio građevine na Kili 1, faza II - 3 prostora javne namjene (dom zdravlja, ljekarne i prostorije gradskog kotara) a u različitim fazama pripreme je i gradnja stanova na sljedećim lokacijama: Bjelovar, Vrgorac, Omišalj, Zagreb, Labin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Sračinec,  Kutina, Valpovo, Ogulin, Novska, Prelog i Osijek. Također, namjeru za uključenje u Program POS-a iskazali su još: Kumrovec, Mrkopolj, Sisak, Fužine i Topusko.

Uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Stan će moći kupiti svi građani RH,  godine nisu uvjet, a jedan od osnovnih uvjeta je da osoba nema nekretninu.

Predstavljen je i novi model POS-a prema kojem će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama: za liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, policijske službenike i ostale i to na području cijele Republike Hrvatske a naročito u nedovoljno razvijenim područjima i na otocima.

Ministar Predrag Štromar osvrnuo se i na pojedinačne slučajeve zlouporaba mjera za stambeno zbrinjavanje te istaknuo kako je revizija u tijeku te da će se potom, kad se napravi analiza, mijenjati zakonski i podzakonski akti kako bi se spriječile daljnje nepravilnosti.

"Nažalost, zbog pojedinaca je trenutno ljaga na mjerama kojima jedini cilj treba biti rješavanje stambenog pitanja za mlade. Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo i zato smo odmah reagirali kako bi spriječili daljnje nepravilnosti" – rekao je Štromar. Što se pak tiče novog poziva za subvencionirane kredite, Štromar ističe da će subvencije dobiti svi koji se prijave te je pritom najavio da će i u rujnu biti još jedna prilika za sve one koji namjeravaju stambeno pitanje riješiti uz pomoć ove mjere.

hr Fri Feb 21 2020 13:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd5120929111cd3f68b4606/80

'Zašto tehnički pregled na Karepovcu nije obavljen?' pita Jakov Prkić iz stranke Pametno

Ne zna se kad će doći do ponovnog pokušaja obavljanja tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta.

Iako je prošli tjedan na odlagalištu Karepovac bio zakazan tehnički pregled, do njega nije došlo jer se predstavnik izvođača nije pojavio. Gotovo četrdesetak osoba koje su uključene u proces obavljanja tehničkog pregleda uzalud je stiglo na Karepovac. Ne zna se kad će doći do ponovnog pokušaja obavljanja tehničkog pregleda koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za istočni dio odlagališta. 

„Uskoro će pred Gradsko vijeće doći Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita za odlagalište otpada Karepovac u kojem se konačna visina odlagališta sa sadašnjih 106, penje na 115 metara nadmorske visine. Nažalost, ta visina samo što nije dosegnuta, a nakon toga se otpad više neće smjeti odlagati na vrh. Ako se uskoro otpad ne počme odlagati na novoizgrađenu sanitarnu plohu nećemo ga imati gdje s njim. Neka gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik Nino Vela  objasne našim sugrađanima što se na Karepovcu događa? Zašto tehnički pregled nije obavljen i kad će se obaviti?“ pita se gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić. 

Kapacitet nove sanitarne plohe je 1.000.000,00 metara kubičnih, nastavimo li odlagati dosadašnjim tempom najkasnije za pet godina popuniti ćemo kapacitete Karepovca. Problem je još veći jer kasnimo i s ostalim fazama sanacije odlagališta otpada, koje predviđaju njegovo ozelenjivanje i sanaciju sanitarne plohe na kojoj će se ubuduće odlagati smeće te konačno zatvaranje odlagališta, pod pretpostavkom da se sav otpad vozi u Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici za koji još uvijek nije poznato kad će se početi graditi. Jedini način da ublažimo ne zaobilazan „napuljski scenarij“ je da krenemo u hitno odvajanje veće količine otpada, kako bi nam jedino odlagalište otpada što duže potrajalo, a već sada je jasno da nas očekuje i plaćanje penala.

Podsjetimo u 2018. godini u Splitu je prikupljeno tek 2,39 posto odvojenog otpada iako je planirano minimalno 33 posto, prošle godine rezultat je bio duplo bolji, međutim sve je to daleko od nužnih 50 posto koji bi se trebali ispuniti do kraja ove godine kako predviđeno EU obavezama koje je preuzela RH, poručuju iz stranke Pametno.


hr Fri Feb 21 2020 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4fae6929111c9a458b468a/80
Foto: splitparking

Izvanulično parkiralište Riva i terminal za turističke autobuse se privremeno zatvaraju

Iz Split parkinga mole za razumijevanje

Povodom održavanja ,,Splitskog maratona 2020 i polumaratona"  izvanulično parkiralište Riva te autobusni terminal za turističke autobuse će biti privremeno  zatvoreni i to od subote, 22.02.2020. u 00:00  do nedjelje 23.02.2020. do 18 h kada se pretpostavlja da će  manifestacija završiti.

Molimo naše korisnike za razumijevanje, a sudionicima maratona i polumaratona želimo puno uspjeha, poručili su iz Split parkinga.


hr Fri Feb 21 2020 11:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587dedb51eea8f2a088b4575/80
Foto: Pro-Pedestrian

Jučer 92 prekršaja u prometu: Pješaci napravili više prekršaja od vozača

Od ukupno 92, 11 ih je bilo za korištenje mobitela, a četiri zbog nepropisnog pretjecanja

Jučer, 20. veljače 2020. od 10.00 do 13.00 sati, na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske provedena je akcija u prometu „Pješak“. 

Tijekom akcije zahvaćena su 92 prekršaja od kojih 11 prekršaja vozača prema pješacima, te 27 prekršaja pješaka. Izdvajamo i 11 prekršaja za korištenje mobitela, te 4 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.


hr Fri Feb 21 2020 11:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .