Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59a6ea42b9e03ed8608b459e/80
Foto: Hina

Na Žnjanu otvoren počasni konzulat Irske

U Splitu je u srijedu otvoren irski počasni konzulat, koji će biti nadležan za područje Dalmacije, a za počasnog je konzula imenovan Emil Tedeschi.
Prvi je to počasni konzulat Irske u Hrvatskoj u kojoj se još, u Zagrebu, nalazi i veleposlanstvo te zemlje. Počasni konzul Emil Tedeschi objasnio je kako Irska do ulaska Hrvatske u EU u našoj zemlji nije imala veleposlanstvo, a tu je funkciju 'pokrivao' do tada veleposlanik sa sjedištem u Ljubljani.

No, 2006. irska vlada je Tedeschija imenovala počasnim konzulom za teritorij cijele Hrvatske. Kada je Hrvatska dobila veleposlanstvo u Zagrebu sada je njemu dodijeljena odgovornost za četiri dalmatinske županije. "Funkcija konzulata je da daje usluge konzularne prirode, a najčešće je to pomoć građanima Irske u Dalmaciji.

To može biti problem s gubitkom osobnih dokumenata ili druga potreba gdje ovlašteni predstavnik Irske može biti na pomoći. Konzulat će biti otvoren i prema svim građanima Hrvatske kojima treba bilo kakav koristan podatak o toj zemlji. Mislim da je to najbolji iskaz prijateljstva i izvanrednih odnosa dvije države i da će konzulat i naše prisustvo u Splitu pomoći još boljem odnosu po pitanju kulture, ekonomije, promicanja hrvatskog turizma, ali i još boljeg razumijevanja i dijaloga dvije suverene zemlje u okviru EU", izjavio je Tedeschi. 

Prije je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u Velikoj vijećnici Gradske uprave u nastupni posjet primio veleposlanicu Republike Irske Olive Hempenstall, koja je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predala vjerodajnice u rujnu 2016., kao druga po redu na toj dužnosti. Krstulović Opara je istaknuo da je u Splitu lani povećan broj irskih turista 26 posto, ali i dodao da će kroz djelovanje počasnog konzula u Splitu osnažiti ono što je Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj potrebno. 


Veleposlanica Republike Irske Olive Hempenstall rekla je da zna kako u Splitu živi desetak državljana Irske koji su se tu doselili iz ljubavi, a svojim su životom u gradu vrlo zadovoljni. Kazala je i da je do sada ukupno 17 tisuća državljana Hrvatske iselilo u Irsku, svi su registrirani, rade, imaju njihov OIB, te su evidentirani. 


"U gradu je ovoga ljeta zabilježeno ukupno 21 tisuća noćenja Iraca zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Ovaj potez otvaranja počasnog konzulata u Splitu je zapravo način proširivanja i dopunjavanja naše konzularne usluge", kazala je Hempenstall. Irski konzulat u Splitu nalazi se u Rovinjskoj ulici na Žnjanu, a imat će ingerenciju za područje cijele Dalmacije. Diplomatski odnosi dviju država uspostavljeni su 27. siječnja 1995.

Facebook komentari

hr Wed Aug 30 2017 18:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586aa6861eea8febb68b4602/80
Foto: D.N.

Odbijen optužni prijedlog protiv Ubera

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio optužni prijedlog kojim je prometna inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražila zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Prekršajnog suda Gabrijel Jurina.

Po primitku navedene presude Ministarstvo kao ovlašteni tužitelj imat će pravo žalbe u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučiti će Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, navodi Jurlina.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zasad se nije moglo doznati hoće li se žaliti na odluku Prekršajnog suda uz objašnjenje da nisu dobili presudu.

Zagrebački prekršajni sud je 15. rujna odbio optužbu protiv prvookrivljene pravne osobe Uber Croatia d.o.o. i drugookrivljene pravne osobe Uber International Holding BV, Nizozemska upisan u registar Gospodarske komore Nizozemske.

Hina je pokušala doznati obrazloženje nepravomoćne odluke, no Jurlina u odgovoru kaže da nije u mogućnosti komentirati takvu odluku niti razloge koje je sutkinja navela u obrazloženju jer se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj odluci.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je 21. srpnja optužni prijedlog kojim je tražilo sudsku zabranu sporne aplikacije.

Uber je tada izrazio žaljenje što prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada ranije su navodili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili taksisti koji su ljetos prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Od listopada 2015. kada je Uber stigao u Hrvatsku zabilježeno je i nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača Ubera.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .