Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac6348a2af47f86678b4615/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Kofein u trudnoći povezan s dobijanjem na težini kod djece

Trudnice koje piju mnogo kave i drugih kofeinskih napitaka imaju veće izglede imati pretilu djecu od majki koje ograničavaju unos kofeina tijekom trudnoće, pokazalo je norveško istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke o unosu kofeina za gotovo 51.000 trudnica i podatke o dobitku na težini beba do prve godine te potom sve do osme godine života.

U usporedbi sa ženama koje su unosile manje od 50 miligrama kofeina dnevno, što odgovara količini manjoj od pola šalice dnevno, tijekom trudnoće one koje su unosile između 50 i 199 miligrama dnevno imale su 15 posto veće izglede imati bebu s prekomjernom težinom do prve godine života, utvrdilo je istraživanje.

S porastom unosa kofeina rasla je i težina djeteta.

Uz visoki unos od 200 do 299 miligrama kofeina dnevno tijekom trudnoće bebe su imale 22 posto veće izglede imati prekomjernu težinu a uz vrlo visok unos kofeina veći od 300 miligrama kofeina dnevno bebe su imale 45 posto veće izglede za prekomjernu težinu.

“Visoki unos kofeina tijekom trudnoće bio je povezan s prekomjernim rastom bebe i pretilosti kasnije u djetinjstvu”, kazala je autorica studije Eleni Papadopoulou iz norveškog instituta za javno zdravstvo.

“Rezultati podupiru sadašnje preporuke za ograničavanje unosa kofeina tijekom trudnoće na manje od 200 miligrama kofeina dnevno”, kazala je Papadopoulou.

Zbog toga što je studija otkrila rizik prekomjerne težine beba i kod majki koje su konzumirale manje kofeina od toga umnožavaju se dokazi na temelju kojih bi trudnice mogle razmisliti o potpunom izbjegavanju kave i gaziranih napitaka koja sadrže kofein", dodaje Papadopoulou.

“Važno je da trudnice budu svjesne da kava nije jedini izvor kofeina nego da i gazirana pića poput cola pića također mogu znatno povećati unos kofeina", kaže Papadopoulou.

Nijedno istraživanje ne može definitivno dokazati koja je razina kofeina sigurna u trudnoći zbog toga što znastvenici neće zbog etičkih razloga provoditi testiranja na trudnicama zbog potencijalne štete kako njima tako i bebama.

Kofein brzo prolazi kroz posteljicu i povezuje se s povećanim rizikom pobačaja ili poremećaja razvoja fetusa, pokazala su ranija istraživanja.

Neke studije na životinjama također sugeriraju da izloženost kofeinu u maternici može pridonijeti promjeni apetita kod bebe i prekomjernom debljanju ili promeni područja mozga koja igraju ulogu u reguliranju rasta i metabolizma, kaže Papadopoulou.

U sadašnjoj studiji 46 posto majki unosilo je manje od 50 miligrama kofeina dnevno, a 44 posto od 50 do 199 miligrama dnevno. Samo sedam posto žena unosilo je između 200 i 299 miligrama a samo tri posto vrlo mnogo kofeina odnosno više od 300 miligrama dnevno.

Unos kofeina većeg od 300 mg dnevno bio je povezan s bržim dobijanjem na težini u dobi sve do osam godina starosti djeteta.

Rezultati studije važan su podsjetnik da treba ograničiti unos kofeina na manje od 200 mg dnevno kaže Lisa Bodnar, stručnjakinja za javno zdravlje sa sveučilišta Pittsburgh koja nije bila uključena u studiju.

“Kofein tijekom trudnoće može promijeniti razvoj mozga", kaže  Bodnar. “To je važno zbog toga što mozak snažno utječe na apetit”.

 Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Open.

hr Wed Apr 25 2018 16:36:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .