Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5760f626d84d6422058b45bf/80
Foto: CROPIX

Uredba o gospodarenju otpadom na snazi od 1. studenoga, za usklađenje općina i gradova tri mjeseca

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupa na snagu 1. studenoga, a gradovi i općine imat će tri mjeseca da se usklade s tom uredbom i odrede kako će sustav funkcionirati na njihovu području, rečeno je u utorak na međustranačkoj raspravi o gospodarenju komunalnim otpadom u Rijeci i okolici te o implementaciji i primjeni nove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Govoreći o primjeni uredbe, stručna suradnica za zaštitu okoliša Udruge gradova i Udruge stanara Sonja Polonijo kazala je da  su obveze Hrvatske prema Europskoj uniji zabrana odlaganja neobrađenog otpada te do 2020. osigurati  pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje 50 posto papira, metala, stakla i plastike. Ako to ne učinimo, nakon 2020. možemo očekivati penale, upozorila je dodavši da će se penali, prema zakonu, decentralizirati na lokalne jedinice, koje nisu ispunile svoje obaveze.

Uredba definira odvojeno prikupljanje otpada i obvezu odvojene primopredaje svih frakcija otpada, navela je Polonijo ističući da sustav treba graditi od vrata do vrata, sa zelenim otocima i mobilnim reciklažnim dvorištima.

Uvažiti lokalne posebnosti

Smatra da je pri provedbi važno uvažiti i lokalne posebnosti, gustoću naseljenosti u većim gradovima, odnosno slabu naseljenost i udaljenosti u manjim naseljima te posebnosti turističkih sredina i otoka. Računi za korisnike sadržavat će obvezu minimalne javne usluge, što će biti fiksni dio računa, zatim cijenu za preuzetu količinu, tj., varijabilni dio za svakog korisnika te ugovornu kaznu. Polonijo je navela da se problemi mogu očekivati kod većih zgrada, dodavši da je u Sloveniji rješenje pronađeno u suradnji s upraviteljima zgrada, koji raspodjeljuju račune po stanovima. 

Po riječima Sonje Polonijo, lokalne jedinice na osnovi uredbe moraju donijeti svoje odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, a suradnja komunalnih društava i lokalnih jedinica je neophodna. Odluke o načinu pružanja usluge koje donose lokalne jedinice moraju propisivati uvjete za pojedinačno korištenje javne usluge, dokaz izvršenja (npr. čipovi), sustav digitalne evidencije, odredbu o cijeni minimalne javne usluge te ugovornu kaznu.

Govoreći o cijenama za pojedine jedinice lokalne samouprave, Polonijo je kazala da svaka jedinica ima svog predstavnika u skupštini komunalnog društva te da se odluka, u slučaju da skupština o cjeniku ne odluči jednoglasno, primjenjuje samo na one lokalne jedinice koje su ju prihvatile. Dodala je da bi do kraje ove godine trebalo početi sufinanciranje spremnika i kompostana iz eurospkih fondova, uz određene uvjete.

Rokovi su kratki, nužna je suradnja na svim razinama, od države, lokalnih jedinica i komunalnih društava do korisnika, uz kompromis i ukidanje administrativnih barijera, zaključila je Polonijo.

Smanjiti količinu otpada koji se zbrinjava odlaganjem

Vlada je Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom donijela na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom u svibnju ove godine. Uredbom se propisuje sadržaj odluke o načinu pružanja javne usluge, način gospodarenja komunalnim otpadom,  prostorni razmještaj reciklažnih dvorišta i drugo, a donesena je s ciljem uspostave javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim lokalnim  jedinicama, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa.

Svrha sustava sakupljanja komunalnog otpada je osiguranje korištenja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te poticanje na odvojenu predaju otpada, kako bi se ispunila obveza Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, metala, plastike i  stakla te posebnih kategorija otpada i tako smanjila količina otpada koji se zbrinjava odlaganjem.

Raspravu o uredbi je organizirao Most, a saborski zastupnik te stranke Slaven Dobrović naveo je moguće razlike u primjeni dvaju različitih sustava u slučaju kada bi stupanj odvojenog prikupljanja otpada bio 90 posto.  Sustav s reciklažnim centrom za Rijeku na godinu bi ostvario plus od oko 30 milijuna kuna, dok bi stari sustav, uključujući, centar za gospodarenje otpadom Marišćina bio u minusu oko 30 milijuna kuna, rekao je.  

Direktor Komunalnog društva Ponikve s otoka Krka Ivan Jurešić ocijenio je da do određenog povećanja cijena mora doći te da se na poskupljenje može utjecati samo povećanjem količine odvojenog otpada.  Direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan kazala je da je poskupljenje na riječkom području uzrokovano novim načinom zbrinjavanja u Marišćini. Smatra da su ciljevi zajednički, da treba graditi partnerske odnose i pristupiti implementaciji novog sustava.  

U raspravi su se čula i mišljenja po kojima nema razloga da se stupanj odvajanja odmah ne poveća, a provedba takve odluke potakne većim kaznama. Rečeno je i da će većim odvajanjem otpada na riječkom području doći do svojevrsnog sukoba interesa, jer da će se tada manje otpada odvoziti u centar Marišćina.

hr Tue Oct 24 2017 15:58:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587784061eea8f82e88b45e4/80
Foto: Vlada RH

Dalić uzvraća udarac: poslala prepisku svih aktera uključenih u lex Agrokor?

Od Martine Dalić nije se tražilo očitovanje, no ona ima pravo priložiti sve za što smatra da bi joj moglo ići u korist
Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, čvrsto je odlučila oprati svoje ime. Nakon što je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika zatražila da povuče odluku kojom je utvrđeno da je bila u sukobu interesa kada je sudjelovala u imenovanju Nadzornog odbora Ine u kojoj je član uprave njezin suprug Niko Dalić, tom je povjerenstvu u četvrtak stiglo i njezino očitovanje na postupak koji je protiv nje pokrenut zbog afere Hotmail. 

Jedina nastradala

Uz opširno očitovanje, u kojem je na čak 21 stranici iznijela svoju “obranu”, Dalić je, kako neslužbeno doznajemo, Povjerenstvu poslala i opširnu popratnu dokumentaciju u kojoj je, kažu naši izvori, i korespondencija s različitim akterima vezana za izradu lex Agrokor, koji je i bio povod postupka koji protiv nje vodi Povjerenstvo. Među tim akterima su i neki visoki državni dužnosnici, tvrde naši izvori.

U Povjerenstvu su nam potvrdili kako očitovanje i dokumentacija koju im je poslala Dalić ukupno sadrži više od 80 stranica, no koji su dokumenti priloženi i čije se sve ime spominje, ne žele otkrivati.

– Zaprimili smo očitovanje gospođe Martine Dalić, ali u ovom trenutku Povjerenstvo ne može iznositi detalje s obzirom na to da je postupak u tijeku i da je dokumentacija jučer stigla – kazala nam je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Postupak protiv Martine Dalić Povjerenstvo je pokrenulo zbog njezinih izjava da nije imala veze s odvjetnikom Borisom Šavorićem, da bi se naknadno utvrdilo da je on bio u neformalnoj radnoj skupini koju je Dalić angažirala na izradi zakona kojim je omogućena nagodba vjerovnika u koncernu Agrokor. Neki od ljudi koji su sjedili u toj skupini kasnije su angažirani kao savjetnici u Agrokoru, a javnost je za sve doznala objavom SMS-ova tzv. skupine Borg.

Uzbudljivo štivo

Zbog te afere Dalić je bila prisiljena napustiti funkciju potpredsjednice Vlade i ona je jedina koja je zbog toga politički nastradala. No, pokažu li se informacije da je Dalić Povjerenstvu priložila i prepisku koju je o procesima u Agrokoru vodila s drugim važnim akterima, značit će to da nije spremna biti jedini “Pedro” u ovoj aferi, odnosno da namjerava dokazati da su svi znali sve. Dalić nije imala obvezu očitovati se na pokretanje postupka pred Povjerenstvom za sukob interesa.

Povjerenstvo joj je, kako to običava, dostavilo svoju odluku po kojoj ispituju je li svojim postupcima u trenutku pisanja lex Agrokor povrijedila načela dužnosti iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Relevantna dokumentacija tražila se od Vlade i Ministarstva gospodarstva koji Povjerenstvu moraju dostaviti sve odluke na temelju kojih su izabrani savjetnici u Agrokoru i očitovanje je li tadašnja potpredsjednica Vlade sudjelovala u njihovu donošenju. Od Martine Dalić to se nije tražilo, no ona se, kao i ostali dužnosnici, ima pravo očitovati o postupku i priložiti sve za što smatra da bi joj moglo ići u korist.

Što se sve nalazi u više od 80 stranica kojima je potkrijepila svoju “obranu”, javnost vjerojatno neće imati priliku vidjeti prije okončanja postupka pred Povjerenstvom, koje u obrazloženju svojih odluka obično navodi i svu dokumentaciju koju je ocijenilo relevantnom, no kako stvari stoje, vjerojatno je riječ o više nego uzbudljivom štivu, piše vecernji.hr
hr Sat Jul 21 2018 21:24:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59082086b473984e688b4633/80

SDP Splitsko-dalmatinske županije: Ranko Ostojić je novi predsjednik

Kandidati za predsjednika županijskog SDP-a bili su saborski zastupnik Ranko Ostojić i vijećnik SDP-a u županijskoj Skupštini Danijel Kukoč

Današnji unutarstranački izbori u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadnji su u nizu izbora u SDP-u, a novi predsjednik je Ranko Ostojić. Stranku je preuzeo od Arsena Bauka, koji je odlučio da se neće kandidirati.

Izbori su se održavali od 9 do 18 h, a na glasovanje je izašlo oko 50 posto birača od ukupno 1.500 članova stranke.

Ostojić je protukandidata Kukoča uvjeljivo pobjedio s 595 glasova prema 314.


hr Sat Jul 21 2018 20:48:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2124f32af47f4c1f8b48fe/80
Foto: tportal

Žuto upozorenje: Očekujte jake pljuskove s grmljavinom

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme za veći dio zemlje

Nakon nekoliko vrlo toplih i sunčanih dana stiže nam pogoršanje vremena.

Djelomice sunčano i vruće, ali nestabilno bit će u nedjelju. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka mjestimice će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, moguće i izraženijih. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 29 i 34 °C.

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme za veći dio zemlje, a na mogućnost toplinskih valova koje može biti opasno za zdravlje upozoravaju sve koji se nalaze na područjima oko Splita i Dubrovnika. 

Nedjelja kišovita, sunčano u Dalmaciji

U nedjelju će biti promjenljivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženije. Najviše sunčanog vremena te uglavnom suho bit će u Dalmaciji.

Vjetar u unutrašnjosti slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak okretati na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 25. Najviša dnevna većinom između 25 i 30, u Dalmaciji oko 32 °C, javlja Meteo.hr.

Meteoalarm je za nedjelju izdao žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme  u nekoliko regija: Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeka, Sjeverna i Srednja Dalmacija, piše vijesti.hr

hr Sat Jul 21 2018 17:39:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5436b9be1899426f760006fc/80
Foto: Screenshot

Građani pripremaju privatne tužbe zbog švicarskog franka

Na krilima nedavne pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda, bivši i sadašnji korisnici kredita u švicarskim francima masovno se spremaju za privatne tužbe protiv banaka. Udruzi Franak rapidno raste broj članova i svi ih zovu radi savjeta oko tužbe. Banke pak i dalje ne odustaju od svojih argumenata.

U udruzi franak telefon neprestano zvoni pošto se građani, koji žele podignuti privatne tužbe protiv banaka, redaju na konzultacijama.

- Naš odvjetnik, koji nas u ovom postupku prati već dugi niz godina, će prvo postaviti tužbeni zahtjev i na taj će način educirati i odvjetnike koji će htjeti surađivati - rekla je Sandra Žiga iz Udruge Franak.

Iz Hrvatske udruge banaka tvrde da je sporno ima li pravo na tužbu oko 55 tisuća građana koji su prihvatili konverziju i prešli na kredite u eurima.

- Kada je konverzija tih kredita provedena isključivo na teret banaka. Time je već izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima - stoji u priopćenju Udruge.

Dok je ministar financija Zdravko Marić nedavno stao na stranu banaka, saborski zastupnik Aleksić tvrdi da presude dijela županijskih sudova pokazuju da svi imaju pravo tužiti.

- Očigledno je da nije sklon građanima, da nije sklon vladavini prava nego je više sklon nekakvoj ekonomskoj računici. Ja poručujem njemu i svima koji se brinu za banke da banke u ovom trenutku imaju 27 milijardi kuna likvidnosti - rekao je Goran Aleksić, saborski zastupnik (SNAGA).

Aleksić računa da bi trošak za banke, ako bi baš svi pogođeni korisnici podigli tužbe, bio između 10 i 15 milijardi kuna. U udruzi franak izrađuju poseban kalkulator koji će svakom korisniku izračunati koliku bi točno odštetu trebao tražiti prilikom tužbe, piše dnevnik.hr

hr Sat Jul 21 2018 16:04:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .