Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5760f626d84d6422058b45bf/80
Foto: CROPIX

Uredba o gospodarenju otpadom na snazi od 1. studenoga, za usklađenje općina i gradova tri mjeseca

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupa na snagu 1. studenoga, a gradovi i općine imat će tri mjeseca da se usklade s tom uredbom i odrede kako će sustav funkcionirati na njihovu području, rečeno je u utorak na međustranačkoj raspravi o gospodarenju komunalnim otpadom u Rijeci i okolici te o implementaciji i primjeni nove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Govoreći o primjeni uredbe, stručna suradnica za zaštitu okoliša Udruge gradova i Udruge stanara Sonja Polonijo kazala je da  su obveze Hrvatske prema Europskoj uniji zabrana odlaganja neobrađenog otpada te do 2020. osigurati  pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje 50 posto papira, metala, stakla i plastike. Ako to ne učinimo, nakon 2020. možemo očekivati penale, upozorila je dodavši da će se penali, prema zakonu, decentralizirati na lokalne jedinice, koje nisu ispunile svoje obaveze.

Uredba definira odvojeno prikupljanje otpada i obvezu odvojene primopredaje svih frakcija otpada, navela je Polonijo ističući da sustav treba graditi od vrata do vrata, sa zelenim otocima i mobilnim reciklažnim dvorištima.

Uvažiti lokalne posebnosti

Smatra da je pri provedbi važno uvažiti i lokalne posebnosti, gustoću naseljenosti u većim gradovima, odnosno slabu naseljenost i udaljenosti u manjim naseljima te posebnosti turističkih sredina i otoka. Računi za korisnike sadržavat će obvezu minimalne javne usluge, što će biti fiksni dio računa, zatim cijenu za preuzetu količinu, tj., varijabilni dio za svakog korisnika te ugovornu kaznu. Polonijo je navela da se problemi mogu očekivati kod većih zgrada, dodavši da je u Sloveniji rješenje pronađeno u suradnji s upraviteljima zgrada, koji raspodjeljuju račune po stanovima. 

Po riječima Sonje Polonijo, lokalne jedinice na osnovi uredbe moraju donijeti svoje odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, a suradnja komunalnih društava i lokalnih jedinica je neophodna. Odluke o načinu pružanja usluge koje donose lokalne jedinice moraju propisivati uvjete za pojedinačno korištenje javne usluge, dokaz izvršenja (npr. čipovi), sustav digitalne evidencije, odredbu o cijeni minimalne javne usluge te ugovornu kaznu.

Govoreći o cijenama za pojedine jedinice lokalne samouprave, Polonijo je kazala da svaka jedinica ima svog predstavnika u skupštini komunalnog društva te da se odluka, u slučaju da skupština o cjeniku ne odluči jednoglasno, primjenjuje samo na one lokalne jedinice koje su ju prihvatile. Dodala je da bi do kraje ove godine trebalo početi sufinanciranje spremnika i kompostana iz eurospkih fondova, uz određene uvjete.

Rokovi su kratki, nužna je suradnja na svim razinama, od države, lokalnih jedinica i komunalnih društava do korisnika, uz kompromis i ukidanje administrativnih barijera, zaključila je Polonijo.

Smanjiti količinu otpada koji se zbrinjava odlaganjem

Vlada je Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom donijela na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom u svibnju ove godine. Uredbom se propisuje sadržaj odluke o načinu pružanja javne usluge, način gospodarenja komunalnim otpadom,  prostorni razmještaj reciklažnih dvorišta i drugo, a donesena je s ciljem uspostave javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim lokalnim  jedinicama, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa.

Svrha sustava sakupljanja komunalnog otpada je osiguranje korištenja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te poticanje na odvojenu predaju otpada, kako bi se ispunila obveza Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, metala, plastike i  stakla te posebnih kategorija otpada i tako smanjila količina otpada koji se zbrinjava odlaganjem.

Raspravu o uredbi je organizirao Most, a saborski zastupnik te stranke Slaven Dobrović naveo je moguće razlike u primjeni dvaju različitih sustava u slučaju kada bi stupanj odvojenog prikupljanja otpada bio 90 posto.  Sustav s reciklažnim centrom za Rijeku na godinu bi ostvario plus od oko 30 milijuna kuna, dok bi stari sustav, uključujući, centar za gospodarenje otpadom Marišćina bio u minusu oko 30 milijuna kuna, rekao je.  

Direktor Komunalnog društva Ponikve s otoka Krka Ivan Jurešić ocijenio je da do određenog povećanja cijena mora doći te da se na poskupljenje može utjecati samo povećanjem količine odvojenog otpada.  Direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan kazala je da je poskupljenje na riječkom području uzrokovano novim načinom zbrinjavanja u Marišćini. Smatra da su ciljevi zajednički, da treba graditi partnerske odnose i pristupiti implementaciji novog sustava.  

U raspravi su se čula i mišljenja po kojima nema razloga da se stupanj odvajanja odmah ne poveća, a provedba takve odluke potakne većim kaznama. Rečeno je i da će većim odvajanjem otpada na riječkom području doći do svojevrsnog sukoba interesa, jer da će se tada manje otpada odvoziti u centar Marišćina.

hr Tue Oct 24 2017 15:58:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc638550e4938f1048b4684/80
Foto: dalmacija.hr

Novi rektor splitskog Sveučilišta na prvom prijemu kod župana Bobana

Rektor Ljutić je pozvao župana Bobana i njegove suradnike na svečanu inauguraciju koja će se održati 24. listopada

Danas su novi rektor splitskog Sveučilišta dr. Dragan Ljutić i njegovi suradnici upoznali župana Blaženka Bobana s planom rada i novim projektima koje Sveučilište planira pokrenuti u skoroj budućnosti.

- Već dugi niz godina Splitsko-dalmatinska županija ima izvrsnu suradnju sa Sveučilištem i svim njegovim sastavnicima, a nema nikakva razloga da se ta suradnja s novim rektorom i novim vodstvom Sveučilišta ne nastavi i ako je moguće poboljša- kazao je župan Boban, istaknuvši posebno dobru suradnju sa FESB-om, PMF-om, Građevinskim i Medicinskim fakultetom -kojemu županijske ustanove (Županijske Ljekarne, županijska Stomatološka poliklinika i županijski Dom zdravlja) služe kao nastavne baze.

Rektor prf. dr. Dragan Ljutić je zahvalio županu Bobanu za dosadašnju suradnju, predstavio svoje najbliže suradnike, prorektore: prof. dr. Tomislava Kilića, prof. dr. Đurđicu Miletić, prof. dr. Željka Radića, prof. dr. Gorana Karduma i prof. dr. Leandru Vranješ Markić.

Rektor Ljutić je pozvao župana Bobana i njegove suradnike na svečanu inauguraciju koja će se održati 24. listopada.

hr Tue Oct 16 2018 21:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5778cbb9e03ea1488b4570/80
Foto: Youtube

Demant Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslalo je demant kojeg prenosimo u cijelosti

U svezi članka "Roditelji u Hrvatskoj bi uskoro trebali primati punu plaću tijekom roditeljskog dopusta?" objavljenog na portalu DalmacijaNews navodeći izvor, a on jest portal Novi list, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslalo je demant kojeg prenosimo u cijelosti: 

Na današnji upit novinarke Novog lista na konferenciji za medije o predstavljanju projekta udruge Obitelj3plus o terminu kad očekuje izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku g. Ivica Bošnjak je odgovorio da očekuje izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji najvjerojatnije u prvoj polovici 2019. godine, ali je taj vremenski rok u navedenom članku stavljen pogrešno i u termin provođenja delimitiranja roditeljskih naknada, pod navodom: „Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će delimitirana biti i naknada za majke odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta - otkrio je danas pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak. Vjeruje, kako je kazao, da bi zakonske izmjene mogle stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine.“

O roku kada bi zakonske izmjene rodiljnih i roditeljskih potpora trebale stupiti na snagu pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, g. Ivica Bošnjak nije se očitovao, na upit novinarke odgovorio je u kontekstu da se o tome sukladno zaključcima Vijeća za demografsku revitalizaciju detaljno i na osnovu analiza razmatra mogućnosti. 

hr Tue Oct 16 2018 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2154e12af47fc22a8b4688/80
Foto: Getty Images

Hrvatskoj kronično nedostaje anesteziologa

U hrvatskom je zdravstvu danas više od 700 anesteziologa, što je 2,5 puta više nego prije 30-ak godina, no i dalje ih je premalo anesteziologa
Svjetski je dan anestezije. Podsjeća nas na prvu uspješnu primjenu eter anestezije 16. listopada 1846. godine u Massachusetts General Hospital, Harvard School of Medicine.

Samo nekoliko mjeseci poslije isti je postupak izveden prvi put i u Hrvatskoj - u Zadru. Svjetski dan anestezije obilježen je skupom u KBC-u Zagreb.

Anestezija je stanje bez osjećaja koje izaziva san i isključuje bol, a anesteziolozi su uz pacijenta u ambulanti, tijekom operacije i na odjelu. U hrvatskom je zdravstvu danas više od 700 anesteziologa, što je 2,5 puta više nego prije 30-ak godina, no i dalje ih je premalo anesteziologa - pojedine bolnice imaju samo po jednog.

- Samo u zadnje tri godine Hrvatska liječnička komora provela je stručni nadzor u 11 bolnica, i utvrdili smo manjak od 63 anesteziologa da bi ispunili minimalne uvjete. - kaže v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore 
Krešimir Luetić

Šutnja je prekinuta, ali žene neće odustati sve dok ne prestane bol

Taj se problem posebno aktualizirao posljednjih dana zbog svjedočanstava 400 žena koje tvrde da su im ginekološki zahvati izvedeni bez anestezije. I zdravstveni djelatnici u kampanji protiv boli zauzimaju se za promjene.

- Tijekom ove akcije mi ćemo osvješćivati i građanstvo da ne moraju trpiti bol, a i zdravstvene djelatnike da rade na tome da pacijenti doista dobiju ono sve što mogu dobiti i na što imaju u krajnjoj liniji pravo. - najavio je 
Adriano Friganović.  - prenosi HRT
hr Tue Oct 16 2018 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c4891eea8f97af8b45f7/80
Foto: Vlada RH

Imoćanin "oprao" Plenkovića u Parizu: Priča o Hrvatskoj u ružičastim tonovima, a 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog loše politike njegove vlade

Na predavanju na sveulištu La Sorbonne, Plenković je dobio pohvalu za "iznimno proeuropski govor", a među pitanjima iz publike bilo je i ono hrvatskog iseljenika Ante Glibote
Francuski predsjednik Emmanuel Macron srdačno je ugostio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Elizejskoj palači u Parizu. 

Zajedno s nedavnim posjetom Berlinu, premijeru Plenkoviću ovo je jedan od najvažnijih bilateralnih radnih posjeta u inozemstvu jer podrška Francuske, kao i Njemačke, ključna je za ispunjenje ciljeva koji su definirani kao sljedeći strateški ciljevi Hrvatske, a to su ulazak u Schengensku zonu i uvođenje eura. - piše Večernji list

"Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer?"

Na predavanju na sveulištu La Sorbonne, Plenković je dobio pohvalu za "iznimno proeuropski govor", a među pitanjima iz publike bilo je i ono hrvatskog iseljenika Ante Glibote:

- Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer – pitao je Glibota.

- To je fenomen koji se pojavio u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi kad su države postale članice EU-a. Čovjek može sjesti u auto i otići, primjerice, iz Rijeke u Lyon tražiti posao bez ikakvih problema. Treba podići razvijenost nekih naših regija kako bismo što prije dostigli i približili se razvijenosti europskih regija. Tek nakon dva sedmogodišnja proračuna EU-a moći ćemo reći koliko je Hrvatskoj pomoglo članstvo. – odgovorio je Plenković. 

 Ante Glibota nije bio zadovoljan odgovorom premijera na svoje pitanje i komentirao je prolaznicima:

- Premijer tu francuskoj publici objašnjava Hrvatsku u ružičastim tonovima, a 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog loše ekonomske politike njegove vlade – rekao je Imoćanin s pariškom adresom, koji je robijao za vrijeme Hrvatskog proljeća, emigrirao u Francusku, a u Hrvatsku se 1990-ih vratio kao kupac i vlasnik Croatia Recordsa.   
hr Tue Oct 16 2018 18:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .