Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e29531129111cb20c8b45ea/80
Foto: D.N.

Pozadina priče o osobi koja je napala vozača Prometa: "Vrijeđa nas i pljuca, muža mi je gurnula niz stepenice"

DalmacijaNews donosi priču o psihički bolesnoj osobi koja neprestano terorizira svoje susjede. Ovo je još jedan slučaj u kojem je sustav zakazao...

- Ženska osoba je ušla u autobus i počela je neartikulirano vikati o nekom novčaniku. Otvorila je vrata vozačeve kabine i dva puta ga udarila u vožnji, šakom u glavu, tako je strašan događaj iz autobusa splitskog 'Prometa' prepričavao Hrvoje Mlikota, vozač i povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u ovoj splitskoj tvrtki.

Novi incident na vozača autobusa dogodio se 16. siječnja u večernjim satima, iz nosa mu je curila krv, a pohod neubrojive ženske osobe bio bi i još veći da ge nisu spriječili ostali putnici.

Drugi je to incident od početka godine. Samo je prošle godine više od dvadesetak puta autobus splitskog autoprijevoznika bio zasut raznim predmetima, a napad na vozača od prvog dana nove godine isti je kao i napad na, primjerice, policajca pa se za takav jedan čin može dobiti i kazna od 5 godina zatvora.

Slične nepromišljene avanture splitski su vozači u 2019. godini imali čak 15 puta, a prije nekoliko mjeseci napadnut je bio i vozač kojega je prokrvarila žena u Velebitskoj ulici.

Strašni i kontinuirani napadi bili su povod za razotkrivanje priče koja je, prije sedam dana, u najmanju ruku, zgrozila splitsku javnost. Navode kako je napad počinila neubrojiva osoba uspjeli smo i provjeriti, i tako došli do puno kompliciranije i zapravo katastrofalne pozadine priče u kojoj je ponovno vidljivo kako su zakazale neke više distance društva.

Susjeda iz pakla

Napadač na Prometova vozača bila je J.S. koja živi na Sućidru, a koja učestalo svojim postupcima i namjerama uznemiruje i napada i svoje susjede. Vrijeđanje i pljucanje, ostavljanje otpada po dvorištu i hodniku, uništavanje zajedničke imovine tek su dio pravog horora kojeg proživljavaju stanovnici Krležine ulice.

Strašne situacije na ulazu u zgradu napadačice prepričala nam je jedna stanarka koju smo za potrebe priče nazvali Ivana. Vidno u strahu i s nevjericom jer, kako kaže, osim izlaska u medije joj ništa preostalo nije. Od reagiranja prema institucijama dobila je, kako nam prepričava, jedno ogromno 'ništa'.

- Svi mi proživljavamo strašan horor, čak nam ni čistačica više ne dolazi u zgradu jer ju je dotična gospođa gađala staklenkama s prozora. Osobno mi je prijetila, muža mi je gurnula s leđa niz stepenice, a starijoj je susjedi kat ispod prouzročila ogromnu štetu jer joj je puštala vodu, počinje nam potresnu ispovijest jedna od susjedi J.S.

Skrbnica joj majka s amputiranom nogom

Štoviše, stvar tek ovdje poprima apsurdne vrijednosti. Neubrojiva napadačica ima skrbnika zbog postojećeg stanja, a ni manje ni više, tu dužnost obavlja njena majka koja je invalid s amputiranom nogom.

- Majku je učestalo tukla, cijeli je kvart odjekivao od njenog zapomaganja, a ona je kriva da joj se majci i amputira noga. Imala je otvorene rane, a ona je konstantno donosila vreće pune otpada. Na kraju je bakterija ušla u krvotok, a jedini je uspio reagirati njezin brat, koji je zbog posla stalno odsutan, te u stan doveo medicinsko osoblje i Centar za socijalnu skrb, govori Ivana.

Mnoga logična pitanja 'tekla' su potom sama od sebe. Kako je bolesnoj osobi skrbnica osoba s invaliditetom? Zbog čega u cijelom slučaju nije reagirala policija? Zbog čega pak dotična žena nije zadržana na liječenju ako je dokazano kako je osoba psihički bolesna?

Sve spomenute državne službe dobile su i naš službeni upit. Splitska policija o slučaju nije mogla govoriti zbog obveze poštivanja Opće uredbe o zaštiti podataka, a Centar za socijalnu skrb tek je citirao dio Zakona vezanog za ovaj slučaj.

U odgovoru su nam ustvrdili kako točne podatke o osobi ne smiju iznositi u javnost te naveli uvjete kojima osoba postaje skrbnik. Najzanimljiviji od njih bio je svakako onaj kako skrbnik može postati osoba koja nije lišena poslovne sposobnosti. Može li osoba poslovno sposobna biti invalid s amputiranom nogom? Pitanje na koje, vjerujemo, svi pretpostavljate odgovor.

U Zakonu, uz sve to, stoji i kako se skrbnik mora '... savjesno brinuti se o osobi, pravima i obvezama štićenika, uzimajući u obzir prvenstveno njegovu dobrobit i njegov najbolji interes. Isto tako upravljati njegovom imovinom i nastojati da se štićenik osposobi za samostalan život i rad...'

Za ovaj slučaj ravno pravom apsurdu.

"To je psihički bolesna osoba. Što bi mi tu trebali?"

U razgovoru sa susjedom potpuno slučajno do naših mikrofona je stupila još jedna susjeda koja je imala neočekivanih epizoda s dotičnom ženom. Zbog zaštite i, kako nam govori, opasnosti od novih napada dodijelili smo joj ime Maja.

- Mom sinu bio je rođendan. Kako su stizali gosti tako je i susjeda izlazila ispred vrata i doslovce ih dočekivala pljucanjem i vrijeđanjem. Tada je pokušala i gurnuti mog oca niz stepenice, a 'kap koja je prelila čašu' bile su plač djece koja su bila prestrašena. Zvali smo policiju, a, zamislite to, a javio mi se dežurni policajac i cijelu moju priču završio riječima 'Pa gospođo, to je psihički bolesna osoba. Što bi mi tu trebali?, ružno iskustvo priča nam naša sugovornica uz ponavljanje kako je u cijeloj priči zakazao sustav koji, govori nam, nije ženu i ranije doveo u odgovarajuću ustanovu.

Vozači Prometa postali su prava 'pokretna meta', a strah i nelagodu u Krležinoj ulici i dalje će sijati žena koja je napala vozača prije tjedan dana u Velebitskoj ulici. Rješenje za cijeli problem je jasno – vrijeme je da institucije počnu djelovati, a Splićani konačno u iste počnu i vjerovati.

hr Thu Jan 23 2020 09:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e568f4629111ccf558b4573/80

"S obzirom da je Hrvatska od njih digla ruke, zašto se karantene ne bi napravile u prostorima brodogradilišta?"

Petar Surjan, tajnik Foruma mladih splitskog SDP-a poručio je danas kako je Hrvatska je spremna za epidemiju koronavirusa i nema potrebe za panikom...

Isto tako, kazao je kako bi bila šteta da prostori brodogradilišta ostaju prazni te da se prenamjene u karantene, "s obzirom da je Hrvatska digla ruke od kompletne brodogradnje".

- Hrvatska je spremna za epidemiju koronavirusa i nema potrebe za panikom. Najvažnije u tim trenucima je imati spremne prostore za organiziranje karantene, kako bi se zaraženi ljudi izolirali i širenje virusa suzbilo.

Najbolji pokazatelj je Kina koja je u svega nekoliko dana izgradila bolnice i karantene za prihvat ljudi. Kako se u Hrvatskoj u tom vremenu ne može dobiti ni građevinska dozvola, takav bi poduhvat kod nas trajao nekoliko godina, i to u najboljem slučaju – rekao je Surjan te dodao:

S obzirom da je Hrvatska digla ruke od kompletne brodogradnje prostori brodogradilišta ostaju neiskorišteni. Šteta bi bila da hale i upravne zgrade zjape prazne pa zašto se onda ti prostori ne bi iskoristili i već sada počeli opremati za prihvat ljudi. Zasigurno u tim prostorima nakon svjetskih poznatih brodogradilišta, bile bi i svjetski poznate karantene”, zaključio je s vidnom dozom sarkazma. - kazao je. 

hr Wed Feb 26 2020 16:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2be3002af47ff3268b4d04/80
Foto: PIXABAY

Evo što s ukućanima ako se ide u samoizolaciju

Danas je potvrđen i drugi slučaj zaraze u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića koji se vratio iz Milana također je pozitivan na koronavirus
Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. gostovao je u studiju Večernjeg lista gdje je govorio koronavirusu, o tome ima li mjesta za paniku, što činiti u slučaju pojave simptoma, što je to zapravo izolacija...

Na pitanje što s ukućanima ako se ide u izolaciju, Capak je kazao: "Sve ovisi o riziku. Ako je rizik visok, onda bi ta osoba trebala u karantenu. Uskoro ćemo imati mjesta za ljude koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima".

"Ako je netko bio na dva metra, onda je taj rizik manji", dodao je. "Dosad su testirane 72 osobe u infektivnoj klinici. Osim ova dva potvrđena slučaja nije bilo drugog pozitivnog. Imamo još osam u testiranju", kazao je. 

"U Hrvatskoj smatramo da nema potrebe da se prekidaju sve aktivnosti, ni škola, ni utakmice, osim ako dolaze natjecatelji iz zaraženih područja. Što se tiče događaja, ne može se dati generalna preporuka. Organizatori i lokalna vlast o tome odlučuju", dodao je. 

"Uvijek je moguće da netko odbije izolaciju. Granični inspektor može pozvati policiju. Mi ćemo to provesti na ovaj ili onaj način, pa i silom", kazao je Capak.

"U ovom trenutku test provodi samo infektivna klinika. U onom početnom periodu kada je krenuo koronavirus mi smo procijenili da je dovoljno da infektivna klinika provodi. HZJZ sada uvodi testiranje. Nabavili smo isto kao i infektivna klinika i do kraja tjedan imat ćemo uspostavljen test na koronavirus. Problem je u tome što je riječ o novom virusu. To nije šala, vi nekoga proglašavate bolesnim i tu morate biti sigurni, a s komercijalnim testovima morate biti oprezni jel oni mogu uhvatiti neki drugi koronavirus. Sada već postoje brzi testovi koji se mogu koristiti na terenu. Upravo ih nabavljamo, doći će ovih dana. No i oni u slučaju pozitiviteta zahtijevaju potvrdu u infektivnoj klinici ili tada već HZJZ-u", kazao je za vecernji.hrhr Wed Feb 26 2020 15:00:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e56691629111caf538b457d/80
Foto: Radio Imotski

Saborski zastupnik iz Imotskog 'očitao lekciju' Staziću: 'U kojoj bi državi bilo moguće da zastupnik koji taj narod predstavlja nazove - primitivnim?'

Studenčanin Ante Babić iskoristio je priliku u Saboru kako bi se osvnuo na napade zbog maškara u Imotskom. Njegov govor prenosimo u cijelosti.
- Radije bih gorio s Antom Tomićem nego živio s tim primitivcima u Imotskom“, reče Nenad Stazić, zastupnik tog istog naroda u Hrvatskom saboru.

I nitko, ali ama baš nitko od političara ili institucija nije ustao protiv ovakvog govora mržnje. Opunomoćiteljica Hrvatskog sabora smatra da je to u redu. Možda joj paše kada Stazić tako misli o Imoćanima.

U kojoj bi to državi bilo moguće da zastupnik koji taj narod predstavlja nazove - primitivnim?

Istina, kolega Stazić je za razliku od „glasne manjine“ primijetio da se kod karnevalskog autodafea ne radi o djetetu, već o njegovu liku. On se zbog toga ne čudi znajući što je kroz proteklih godinu dana govorio o svetinjama toga naroda: katoličkoj crkvi, svećenicima, braniteljima, Domovinskom ratu, Vukovaru i o tome da u svibnju 45. godine posao nije obavljen temeljito. I to bi sve trebala biti satira, a karneval u Imotskom kazneno djelo. E neće moći! Nema dvostrukih kriterija.

Karnevalski običaji od sjevera i juga, od istoka i zapada u Hrvatskoj su različiti, ali su svi prožeti satirom kroz oporuke i traženja krivca uglavnom kod javnih osoba.

Prvi javni istup i političko djelovanja novoustoličenog predsjednika Zorana Milanovića kojeg parafraziram da treba mijenjati običaje i tradiciju (jer ovakvi nisu dobri) jer su oni protivni europskim i hrvatskim vrijednostima. On će kako vidimo osnovati ideološko-svjetonazorsku komisiju koja će Hrvatima i hrvatićima određivati kako se oblačiti, što nositi, kako govoriti, što pjevati,...

Dogovorio se on tako sa svojim partijskim kolegom, nadobudnim socijal-demokratom Arsenom Baukom koji je odmah pohrlio u Imotski tužiti narod, podnijeti kaznenu prijavu protiv naroda. Za Arsena nema više onog prijekog suda koji bi narod odmah osudio „na licu mjesta“ i pospremio na Goli Otok. Jedino oružje mu je kaznena prijava.

U svoja tri mandata i mandatu ministra uprave četiri godine nikada (koliko ja znam) nije bio u Imotskom i pitao kao je tome narodu, koji ga problemi muče, zašto iseljava,... Našao se sada - da ga tuži.

Sram vas bilo, kolega Bauk! Imotski treba tužiti i da visi na stupu srama, a Rijeci se primjerice treba diviti jer njen gradonačelnik preobučen u jednu dobru i divnu damu (koja transformacija) Jovanku Broz, suprugu komunističkog diktatora Broza. Po njemu je to moderno i avangardno i to nikoga ne vrijeđa.

U našoj domovini dopušteno je izrugivati se s kršćanskim, vjerskim i nacionalnim svetinjama od raznih Stazića, Bauka, Vidovički, Frljića, Veljače, Novosti jer je sve to satira i umjetnička sloboda, ali kada se pila samo malo okrene naopako (kritički preispitana), tada je to skandal i kazneno djelo koje čine retrogradni, primitivni i nazadni ognjištari.

Mi (ja) se borimo svim silama protiv takvog liberalnog relativizma.

Karnevalska povorka u Imotskom i autodafe dvije lutke sa Stazićem su aluzija na posvajanje djece homoseksualnih parova. Istina, vodili su se gay prideom i paljenjem heteroseksualnih lutaka 2012. godine u Zagrebu. Ja znam da to nije ugodno, ali su i homoseksualni parovi dio društva i podložni su kritici kao i svi mi.

Imoćani i Imotski nemaju ništa protiv homoseksualnih parova, ali imaju protiv toga da im se omogući posvajanje djece. Tko zna, možda će jednog dana pristati na to, ali danas ne pristaju. Apsolutno su protiv govora mržnje jer znaju da je to otrov koji ubija trovača.

Imoćani kolega Staziću nisu primitivni ljudi, već plemeniti i dobri, pioniri željene Hrvatske slobode s prvom žrtvom Domovinskog rata Josipom Jovićem i 240 palih branitelja (od kojih su mnogi bili članovi Bakova društva) čije povlastice uživamo svi u našoj Domovini, kao i Vi i ja u Hrvatskom saboru. U Imotskom vam vrijedi: ne daj na se, ne daj svoje, nemoj tuđe prokleto je!

Onima koji nisu nikada pomogli Imotskom, molim neka im ne pomažu, a onima koji satiru ne razumiju ja ne mogu pomoći.

Tužno je i bijedno ako mislite da ćete s kaznenim prijavama zastrašiti ljude u Imotskom.
Nije to uspjelo puno većim facama od Vas, šefu stranke čiji ste vi sljednici, komunističkom diktatoru Brozu, a neće ni Vama!
hr Wed Feb 26 2020 13:48:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e55472a29111c09508b463e/80
Foto: HRT

U Italiji je preminula 12. žrtva koronavirusa, a potvrđen je i prvi smrtni slučaj Francuza: Virus se pojavio i u Grčkoj

U Italiji je trenutno zaraženo više od 300 ljudi, a u Austriji je preminula turistkinja iz Italije.

U Francuskoj je jedna osoba umrla od zaraze koronavirusom. Muškarac (60) preminuo je u bolnici u Parizu, javlja Le Figaro. Preminuo je tijekom noći, a hospitaliziran je u vrlo teškom stanju.To je prvi slučaj smrti Francuza, a drugi u Francuskoj. 14. veljače u Francuskoj je preminuo turist iz Kine.

U Njemačkoj su u srijedu potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, od kojih se mladić (25) dovodi u vezu s s izbijanjem zaraze u Italiji jer je bio u Milanu, a drugi je bio u kontaktu s osobom koja je bila u Kini. Taj muškarac (47) u Sjevernoj Rajni Westfaliji u kritičnom je stanju, prenijeli su bolnički izvori.

U Italiji je preminula 12. žrtva koronavirusa. Zaraženo je 374 ljudi. 12. žrtva je 70-godišnji muškarac iz Lombardije koji je već bio bolestan. Primljen je u bolnicu u Piacenzi, a zatim prebačen na intenzivnu njegu u Parmi.

Grčka je potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno boravila na sjeveru Italije. Nalazi se u bolnici i u dobrom je zdravstvenom stanju.

U Iranu 19 osoba je preminulo, a 139 osoba je zaraženo koronavirusom, objavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva te zemlje. Iran ima najveći broj preminulih osoba izvan Kine gdje se virus i pojavio krajem 2019.

Kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji porastao na 18 nakon što je otkriveno šest novih i radi se o državljanima Kuvajta koji su putovali u Iran. Gotovo sve zemlje koje graniče s Iranom tijekom vikenda ili su zatvorile granicu prema toj zemlji ili uvele putne restrikcije, piše dnevnik.hrhr Wed Feb 26 2020 13:19:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .