Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce2469929111c41938b458f/80
Foto: HRT/Screenshot

Opet će sjati Knežev dvor: Nakon obnove bit će otvoren za javnost

Društvo prijatelja dubrovačke starine otkupilo je zemljište i ruševinu nekadašnjeg Kneževog dvora na otoku Lopudu. Četvrti je to u nizu kneževih dvorova na području nekadašnje Dubrovačke Republike, koje su članovi Društva dosad preuzeli, s ciljem da ih obnove i otvore javnosti.
- Radi se o najljepšem kneževom dvoru, daleko najljepšem od svih ostalih. Građen je polovicom 15. stoljeća, kako se zasad smatra, iako nema izravnog dokaza, osim stila i karakteristike gradnje - govori Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Knežev dvor je zanimljiv po tome što ujedno predstavlja upravnu zgradu, ali i ljetnikovac. Jedan je od rijetkih primjera, gdje se može vidjeti kako se u isto vrijeme odvijao privatan život kneza i njegove javne obveze. Živio je na katu kneževa dvora, a već u dvorištu se nalazio zatvor.

Otok Lopud u 15. i 16. stoljeću bio je jedan od najrazvijenijih dijelova Dubrovačke Republike i druga luka po važnosti, nakon samog grada. Stoga ne čudi što se knežev dvor na Lopudu odlikuje izrazitim luksuzom za to doba. Na zidovima njegovih ostataka i danas se mogu vidjeti kamena ognjišta i raskošni umivaonici.

- Od svih Kneževih dvorova, a ima ih dosta na teritoriju Dubrovačke Republike nekadašnje, on je najkvalitetniji, najimpozantniji, što se same njegove arhitekture tiče i svega što u njoj ujedinjava, jer ipak, kad promislite da je to jednokatnica, koja je u sebi, u ovoj kuli pokrajnjoj, morala ujediniti i kancelariju i knežev stan i cisterne i zatvor - objašnjava Maja Nodari, povjesničarka umjetnosti.

Propadanje rezidencije lopudskog kneza traje već nekoliko stoljeća. Od dodatne devastacije i odnošenja kamenog materijala čuvalo ga je upravo mediteransko zelenilo.

- Na austrijskoj katastarskoj mapi iz 1837. knežev dvor pronalazimo već kao ruševinu. Sukladno tome, otada se malo što tu diralo i nije se mijenjalo, jer to je bio jedan knežev dvor iz kojega je izbijalo zelenilo, on je bio uokoljen mediteranskim biljem, nasadima naranača, narančina i svega onoga što je Ilija Crijević za Lopud rekao: gdje se zima proljećem ovjenčava - dodaje Nodari.

- Mi ga želimo obnoviti tako da bude javni prostor, da Lopud dobije kulturno-povijesni sadržaj. Lopud ima dovoljno kreveta, smještajnih kapaciteta, barem zasad. Ima i lijepe plaže i sve, ali nema kulturnih sadržaja - kaže predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Kapetanić.

Članovi Društva prijatelja dubrovačke starine imaju želju obnoviti sve kneževe dvorove na području nekadašnje Dubrovačke Republike. No, do svih jedanaest nemoguće je doći. Neki su potpuno uništeni, neki od privatnih vlasnika nisu zainteresirani za prodaju, no članovi Društva ističu da imaju strpljenja. Sve u nadi da će uspjeti sačuvati ovaj dio bogate dubrovačke povijesti od zaborava, piše HRT.
hr Mon May 20 2019 08:18:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d13791f29111c60e08b45de/80
Foto: 057info

Otok Pašman nema poštara: Stanovnicima računi kasne, stižu kamate i ovrhe

Otok Pašman nema više poštara koji bi otočanima raznosio poštu, pa oni moraju sami doći po svoje pošiljke

U mjestu Neviđana na otoku Pašmanu nastala je otvorena pobuna protiv načina na koji mještani dolaze do svoje pošte. Ili ne dolaze, a zbog čega plaćaju kamate, dobivaju opomene pred ovrhu ili  im nikada ne stigne službena pošiljka. - prenosi 057info

Naime, otok Pašman nema više poštara koji bi otočanima raznosio poštu, pa oni moraju sami doći po svoje pošiljke. 

Portal 057info piše kako im poštu sada s kašnjenjem donosi poštarica iz mjesta Kukuljice na Ugljanu jer sada tamo stiže pošta za otok Pašman. Mještani, koji su doznali da stiže pošta, stigli su do mjesta kombija i doslovce na zidiću razvrstavali pošiljke.  

Izgleda da se još ne zna kada bi otočani trebali dobiti novog poštara, a do tada će najvjerojatnije dobivati poštu na ovaj način - doći sami i "kopati" dok ne pronađu svoju pošiljku. 


hr Wed Jun 26 2019 15:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d02474b29111ccbcb8b456b/80
Foto: HRT

"Sa Suncem u lito": U subotu na Bačvicama besplatno obavite pregled madeža

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma

Javnozdravstvena akcija „Sa Suncem u lito!“ održat će se u subotu, 29. lipnja, od 09.00 do 11.00 sati na plaži Bačvice u organizaciji Županijske lige protiv raka. U sklopu akcije, građani će imati priliku besplatno pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Inicijalni uvid u stanje kože vršit će dr.sc. Lina Mirić Kovačević, dr.med. Iva Bojčić, dr.med., sa Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

Što kažu brojke?

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma.

Prema podacima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina, čak 149 % za muškarce i 130 % za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 godina za 50 %.

Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama, u više od 50 % oboljelih, dijagnosticira se lokaliziran melanom bez metastaza. Rana dijagnoza omogućava jednostavniji terapijski postupak uz odlične estetske i funkcionalne rezultate. Zapamtite, u početnim fazama bolesti moguće je izliječiti preko 95% oboljelih.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, iako se posljednjih godina bilježi porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da potječu od sunca ili umjetnih izvora UV zračenja, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

Možemo li spriječiti nastanak melanoma i ostalih kožnih karcinoma?

Višegodišnje djelovanje sunčevih zraka dovodi do kroničnih promjena na koži, s pojavom kožnog tumora kao najlošijeg ishoda.

Za izbjegavanje rizičnih faktora najbolja je prevencija:

izbjegavajte ljeti boravak na suncu između 10 i 16 sati koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, posebno djeca i osobe svjetlije puti ukoliko ste izloženi suncu koristite prikladnu odjeću i pokrivala za glavu, zaštitite oči učestali odlasci u solarije štetno djeluju na vašu kožu

Jednostavno, a spašava život! 

hr Wed Jun 26 2019 15:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a58d2c7b9e03ee3488b45b1/80
Foto: PIXABAY

Od Mandaline do rive, Banja i Martinske od srpnja ćete moći brodom i to šest puta dnevno za svega 10 kuna

Grad Šibenik od 8. srpnja uvodi brodsku liniju na relaciji Mandalina-Šibenik-Banj-Martinska-Banj-Šibenik-Mandalina.

Brod će voziti do kraja kolovoza, sve je dio pilot projekta kojeg provodi Grad, a prije par dana objavljen je poziv za dostavu ponuda. 

Grad je već definirao cijenu dnevne karte koja će iznositi 10 kuna, a minimalni kapacitet putnika na brodu je 12. Svi koji se planiraju javiti na javni poziv moraj imati na umu i da je minimalna dužina broda 12 metara, minimalna snaga motora 100kW, a prostor za smještaj putnika na brodu treba biti natkriven, piše Šibenik.in 

Prijevoz putnika izabrani brodar obavljat će šest puta dnevno. Prvi brod kreće u 9 sati iz Mandaline, potom staje na rivi kod topova odakle u 9,10 sati kreće put Banja. Od Banja prema Martinskoj potom kreće u 9,30 sati pa se u 9,40 vraća do Banja, u 9,50 kreće od rive kod topova i u 10 ponovno iz Mandaline. 

hr Wed Jun 26 2019 11:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d131d1329111c3ee18b457f/80
Foto: Pixabay

Sumnjivi građevinski poslovi: Na Braču se istražuje legalizacija nepostojećih objekata?

Istražitelji krim-policije PU splitsko-dalmatinske ostali su u čudu došavši u Milnu na Brač jer su, tražeći sumnjive legalizirane objekte, ustanovili da su oni zapravo fiktivni - ne postoje

Splitska krim-policija, kako doznajemo, već dva tjedna na Braču istražuje sumnjive građevinske poslove na tom otoku. Dobro upućeni izvor otkrio je za 24sata kako su u okolici Milne tehničari Službe organiziranoga kriminaliteta iz sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske obavili izvide na zemljištima na kojima su se navodno legalizirali - nepostojeći objekti!

Nova je to posebnost specifična za otok Brač, nakon što smo prošlih tjedan-dva izvještavali o pašnjacima i štalama koji preko noći postanu luksuzne vile, ali nikad nisu upisani u katastar.

Isti izvor otkriva nam kako je krim-policija zatim otišla u supetarsku ispostavu Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje te zaplijenila dokumentaciju vezanu uz navodne nepostojeće objekte. Prema informacijama kojima raspolažemo, zasad su posjetili općinu Milna, a navodno slijede i ostale općine. Upravni odjel iz kojeg su uzeli dokumentaciju odgovoran je za izdavanje građevinskih dozvola na cijelom otoku Braču. Ova istraga se, prema našim izvoru, zasad ne dotiče slučaja ministra Kuščevića i njegove kuće u Nerežišćima, piše 24sata.hr

Predmet istrage je, dakle, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Supetru, koje izdaje građevinske i ostale dozvole za kompletan otok Brač. To je zapravo lokalna ispostava Ministarstva graditeljstva, na čijem je čelu svojedobno, od 22. siječnja 2016. do lipnja 2017., bio upravo Bračanin Lovro Kuščević, koji je danas ministar uprave i koji se našao na udaru javnosti jer je “zaboravio prijaviti u katastar vilu u Nerežišćima”.

Razlog iskrcavanja krim-policije na Brač zaista je nevjerojatan. Bili su doslovce u potrazi za objektima, a na kraju se ispostavilo kako oni uopće ne postoje, koliko god vam to blesavo zvučalo. Obrazac makinacija sa zemljištima bio je, prema našim spoznajama, sljedeći: Određeni ugledni poduzetnici kupili bi određeno negrađevinsko zemljište na otoku, preciznije na južnoj strani Brača.

Zatim bi pokrenuli postupak legalizacije nepostojeće zgrade na tom negrađevinskom zemljištu. A onda, kad bi dobili rješenje o legalizaciji, od supetarskog ureda za graditeljstvo prijavili uklanjanje te iste nepostojeće zgrade. Potom bi zatražili od istog ureda izdavanje građevinske dozvole za gradnju zamjenske zgrade obujma jednakog prethodno legaliziranoj nepostojećoj zgradi. I onda bi tako spremnu građevinsku dozvolu s mogućnošću građenja nove, ovaj put stvarne zgrade, prodali stranom investitoru.

hr Wed Jun 26 2019 09:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .