Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d791f9829111ca87a8b4604/80
Foto: Pixabay

U Hvaru će se sutra održati izložba krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“

U četvrtak, 12. rujna 2019. s početkom u 20:30 sati u galeriji Arsenal u Hvaru otvoriti izložba krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“, u organizaciji Muzeja policije i Grada Hvara

Tom prilikom će biti izloženo oko 40 krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Većinom je riječ o uljima na platnu i o nekoliko skulptura.

Izložba je do sada bila postavljena u više gradova  - Zagrebu, Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku, Koprivnici, Ljubljani, Karlovcu i Puli, te za nju i dalje postoji veliko zanimanje galerija i muzeja iz cijele Hrvatske. 

Istodobno je pobudila velik interes i dobila brojne pozitivne kritike građana, kolekcionara, ali i stručnjaka: povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, likovnih kritičara, studenata i drugih ljubitelja umjetnosti. Krivotvorine umjetnina čine jednu od zasigurno najzanimljivijih zbirki Muzeja policije, a čini je oko 70-tak krivotvorina.

Cilj je izložbe prevencija i edukacija, odnosno, osvijestiti građane na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina. 

hr Wed Sep 11 2019 18:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed888c16f2ab869518b46e6/80
Foto: Petar Malbaša

SINJ TUGUJE ZA KEMBOM 'Bio je izniman košarkaš i još bolji čovjek! Legedno, hvala ti za sve!'

Kembo je cijeli svoj život igrao u sinjskom Alkaru, a iako su košarkaške moći 'na pladanj' stavljale mnoga druga rješenja Sinj je bio najljepši i jedini.
Malo je ljudi koji u svojoj bogatoj sportskoj karijeri ostave toliko dubok trag da generacije poslije prepričavaju sve te uspjehe. Sinj tuguje, sinjski košarkaški 'Mozzart', Mladen Pavić Kembo zemaljske terene zamijenio je onim vječnima.

Kembo je cijeli svoj život igrao u sinjskom Alkaru, a iako su košarkaške moći 'na pladanj' stavljale mnoga druga rješenja Sinj je bio najljepši i jedini. 

Precizan šut koji je bio njegov sinonim gledali su i pamtili brojni košarkaški fanatici, skokovi, zakucavanja, sve to od dvometraša kojemu je posljednji napad prouzročila teška bolest.

Priča o košarci u Sinju se zakotrljala baš one povijesne 1982. godine, kada je i službeno krenuo huk Sinjskih Maligana s tribina. Alkar je u Metkoviću, na početku 1984., ostvario veliki uspjeh i zaigrao u finalu jugoslavenskog košarkaškog kupa s Bosnom iz Sarajeva.
Ipak, Sinjani su i danas sjećaju polufinalne pobjede nad Zadrom u kojoj je baš jednu od glavnih rola imao Mladen Pavić Kembo koji su u knjigama sinjske košarkaške povijesti zabilježen kao najbolji strijelac.

Dirljivom objavom na klupskim stranicama od Kemba se oprostio njegov Alkar.

Primili smo pretužnu vijest koja nas je do srži potresla i ražalostila. Umro je naš legendarni igrač i dugogodišnji kapetan Mladen Pavić Kembo. Izgubili smo najboljeg strijelca i, složit će se mnogi, najboljeg igrača Alkara u povijesti. Iako je bio izniman košarkaš još je bolji bio kao čovjek, uvijek spreman dati košarkaški i ljudski savjet, pogotovo mlađim igračima.

Njegovim odlaskom ostaje velika praznina, ali i ponos i privilegija što smo ga dugi niz godina imali u svojim redovima kao igrača, trenera i člana klupskog vodstva.
Legendo, hvala ti za sve.
hr Thu Jun 04 2020 07:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8873b6f2ab863548b45d7/80
Foto: HRT

Kerum u Otvorenom: ''Hajmo zaorat polja. Hajmo radit, proizvodit, da možemo živit!'

Čelnik Hrvatske građanske stranke istaknuo je i kako će odmah na početku tražiti dva uvjeta za Dalmaciju.
Željko Kerum, koji sa svojom Hrvatskom građanskom strankom izlazi na parlamentarne izbore. gostovao je sinoć u emisiji 'Otvoreno' na HRT-u.

- Nisam ja ponovno u politici ja sam u politici 12 godina. Imamo kontinuitet. Moja stranka je 12 godina prva u Gradu Splitu, a druga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. S HDZ-om smo u koaliciji i u županiji i u Splitu. Na zadnjim lokalnim izborima, kao kandidat za gradonačelnika, pobijedio sam u prvom krugu, u drugom krugu u 19 sati sam bio pobjednik, ali dogodilo se nešto što više neću spominjati, kazao je uvodno Kerum.

Izborni prag je oko 11 tisuća glasova, naglasio je Kerum i istaknuo kratko razloge svog izlaska na ove izbore.
- Izlazim na izbore zbog naroda. Ako uđem, pretpostavljam da hoću, u Sabor, prvo ću tražiti da Ministarstvo turizma dođe u Split. Dalamcija izdvaja toliko novca u proračun, vratit ćemo to nazad i moramo urediti infrastrukturu. To su moji uvjeti, mislim da će HDZ biti pobjednik, i da ćemo se dogovoriti.

- Smatram da ćemo i mi „drugi” doći u prvi plan kako bi stali na kraj ovoj vladajućoj oligarhiji koja je dovela zemlju u situaciju u kojoj se sada nalazi, među ostalim je kazao Kerum.

Kerum je pitao zašto Marija Selak Raspudić želi u politiku s obzirom na to da ona već ima posao.
- Tko će čuvati djecu?, dodao je Kerum.

Naglasio je kako se trebaju respektirati HDZ i SDP, a kako je treća opcija samo teret.
- Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju, rekao je Kerum.

Naglasio je kako će ići u sve izborne jedinice u kojima se kandidira Škoro te dodao.
Hajmo zaorat polja. Hajmo radit, proizvodit, da možemo živit.
hr Thu Jun 04 2020 07:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e954fde29111c4de88b456b/80

Beroš o kraju epidemije: "Ne trebamo žuriti, ali život mora ići dalje"

Stoti dan otkako je koronavirus stigao u našu zemlju
U Hrvatskoj se nastavlja povoljna epidemiološka situacija. Četvrti dan zaredom nema novozaraženih. Imamo 48 aktivnih slučajeva. Na respiratoru su i dalje 4 pacijenta, a oporavljenih je sedam više nego jučer.

- Stoti je dan od početka epidemije, situacija je stabilna i dobra, epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući. No potreban je oprez. Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije, s obzirom na to da se otvaramo turizmu i dolaze strani državljani iz zemalja gdje bolest postoji odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije, rekao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je riječ o novoj bolesti za koje se ne znaju svi elementi ponašanja.

- Kada je riječ o novoj bolesti, govorimo svi o mogućem drugom valu, mislim da ne trebamo žuriti. Od početka su postignuti dobri rezultati jer smo bili krajnje oprezni i taj oprez namjeravamo zadržati i nadalje. - rekao je.

Ministar je rekao da život mora ići dalje. 

- Život mora ići dalje, stabilizirali smo epidemiološku situaciju i pažljivo smo procijenili one elemente koji nam na neki način garantiraju sigurnost. Među zemljama iz kojih nam turisti dolaze su one zemlje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju nego Hrvatska. Naši epidemiolozi prate epidemiološku sliku u cijeloj Europi i pomno biramo one s kojima ostvarujemo mogućnost dolaska turista. S tog aspekta mislim da je sigurnosni aspekt povoljan, no opreza nikad dosta. Ne možemo znati ima li neki turist asimptomatski virus, ali razvili smo protokole o postupanju s takvim turistima i vjerujem da će i dalje situacija biti pod nadzorom, rekao je Beroš.

Cijeli članak pogledajte ovdje
hr Wed Jun 03 2020 21:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed7ea966f2ab8b6548b4593/80
Foto: MUP

Hrvatska dobila više od milijun kuna vrijednu donaciju za zaštitu od koronavirusa

Svrha donacije je doprinijeti zaštiti hrvatskih djelatnika u zdravstvu od koronavirusa

Donaciju u protuvrijednosti milijun i sedamnaest tisuća kuna za Ministarstvo zdravstva u srijedu je u Jastrebarskom predala voditeljica hrvatskog ureda međunarodne neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps iz SAD Ivana Petković.

Donacija koja je stigla u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom sadrži 70.400 respirator maski KN95, 12.000 štitnika za lice i 18 pulsnih oksimetara. Svrha donacije je, kako je istaknuto, doprinijeti zaštiti hrvatskih djelatnika u zdravstvu od koronavirusa.

Budući da je Zagreb i okolicu 22. ožujka pogodio snažan potres koji je određene zdravstvene ustanove i dio medicinske opreme stavio van funkcije, International Medical Corps kroz donaciju zamjenske medicinske opreme nastoji ublažiti posljedice uzrokovane potresom, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a.

Primopredaji donacije prisustvovali su veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut sa suradnicima i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. 

International Medical Corps bavi se humanitarnim radom od 1984.  Pomaže u kriznim situacijama uzrokovanim konfliktom, elementarnim nepogodama ili širenjem bolesti bez obzira u kakvim uvjetima i gdje se kriza odvija. Organizacija lokalnim zajednicama prenosi vještine i znanje potrebno za pokretanje obnove i kreiranje bolje budućnosti vlastitim snagama i resursima.

Suradnja s SAD-om u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i nadalje će surađivati s SDD-om u pet potencijalnih područja - smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa; KBRN-a (tečajevi, trening) - detekcija i dekontaminacija, oprema i sl.; razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama; privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te radiološke i nuklearne sigurnosti, stoji u priopćenju. 

hr Wed Jun 03 2020 20:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .