Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/572799a6368af638008b4623/80

Policija upala u Kuščevićevu kuću: POS stanove dao je načelniku Nerežišća i svom šogoru

- Jedna od najboljih odluka koje sam donio je izgradnja POS-ovih stanova - rekao je Lovro Kuščević krajem svibnja ove godine, dok je još bio ministar uprave u vladi Andreja Plenkovića, odgovarajući na pitanje o aferi poticane stanogradnje (POS) na otoku Braču, koju je tada, u svibnju, a otkrio Index

No, za ono što je za Kuščevića bila najbolja odluka danas su se zainteresirali USKOK i DORH koji Kuščevića sumnjiče temeljem kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti, a niz istraga protiv ovog bivšeg ministra otvara se upravo aferom POS. Podsjetimo, policija je jučer osim u prostore koje koristi Kuščević upala i u objekte koji su u vlasništvu Ivice Žuvića, brata Kuščevićeve supruge.

Žuvić je, podsjetimo, ne samo postao korisnik POS-ova stana u mandatu načelnika Općine Lovre Kuščevića nego mu je ovaj bio i jamac za kredit. Žuvić bi se sutra, kako nam je neslužbeno potvrđeno, trebao pojaviti na ispitivanju u svojstvu osumnjičenika. No, krenimo redom. 

Od brige za demografiju do kriminalističke istrage

POS u Nerežišćima, na otoku Braču, pokrenut je i realiziran dok je Kuščević bio načelnik u tom mjestu. Kuščević se često ponosio uspješnošću tog projekta te je naglašavao kako je riječ o prvom otočnom POS-u. Cijeli projekt bio je vrijedan 5,5 milijuna kuna, a projekt je vodio Jerko Rošin, bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera.

- Projekt je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka - naglašavao je Kuščević. Prije devet godina, točnije 2010. godine, na natječaj za dodjelu POS-ovih stanova koji je raspisala Kuščevićeva općina javilo se 40 obitelji. Općina je odabrala 12 dobitnika za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih. 

U ime obitelji: Stanove dobili HDZ-ov načelnik i Kuščevićev šogor

Dva dobitnika bila su sporna. Prvi je današnji načelnik Općine Nerežišće i član HDZ-a Svemir Obilinović. Iako je svrha POS-a stambeno zbrinjavanje ljudi bez doma, HDZ-ov načelnik od 2016. godine taj stan iznajmljuje turistima pod imenom "Apartmani Ferdo". 

- Apsolutno sve je bilo po zakonu i propisima, tu je bila i kontrola sa strane APN-a. Kompletna dokumentacija i arhiva postoji u Općini Nerežišće - govorio je Obilinović koji je medijima zbog, kako je rekao, negativnog pisanja o POS-ovim stanovima poslao i posebno priopćenje kojim je branio svog prethodnika Kuščevića.

Drugi sporni korisnik prava na otkup stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima po cijeni povoljnijoj od tržišne bio je šogor Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane. Kuščević je, osim što je bio na čelu Općine koja je dodjeljivala stanove, bio ujedno i Žuvićev sudužnik u kreditu od 27 tisuća eura jer ovaj nije bio kreditno sposoban. Također, Žuvić se na natječaj prijavio kao samac. 

- Ponosan sam na ovaj projekt poticane stanogradnje. U prodaji je bilo 11 ili 12 stanova za koje se javilo 40-ak obitelji, ali samo šest je bilo kreditno sposobno i zadržalo je želju da kupi stan. Oni uredno otplaćuju stanove, a tko što radi sa svojim stanom, ja ne znam, ja ne vodim brigu o tome - govorio je o POS-u Kuščević. 

"Svakakve gluposti možete pročitati na portalima"

No, otkrili smo da samo dvije godine nakon dobivenog natječaja za POS Žuvić postaje vlasnik zemljišta i nekretnina u bračkoj uvali Grška. Kako je Žuvić u samo dvije godine stekao kapital da od čovjeka kojem treba POS da se skući postane prvo vlasnik čestice u uvali, a potom i graditelj dviju kuća, nismo mogli utvrditi.  No, utvrdili smo da se u toj uvali i u tim objektima često odmara i uživa sam Kuščević. 

- Svakakve gluposti možete pročitati na portalima. Zaista ne znam o čemu pričate - govorio je tada još uvijek ministar Kuščević kada su ga pitali kome zapravo pripadaju luksuzni objekti u uvali Grška. Takav odgovor, koji je bio serviran novinarima, sasvim sigurno neće biti serviran USKOK-u i DORH-u, piše Index

hr Wed Aug 21 2019 08:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8321dc29111c7a898b456f/80

Bulj poručio: "Dalmacija je zaboravljena i izložena obećanjima iz godine u godinu!"

- Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - kazao je Bulj na aktualnom satu u Hrvatskom saboru.
– Godinu i pol dana u Splitu je Vlada donijela značajne projekte i mjere u iznosu od dvije milijarde kuna, poglavito u izgradnji prometne infrastrukture. Ovog ljeta gradonačelnici Dubrovnika i Splita na konferenciji su istaknuli kako nikad veće gužve nisu bile u prometu što znači da nikakvih poboljšanja nema. Ne samo u Splitu i Dubrovniku, nego, primjerice, u Sinju gdje za proći kroz Sinj do Splita vam treba pola sata jer je kružni tok usred Sinja katastrofa!
Brza cesta od Kukuzovca do Križica 2016. se zaustavila, a spojila bi Cetinsku krajinu, koja je veća prostorno od Međimurske županije i po broju stanovnika od Ličke, i priobalje.
Vrgorac, tunel Ravča – Drvenik, cijelo to područje priobalja i zaleđa prosvjeduje. 
Imamo slučaj spoja od Imotskog do Zadvarja koji se iz godine u godinu obećava. Ja sam vam tu olakšao posao, položio sam kamen temeljac pa možete krenuti s radovima - ustvrdio je Miro Bulj i pobrojao samo neke od problema Dalmatinske zagore koji, kako kaže, nailaze samo na obećanja, posebice ona pred izbore.

Među ostalim se Bulj osvrnuo na stanje u Županiji koja je postala, kako je i ranije govorio, feud kojim upravljaju struje u unutastranačkim borbama dok je Dalmacija zaboravljena:
- Zaborav prema Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori je nepravedan. Bili ste u Sinju na Alki i Velikoj Gospi, dali ste izjavu da župan Boban vodi brigu o tim projektima. Jedino o čemu on vodi brigu je o utjecaju na natječaj, mi smo taoci sukoba Bobana i Sanadera u županiji i to je problem o kojem ste vi upoznati - kazao je Mostov zastupnik.

Još jedan od važnih problema je i onaj oko bušenja Dinarida, premijeru Plenkoviću rekao je Bulj:
- Zanima me jeste li pratili bušenje Dinarida na područjima Gorskog Kotara, Ravnih kotara, šibenskog zaleđa, Dalmatinske zagore. Vjerojatno niste procijenili kakve štete to donosi. Vaš ministar se hvalio da će Dinara postati zaštićeno područje, ali nakon toga Ina dobiva natječaj za bušenje tih istih prostora. 
Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - oštro je svoje izlaganje zaključio Bulj na aktualnom satu jučerašnje sjednice Hrvatskog sabora.


hr Thu Sep 19 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01968cb9e03e659c8b4674/80

Prkić objavio sumnjiv ugovor: 150 mjesta parkirališta prodano privatniku za manje od tisuću eura

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan
Splitski gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić javno je objavio ugovor iz kojeg proizlazi da je Javna ustanova Sportski objekti, odnosno njen ravnatelj Tomislav Borozan, blizak Željku Kerumu, s prethodnikom Serđanom Guštinom pogodovala privatnoj tvrtki tako što joj je na korištenje i upravljanje dodijelila parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno.

Pored toga, Prkić je objavio i da je koncem 2016. godine, dvije godine prije isteka ugovora, sklopljen dodatak po kojemu se najam produljuje za još pet godina, a kao razlog navodi činjenicu da je upravo te godine Grad Split osnovao svoju tvrtku Split parking i odlučio na nju prenijeti sve gradske površine namijenjene parkiranju. Na ovaj način pak parkiralište sa 150 mjesta ostalo je u privatnim rukama uz vrlo povoljne uvjete sve do konca 2021. godine.

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan: Split parking na jednom svom parkingu upola manje površine i broja mjesta od ovoga zarađuje četiri puta više nego Javna ustanova na ovom dijelu svoga vlasništva.

Ugovorni odnos za parkiralište u Osječkoj traje još od 2008. godine, kada je Javna ustanova odlučila prepustiti održavanje parkirališta privatnicima. Posljednji ugovor potpisao je Tomislav Borozan 2013. godine, ravnatelj u doba gradonačelnika Keruma, a dodatak 2016. godine potpisao je njegov nasljednik Guštin, inače bivši šef splitske policije. Ponovnim dolaskom na vlast HDZ-a i Keruma, Borozan se vratio u svoju staru fotelju, piše Tportal.

hr Thu Sep 19 2019 07:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8313b129111c1b888b45b3/80
Foto: Tonči Lalić

FOTO Prepuna makarska riva uživala: Održana povijesna bitka Mukules iz 887.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke
Povijesnom bitkom iz 887. godine u Makarskoj je obilježen dan Hrvatske ratne mornarice. 18. rujna te godine flota pod vodstvom kneza Branimira pobijedila je Mlečane kod Makarske. U bitci nazvanoj Mukules, Neretljani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz.

Upravo u spomen na taj dan u Makarskoj se uprizorila slavna bitka između gusara i mletačke flote, uz bogati popratni program pa je makarska riva bila pretijesna za sve znatiželjne posjetitelje.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke, a kako je bilo u srijedu navečer u Makarskoj pogledajte u fotogaleriji Tončija Lalića.
hr Thu Sep 19 2019 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d83222729111c3b888b45b3/80
Foto: Ivica Vrandečić

20 godina od osnutka: Idućeg vikenda na Bačvicama kreću “Dani picigina”

Povodom 20. godišnjice našeg društva ovogodišnji “Dani picigina” održat će se 27. i 28. rujna na kupalištu Bačvice, te 23. listopada na dan godišnjice svečana proslava u knjižnici Marko Marulić
Nakon 10-ak godina uspješnih održavanja Prvenstava svita u piciginu prošle godine došlo je do zasićenja i promjene natjecateljskog koncepta. Ustanovljeni su Dani picigina, manifestacije revijalnog karaktera kroz koju se osim picigina nastoji promovirati neke druge tradicijske i nove igre i aktivnosti, a sve to u organizaciji Ekološkog društva "Picigin Bašvice".

Tako i ove godine, uz nezaobilaznu reviju Picigina održat će se i revijalne utakmice Baluna na salbunu, Baluna u plićaku (Nogbi), Glavometa, te nekih novih igara poput Picigola, Picingtona i Pennisa.
Također, osim sportskih događanja predviđena je i akcija hortikulturnog uređenja plaže uz sadnju ukrasnog bilja i sadnica stabala.

PETAK 27. RUJNA (17 sati)
U popodnevnim i ranim večernjim satima predviđena je radna akcija uređenja plaže, ravnanje suhog dijela plaže i priprema terena za sutrašnji program igara na suhome te priprema rupa za sadnju zamjenskih tamarisa i ukrasnog bilja. Sav alat bit će osiguran od strane društva. Na radnoj akciji očekuju se članovi društva, a naravno dobrodošli su i građani i simpatizeri društva.

SUBOTA 28. RUJNA (10 sati – početak službenog programa)
10.30 sati − Balun na salbunu, Balun u plićaku (Nogbi) i Picington. Odmah potom kreće sadnja ukrasnog bilja i stabala
10:40 do 12 sati − Picigin – revija piciginaških ekipa sa Bačvica i susjednih Firula
12 do 12:30 sati − Picigol u moru, Pennis u moru 
13 sati − Druženje uz zakusku i piće 

SRIJEDA 23. LISTOPADA (18 sati  – Knjižnica Marko Marulić)
− Svečana proslava dvadesete godišnjice osnivanja Ekološkog društva “Picigin Bačvice”, uz prigodni program i dodjelu zahvalnica
hr Thu Sep 19 2019 07:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .