Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/572799a6368af638008b4623/80

Policija upala u Kuščevićevu kuću: POS stanove dao je načelniku Nerežišća i svom šogoru

- Jedna od najboljih odluka koje sam donio je izgradnja POS-ovih stanova - rekao je Lovro Kuščević krajem svibnja ove godine, dok je još bio ministar uprave u vladi Andreja Plenkovića, odgovarajući na pitanje o aferi poticane stanogradnje (POS) na otoku Braču, koju je tada, u svibnju, a otkrio Index

No, za ono što je za Kuščevića bila najbolja odluka danas su se zainteresirali USKOK i DORH koji Kuščevića sumnjiče temeljem kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti, a niz istraga protiv ovog bivšeg ministra otvara se upravo aferom POS. Podsjetimo, policija je jučer osim u prostore koje koristi Kuščević upala i u objekte koji su u vlasništvu Ivice Žuvića, brata Kuščevićeve supruge.

Žuvić je, podsjetimo, ne samo postao korisnik POS-ova stana u mandatu načelnika Općine Lovre Kuščevića nego mu je ovaj bio i jamac za kredit. Žuvić bi se sutra, kako nam je neslužbeno potvrđeno, trebao pojaviti na ispitivanju u svojstvu osumnjičenika. No, krenimo redom. 

Od brige za demografiju do kriminalističke istrage

POS u Nerežišćima, na otoku Braču, pokrenut je i realiziran dok je Kuščević bio načelnik u tom mjestu. Kuščević se često ponosio uspješnošću tog projekta te je naglašavao kako je riječ o prvom otočnom POS-u. Cijeli projekt bio je vrijedan 5,5 milijuna kuna, a projekt je vodio Jerko Rošin, bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera.

- Projekt je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka - naglašavao je Kuščević. Prije devet godina, točnije 2010. godine, na natječaj za dodjelu POS-ovih stanova koji je raspisala Kuščevićeva općina javilo se 40 obitelji. Općina je odabrala 12 dobitnika za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih. 

U ime obitelji: Stanove dobili HDZ-ov načelnik i Kuščevićev šogor

Dva dobitnika bila su sporna. Prvi je današnji načelnik Općine Nerežišće i član HDZ-a Svemir Obilinović. Iako je svrha POS-a stambeno zbrinjavanje ljudi bez doma, HDZ-ov načelnik od 2016. godine taj stan iznajmljuje turistima pod imenom "Apartmani Ferdo". 

- Apsolutno sve je bilo po zakonu i propisima, tu je bila i kontrola sa strane APN-a. Kompletna dokumentacija i arhiva postoji u Općini Nerežišće - govorio je Obilinović koji je medijima zbog, kako je rekao, negativnog pisanja o POS-ovim stanovima poslao i posebno priopćenje kojim je branio svog prethodnika Kuščevića.

Drugi sporni korisnik prava na otkup stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima po cijeni povoljnijoj od tržišne bio je šogor Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane. Kuščević je, osim što je bio na čelu Općine koja je dodjeljivala stanove, bio ujedno i Žuvićev sudužnik u kreditu od 27 tisuća eura jer ovaj nije bio kreditno sposoban. Također, Žuvić se na natječaj prijavio kao samac. 

- Ponosan sam na ovaj projekt poticane stanogradnje. U prodaji je bilo 11 ili 12 stanova za koje se javilo 40-ak obitelji, ali samo šest je bilo kreditno sposobno i zadržalo je želju da kupi stan. Oni uredno otplaćuju stanove, a tko što radi sa svojim stanom, ja ne znam, ja ne vodim brigu o tome - govorio je o POS-u Kuščević. 

"Svakakve gluposti možete pročitati na portalima"

No, otkrili smo da samo dvije godine nakon dobivenog natječaja za POS Žuvić postaje vlasnik zemljišta i nekretnina u bračkoj uvali Grška. Kako je Žuvić u samo dvije godine stekao kapital da od čovjeka kojem treba POS da se skući postane prvo vlasnik čestice u uvali, a potom i graditelj dviju kuća, nismo mogli utvrditi.  No, utvrdili smo da se u toj uvali i u tim objektima često odmara i uživa sam Kuščević. 

- Svakakve gluposti možete pročitati na portalima. Zaista ne znam o čemu pričate - govorio je tada još uvijek ministar Kuščević kada su ga pitali kome zapravo pripadaju luksuzni objekti u uvali Grška. Takav odgovor, koji je bio serviran novinarima, sasvim sigurno neće biti serviran USKOK-u i DORH-u, piše Index

hr Wed Aug 21 2019 08:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite
Danas je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja, a koje se trebaju javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 27. veljače 2020. godine, do 16:00 sati.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu iz Ministarstva graditeljstva pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.  

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece. Na poziv će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 
hr Wed Feb 19 2020 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .