Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f097f1b473983b228b4603/80

Pet najvažnijih brojki koje vam mogu spasiti zdravlje

Netko lakše, a netko malo teže, no naš mozak može registrirati važne brojke iz svakodnevnog života poput brojeva telefona ili važnih datuma. No postoje brojke koje imaju puno važniju ulogu te vam mogu spasiti život, a o kojima znamo vrlo malo ili pak ništa. Zapamtite ih

1. KRVNI TLAK

Visina krvnog tlaka tijekom dana se stalno mijenja. Takve promjene su normalne, a uzrokuje ih niz mehanizama koji se događaju u našem tijelu. No, bolest vezana uz krvni tlak dolazi tiho, a simptomi se pojavljuju tek kada je on jako povišen ili snižen što može biti opasno za zdravlje.

Važne brojke: Normalna vrijednost krvnoga tlaka koja omogućuje normalno funkcionirane našeg organizma je 120/80 mmHg. S godinama vrijednosti postaju nešto više, no on nikada ne bi smio biti viši od 140/90 mmHg. Visok krvni tlak još se naziva i 'tihi ubojica' i zbog toga ga je potrebno redovito kontrolirati, piše Zadovoljna.

2. KOLESTEROL

Većina nas nije niti svjesna koliko se razina kolesterola može promijeniti i postati štetna i opasna za naše zdravlje. Kolesterol predstavlja masnoću u krvi bez koje naše tijelo ne može normalno funkcionirati. No kada se ona značajno povisi to može dovesti do razvoja opasnih kardiovaskularnih bolesti i zato ga je potrebno kontrolirati jednom godišnje.

Važne brojke: Razina kolesterola sastavljena je od dvije vrijednosti. LDL predstavlja loš, a HDL dobar kolesterol Normalna vrijednost ukupnoga kolesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol/L, a vrijednost LDL-kolesterola manja od 3,0 mmol/L.

3. TSH

Ova kratica predstavlja hormon štitnjače, žlijezde smještene na donjem djelu vrata koja utječu na funkciju svih organa. U nadzoru rada štitnjače najvažnija je hipofiza koja pomoću tireotropina (TSH) potiče štitnjaču na stvaranje hormona. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitnjače može biti vrlo štetno i opasno za zdravlje cijelog organizma.

Važne brojke: Štitnjača se kontrolira preko krvnog nalaza,a referentne vrijednosti koje upućuju na normalan rad štitnjače su od 0.27 do 4,20 mU/L.

4. ŠEĆER U KRVI

Dijabetes je kronična i neizlječiva bolest koja je u današnje vrijeme značajno uznapredovala. U hrvatskoj je registrirano oko 170 tisuća oboljelih, a smatra se da je ova brojka gotovo dvostruko veća, jer mnogi niti ne znaju da je imaju.

Ona nastaje uslijed smanjenog lučenja inzulina zbog čega dolazi do povisivanja glukoze (šećera) u krvi, a kako bi se spriječio njen razvoj važno ju je čim ranije dijagnosticirati.

Važne brojke: Želite li biti sigurni da je razina šećera ukrvi optimalna, potrebno je napraviti jednostavan krvni test. tazina šećera u krvi ujutro prije obroka(na tašte) mora biti manji od 5,5 mmol/L, a nakon jela ne smije preći 7,8mmol/L.

5. KALORIJE

Iako na spomen kalorija ne pomišljamo na opasnost za zdravlje već na vitku liniju, dnevni unos kalorija usko je vezan uz pretilost koja se smatra jednom od najraširenijih bolesti današnjice.

Kalorije unosimo hranom i pićem. Kada količina kalorija unesenih u organizam prekorači količinu potrošene energije, tijelo pohranjuje višak kalorija u stanice masnog tkiva. Taloženje masnih stanica dovodi do pretilosti, koja može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe, ali i opasne kronične bolesti.

Važne brojke: Količina kalorija koju naše tijelo treba ovisi o godinama, fizičkoj aktivnosti i tjelesnoj građi, odnosno indeksu tjelesne mase. Prosječna količina kalorija koja se smatra optimalnom dnevnom dozom je 2.000 kalorija. No ona može biti nešto niža kod žena starijih od 50 godina (1.700 kcal) ili pak neaktivnih osoba i onih sitnije građe.

hr Wed Aug 22 2018 14:41:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0add1cb557a4aa88b482a/80
Foto: PIXABAY

Ključne namirnice u borbi protiv stresa i napetosti

Stres je neizbježan. Bez obzira bavite li se poslom koji vam oduzima mnogo energije i košta vas živaca ili jednostavno uvijek kasnite, pojava stresa je neizbježna, a upravo je on jedan od glavnih krivaca za mnoge 'moderne' bolesti.
Na poslu uvijek možete dati otkaz, a sat pomaknuti desetak minuta unaprijed no postoje i učinkovitiji načini kako se riješiti stresa. Naime, taj unutrašnji mir uvelike ovisi i o onome što unosimo u naš organizam, ali i redovita tjelesna aktivnost. Stres aktivira i povećava razinu kortizola u tijelu što naposljetku utječe na tjelesnu težinu. Kako naše tijelo nije sposobno obraniti se od takve količine kortizola koji dovodi do srčanih bolesti, povećanja razine inzulina te masti, postaje sve teže procesuirati ono što se s organizmom događa. Postoji nekoliko trikova kojima se svakodnevno možemo obraniti od stresa, a posebice namirnice koje će redovitom konzumacijom biti od velike pomoći. 

Jedite ribu

Dokazano je da omega-3 masti snižavaju razinu hormone stresa i adrenalina i drže ih pod kontrolom stoga je preporuka da riba postane nezaobilaznom namirnicom koju ćete konzumirati barem tri puta tjedno. Za sve one kojima ova izuzetno hranjiva namirnica nije omiljena, postoje suplementi kojima je omega-3 masti moguće nadomjestiti, piše fashion.hr

Pijte vodu s limunom 

Naime, citrusno voće puno je vitamina C koji je jedan od ključnih boraca protiv stresa, a napitak je zaista jednostavno pripraviti. 

Tijelo obožava Sunce

Iako naše tijelo upija vitamin D iz sunčevih zraka, poznato je da je Sunce postalo itekako opasno. Uz kremu s visokim zaštitnim faktorom, boravak na sunčevim zrakama bit će odlično za organizam i opuštanje, a za sve ostale trenutke, uvijek možete konzumirati suplemente s navedenim vitaminom.
hr Tue Sep 18 2018 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .