Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54d1e1deb07835fb008b46a8/80

Poljski turist optužio paškog policajca: "Udario me i prijetio"; Policija: "Provjeravamo što se dogodilo!"

Pawel P., 44-godišnji turist iz Poljske koji je svoj godišnji odmor odlučio provesti na Pagu, tvrdi da je na otoku doživio niz neugodnosti, prvo u vulkanizerskoj radionici gdje su ga, kako tvrdi, pokušali prevariti, a onda i od policajaca od kojih je dotični Poljak zatražio pomoć

Muškarac je policajce optužio i za nasilje, a incident je detaljno opisan na Facebook stranici Stop Croatian Police Attacks on Tourists - veći dio istoga prenosimo u nastavku:

- Na otok Pag došao sam na odmor s djecom. U ponedjeljak (12. kolovoza) zbog prazne gume na automobilu otišao sam vulkanizeru u gradu Pagu. Za popravak jedne tražili su 200 kuna, no primijetio sam kako se vrste guma ne podudaraju i nisam htio voziti s lijevom gumom različitom od desne. Vlasnik me pokušao uvjeriti da je to normalno, ali na kraju je ipak priznao kako na skladištu nema isti tip guma. Dogovorili smo se da ću zadržati pogrešan tip samo privremeno, a on će za sutra naručiti ispravne gume po ukupnoj cijeni od 500 kuna (oko 70 eura). Platio sam polog 200 kuna za privremenu gumu koju su mi dali, a onda sam otišao.

Sutradan je montirao nove gume. Međutim, tražio je da platim dvostruko više - 1000 kuna. Odbio sam. Vulkanizer se pravdao kako je dan prije mislio na samo jednu gumu kad je rekao da je cijena 500 kuna. Rekao mi je da je to tipična hrvatska cijena. Provjerio sam cijene na internetu i vidio da to nije istina. Vlasnik mi je odbio dati moje stare gume. Sad je tek nastao problem jer nisam mogao otići. Rekao sam da ću zvati policiju, a vlasnik je slegnuo ramenima dok je njegova tajnica nekome telefonirala. Shvatio sam da već zove policiju pa sam ušao u auto i čekao. Ništa se nije dogodilo pola sata. Vlasnik mi je samo rekao "nemojte pokušavati pobjeći".

Onda sam i ja nazvao broj 112. Operater mi je rekao da pričekam ili se dovezem do policijske stanice u Pagu i tamo podnesem izvještaj. Čekao sam još nekoliko minuta, ali ništa se nije dogodilo. Počeo sam voziti i nakon deset sekundi začuo sam signal policijskog automobila odmah iza mene. Stao sam. Dvojica naoružanih policajaca su mi se približila, a jedan je počeo vikati - na engleskom je rekao "pokušao si pobjeći, moraš odmah platiti 1000 kuna".

Više puta sam ponovio kako želim ići u policijsku postaju kako bih podnio izvještaj. Policajci su se naljutili i naredili mi da se vratim do vulkanizera. Nisam imao izbora. Odveli su me nazad.

Ondje mi je postalo jasno da se svi znaju (vlasnik, tajnica i policajci). Mlađi policajac bio je vrlo dobro građen, visok oko 190 cm, starosti možda 35 godina, imao je crne naočale tako da mu nisam mogao vidjeti lice. Njegov stariji kolega imao je oko 55.

Mlađi policajac opet je viknuo "pokušao si pobjeći, je*eni poljski idiote, plati 1000 kuna, ja sam policija, želiš li ići u zatvor". Objasnio sam mu situaciju i odbio platiti. Stariji policajci nadvladali su me zgrabivši me za zglobove. Dok su mi obje ruke bile nepokretne, mlađi mi je prišao i udario me. Pao sam na zemlju. Tada mi je stariji silom uzeo vozačku dozvolu. Tražili su da im dam i putovnicu, no nju sam ostavio u Povljani gdje su me djeca čekala u apartmanu.

Mlađi policajac tad je odlučio da mogu zadržati svoje stare gume, ali zahtijevao je da svejedno platim naknadu za montažu. Rekao sam da ću uzeti stare gume, ali ne i platiti naknadu. Policajac mi je prišao vrlo blizu i rekao na engleskom "ako te ikad više vidim u ovoj ili sličnoj situaciji, pobijedit ću te, pronaći ću te". Tad je policija otišla. Radnici su mi fiksirali stare gume, ali vlasnik mi nije htio vratiti depozit od 200 kuna. Otišao sam. Tijekom cijele situacije nisam nisam reagirao ni na uvrede ni udarce.

Stigao sam u apartman u Povljani, a moja djeca sjedila su na kovčezima na ulici, bila su zabrinuta. Vlasnik apartmana tražio je da napuste stan jer je već prošlo vrijeme odjave. Dugo su bili bez nadzora na ulici. Bio sam uznemiren. Domaćin mi je tad savjetovao da bih trebao prijaviti incident u središnjoj policijskoj upravi u Zadru.

Otišli smo u Zadar gdje sam kupio nove gume (po regularnoj cijeni) i ponovno nazvao 112. Rekao sam da želim prijaviti policijsko nasilje, a operater je odgovorio da osobno moram doći u policijsku postaju. To sam i napravio. Policajci su me saslušali pa su nazvali pašku policiju. Poslije razgovora s kolegama odbili su uzeti ikakvo izvješće od mene, jer je, objasnili su mi, paška policija postupila ispravno - prema njihovim riječima, usluga koju sam ondje dobio doista vrijedi 1000 kuna.

Kad sam pitao je li normalno da me policajac udario u glavu, ovaj iz Zadra je odgovorio "što je mogao napraviti kad ste odbili platiti". Budući da sam inzistirao, na kraju je rekao "zaboravite priču o vulkanizaciji, želite li podnijeti izvještaj protiv policajca". Odgovorio sam potvrdno, a policajci su se nasmijali rekavši mi da sam smiješan jer pokušavam prijaviti takvu glupost. Vidio sam da se to nigdje ne ide pa sam tražio putovnicu i otišli smo - prepričao je poljski turist.

U srijedu poslijepodne stiglo je i priopćenje iz Policijske uprave zadarske, koje je objavio portal Zadarski.hr:

- Jučer u poslijepodnevnim satima policija je upoznata sa sadržajem objavljenim na društvenim mrežama, u kojem se iznose primjedbe na rad policijskih službenika Policijske postaje Pag, tijekom kolovoza ove godine. S obzirom da se radi o prvim saznanjima o događaju, Policijska uprava zadarska provodi postupak provjere navoda iznijetih u objavi državljanina Poljske na stranici društvene mreže te će, po okončanju provjera i utvrđivanju svih relevantnih činjenica, o svemu izvijestiti javnost - stoji u policijskom priopćenju, a prenosi Jutarnji list.

hr Thu Aug 22 2019 08:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c98aa4b47398c7c68b457f/80

Od 10 do 13 sati: Akcija 'Pješak' na prometnicama u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj

Napominjemo da budete i odgovorni sudionici u prometu, poštujte prometne propise, jer time čuvate sebe i druge!

Danas, 20. veljače, od 10 do 13 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provest će se akcija u prometu 'Pješak', koja će osim na prekršaje koje čine pješaci, biti usmjerena i na prekršaje koje vozači čine na štetu pješaka.

- Upozoravamo sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa.

Napominjemo kako su pješaci jedna od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu. Poštivanje prometne signalizacije i prednosti prolaska pješaka, te poštivanje prometnih propisa od strane samih pješaka, znatno smanjuje mogućnost prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama, napisali su u splitskoj policiji.

Napominjemo da budete i odgovorni sudionici u prometu, poštujte prometne propise, jer time čuvate sebe i druge!


hr Thu Feb 20 2020 08:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4e318f29111c05448b4633/80

Branimir Urlić o nogostupu u Osječkoj: 'Problem je što je vlasnik kafića nasuprot kerumovac?!'

- Tužan sam jer nemam više posla samo s kokošarima nego s čistim jadnicima, rekao je Urlić
Splitski gradski vijećnik iz redova stranke Pametno, Branimir Urlić nakon nekoliko neuspješnih pokušaja još je jednom upozorio na problem nogostupa u Osječkoj ulici u Splitu i otežanog kretanja na pješačkom prijelazu.

15. listopada 2018. godine Urlić je poslao mail na tri adrese u gradu Splitu kako bi se postavili stupići za normalno kretanje pješaka zbog neodgovornih ljudi koji ondje ostavljaju svoje 'limene ljubimce'
- Odgovorila mi je samo gospođa Vrdoljak s isprikom da ne radi više na starom radnom mjestu (hvala joj), rekao je Urlić.

Agonija se nastavila i nakon deset mjeseci, točnije 10. kolovoza 2019. godine kada je, ponovno, poslao mail adrese, ali i ponovno bez odgovora.


Prošla su tri mjeseca, a mail je, osim na već poslane adrese, otišao i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. 
- HURA: sutra stiže proslijeđeni mail gdje se nalaže postavljanje stupića i spuštanje nogostupa. Također mi je pravobraniteljica proslijedila mail gdje se Grad Split (potpisan pročelnik Ordulj) obvezuje izvršiti radove.
Cijelo to vrijeme 10-ak puta sam zvao Prometno redarstvo u vezi auta parkiranih na pješakom prijelazu. Nakon nekoliko mjeseci tražio sam podatak koliko je auta zatečeno u prekršaju na tom dijelu ceste, odgovorili su 29. Znači 10x mojih zvanja i 3 auta. Prometno redarstvo nikad nije izašlo na ovaj teren osim kad sam ja zvao, a svaki dan su parkirana auta non-stop, kaže Urlić.

Nastavlja kako je, vjerojatni problem, ponovno političko pogodovanje.
- Postavlja se pitanje što je problem s ovim prijelazom i besplatnim parkingom za 3 auta. Problem je što je vlasnik kafića nasuprot bivši gradski vijećnik- kerumovac i sadašnji direktor Parkova i nasada pa mu ovako čuvaju tri besplatna parkinga za goste? Ako uzmemo u obzir razinu rada kokošarske koalicije ništa nije čudno, napisao je Branimir Urlić te istaknuo kako je tužan što niti danas još ne može pomoći da se nogostupom normalno hoda.
 
- Tužan sam jer nemam više posla samo s kokošarima nego s čistim jadnicima, zaključio je.
hr Thu Feb 20 2020 08:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4e2a6929111ca0458b45f7/80

Kaštelanski poduzetnik ugrožava sinjske živote: Bazna stanica nalazi se na manje od 10 metara od kuća

U zatvorenom dijelu pekare nitko nije slutio kako će se na praznik, Dušni dan stvoriti pravi suvenir - bazna stanica na kojem je, prvotno, bio jedan teleoperater, a kroz dvije godine brojka je dosegnula tri operatera
Bazne stanice u Sinju postale su ukras, modni detalj viteškog grada koji je stvorio pravu političko-pravnu zavrzlamu i pokazao kako lokalne sredine, pod odlukama države, nailaze na situacije u kojima su lokalcima 'zavezane ruke'.

Četiri bazne stanice nalaze se na širem sinjskom području. Dvije se nalaze u samom centru Sinja, jedna kod sinjskog autobusnog kolodvora, a posljednja u obližnjem mjestu Radošić.
Borba protiv bazne nemani na Radošiću traje cijelo jedno desetljeće, a ova sinjska, kod autobusnog kolodvora, prve 'znakove života' počela je davati prije nešto više od dvije godine.

Vratimo se na početak. Pekara koja je bila u vlasništvu posrnule tvrtke 'Konkurent' preko ruku zagrebačkog 'Mlinara' stigla je na posljednju stanicu - tvrtku 'Ganga' iza koje stoji kaštelanski poduzetnik Slavko Gotovac
U zatvorenom dijelu pekare nitko nije slutio kako će se na praznik, Dušni dan stvoriti pravi suvenir - bazna stanica na kojem je, prvotno, bio jedan teleoperater, a kroz dvije godine brojka je dosegnula tri operatera. Tamošnji su mještani u čudu gledali na sumnjive radnje, a radnici su se opravdali kako samo postavljaju digitalnu reklamu. Nakon samo jedne noći Sinjani su se probudili s antenama 'oko glava'.

Zanimljivo, tvrtka 'Ganga' vlasnik je kuće i na Radošiću na kojoj je postavljena bazna stanica, a na čiji problem ukazuje Nikola Crnac.

Država u kupe, Grad u špade!

Cijela situacija dobila je i nevjerojatan vrhunac. Prosvjedi građana dopisi koji su slani na nekoliko lokacija od Zagreba do Sinja, od gradskih pa sve do državnih vlasti.
Sinjska agonija trebala je upisati svoja posljednja slova, tvrtka 'Ganga' zatražila je od Gradskog vijeća da se prostor bivše pekare prenamijeni iz industrijskog u poslovni prostor, ali od cijele odluke ostalo je tek 'mrtvo slovo na papiru' jednoglasne potvrde sinjskih vijećnika.

Gradsko vijeće je dalo jasan naputak - prenamjena prostora napravit će se uz jedan uvjet - skidanja bazne stanice s objekta!

Odgovor Gotovca bio je postavljanje još dvije antene teleoperatera na, nećete vjerovati, dimnjak bivše pekare. Protiv svakog građevinskog zakona dimnjak je tek ojačan pa je izdržao teret ogromne bazne stanice koja se, od prvih obiteljskih kuća, nalazi na manje od 10 metara.

U jednu ruku strašno i apsurdno, a u drugu tek pokazatelj kako to 'velike ribe' upravljaju u moru istih političkih generacija i građana koji, bezglavo, iz godine u godinu biraju opet iste političke garniture.

Priča se tu tek nastavlja. U tišini je, prije nekoliko dana, u objektu bivše pekare otvoren automat klub 'Riviera'. Za klub je dozvolu ishodovala država koja, po svemu sudeći, igre na sreću naziva industrijom. Kako drugačije objasniti stanje u kojem grad prostor prenamijeni u industrijsko područje, a država u tom istom području dovede poslovnu djelatnost zabavnih igara?!


Broj šefa ne smijem vam dati!

Tragom priče pokucali smo na nekoliko adresa. U Sinju je zgroženost baznom stanicom izrazila jedna od stanovnika obližnjih zgrada - Maja Jandrek. Majinu obiteljsku kuću od zgrade dijeli točno 8 metara, prozor sobe njezine djevojčice gleda prema strašnoj nemani koja zaustavlja dah i izaziva misli o katastrofalnoj budućnosti u okolini sa velikim zračenjem.

Zbog mirnog života u ne tako užurbanoj sredini Maja i njezin suprug investirali su u obiteljsku kuću koja je, u najmanju ruku, postala horor s obzirom na baznu stanicu tik uz kuću.
- Osim straha za zdravlje svoje djece i sebe samih ubija vas i taj osjećaj nemoći da zaštitite vlastito dijete. Država nema sluha za vas, za vašu djecu, za svoje državljane. Tko je god bio u procesu bilo kakve gradnje zna koliko vrata i institucija treba obici za ishoditi razno razne dozvole, inspekcije, priključke. I onda vam preko noći iznad nečega što ste gradili svojoj djeci, da im bude siguran dom, umjesto sunca izađe bazna stanica, i to kolika!, zgroženo nam prepričava Jandrek.

Tvrdi kako joj od svega ostaje osjećaj žaljenja što već davno prije nije napustila svoju domovinu.
- Koliko god vi pokušavali pronaći ikakvu svjetlu točku u državi za ostati, ona uporno gasi i zadnji tračak svjetlosti. Nikome ništa nije važnije od njegovog djeteta. Našoj drđavi su 'njena' djeca samo statistički podatak i običan broj, zaključuje Maja.

Druga stanica priče odvela nas je do kaštelanskog poduzetnika koji ugrožava sinjske živote - Slavka Gotovca. On je na čelu tvrtke 'Gotovac tehnologija d.o.o' koja se, po djelatnosti, bavi proizvodnjom igara i igračaka.
Pokušali smo dobiti njegov broj pozivom u tu tvrtku u Vrgoračkoj ulici u Splitu, ali pokušaj je bio bezuspješan.

- Dobar dan. Josip Grčić pri telefonu. Trebao bi mi broj vlasnika tvrtke, gospodina Slavka Gotovca, uljudno smo pitali gospođu s druge strane slušalice.

- Što vam broj treba?, brzopotezno je odgovorila sugovornica.

- Gospodinu Gotovcu imam postaviti nekoliko pitanja vezano za bazne stanice u Cetinskom kraju. Ja sam novinar portala DalmacijaNews, jednostavno objašnjenje dali smo gospođi.

- Broj šefa ne smijem vam dati, a on vam u tvrtku dođe na kratko vrijeme, očekivano je ustvrdila sugovornica.

- Vi mi, dakle, ne možete pomoći?, pitao sam još jednom, u nadi da će me barem uputiti na neki drugi izvor informacija.

- Ne, bahato je rekla i spuštila slušalicu.

Granice zračenja nisu se mijenjale od 1998. godine!

Katastrofalnu situaciju u Sinju promatrali su i ljudi iz HAKOM-a, mjerili su zračanje u obližnjim obiteljskim objektima, a nepravilnosti nisu uočili. O slučaju je bilo upoznato i Ministarstvo zdravstva i ostala nadležna Ministarstva, grad Sinj, Županija Splitsko-dalmatinska, pučka pravobraniteljica za djecu i mnogi drugi, ali očiglednog pomaka nije bilo.

Na svega stotinjak metara od objekta s baznom stanicom nalazi se i Osnovna škola 'Ivana Lovrića', ali i dječji vrtić 'Čarobni pianino' što dovodi i dodatnu brigu s obzirom da u radijusu zračenja na dnevnoj bazi prođe, ali i obitava na tisuće i tisuće djece.

Stručnjakinja u tom području, magistrica tehničkih znanosti i članica Upravnog odbora HUZEZ-a, Ankica Kosovec Krželj priču nam je objasnila sa stručne strane. 

Još od 1998. godine, kaže nam Kosovec Krželj, granice zračenja nisu se mijenjale, a i te granice tada postavljene uzete su tek na kratkoročne utjecanje izlaganja. 22 godine kasnije drastično je, blago rečeno, porastao broj elektroničkih uređaja pa je i, svakom laiku jasno, porasla i vjerojatnost od utjecaja zračenja.

- 2011. godine je Agencija za istraživanje raka, međunarodna agencija, kazala kako su zračenja potencijalni uzročnik bolesti. 2015. je grupa stručnjaka, njih 190, uputila i apel Ujedinjenim nacijama i Međunarodnoj zdravstvenoj organizaciji kako su standardi iz '98. zastarjeli i kako se moraju mijenjati. U novoj reviziji pridružili su se i drugi znanstvenici, sada ih je 250, utvrdili su kako ne mogu istraživati na starim standardima, ali kako i oni izazivaju biološke posljedice, kazala je Kosovec Krželj.

Brazilu, u razdoblju od deset godina, rađena je studija koja je dokazala da gotovo 90 posto, ljudi koji su umrli u tom razdoblju, su živjeli na oko 400 metara od baznih stanica. Podatak koji izaziva zgražanje, ali i tugu usporedimo li da u Sinju ljudi žive na svega desetak metara od bazne stanice. Slični su rezultati, nakon istraživanja, pokazani i u Njemačkoj.

- O zdravstvenim učincima nemaju što govoriti HAKOM operateri, tehničari. O štetnosti trebaju govoriti biolozi, mikrobiolozi, onkolozi i liječnici. Problem je što je javni prostor preuzela industrija, teleoperateri u ovom slučaju, tako da je pitanje koliko će dugo trebati dok dokazi ne isplivaju i da nitko više ne osporava činjenice. Šteta će biti ogromna, neće se moći sanirati, a industrija će od toga profitirati, zaključila je stručnjakinja.

Bulj: 'Jedino u Hrvatskoj za bazne stanice ne treba građevinska!'

Saborski zastupnik iz Sinja te gradski i županijski vijećnik Miro Bulj i ovoga je puta reagirao i stao uz ugrožene mještane. Oštro je osudio nadležne i na konferenciji održane prije dva dana kod 'bivše pekare' te poručio da je investitor, u ovom slučaju Slavko Gotovac, prekršio Prostorni plan grada Sinja.

Ovo nije udar, kao što kažu, na razvoj mobilne telefonije. Samo tražimo da se teleoperateri u Hrvatskoj ponašaju kao u državama iz kojih dolaze. U svim europskim zemljama su potrebne građevinske dozvole za postavljanje baznih stanica, jedino u Hrvatskoj nisu potrebne, rekao je Bulj.

I dalje će se, tvrdi glasnik Cetinskog kraja, boriti protiv ovakvih i sličnih problema ne samo u njegovom kraju nego i šire, a neće, kaže, stati niti s upitima prema instucijama koje ili ne odgovore ili odgovore na pitanje koje ne postavi.
- Očito je unosan biznis kupovati kuće, u njima ne živiti već postavljati na njih bazne stanice na štetu građana koji u žive u blizini. Zbog nebrige institucija, kako gradskih, tako i županijskih i državnih, mi ćemo poduzimati građanske akcije, od tribine na temu štetnosti baznih na ljudsko zdravlje do prosvjednih građanskih aktivnosti o kojima ćemo pravovremeno obavijestiti građane, zaključio je Bulj.

Doznali smo kako će, baš jedna tribina o baznim stanicama, biti održana u Sinju 28. veljače, a iz neslužbenih smo izvora čuli i kako se sprema još nekoliko prosvjeda kako bi cijela Hrvatska vidjela kako kaštelanski poduzetnik ugrožava sinjske živote.


hr Thu Feb 20 2020 07:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e44491929111c9b398b456f/80

Splitski vatrogasci nisu spavali: Na nekoliko lokacija gorjeli kontejneri, U Šižgorićevoj i dva auta

Policija će na svim lokacija obaviti očevid kako bi utvrdila uzroke ovih požara
Vatrogasci su imali pune ruke posla u noći za nama te u ranim jutarnjim satima. Prvu intervenciju zabilježili su u ulici Ruđera Boškovića gdje je gorjelo smeće u kontejneru, a smeće je gorjelo i u trgovačkom centru 'Koteks'.

U Kaštelanovoj ulici, kasnije se, zapalio plastični kontejner, a požar najvećih razmjera bio je jutros oko 5 sati.
U Šižgorićevoj ulici zapaljena su dva plastična kontejnera, a vatra se s njih proširila i na dva parkirana automobila. Zapaljeni su prednji dijelovi vozila, a iznos štete još nije poznat.

Policija će na svim lokacija obaviti očevid kako bi utvrdila uzroke ovih požara.
hr Thu Feb 20 2020 07:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .