Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54d1e1deb07835fb008b46a8/80

Poljski turist optužio paškog policajca: "Udario me i prijetio"; Policija: "Provjeravamo što se dogodilo!"

Pawel P., 44-godišnji turist iz Poljske koji je svoj godišnji odmor odlučio provesti na Pagu, tvrdi da je na otoku doživio niz neugodnosti, prvo u vulkanizerskoj radionici gdje su ga, kako tvrdi, pokušali prevariti, a onda i od policajaca od kojih je dotični Poljak zatražio pomoć

Muškarac je policajce optužio i za nasilje, a incident je detaljno opisan na Facebook stranici Stop Croatian Police Attacks on Tourists - veći dio istoga prenosimo u nastavku:

- Na otok Pag došao sam na odmor s djecom. U ponedjeljak (12. kolovoza) zbog prazne gume na automobilu otišao sam vulkanizeru u gradu Pagu. Za popravak jedne tražili su 200 kuna, no primijetio sam kako se vrste guma ne podudaraju i nisam htio voziti s lijevom gumom različitom od desne. Vlasnik me pokušao uvjeriti da je to normalno, ali na kraju je ipak priznao kako na skladištu nema isti tip guma. Dogovorili smo se da ću zadržati pogrešan tip samo privremeno, a on će za sutra naručiti ispravne gume po ukupnoj cijeni od 500 kuna (oko 70 eura). Platio sam polog 200 kuna za privremenu gumu koju su mi dali, a onda sam otišao.

Sutradan je montirao nove gume. Međutim, tražio je da platim dvostruko više - 1000 kuna. Odbio sam. Vulkanizer se pravdao kako je dan prije mislio na samo jednu gumu kad je rekao da je cijena 500 kuna. Rekao mi je da je to tipična hrvatska cijena. Provjerio sam cijene na internetu i vidio da to nije istina. Vlasnik mi je odbio dati moje stare gume. Sad je tek nastao problem jer nisam mogao otići. Rekao sam da ću zvati policiju, a vlasnik je slegnuo ramenima dok je njegova tajnica nekome telefonirala. Shvatio sam da već zove policiju pa sam ušao u auto i čekao. Ništa se nije dogodilo pola sata. Vlasnik mi je samo rekao "nemojte pokušavati pobjeći".

Onda sam i ja nazvao broj 112. Operater mi je rekao da pričekam ili se dovezem do policijske stanice u Pagu i tamo podnesem izvještaj. Čekao sam još nekoliko minuta, ali ništa se nije dogodilo. Počeo sam voziti i nakon deset sekundi začuo sam signal policijskog automobila odmah iza mene. Stao sam. Dvojica naoružanih policajaca su mi se približila, a jedan je počeo vikati - na engleskom je rekao "pokušao si pobjeći, moraš odmah platiti 1000 kuna".

Više puta sam ponovio kako želim ići u policijsku postaju kako bih podnio izvještaj. Policajci su se naljutili i naredili mi da se vratim do vulkanizera. Nisam imao izbora. Odveli su me nazad.

Ondje mi je postalo jasno da se svi znaju (vlasnik, tajnica i policajci). Mlađi policajac bio je vrlo dobro građen, visok oko 190 cm, starosti možda 35 godina, imao je crne naočale tako da mu nisam mogao vidjeti lice. Njegov stariji kolega imao je oko 55.

Mlađi policajac opet je viknuo "pokušao si pobjeći, je*eni poljski idiote, plati 1000 kuna, ja sam policija, želiš li ići u zatvor". Objasnio sam mu situaciju i odbio platiti. Stariji policajci nadvladali su me zgrabivši me za zglobove. Dok su mi obje ruke bile nepokretne, mlađi mi je prišao i udario me. Pao sam na zemlju. Tada mi je stariji silom uzeo vozačku dozvolu. Tražili su da im dam i putovnicu, no nju sam ostavio u Povljani gdje su me djeca čekala u apartmanu.

Mlađi policajac tad je odlučio da mogu zadržati svoje stare gume, ali zahtijevao je da svejedno platim naknadu za montažu. Rekao sam da ću uzeti stare gume, ali ne i platiti naknadu. Policajac mi je prišao vrlo blizu i rekao na engleskom "ako te ikad više vidim u ovoj ili sličnoj situaciji, pobijedit ću te, pronaći ću te". Tad je policija otišla. Radnici su mi fiksirali stare gume, ali vlasnik mi nije htio vratiti depozit od 200 kuna. Otišao sam. Tijekom cijele situacije nisam nisam reagirao ni na uvrede ni udarce.

Stigao sam u apartman u Povljani, a moja djeca sjedila su na kovčezima na ulici, bila su zabrinuta. Vlasnik apartmana tražio je da napuste stan jer je već prošlo vrijeme odjave. Dugo su bili bez nadzora na ulici. Bio sam uznemiren. Domaćin mi je tad savjetovao da bih trebao prijaviti incident u središnjoj policijskoj upravi u Zadru.

Otišli smo u Zadar gdje sam kupio nove gume (po regularnoj cijeni) i ponovno nazvao 112. Rekao sam da želim prijaviti policijsko nasilje, a operater je odgovorio da osobno moram doći u policijsku postaju. To sam i napravio. Policajci su me saslušali pa su nazvali pašku policiju. Poslije razgovora s kolegama odbili su uzeti ikakvo izvješće od mene, jer je, objasnili su mi, paška policija postupila ispravno - prema njihovim riječima, usluga koju sam ondje dobio doista vrijedi 1000 kuna.

Kad sam pitao je li normalno da me policajac udario u glavu, ovaj iz Zadra je odgovorio "što je mogao napraviti kad ste odbili platiti". Budući da sam inzistirao, na kraju je rekao "zaboravite priču o vulkanizaciji, želite li podnijeti izvještaj protiv policajca". Odgovorio sam potvrdno, a policajci su se nasmijali rekavši mi da sam smiješan jer pokušavam prijaviti takvu glupost. Vidio sam da se to nigdje ne ide pa sam tražio putovnicu i otišli smo - prepričao je poljski turist.

U srijedu poslijepodne stiglo je i priopćenje iz Policijske uprave zadarske, koje je objavio portal Zadarski.hr:

- Jučer u poslijepodnevnim satima policija je upoznata sa sadržajem objavljenim na društvenim mrežama, u kojem se iznose primjedbe na rad policijskih službenika Policijske postaje Pag, tijekom kolovoza ove godine. S obzirom da se radi o prvim saznanjima o događaju, Policijska uprava zadarska provodi postupak provjere navoda iznijetih u objavi državljanina Poljske na stranici društvene mreže te će, po okončanju provjera i utvrđivanju svih relevantnih činjenica, o svemu izvijestiti javnost - stoji u policijskom priopćenju, a prenosi Jutarnji list.

hr Thu Aug 22 2019 08:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/561b85ef3bb0d91d328b4750/80

Kujundžić: Novac za pokriće duga kninske bolnice osigurat će HZZO i županija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu da će novac za pokriće duga Opće bolnice u Kninu čiji je račun ovršen zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika, osigurati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Šibensko-kninska županija, kako ne bi bilo dovedeno u pitanje njeno poslovanje.
Osim kninske bolnice, zbog duga koji prelazi 1000 dana, uskoro bi se u istom problemu mogle naći i bolnice Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku.
 
- Postoje bolnice koje ne uspijevaju isfakturirati prema HZZO-u dovoljan broj usluga, te je zato važno da nastavimo s onim što smo započeli, a to je integracija bolnica i racionalizacija, koja će uključivati i zatvaranje nekih odjela", rekao je Kujundžić.
hr Sat Sep 21 2019 16:12:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d862e8029111cd48c8b45af/80

Plenković na Europskom tjednu sporta: Sportom od najranijih dana usađujemo sjajne vrijednosti za život

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na Europskom trgu u Zagrebu sudjelovao je na otvorenju Europskog tjedna sporta.
U prigodnom obraćanju okupljenima, zahvalivši svima koji su dali doprinos održavanju Europskog tjedna sporta, naglasio je da se obilježavanjem Europskog tjedna sporta šalje poruka da se bavljenjem sportom od najranijih dana usađuju sjajne vrijednosti za život.  

- Bavljenje sportom usađuje vrijednosti prijateljstva, fair playa, poštenja, timskoga duha, rada, ustrajnosti, upornosti, a ujedno je i put koji stvara dugotrajna neraskidiva prijateljstva", rekao je Plenković. 

Pozdravio je sudjelovanje velikog broja djece koja svojim aktivizmom inspiriraju, kao i prijatelje zrelije dobi koji pokazuju kako se u svakoj životnoj fazi treba ponašati aktivno. 

U Vladinoj politici uključivosti izrazito je važno da se manifestira i kroz sport
 

Izrazivši zadovoljstvo što su inicijativu podržali vrhunski hrvatski sportaši, a napose predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osobe s invaliditetom, zaključio je kako je u Vladinoj politici uključivosti izrazito važno da se ona manifestira i kroz sport.  

- Vlada je angažmanom, radom, iskustvom i jedinstvenom simbolikom koju Janica Kostelić, jedna od naših najboljih sportašica svih vremena daje na čelu Središnjeg državnog ureda za šport, učinila iskorake i u proračunskom smislu, a i u kontekstu nove Nacionalne strategije športa koju smo usvojili ovog srpnja za razdoblje 2019. – 2026. godine", rekao je Plenković. 

Pozdravivši sve predstojeće aktivnosti u obilježavanju Europskog tjedna sporta premijer je poručio da uvijek treba imati na umu da je sport prijateljstvo i uživanje, a nikako nasilje. 

- Te poruke moraju svima biti jasne. Sportom se bavimo da bismo bili zdravi i veselili se i na taj ga način treba tretirati", zaključio je Plenković označivši potom početak Utrke građana #BeActive. 

Uz predsjednika Vlade na otvorenju Europskog tjedna sporta bili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministri uprave i rada i mirovinskoga sustava, Ivan Malenica i Josip Aladrović.
hr Sat Sep 21 2019 16:08:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/565d8d52b118e109448b46a3/80
Foto: Duje Bonačić

Priopćenje policije u svezi odigravanja utakmice između Hajduka i Intera

U nedjelju, 22. rujna 2019. s početkom u 16:30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK „Inter“.
Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa. Od 12:30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 14:30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.

hr Sat Sep 21 2019 15:10:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5aea4dcb557a32378b4a05/80
Foto: Pixabay

Zbog Daruvarca mijenjaju zakon: Nasilnici ostaju u pritvoru sve do izdržavanja zatvorske kazne

Poučeno "slučajem Daruvarac", Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene ZKP-a koje će onemogućiti zloporabe na sudu

Sedam mjeseci nakon što je, pred očima zaprepaštene javnosti, iz pritvora pušten Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, Ministarstvo pravosuđa u javnu je raspravu pustilo zakon koji bi trebao onemogućiti takav razvoj događaja u korist budućih nasilnika. Kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku predlaže se, naime, da se okrivljeniku kojem sud nepravomoćno izrekne kaznu zatvora od pet ili više godina (a pet godina je maksimalna kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda) bez iznimke određuje ili produljuje istražni zatvor, čak i ako su istekli najdulji rokovi za pritvor.

Podsjetimo, Daruvarca se moralo pustiti na slobodu jer su u vrijeme dok je bio u pritvoru istekli svi maksimalni rokovi u kojima je mogao biti pritvoren za djelo za koje je zapriječena kazna do pet godina. U takvim slučajevima okrivljenika će se ubuduće u istražnom zatvoru držati sve do upućivanja na izdržavanje kazne, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne. Da je ovakvo rješenje bilo na snazi u vrijeme kada se u prvom stupnju sudilo Daruvarcu, on iz istražnog zatvora, dakle, ne bi izišao sve do pravomoćne presude ili dok se ne navrši pet godina, kolika mu je kanaszna izrečena u prvom stupnju.

Novi Zakon o kaznenom postupku donosi i druge novitete koji bi trebali ograničiti alate kojima se stranke služe kako bi odugovlačile postupak. Propisuje se, tako, da se zahtjev za izuzeće suca višeg suda može podnijeti tek nakon što predmet u povodu žalbe bude zaprimljen na višem sudu. Ovakvo bi rješenje trebalo dokrajčiti dosadašnju praksu po kojoj se već u prvom stupnju, uz zahtjeve za izuzeće suca ili predsjednika suda na kojem se predmet vodi, moglo tražiti i izuzeće sudaca ili sudaca porotnika višeg suda, što bi se onda rješavalo pred Vrhovnim sudom, uz značajno produljenje postupka.

Novi bi zakon trebao onemogućiti i zlouporabe kroz podnošenje više uzastopnih prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza u svim fazama kaznenog postupka, a osobito u postupku pred optužnim vijećem. Po važećem zakonu, sud odlučuje o više uzastopnih prijedloga stranaka na više uzastopnih optužnih vijeća, no stranke će ubuduće sve prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza morati iznijeti već u svojim izlaganjima, a eventualne kasnije prijedloge moći će dostaviti samo ako su za razloge izdvajanja saznale naknadno. Takvi prijedlozi bit će iznimka koju će stranke morati posebno obrazložiti i potkrijepiti dokazima, a prijedlozi podneseni protivno novim procesnim pravilima bit će odbačeni rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena.

Novi ZKP onemogućit će i odugovlačenje postupka kroz zahtjeve stranaka za ponovnim saslušavanjem svih ranije saslušanih svjedoka ili vještaka kada se u raspravi promjeni predsjednik vijeća, primjerice u slučaju bolesti suca. Ubuduće će se u takvim slučajevima samo pročitati zapisnici o ranijim iskazima svjedoka i nalazu vještaka, ako je svjedok ili vještak ispitan na raspravi u prisutnosti stranaka. O ponovnom izvođenju dokaza neposrednim saslušanjem odlučivat će predsjednik vijeća.

Predloženi zakon previdio je i mjere za rasterećenje Državnog odvjetništva pa će se tako rasprave za kaznena djela za koja je zapriječena kazna do pet godina zatvora moći održavati i bez nazočnosti državnog odvjetnika ili njegova zamjenika, koji sada moraju biti na raspravi za svako kazneno djelo. Ubrzava se i rad policije, koja će i bez naloga DORH-a moći obaviti dokazne radnje prepoznavanja, sva vještačenja osim obdukcije, ekshumacije i genetske analize te tjelesni pregled i uzimanje krvi i urina od okrivljenika i drugih osoba. - piše Večernji list.

hr Sat Sep 21 2019 14:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .