Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f808ef96f52dfe50b8b45c3/80
Foto: Boranka

Akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije: U Žrnovnici najavljena nova sezona kampanje Boranka

Ovogodišnje akcije pošumljavanja nastavljaju se već 17.10.2020., ali uz posebno poštivanje epidemioloških mjera

Savez izviđača Hrvatske predstavio je u petak, 9. listopada, na najavnoj konferenciji održanoj u splitskom naselju Žrnovnica, novu sezonu i aktivnosti u nastavku kampanju Boranka, najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije. Kako je najavljeno, ovogodišnje akcije pošumljavanja nastavljaju se već 17.10.2020., ali uz posebno poštivanje epidemioloških mjera.  

Tako će ukupan broj akcija i volontera biti manji no proteklih godina, ali s obzirom da se akcije pošumljavanja odvijaju na otvorenom, biti će moguće održavanje dovoljnog razmaka među volonterima.

Izviđačima su se na konferenciji pridružili predstavnici glavnih partnera i sponzora kampanje Boranka – Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ, Raiffeisen banka i Radenska Adriatic.

Kako zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti moguće održati edukativne radionice po školama koje su vodili stručni timovi organizatora Boranke. Ove godine školama će se podijeliti besplatni edukativni kompleti za djecu i mlade.  Tako će, uz pomoć sponzora kampanje, organizatori Boranke osigurati 10 000 edukativnih kompleta koje će škole moći dobiti u potpunosti besplatno.  Paketi će sadržavati boralice – posebne pastelne bojice izrađene od izgorjelih stabala i edukativne brošure na temu važnosti šuma, zaštite prirode, prevencije požara i učinka klimatskih promjena.  U Savezu izviđača Hrvatske naglašavaju kako će kompleti biti spremni tokom studenog kada će pozvati škole da im se jave i besplatno ih preuzmu.

 Akcija pošumljavanja

Akcije pošumljavanja održat će se ove godine na području splitskih naselja Žrnovnica i Sitno Donje gdje su nastale najveće štete u katastrofalnim požarima 2017. godine. Ukupno će se održati 6 akcija tokom 3 vikenda u listopadu i studenom. Volonterima će biti osiguran besplatan prijevoz od grada Splita, s terminala u Sukoišanskoj, do lokacija pošumljavanja i nazad.  Svi volonteri dobit će zaštitnu opremu, opremu i alat za sadnju, sadnice, vodu za piće i hladni obrok. Prije početka sadnje volonteri će na lokaciji proći kratku instruktažu koju će držati stručnjaci Hrvatskih šuma.  Sve informacije i prijave za volontiranje u akcijama pošumljavanja mogu se dobiti putem e-maila [email protected].

- Ova sezona izuzetno je izazovna zbog pandemije koronavirusa, ali dat ćemo sve od sebe da nastavimo saditi stabla na crna dalmatinska požarišta kako bismo vratili šume tamo gdje su nekada bile.  Odradit ćemo ovu sezonu s još više elana, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera i poziv svim volonterima da budu odgovorni jer štiteći sebe štite i druge.  Boranka ide dalje i zahvalni smo na punoj podršci svima našim volonterima, partnerima i sponzorima. – izjavio je Dan Špicer, glavni koordinator kampanje Boranka i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Ante Taraš, upravitelj šumarije Split, naglasio je kako su osigurali dovoljno sadnica i da će njihovi stručnjaci i ove godine biti podrška izviđačima i drugim volonterima Boranke  koja je do sada već postigla izuzetan uspjeh.

- Jako smo sretni što nam se od prošlogodišnje sadnje primio veliki broj sadnica čemu su pomogle i akcije zalijevanja koje su izviđački volonteri i šumari zajedno proveli ovo ljeto. Bez zalijevanja sadnica na ovom području uspjeh samog pošumljavanja bio bi puno manji. – zaključio je Taraš.

Okupljenima su se na konferenciji obratili i Darko Gavrić, pročelnik HGSS stanice Split, Srđan Kuščević, pročelnik područnog ureda Civilne zaštite Split i Silvana Nikolić iz Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita. 

Podsjetimo, Boranka je do sada uključila više od 6 300 volontera koji su u dvije godine zasadili više od 65 000 stabala na požarištima Dalmacije.  Zbog svoje učinkovitosti i originalnosti, Boranka je postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti osvojivši brojne domaće i međunarodne nagrade. Kako naglašavaju organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske, sve ove nagrade dodatni su im poticaj da uključe još više volontera i posade nove desetke tisuća stabala na požarištima Dalmacije.

hr Fri Oct 09 2020 18:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59025561b47398305b8b4603/80
Foto: Screenshot

Na koronu pozitivan i Nikola Grmoja

Vijest je objavljena na Twitteru Most NL
Zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja pozitivan je na covid-19, objavio je u subotu na Twitteru Most NL.

Grmoja je razvio blage simptome, a trenutno se nalazi u samoizolaciji.

Kolegica iz Kluba Marija Selak Raspudić također je pozitivna na koronavirus te će 
zbog toga izostati sa saborskih rasprava idućeg tjedna, kao i zastupnik iz istog Kluba Nino Raspudić.
hr Sat Oct 31 2020 10:10:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86edb26f52df09138b4663/80
Foto: Twitter Vlade RH

Plenković: Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu

Zaključio je kako su donesene mjere proporcionalne širenju epidemije.
Nakon polaganja vijenaca na Mirogoju povodom blagdana Svih svetih, premijer se osvrnuo na epidemiološku situaciju.

- Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu. Jedan od koalicijskih partnera je spomenuo tu mogućnost, zbog sličnih mjera u drugim zemljama. Bitna je odgovornost svakog pojedinca. Jesenji val je snažan kao što smo najavili na proljeće, to smo očekivali i zato smo htjeli da izbori budu u trenutku kad je epidemija na najnižem stupnju da učinimo sve za stabilnost države. A sad pratimo što se događa u drugim zemljama, situacija je ozbiljna, svjesni smo toga. Sukladno stupnju zaraze takve uvjete imamo, u smislu karantene", rekao je premijer za N1.


hr Sat Oct 31 2020 09:22:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e749fe429111c248d8b45e4/80
Foto: Unsplash

S tržišta se povlači 'Domaća kobasica' Braće Pivac

Proizvod se povlači zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda DOMAĆA KOBASICA, 247g, LOT VUYGPM, datuma najbolje upotrijebiti do 1.11.2020., zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.

Proizvod proizvodi i stavlja na tržište subjekt u poslovanju s hranom MI BRAĆA PIVAC d.o.o., Težačka 13, Vrgorac

S obzirom da proizvod sadrži neoznačen alergen, soju, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na istu dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pružanju informacija o hrani potrošačima, kojom se izmjenjuju i dopunjuju Uredbe (EC) br. 1924/2006 i (EC) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća Direktive 2000/13 / EZ Europskog parlamenta i Vijeća, Direktive Komisije 2002/67 / EZ i Direktive Komisije 2002/67 / EZ 2008/5 / EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004.
hr Sat Oct 31 2020 09:12:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f9d0ec56f52df9f2b8b45e3/80
Foto: HRT

Vis gradi stanove za mlade obitelji: Prvi stanari se očekuju dogodine u travnju

Grad Vis, uz već poznate turističke rezultate može se pohvaliti i odličnim demografskim mjerama. Jedinstveni po svojem modelu, vlastitim sredstvima grade stanove koje će dati u dugoročan najam mladim obiteljima iz cijele Hrvatske.
U bivšoj vojarni Samogor na području grada Visa uskoro će biti gotovo prvih 13 od ukupno 52 stana za mlade obitelji.

- Demografska politika nije samo davanje novca, tu treba razmišljati i o radnim mjestima kao i stambenom zbrinjavanju. Mi smo u fazi realizacije 13 stanova, investicije od 6 milijuna kuna. Iz EU fondova smo dobili milijun za energetsku obnovu, ostalo je finacirano iz našeg proračuna, rekao je za HRT gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Prvi stanari na Samogoru se očekuju u travnju 2021. godine. Na isti način sagradit će se još tri zgrade. Prijaviti se mogu mlade obitelji iz cijele Hrvatske, a grad Vis razvio je jedinstven model najma ovih stanova.

- Mi za sada razmišljamo o najmu, nismo definirali na koliko godina, s mogućnošću da te stanove te obitelj mogu kupit za 10-ak godina, a ono sve što su u njega uložili uračunat će se u cijenu, objasnio je Radica.

U naposrednoj blizini viške rive grade se i 22 stana iz programa poticane stanogradnje.

- Tri zgrade APN-a za 22 obitelji i kad tome dodate onih 13 iz vojarne dolazite do broja 35. Mislimo da je to više nego odlična demografska mjera za mali grad kao što je Vis, smatra gradonačelnik Radica.

- Vezano za POS-ove stanove gradimo sve pristupne puteve i parkirališta, a za Samogor uz ceste i dječja igrališta, rekao je za HRT voditelj Sektora tehničkih i operativnih poslova Gradine Vis Damir Mumanović.

Grad Vis je stanogradnjom za mlade zaokružio cjelovitu demografsku sliku. Iza njih je izgradnja jaslica i vrtića, osiguranog cjelodnevnog boravka, sportska dvorana, obnovljene zgrade osnovne i srednje škole te dom za starije i nemoćne.
hr Sat Oct 31 2020 08:14:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .