TI SI ZA UGLEŠIĆA! Sinonim i zaštitni znak psihijatrije Splita i Dalmacije u toplim riječima Trpimira Glavine

Po Splitu i šire, ako je netko čudnijeg i drugačijeg ponašanja, imao je jasnu dijagnozu šire javnosti – ‘ti si za Uglešića’. Borben Uglešić, 94-godišnji Makaranin sa splitskom adresom postao je zaštitni znak, paradigma i sinonim za psihijatriju u Splitu i Dalmaciju, psihijatriju koja mu je bila i ostala velika ljubav. 
Kroz sve svoje aktivnosti i funkcije, posebno one na znanstvenom aspektu, Dalmaciju je uključio u suvremene psihijatrijske trendove, a za života će, uz brojna priznanja, dobiti i nagradu grada Splita. 
Split je zavolio po dolasku sa specijalizacije iz Zagreba, a osim što ga svi Splićani i Dalmatinci poštuju, profesor Uglešić uvukao je i ‘strah u kosti‘ samo iz razloga jer ga mnogi ne žele sresti. Susret s Uglešićem značio bi samo postojanje psihičkih problema ili kakve bolesti.
Šalu na stranu, lovorike je pobrao svojim neumornim pristupom jer je bio jedan od prvih koji su počeli sustavno graditi psihijatriju. Jednostavan, spontan, pristupačan, ali u svakom trenutku spreman i za šalu i zafrkanciju, uvijek ‘naoružan’ zaraznom ljudskom toplinom koju bi kao ‘dijelio okolo’.
– Moj prvi susret s profesorom Uglešićem bio je u proljeće 1986. kada sam kao student četvrte godine Medicine u Splitu slušao njegovo uvodno predavanje na kolegiju Psihijatrija. Svi smo, pa tako i ja, do tada čuli za njega i znali o njemu da je dugogodišnji ‘šef’ Klinike za psihijatriju. Upravo te 1986., je isključivo zahvaljujući prof. Uglešiću, njegovim znanstveno-nastavnim zvanjima I svekolikom zalaganju, psihijatrijski odjel splitske bolnice ‘Firule’, dobio status Klinike za psihijatriju koji je zadržan u kontinuitetu do danas, govori nam Trpimir Glavina, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split i pročelnik Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Baš je Glavina bio jedan od ‘pokretnih motora’ cijele priče oko Uglešića i nagrade grada Splita pa je tako postao savršen sugovornik koji će, do detalja, opisati ovu znamenitu osobu za cijelu Hrvatsku.

‘Rasporedio sam luđake po svim strankama…’

– Ja sam ponosan što od 2015. nasljeđujem i dalje gradim, zajedno sa svih 119 djelatnika Klinike za psihijatriju KBC Split, ostavštine dragog profesora Uglešića i nakon njega profesora Dodiga, na mjestu predstojnika Klinike i pročelnika Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu, dodaje nam Glavina.
Bilo je mnogo zgoda koje zorno prikazuju kakav je baš Uglešić bio. Jedna od njih je vezana za jednu slavnu osobu. Sjedila je tik do Borbena na Rivi i kazala mu kako će ga mediji i javnost već povezati da ima nekakav psihijatrijski poremećaj. Profesor Uglešić odgovorio mu je u svom stilu, kako u Splitu imaju dvije vrste osoba – oni koji su već bili kod njega i oni koji će tek biti.
– Jednom zgodom ga je jedan bivši splitski gradonačelnik susreo i onako kroz političku konotaciju kazao: ‘Tužit ću vas jer ste išli u penziju, a niste izličili sve luđake u Splitu. Puno ste ih ostavili!’. Profesor mu je odgovorio: ‘E moj gradonačelniče, ono šta sam ostavio, rasporedio sam ih točno po svim strankama…’, prepričava nam još jednu anegdotu naš sugovornik.
Mnogo je zajedničkih stvari u životu Uglešića i Glavine, ali svakako jedna od zanimljivih je češalj. Uvijek ga imaju negdje u džepu.
Za kraj ove kratke, ali priče s puno života i topline, Trpimir Glavina priželjkuje još mirne starosti njegovom prijatelju. 
– Nadam se da ćemo uskoro, zajedno uz ćakulu, ‘uništiti’ dvije krempite i popiti kavu, zaključuje.

Trebalo bi još redaka i redaka da se nabroji čime je sve Borben Uglešić zadužio Split, Dalmaciju i Hrvatsku, ali svakako jedna od najvrjednijih stvari je kada se na spomen njegova imena gotovo svima razvuče topli osmijeh na licima. Kad tako nešto uspijete, onda je to dovoljan znak kako ste životom pomicali granice i pomagali ljudima što je u modernom i užurbanom svijetu moć vrijedna svakog divljenja.

POSLJEDNJE DODANO: