Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5fb18d5b6f52dfae408b4573/80

Rekonstrukciju ulice na Splitu 3 zaustavio koronavirus! Ulica Ruđera Boškovića i dalje oštećena, a garaže pune vode koja teče u slapovima

I dok su na jednom kraju Kotara ostali bez igrališta, nikako da se 's mrtve točke' krene i u ulici Ruđera Boškovića. Možda je stanovnicima tog Kotara suđeno...
Mnogo kritika doživjela je aplikacija 'Gradsko oko'. Najavljivana kao 'glavni kanal koji će Splićani koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema' u kratkom je roku postala tek jedinstveno mjesto za probleme od kojih većina nije riješena. Ili se obrađuju već mjesecima.

Pogled prema centru 'grada pod Marjanom' izaziva bijes i ljutnju, posebice kada razmišljanje da si nadomak 'boljeg sutra', nastojanje i angažman Gradskog kotara i ozbiljnost problema promijeni rebalans gradskog Proračuna, promijeni koronavirus.

Sve ovo opisano doživjeli su stanovnici ulice Ruđera Boškovića na Splitu 3. Oštećene kamene ploče duž ulice napravile su višemilijunski problem koji se trebao riješiti u nekoliko etapa. Dotrajale i oštećeni podni slojevi tek su početak problema. Oštećeni su i hidroizolacijski slojevi krova pa je vlaga i voda u garažama, ispod ulice, česta pojava.

Prošlog smo tjedna dobili i potvrdu svega rečenog - slap vode koji ulazi u garažu snimljen u samo nekoliko sekundi kišnog dana. Sekundi do katastrofe jer zbog 'tekućeg problema' Split Parking nije u mogućnosti koristiti više od 50 parkirnih mjesta.


Suludo je i naglašavati kakvu ulogu ima ulica Ruđera Boškovića. Od dnevnih migracija studenata i drugih prolaznika pa sve do brojnih važnih tvrtki koje svoje prostorije imaju na adresama u ulici na Splitu 3. Sve dodatno otežava i blizina zdravstvenih ustanova. 

- Ulica je izgrađena prije više od 40 godina. U izrazito je lošem stanju zbog više razloga. Od neadekvatnog održavanja, raznih nespretnih intervencija i vremena koje je učinilo svoje. Ovaj problem nam je jedan od glavnih u Kotaru, ne možemo ga sanirati preko kotarskih sredstava pa je jedino bilo moguće da angažiramo grad Split jer je cijena bila milijunska - kazala nam je Ivana Zelić Relata, predsjednica kotara Split 3.

Izvođenje je predviđeno u 5 etapa. Prvi dio ulice Ruđera Boškovića već je trebao zasjati nekim novim sjajom, ali...
- Sjeverni dio ulice, od nadvožnjaka ispod Sveučilišta pa na niže, bio je u planu ove godine, ali je rebalansom Proračuna izbačen. Smanjena su nam sredstva. Planiramo to početkom iduće godine - rekao nam je Damir Orduljpročelnik za komunalu.


Koronavirus je, dakle, zaustavio početak iznimno bitne rekonstrukcije. 

- Mi iz Kotara ćemo i dalje biti uporni prema gradu Splitu. Sve dok ne krene rekonstrukcija neće stati niti naš pritisak. I dalje ne mogu vjerovati da je ovaj iznimno važan projekt zbog koronavirusa zaustavljen. Najveći je problem što se sve prolongira, cijelu ulicu ćemo rekonstruirati, ako je vjerovati obećanjima, tek 2026. godine - ogorčena je predsjednica Kotara.

Prethodno postignuti dogovor kojim će Split Parking sanirati štetu u garažama i dalje vrijedi, veli nam, među ostalim, Marko Bartulić, direktor te gradske tvrtke.
- Preuzeli smo obvezu sufinancirati dio troškova izrade projektne dokumentacije. Sve je usporeno s obzirom na epidemiju, no svakako mislimo sudjelovati u skladu s prethodno postignutim dogovorom.

Bilo kako bilo, čini se kako je život na Splitu 3 zaustavljen u potpunosti. I fizički i psihički. Nemoguće i nepodnošljivo, baš kakav je i ovaj nevidljivi neprijatelj koji je čovjeka na 'tvorničke postavke' u Hrvatskoj vratio još negdje u veljači. I dok su na jednom kraju Kotara ostali bez igrališta, nikako da se 's mrtve točke' krene i u ulici Ruđera Boškovića. Možda je stanovnicima tog Kotara suđeno, ta sretna zvijezda nikako da zasja iznad njihovih glava. Čekamo taj dan.


hr Sun Nov 15 2020 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .