Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae578a12af47f77948b4827/80
Foto: Index

Strah u bivšem hotelu Brodosplita: "Cijeli život radili smo u škveru, a sada će nas izbaciti na ulicu"

Bivši hotel Brodosplita za samce, podignut krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Vukovarskoj ulici, jedna je od točaka koja će se naći na svečanoj sjednici vlade idućeg tjedna u Splitu.

70 obitelji koje žive u zgradi, 120 ljudi, od kojih je većina odradila cijeli radni vijek u Brodosplitu, strahuje da će biti izbačena na ulicu. Za sjednicu vlade pripremaju prosvjed. Krenut će od Svetog Frane pred Banovinu. Žele da ih čuju. I premijer i gradonačelnik, piše index.hr.

U bivšem hotelu za samce dom su našli radnici škvera i njihove obitelji. Izdvajali su od svoje plaće za najam i režije. Privatizacijom Brodosplita 2013. godine zgrada dolazi pod pasku državnih agencija koje se bave državnom imovinom. Stanari su tražili da im se i dalje omogući plaćanje najma i režija kao i do tada, obustavama na plaće, no nisu naišli na razumijevanje.

- Država je upravljala na štetu proračuna RH. Premda smo imali valjane ugovore potpisane s Brodosplitom, sve su činili da nam onemoguće da i dalje redovito plaćamo najam i režije, tvrdeći da ugovori nisu valjani. Mi smo samostalno plaćali Vodovodu i kanalizaciji i HEP-u i tako izbjegli da se od nas napravi nesavjesne i nepoštene posjednike - kažu stanari. 

"Vlada je izvršila našu egzekuciju"

Ibrahim Duraković i Nikola Matas upoznali su nas s nevoljama koje su imali u pokušajima da reguliraju svoj status.  

- Otkako je zgrada u državnom vlasništvu, mi smo imali stalne kontakte sa Zagrebom. Nosili smo dokumentaciju, nudili rješenja, tražili otkup, najam, bilo što. Oni se u četiri godine nisu udostojili poslati ni jedan službeni dokument. Sustav je izneređen, stalno se mijenja niže administrativno osoblje, morali smo stalno ponavljati našu situaciju. Imaju jako loš odnos prema malom čovjeku i radniku - kazao je Duraković.

Vijest da ih država predaje Gradu Splitu dočekana je s velikom neizvjesnošću.    

- Cijelo smo se vrijeme toga bojali. Znali smo, kada dođemo pod Grad, da smo bukvalno doživjeli egzekuciju od vlade. Ne mogu vjerovati da Marić nije kazao da je ovdje smješteno 70 obitelji, da je ovdje njihov dom. Socijalna situacija stanara je posebna priča. Pola ljudi neće odavde imati gdje. To su umirovljenici s mirovinom od 1.200 kuna koji jadno žive. Njihovo zdravlje je narušeno - kaže Duraković.

"Pola grada bruji da će se zgrada rušiti i graditi novi hotel"

Premda u Gradu Splitu uvjeravaju da stanari ne trebaju strahovati da će biti preko noći izbačeni na ulicu, Duraković i ostali ozbiljno su zabrinuti očekivanim razvojem događaja.  

- Čuli smo da će se zgrada srušiti i da će se graditi novi hotel. Pola grada bruji o tome. Niži činovnici Grada dolaze i govore nam: "Sve ćemo vas iseliti, nemate nikakva prava." Ne mogu vjerovati da je interes vlade RH da se 70 obitelji istjera na ulicu kao neku staru kantu da bi se udovoljilo jednom čovjeku ili dvojici i da bi se napunila stranačka blagajna. Molim ih neka razmisle o ovim ljudima koji jako teško žive. Trebao im se gradonačelnik obratiti. Ja ih umirujem da ih neće izbaciti, a ni sam u to nisam siguran - kaže. 

"Radio sam 40 godina, plaćao doprinos za stambeno, a sada nemam nikakva prava"

Obišli smo bivši hotel za samce. 

U prizemlju je teški invalid Vlado Morić Gluhaić, koji je skupio 40 godina staža u ljevaonici škvera. Teško bolestan, prikovan je za krevet. Ne zna gdje će ako ga isele iz njegovih 20-ak kvadrata bivše recepcije koju je uredio vlastitim sredstvima.

- Radio sam 40 godina u škveru, plaćao doprinos za stambeno, odbijalo mi je cijeli život, a sada nemam nikakva prava. Ovo mi je sve što imam. Nemam gdje - kaže Vlado.

Na katu je umirovljenica Ana Boban. Ona i suprug odradili su stoljeće u škveru. 

- Ne spavam, ne jedem, ne pijem. Sto godina staža imamo, a sada bi nas izbacili. Pa je li to žalosno? Neka me puste da umrem na miru - rasplakala se Ana. 

I Mila Caktaš zabrinuta je što će biti sutra. 

- Šokirana sam. Ovdje sam 20 godina. Živim u jednoj sobi, sve plaćam. 32 godine sam radila u škveru. Bolesna sam, posjedila sam od muke - kazala nam je Mila.  

"Marić nam je pisao da će nam biti bolje, ali mi mu ne vjerujemo ništa"

- Gospodine Plenkoviću, ministri, imate li svoju majku? Bi li dopustili da se njihove majke šutnu na ulicu? Mi ćemo biti šutnuti. Sve smo pokušali. Kada je sve bilo gotovo, ministar Marić nam je poslao pismo da će nam sada biti bolje nego što je bilo. Ne vjerujemo im ništa. Više od 70 posto stanara misli da ćemo biti šutnuti na ulicu. Ovdje je u sprezi politička prostitucija, korupcija i građevinski lobi. Neka hotel naprave u Spaladium Areni. Smatramo da je odluka vlade da dođemo pod grad naša egzekucija. Stalno su nas lagali i bili kontradiktorni - kazao je Duraković. 


hr Sun Apr 29 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b063ec02af47f0f008b456d/80

Frane Lučić ponovno na sudu: Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata nije dobio ni kunu odštete

Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić ni deset godina nakon tragedije nije dobio ni kune odštete. Obje presude u sporovima u kojima je tražio odštetu od države, grada Šibenika te općine i DVD-a Tisno su ukinute i sve je vraćeno na početak. Prvo ročište u postupku protiv DVD-a i općine Tisno održano je jučer u Šibeniku.

Frane danas pred kamerama ne govori. Gorčinu koju osjeća ne može izraziti. "Frane Lučić je bio na Kornatima i gasio je požar i radio za opće dobro. Znači nije tamo bio na izletu, nego je gasio požar. Logično bi bilo da se vlast prema njemu ponaša bolje, da mu pokuša platiti odštetu da koliko toliko počne novi život", kaže njegov odvjetnik Šime Savić. Poziva vlast na dogovor oko ovog predmeta. Posebice jer je nagodba postignuta sa svim obiteljima stradalih vatrogasaca, javlja HRT.

Općina Tisno i DVD Tisno žalbom su žalbom srušili prvu presudu kojom je Frani dosuđena odšteta. Zašto mu odbijaju isplatiti odštetu, a svim obiteljima stradalih vatrogasaca su one isplaćene, načelnik Ivan Klarin ne želi objasniti. O Kornatima i kornatskoj tragediji, kaže, više ne daje izjave.

Odgovornim za Franino stradanje dosad se nije smatrala ni država ni grad Šibenik. Prvi spor protiv njih Frane je izgubio, novi počinje idući tjedan u Zagrebu. Od svih tuženih Frane Lučić potražuje 4 milijuna kuna uz kamate i rentu.

 
    


hr Thu May 24 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a367dfcb9e03e062b8b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nigdje bez kišobrana: Vrijeme i dalje nestabilno

Kao i prošlih dana, i u četvrtak će kišobran ili kabanica dobro doći mnogima, osobito u unutrašnjosti, ali ne cijeli dan nego samo povremeno, i to gdje kiša neće biti u obliku jakih pljuskova, jer tada ni od kišobrana neće biti velike koristi. Nestabilno će biti i u petak, a prema kraju ovog tjedna i početkom sljedećega sve sunčanije i toplije, pa će sve potrebnije biti sunčane naočale, pa i osvježenja jer slijede uvjeti dostojni ljeta.
Četvrtak - nestabilno, osobito na kopnu

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 barem djelomice sunčano, ali mjestimice će biti i kiše, uglavnom popodne u obliku pljuskova. Ujutro će posebice u Posavini biti moguća i kratkotrajna magla. I dalje iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu od 25 do 28 °C, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije, ujutro ponegdje i prevladavajuće oblačno uz kišu, no u drugom će dijelu dana sa zagrijavanjem ponovno rasti vjerojatnost za jake pljuskove i grmljavinu. No, kao i prošlih dana, neke će krajeve kiša sasvim zaobići. Vjetar slab, a temperatura zraka ujutro 15 do 17 °C, poslijepodne 23 do 25 °C.

U gorju prijepodne promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice i uz malo kiše, a poslijepodne, iako će biti i duljih sunčanih razdoblja, lokalno će biti i jačih pljuskova. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, a poslijepodne poneki pljusak moguć je ponajprije u Istri, uz slabu do umjerenu buru i u Velebitskom kanalu. Na otvorenom moru puhat će sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz jači dnevni razvoj oblaka u unutrašnjosti te poneki pljusak, koji može doći i do obale. Vjetar ujutro slab, a danju će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje i zapadnjak, s kojima će more biti i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura između 25 i 28 °C, pa će nekima dobro doći osvježenje u moru, čija je temperatura oko 21 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako - pretežno sunčano uz mogućnost ponekog poslijepodnevnog pljuska uglavnom u unutrašnjosti. Nakon tihe noći ili uz slab vjetar, danju ponegdje umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Od petka toplije, većinom i stabilnije, ali...

U unutrašnjosti idući dani 
djelomice sunčani, do subote i nestabilni te će vjerojatnost za mjestimičnu kišu i pljuskove biti još razmjerno velika. Od nedjelje će nestabilnosti biti malo vjerojatne, no zato će biti biti mogući vrući dani.

Na moru sljedećih dana vrijeme gotovo pa pravo ljetno, pretežno sunčano te vrlo toplo, uz najvišu temperaturu i do 30 °C. Samo će ponegdje jači vertikalni razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima nakratko poremetiti takav dojam vremena.  Izmijenjivat će se slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. 


hr Thu May 24 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7326c2af47f4b898b4c04/80
Foto: TZ Hvar

Hvarska biskupija žali i suosjeća sa žrtvom

Hvarska biskupija u vezi s uhićenjem i započetim kriminalističkim istraživanjem svećenika te biskupije osumnjičenoga za pedofiliju, izražava žaljenje te suosjećanje sa žrtvom i njezinom obitelji.
Kako se navodi u jučerašnjem priopćenju, biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednog klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika. U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima, navodi se u priopćenju.

 "Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", stoji u priopćenju  Hvarske biskupije kojeg je prenijela Informativna katolička agencija (IKA).
 

Prema pisanju lokalnih medija Gradsko vijeće Staroga Grada osumnjičenog  je svećenika prije dvije godine nagradilo nagradom za životno djelo.

Sudac istrage ga je nakon saslušanja kasno popodne pustio na slobodu, uz mjeru opreza, pa se tako redovno mora javljati policiji i ne smije doći ni u kakav kontakt s maloljetnicom čija ga je majka prijavila.
hr Thu May 24 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5f600eb9e03e8d508b4569/80
Foto: Google maps

Crkva na Splitu 3 posvađala gradske i županijske HDZ-ovce

Saga o gradnji nove crkve u četvrti Split 3, zbog koje je prije nekoliko mjeseci nastao bunt u dijelu javnosti, neočekivano se zaplela zbog unutarstranačkih trzavica između splitskog gradskog i županijskog HDZ-a. Novi Detaljni urbanistički plan za ovo područje, mimo očekivanja, nije dobio zeleno svjetlo Komisije za urbanizam pri Gradskom vijeću

Novom verzijom plana crkva je i dalje predviđena na prostoru uz jedno od najfrekventnijih gradskih križanja, protiv čega je zbog narušavanja skladne urbanističke cjeline prosvjedovalo Društvo arhitekata, no smanjen je njen obuhvat i propisan je arhitektonski natječaj, tako da je onemogućena direktna narudžba projekta od Jerka Rošina - premda se on sam otvoreno hvalio da će biti taj koji će projektirati novi objekt. U tijeku javne rasprave upućeno je više od 800 primjedbi, od kojih većina nije uvažena, ali prihvaćen je zahtjev za većim brojem parkirališnih mjesta, piše tportal.hr.

No ona se neće nalaziti ispod crkve, nego obližnje manje tržnice i budućeg 'zdravstvenog centra'.

Na sjednici Komisije za urbanizam protiv izmjena DPU-a glasovali su Pametno i SDP, suzdržan je bio Most, dok su ruke 'za' digli predstavnici vladajućih HDZ-a i HGS-a, izuzev Sandre Maretić, predstavnice županijskog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Ona je također ostala suzdržana.

Više sudionika sjednice za tportal je potvrdilo da se u tom trenutku u dvorani pojavio predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te je žestoko negodovao zbog ovakvog razvoja događaja. Sama Sandra Maretić također je potvrdila da je 'bilo razgovora', no tvrdi da oni nisu bili neugodni.

- Razgovora je bilo, a nadam se da će ih biti i više, pogotovo uoči sjednica. Osobno se bavim stručnim dijelom i nisam do kraja uspjela proučiti dokumentaciju, ali odbijam da me se stavi u politički kontekst i uključuje u bilo kakve spinove - kazala je za tportal. 

Petar Škorić je zbog saborskih obveza bio nedostupan za izjave.

Simptomatično, proteklih tjedana trajale su trzavice splitske gradske vlasti upravo s odjelom u kojem ona radi, premda na obje strane sjede članovi iste stranke, HDZ-a. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara namjeravao je urediti razrovanu plažu Kaštelet, na kojoj je koncem prošle godine uklonjeno nekoliko bespravnih objekata, no ovaj ured tjednima je odbijao dati suglasnost za taj zahvat. U Banovini su ga na koncu zaobišli zahvaljujući Ministarstvu pomorstva, koje je pisano naložilo sanaciju 'zbog ugrožene sigurnosti kupača'.

Protiv izmjena urbanističkog plana glasovali su Pametno i SDP jer smatraju da ga ionako treba staviti izvan snage i crkvu izbaciti s lokacije na kojoj se prije nekoliko desetljeća planirala nova velika gradska tržnica. Most je ostao suzdržan jer smatra da je treba premjestiti nešto sjevernije, na mjesto na kojemu se u planu nalazi 'privatni zdravstveni centar'. Samoj Crkvi odgovaraju izmjene plana jer je njihova investicija svedena u nešto realnije okvire.

Bez obzira na probleme Komisije za urbanizam, izmjene ovog plana na koncu se svejedno mogu usvojiti na Gradskom vijeću. Upitno je hoće li se to dogoditi i kada, jer - kao što je tportal već pisao - vidljive su trzavice između HDZ-a i HGS-a, pa postoje sve realnije šanse da se sjednica ne sazove u zakonskom roku i da Split nakon ljeta dobije izvanredne izbore za Gradsko vijeće.

hr Wed May 23 2018 21:55:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .