Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae578a12af47f77948b4827/80
Foto: Index

Strah u bivšem hotelu Brodosplita: "Cijeli život radili smo u škveru, a sada će nas izbaciti na ulicu"

Bivši hotel Brodosplita za samce, podignut krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Vukovarskoj ulici, jedna je od točaka koja će se naći na svečanoj sjednici vlade idućeg tjedna u Splitu.

70 obitelji koje žive u zgradi, 120 ljudi, od kojih je većina odradila cijeli radni vijek u Brodosplitu, strahuje da će biti izbačena na ulicu. Za sjednicu vlade pripremaju prosvjed. Krenut će od Svetog Frane pred Banovinu. Žele da ih čuju. I premijer i gradonačelnik, piše index.hr.

U bivšem hotelu za samce dom su našli radnici škvera i njihove obitelji. Izdvajali su od svoje plaće za najam i režije. Privatizacijom Brodosplita 2013. godine zgrada dolazi pod pasku državnih agencija koje se bave državnom imovinom. Stanari su tražili da im se i dalje omogući plaćanje najma i režija kao i do tada, obustavama na plaće, no nisu naišli na razumijevanje.

- Država je upravljala na štetu proračuna RH. Premda smo imali valjane ugovore potpisane s Brodosplitom, sve su činili da nam onemoguće da i dalje redovito plaćamo najam i režije, tvrdeći da ugovori nisu valjani. Mi smo samostalno plaćali Vodovodu i kanalizaciji i HEP-u i tako izbjegli da se od nas napravi nesavjesne i nepoštene posjednike - kažu stanari. 

"Vlada je izvršila našu egzekuciju"

Ibrahim Duraković i Nikola Matas upoznali su nas s nevoljama koje su imali u pokušajima da reguliraju svoj status.  

- Otkako je zgrada u državnom vlasništvu, mi smo imali stalne kontakte sa Zagrebom. Nosili smo dokumentaciju, nudili rješenja, tražili otkup, najam, bilo što. Oni se u četiri godine nisu udostojili poslati ni jedan službeni dokument. Sustav je izneređen, stalno se mijenja niže administrativno osoblje, morali smo stalno ponavljati našu situaciju. Imaju jako loš odnos prema malom čovjeku i radniku - kazao je Duraković.

Vijest da ih država predaje Gradu Splitu dočekana je s velikom neizvjesnošću.    

- Cijelo smo se vrijeme toga bojali. Znali smo, kada dođemo pod Grad, da smo bukvalno doživjeli egzekuciju od vlade. Ne mogu vjerovati da Marić nije kazao da je ovdje smješteno 70 obitelji, da je ovdje njihov dom. Socijalna situacija stanara je posebna priča. Pola ljudi neće odavde imati gdje. To su umirovljenici s mirovinom od 1.200 kuna koji jadno žive. Njihovo zdravlje je narušeno - kaže Duraković.

"Pola grada bruji da će se zgrada rušiti i graditi novi hotel"

Premda u Gradu Splitu uvjeravaju da stanari ne trebaju strahovati da će biti preko noći izbačeni na ulicu, Duraković i ostali ozbiljno su zabrinuti očekivanim razvojem događaja.  

- Čuli smo da će se zgrada srušiti i da će se graditi novi hotel. Pola grada bruji o tome. Niži činovnici Grada dolaze i govore nam: "Sve ćemo vas iseliti, nemate nikakva prava." Ne mogu vjerovati da je interes vlade RH da se 70 obitelji istjera na ulicu kao neku staru kantu da bi se udovoljilo jednom čovjeku ili dvojici i da bi se napunila stranačka blagajna. Molim ih neka razmisle o ovim ljudima koji jako teško žive. Trebao im se gradonačelnik obratiti. Ja ih umirujem da ih neće izbaciti, a ni sam u to nisam siguran - kaže. 

"Radio sam 40 godina, plaćao doprinos za stambeno, a sada nemam nikakva prava"

Obišli smo bivši hotel za samce. 

U prizemlju je teški invalid Vlado Morić Gluhaić, koji je skupio 40 godina staža u ljevaonici škvera. Teško bolestan, prikovan je za krevet. Ne zna gdje će ako ga isele iz njegovih 20-ak kvadrata bivše recepcije koju je uredio vlastitim sredstvima.

- Radio sam 40 godina u škveru, plaćao doprinos za stambeno, odbijalo mi je cijeli život, a sada nemam nikakva prava. Ovo mi je sve što imam. Nemam gdje - kaže Vlado.

Na katu je umirovljenica Ana Boban. Ona i suprug odradili su stoljeće u škveru. 

- Ne spavam, ne jedem, ne pijem. Sto godina staža imamo, a sada bi nas izbacili. Pa je li to žalosno? Neka me puste da umrem na miru - rasplakala se Ana. 

I Mila Caktaš zabrinuta je što će biti sutra. 

- Šokirana sam. Ovdje sam 20 godina. Živim u jednoj sobi, sve plaćam. 32 godine sam radila u škveru. Bolesna sam, posjedila sam od muke - kazala nam je Mila.  

"Marić nam je pisao da će nam biti bolje, ali mi mu ne vjerujemo ništa"

- Gospodine Plenkoviću, ministri, imate li svoju majku? Bi li dopustili da se njihove majke šutnu na ulicu? Mi ćemo biti šutnuti. Sve smo pokušali. Kada je sve bilo gotovo, ministar Marić nam je poslao pismo da će nam sada biti bolje nego što je bilo. Ne vjerujemo im ništa. Više od 70 posto stanara misli da ćemo biti šutnuti na ulicu. Ovdje je u sprezi politička prostitucija, korupcija i građevinski lobi. Neka hotel naprave u Spaladium Areni. Smatramo da je odluka vlade da dođemo pod grad naša egzekucija. Stalno su nas lagali i bili kontradiktorni - kazao je Duraković. 


hr Sun Apr 29 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590225a8b47398e15a8b45c4/80
Foto: FAH

Grmoja: Pokrenut ćemo smjenu Kujundžića, oporba ujedinjena

Ministar je danas, nakon što je objavio da je Matteo Ružić umro od astme i srčane mane, kazao kako neće dati ostavku jer sustav Hitne pomoći funkcionira izvrsno

Tajnik Mosta Nikola Grmoja, najavio je kako će u Saboru pokrenuti opoziv ministra Milana Kujundžića i dodao kako ima potporu cijele oporbe, javlja Index. Dodatne sastanke održat će se u srijedu.

- Nakon izjave premijera da se vodi hajka na ministra Kujundžića, jasno je da ga on ne misli smijeniti. Zato smo se danas čuli s oporbom i dogovorili smo u srijedu sastanke. Tada ćemo vidjeti na koji ćemo način točno ići s opozivom - rekao je za Index Grmoja i dodao kako su prikupili 50 razloga zbog kojih Kujundžić mora otići, a od toga se pet tiču samo Hitne pomoći.

Ministar je danas, nakon što je objavio da je Matteo Ružić umro od astme i srčane mane, kazao kako neće dati ostavku jer sustav Hitne pomoći funkcionira izvrsno, piše 24sata.hr

hr Mon Aug 20 2018 21:29:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f6f210b9e03e9f968b4585/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Na cestama više mrtvih nego lani u isto vrijeme

Samo u kolovozu do ponedjeljka je poginulo 29 vozača ili njihovih putnika, a od početka godine njih 204. Tri više nego lani u prvih osam mjeseci.

- Ovaj crni vikend upravo je slika kako funkcionira naš sustav. Ništa ne funkcionira.

Naglašava to prometni stručnjak Željko Marušić komentirajući prometne nesreće koje su se proteklog vikenda zaredale na prometnicama diljem Hrvatske. Od četvrtka do nedjelje, izvijestio je MUP, dogodilo se čak 108 nesreća. Uključivši jučerašnji dan, živote je izgubilo 11 vozača automobila, motocikala i njihovih suputnika. Čak više od 150 osoba je ozlijeđeno. Nažalost, trenutačno ima više poginulih nego lani u istom razdoblju. Samo u kolovozu do ponedjeljka je poginulo 29 vozača ili njihovih putnika, a od početka godine njih 204. Tri više nego lani u prvih osam mjeseci.

Lani je poginulo 315 ljudi

Trend je to koji se, nažalost, iz godine u godinu nastavlja. Lani je na našim cestama poginulo njih 315.

Najviše ugaslih života u prometu broji Zagrebačka županija. Tu ih je do kolovoza poginulo 36. Zatim slijede Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija s 18 poginulih. Najmanje ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji. Do sada dvoje. Uz kolovoz, ovogodišnji travanj bio je također koban na našim cestama. Tad je izgubljeno 30 života zbog trenutka nepažnje za volanom, alkohola, prebrze vožnje... Marušić ističe kako su hrvatske ceste 60-ak posto smrtonosnije od europskog prosjeka.

- Na milijun stanovnika mi smo na oko 85 poginulih godišnje, dok je Europa na 50 - ističe.

Sustav kod nas ništa ne valja

Naglašava kako je niz apsurda koji utječu na to da crni trend na našim prometnicama samo raste.

- Imamo loš nadzor prometa, ne koristimo novu tehnologiju. Treba koristiti kamere koje bi precizno snimile prekršitelje. Pravosuđe nam je katastrofalno. Daju smiješne kazne ili čak oslobađajuće presude za vožnju u pijanom stanju, pa i za usmrćivanje. Vrijeme je da se osnuje Agencija za nadziranje sigurnosti prometa - kaže ističući blage propise i kazne.

- Ne kažnjava se prekoračenje do 10 kilometara na sat i tolerira mjerenje brzine od 10 posto. Ne kažnjava se ni razmak među vozilima. Preblage su nam i kazne - 1000, odnosno 500 kuna ako se plati odmah za prekoračenje brzine ili 500, tj. 250 kuna za korištenje mobitela su smiješno niske kazne. A mobitel postaje opasniji od alkohola - kaže naglašavajući kako se prekršitelji izruguju s kaznama i sustavom.

- Toleriraju se trke po cestama i pijane vožnje. I onda se događa ovo - kaže Željko Marušić, piše 24sata.hr

hr Mon Aug 20 2018 20:38:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58942104b47398ce058b4604/80
Foto: MORH

Otvara se novi kamp za najbolje vojnike: 'Selekcija će biti rigorozna'

Središte za obuku borbenih vođa

Nakon povratka vojarni u Vukovar i Sinj te najave povratka vojske u Varaždin i Ploče, Hrvatska bi vojska iduće godine mogla ponovno dobiti i takozvano Središte za borbenog vođu. Tamo bi se obučavali oni najbolji. Uz snajperiste, padobrance i izvidnicu program je nadograđen sadržajima kao što su otpor, preživljavanje, izvlačenje i izbjegavanje.

Najbolji od najboljih koji su u vojsci trenutačno na nižim razinama zapovijedanja svoje će znanje usavršavati u Središtu za obuku borbenih vođa.

- Mi sada u bazi imamo preko 400 potencijalnih kandidata, na obuku će moći samo najbolji tako da će selekcija biti vrlo rigorozna", rekao je brigadni general Boris Šerić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a.

U prvom krugu na obuku će ići njih 60. Tijekom tri mjeseca proći će ono što viđamo u filmovima s američkim marincima, od plivanja i ronjenja, preko pucanja, paljenja eksploziva, pružanja otpora, izvlačenja, samoobrane. 

- Kandidati u Središtu za razvoj vođa prvenstveno bi se bavili vođenjem na nižim taktičkim razinama, taktičkom obukom, padobranskom obukom i isto tako preživljavanjem u različitim borbenim uvjetima", pojašnjava Šerić.

Prije 23 godine u Šepurinama je sve to prošao i časnički namjesnik Josip Barić.

- Jednom su nas navečer kad smo mislili da je sve gotovo odveli da u 3 ujutro kopamo pipalicama za mine. Onda smo od 3 do 5 odspavali, u 5 komando-marš 8,6 kilometara, a po dolasku na cilj smo gađali iz posebnog naoružanja", prisjeća se časnički namjesnik Josip Barić iz zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Obučavat će se upravo po uzoru na nekadašnju obuku u Šepurinama pokraj Zadra gdje su se vojnici pripremali i za završne operacije Domovinskog rata. Sjedište bi trebalo nositi ime Marka Babića koji je u Vukovaru uništio najviše agresorskih tenkova. Prava lokacija još se traži.

- Ima više lokacija o kojima raspravljamo. Jedna je Udbina - jako dobra lokacija gdje su naši specijalci. Drugo je Slunj, treće Gakovo. Izabrat ćemo lokaciju da to središte može biti dobro uspostavljeno", izvijestio je ministar obrane Damir Krstičević.

Na obuku će prvenstveno pješaštvo te specijalci i pripadnici vojno-obavještajnih postrojbi, a sve kako bi vojska bila još spremnija i za  najzahtjevnije terene, piše vijesti.hr

hr Mon Aug 20 2018 20:00:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7ae2eccb557a244f8b51aa/80
Foto: MORH

Radnik s kruzera tvrdi: "Nije pala. Skočila je. Razgovarao sam s njom. Cijeli tjedan se svađala sa svojim dečkom"

Britanka koja je pala s kruzera "Norwegian Star" na liniji Pula – Venecija, 46-godišnja Kay Longstaff, otkrila je kako je preživjela deset sati u moru čekajući pomoć.

- Srećom za nas i nju, odmah smo je vidjeli jer kada nas je ugledala, dignula je ruke i mahala. Pravo je čudo je što je preživjela. Na kruzeru su mislili da nije preživjela. Očito je i u dobroj kondiciji. Rekla nam je da se bavi jogom te da je plutajući u moru cijelo vrijeme pjevušila da joj ne bi pala temperatura tijela i da ostane budna", izjavio je poručnik fregate Lovro Orešković, zapovjednik broda Cavtat koji je spasio Britanku, prenosi Glas Istre.

Pregledom nadzornih kamera utvrđeno je da je Britanka s broda pala u 23:45 sati, ali nije jasno kako se to dogodilo.

Hrvatske vlasti temeljito će pregledati snimke nadzornih kamera kako bi razjasnile okolnosti incidenta. O svemu je obaviješteno Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj.

Izvor britanskog Daily Maila koji je navodno jedan od članova posade tvrdi da je žena sama skočila u more. "Nije pala. Skočila je. Bila je na mom brodu. Razgovarao sam s njom cijelog tjedna. Cijeli tjedan se svađala sa svojim dečkom" - napisao je na Facebooku Daniel Punch, koji radi na kruzeru.

Odmah nakon spašavanja prevezena je u pulsku bolnicu, no ubrzo su je pustili nakon što je utvrđeno da je dobrog zdravstvenoga stanja. Britanski mediji pišu kako je britanska turistkinja radila kao stjuardesa za poznatu zrakoplovnu kompaniju Virgin Atlantic, no sada radi samo na privatnim zrakoplovima i živi u španjolskoj regiji Costa del Sol te je navodo pila prije nego što je pala u more.

- Čuli smo da je bila sama u kabini, ali je putovala s obitelji i prijateljima. Digli su uzbunu kada su shvatili da je nestala. Brod je promijenio smjer oko dva sata ujutro i vratio se na područje gdje je pala'', ispričao je poduzetnik iz Derbyshirea koji je bio na kruzeru.

Putnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je osoblje broda metalnim preprekama blokiralo područje gdje je ona pala: “Čuo sam da je svoju torbu ostavila na palubi, a u njoj je bila putovnica. Kažu da je incident zabilježen na nadzornim kamerama. Navodno je pila alkohol'', rekao je putnik.

Podsjetimo, Obalna straža u nedjelju je spasila Britanku iz mora u području ZERP-a. Spasioci su u potragu krenuli u svitanje, oko 6:30 na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeke.

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9:40 uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9:45 žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH, piše dnevnik.hr

hr Mon Aug 20 2018 17:49:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .