Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae578a12af47f77948b4827/80
Foto: Index

Strah u bivšem hotelu Brodosplita: "Cijeli život radili smo u škveru, a sada će nas izbaciti na ulicu"

Bivši hotel Brodosplita za samce, podignut krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Vukovarskoj ulici, jedna je od točaka koja će se naći na svečanoj sjednici vlade idućeg tjedna u Splitu.

70 obitelji koje žive u zgradi, 120 ljudi, od kojih je većina odradila cijeli radni vijek u Brodosplitu, strahuje da će biti izbačena na ulicu. Za sjednicu vlade pripremaju prosvjed. Krenut će od Svetog Frane pred Banovinu. Žele da ih čuju. I premijer i gradonačelnik, piše index.hr.

U bivšem hotelu za samce dom su našli radnici škvera i njihove obitelji. Izdvajali su od svoje plaće za najam i režije. Privatizacijom Brodosplita 2013. godine zgrada dolazi pod pasku državnih agencija koje se bave državnom imovinom. Stanari su tražili da im se i dalje omogući plaćanje najma i režija kao i do tada, obustavama na plaće, no nisu naišli na razumijevanje.

- Država je upravljala na štetu proračuna RH. Premda smo imali valjane ugovore potpisane s Brodosplitom, sve su činili da nam onemoguće da i dalje redovito plaćamo najam i režije, tvrdeći da ugovori nisu valjani. Mi smo samostalno plaćali Vodovodu i kanalizaciji i HEP-u i tako izbjegli da se od nas napravi nesavjesne i nepoštene posjednike - kažu stanari. 

"Vlada je izvršila našu egzekuciju"

Ibrahim Duraković i Nikola Matas upoznali su nas s nevoljama koje su imali u pokušajima da reguliraju svoj status.  

- Otkako je zgrada u državnom vlasništvu, mi smo imali stalne kontakte sa Zagrebom. Nosili smo dokumentaciju, nudili rješenja, tražili otkup, najam, bilo što. Oni se u četiri godine nisu udostojili poslati ni jedan službeni dokument. Sustav je izneređen, stalno se mijenja niže administrativno osoblje, morali smo stalno ponavljati našu situaciju. Imaju jako loš odnos prema malom čovjeku i radniku - kazao je Duraković.

Vijest da ih država predaje Gradu Splitu dočekana je s velikom neizvjesnošću.    

- Cijelo smo se vrijeme toga bojali. Znali smo, kada dođemo pod Grad, da smo bukvalno doživjeli egzekuciju od vlade. Ne mogu vjerovati da Marić nije kazao da je ovdje smješteno 70 obitelji, da je ovdje njihov dom. Socijalna situacija stanara je posebna priča. Pola ljudi neće odavde imati gdje. To su umirovljenici s mirovinom od 1.200 kuna koji jadno žive. Njihovo zdravlje je narušeno - kaže Duraković.

"Pola grada bruji da će se zgrada rušiti i graditi novi hotel"

Premda u Gradu Splitu uvjeravaju da stanari ne trebaju strahovati da će biti preko noći izbačeni na ulicu, Duraković i ostali ozbiljno su zabrinuti očekivanim razvojem događaja.  

- Čuli smo da će se zgrada srušiti i da će se graditi novi hotel. Pola grada bruji o tome. Niži činovnici Grada dolaze i govore nam: "Sve ćemo vas iseliti, nemate nikakva prava." Ne mogu vjerovati da je interes vlade RH da se 70 obitelji istjera na ulicu kao neku staru kantu da bi se udovoljilo jednom čovjeku ili dvojici i da bi se napunila stranačka blagajna. Molim ih neka razmisle o ovim ljudima koji jako teško žive. Trebao im se gradonačelnik obratiti. Ja ih umirujem da ih neće izbaciti, a ni sam u to nisam siguran - kaže. 

"Radio sam 40 godina, plaćao doprinos za stambeno, a sada nemam nikakva prava"

Obišli smo bivši hotel za samce. 

U prizemlju je teški invalid Vlado Morić Gluhaić, koji je skupio 40 godina staža u ljevaonici škvera. Teško bolestan, prikovan je za krevet. Ne zna gdje će ako ga isele iz njegovih 20-ak kvadrata bivše recepcije koju je uredio vlastitim sredstvima.

- Radio sam 40 godina u škveru, plaćao doprinos za stambeno, odbijalo mi je cijeli život, a sada nemam nikakva prava. Ovo mi je sve što imam. Nemam gdje - kaže Vlado.

Na katu je umirovljenica Ana Boban. Ona i suprug odradili su stoljeće u škveru. 

- Ne spavam, ne jedem, ne pijem. Sto godina staža imamo, a sada bi nas izbacili. Pa je li to žalosno? Neka me puste da umrem na miru - rasplakala se Ana. 

I Mila Caktaš zabrinuta je što će biti sutra. 

- Šokirana sam. Ovdje sam 20 godina. Živim u jednoj sobi, sve plaćam. 32 godine sam radila u škveru. Bolesna sam, posjedila sam od muke - kazala nam je Mila.  

"Marić nam je pisao da će nam biti bolje, ali mi mu ne vjerujemo ništa"

- Gospodine Plenkoviću, ministri, imate li svoju majku? Bi li dopustili da se njihove majke šutnu na ulicu? Mi ćemo biti šutnuti. Sve smo pokušali. Kada je sve bilo gotovo, ministar Marić nam je poslao pismo da će nam sada biti bolje nego što je bilo. Ne vjerujemo im ništa. Više od 70 posto stanara misli da ćemo biti šutnuti na ulicu. Ovdje je u sprezi politička prostitucija, korupcija i građevinski lobi. Neka hotel naprave u Spaladium Areni. Smatramo da je odluka vlade da dođemo pod grad naša egzekucija. Stalno su nas lagali i bili kontradiktorni - kazao je Duraković. 


hr Sun Apr 29 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c408fa80e4938e47f8b4591/80

Pametno: Nemojte nam potpuno uništiti Marjan!

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno. Ponovili su svoj apel kako radovi i sanacija moraju započeti što prije jer je svaki dan gubitak za šumu i građane grada Splita

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Žalosna je inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije.  

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka – dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

hr Thu Jan 17 2019 15:47:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4074fe0e493841808b456a/80

Mogu izazvati i puknuća guma: Deset opasnih rupa u asfaltu na glavnoj prometnoj cesti u sredini TTTS-a

Posebnu opasnost rupe predstavljaju nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Na glavnoj i vrlo prometnoj cesti u sredini TTTS-a po kojoj u 24 sata prođe više tisuća, a možda i desetaka tisuća vozila, već nekoliko mjeseci nalaze se velike i opasne rupe u asfaltu prijeteći gumama i sigurnosti prometa posebno kada ih vozači naglo žele zaobići i izbjeći jer mogu izazvati puknuće ne samo gume već i osovine. 

Posebnu opasnost predstavljaju te rupe nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima  da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Nadamo se da će se Komunalna služba grada odazvati apelu da se postojeće rupe što prije saniraju kako bi se izbegle štete na vozilima te izbjegla opasnost za promet pa i brojne pješake.

hr Thu Jan 17 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4058380e4938dc788b4729/80
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Iznosili ih na rukama: Ovo su policajci na koje smo ponosni i koji su spriječili sinoćnje stradavanje migranata

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć, objavljuje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

hr Thu Jan 17 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4053b30e4938977e8b45bd/80
Foto: Facebook: @Božo Petrov

MOST: "Plenković se hvalio da dominira, a jučer je ipak pokazao da ima staklenu bradu"

Zbog jučerašnjeg incidenta u Saboru Most je u četvrtak ujutro održao konferenciju za novinare.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je stav Mosta da su upravo premijer Plenković i Vlada omogućili Srbiji otvaranje pregovaračkih poglavalja iako nisu ispunili ono što je zadano u poglavlju 23.

"Iz svega se može zaključiti da Vlada radi za srbijanske, a ne za hrvatske interese, jer da je tako hrvatski bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske i postojala bi mogućnost da Srbija isplati odštetu za hrvatske logoraše. A to nije tako. A to sve ne daje pravo da se na onakav način premijer pokuša obračunati sa saborskim zastupnikom", kazao je Petrov i dodao:

"Govorio je stalno da on dominira, a jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac."

Grmoja je kazao da on stoji za svoje konstatacije.

"Dobio sam niz poziva hrvatskih logoraša jer sami moraju podnositi tužbe. To se nikako ne može nazvati nego veleizdaja", kazao je Grmoja.

Na pitanje je li previše optužiti premijera da je veleizdajnik, odgovorio je: "Ne, ako sam argumentirao svoju tvrdnju."

"Ta situacija je pokazala da kad pogodite u sridu - da slijedi jedna ovakva nekontrolirana reakcija", kazala je Strenja Linić, piše N1.

hr Thu Jan 17 2019 11:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .