Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae578a12af47f77948b4827/80
Foto: Index

Strah u bivšem hotelu Brodosplita: "Cijeli život radili smo u škveru, a sada će nas izbaciti na ulicu"

Bivši hotel Brodosplita za samce, podignut krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Vukovarskoj ulici, jedna je od točaka koja će se naći na svečanoj sjednici vlade idućeg tjedna u Splitu.

70 obitelji koje žive u zgradi, 120 ljudi, od kojih je većina odradila cijeli radni vijek u Brodosplitu, strahuje da će biti izbačena na ulicu. Za sjednicu vlade pripremaju prosvjed. Krenut će od Svetog Frane pred Banovinu. Žele da ih čuju. I premijer i gradonačelnik, piše index.hr.

U bivšem hotelu za samce dom su našli radnici škvera i njihove obitelji. Izdvajali su od svoje plaće za najam i režije. Privatizacijom Brodosplita 2013. godine zgrada dolazi pod pasku državnih agencija koje se bave državnom imovinom. Stanari su tražili da im se i dalje omogući plaćanje najma i režija kao i do tada, obustavama na plaće, no nisu naišli na razumijevanje.

- Država je upravljala na štetu proračuna RH. Premda smo imali valjane ugovore potpisane s Brodosplitom, sve su činili da nam onemoguće da i dalje redovito plaćamo najam i režije, tvrdeći da ugovori nisu valjani. Mi smo samostalno plaćali Vodovodu i kanalizaciji i HEP-u i tako izbjegli da se od nas napravi nesavjesne i nepoštene posjednike - kažu stanari. 

"Vlada je izvršila našu egzekuciju"

Ibrahim Duraković i Nikola Matas upoznali su nas s nevoljama koje su imali u pokušajima da reguliraju svoj status.  

- Otkako je zgrada u državnom vlasništvu, mi smo imali stalne kontakte sa Zagrebom. Nosili smo dokumentaciju, nudili rješenja, tražili otkup, najam, bilo što. Oni se u četiri godine nisu udostojili poslati ni jedan službeni dokument. Sustav je izneređen, stalno se mijenja niže administrativno osoblje, morali smo stalno ponavljati našu situaciju. Imaju jako loš odnos prema malom čovjeku i radniku - kazao je Duraković.

Vijest da ih država predaje Gradu Splitu dočekana je s velikom neizvjesnošću.    

- Cijelo smo se vrijeme toga bojali. Znali smo, kada dođemo pod Grad, da smo bukvalno doživjeli egzekuciju od vlade. Ne mogu vjerovati da Marić nije kazao da je ovdje smješteno 70 obitelji, da je ovdje njihov dom. Socijalna situacija stanara je posebna priča. Pola ljudi neće odavde imati gdje. To su umirovljenici s mirovinom od 1.200 kuna koji jadno žive. Njihovo zdravlje je narušeno - kaže Duraković.

"Pola grada bruji da će se zgrada rušiti i graditi novi hotel"

Premda u Gradu Splitu uvjeravaju da stanari ne trebaju strahovati da će biti preko noći izbačeni na ulicu, Duraković i ostali ozbiljno su zabrinuti očekivanim razvojem događaja.  

- Čuli smo da će se zgrada srušiti i da će se graditi novi hotel. Pola grada bruji o tome. Niži činovnici Grada dolaze i govore nam: "Sve ćemo vas iseliti, nemate nikakva prava." Ne mogu vjerovati da je interes vlade RH da se 70 obitelji istjera na ulicu kao neku staru kantu da bi se udovoljilo jednom čovjeku ili dvojici i da bi se napunila stranačka blagajna. Molim ih neka razmisle o ovim ljudima koji jako teško žive. Trebao im se gradonačelnik obratiti. Ja ih umirujem da ih neće izbaciti, a ni sam u to nisam siguran - kaže. 

"Radio sam 40 godina, plaćao doprinos za stambeno, a sada nemam nikakva prava"

Obišli smo bivši hotel za samce. 

U prizemlju je teški invalid Vlado Morić Gluhaić, koji je skupio 40 godina staža u ljevaonici škvera. Teško bolestan, prikovan je za krevet. Ne zna gdje će ako ga isele iz njegovih 20-ak kvadrata bivše recepcije koju je uredio vlastitim sredstvima.

- Radio sam 40 godina u škveru, plaćao doprinos za stambeno, odbijalo mi je cijeli život, a sada nemam nikakva prava. Ovo mi je sve što imam. Nemam gdje - kaže Vlado.

Na katu je umirovljenica Ana Boban. Ona i suprug odradili su stoljeće u škveru. 

- Ne spavam, ne jedem, ne pijem. Sto godina staža imamo, a sada bi nas izbacili. Pa je li to žalosno? Neka me puste da umrem na miru - rasplakala se Ana. 

I Mila Caktaš zabrinuta je što će biti sutra. 

- Šokirana sam. Ovdje sam 20 godina. Živim u jednoj sobi, sve plaćam. 32 godine sam radila u škveru. Bolesna sam, posjedila sam od muke - kazala nam je Mila.  

"Marić nam je pisao da će nam biti bolje, ali mi mu ne vjerujemo ništa"

- Gospodine Plenkoviću, ministri, imate li svoju majku? Bi li dopustili da se njihove majke šutnu na ulicu? Mi ćemo biti šutnuti. Sve smo pokušali. Kada je sve bilo gotovo, ministar Marić nam je poslao pismo da će nam sada biti bolje nego što je bilo. Ne vjerujemo im ništa. Više od 70 posto stanara misli da ćemo biti šutnuti na ulicu. Ovdje je u sprezi politička prostitucija, korupcija i građevinski lobi. Neka hotel naprave u Spaladium Areni. Smatramo da je odluka vlade da dođemo pod grad naša egzekucija. Stalno su nas lagali i bili kontradiktorni - kazao je Duraković. 


hr Sun Apr 29 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc231590e4938bc018b4605/80

U splitskom KBC-u nedostaje krvi: Apelira se na darivatelje da se jave

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo

Ponovno nedostaje krvi u splitskom KBC-u, a najviše grupa A i 0 pozitivne. Međutim, smanjene su zalihe i ostalih grupa pa se građani mole da se odazovu i daju krv. 

Bolnički zavod za transfuzijsku medicinu će danas i sutra raditi produženo, od 7,30 do 18 sati. 

Donatori krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. 


 

hr Thu Oct 18 2018 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac38a3b473984f688b45b1/80
Foto: PU splitsko-dalmatinska

Predstavnik sindikata traži smjenu šefa policije čiji je sin izazvao nesreću: "To bi bilo moralno"

Smatra da je Marendić morao odmah ponuditi ostavku na mjesto načelnika jer bi on trebao biti uzor policajcima

Nakon nesreće, koju je u alkoholiziranom stanju izazvao sin policijskog načelnika, zahtjevi za smjenom ne prestaju. Čelnik novog policijskog sindikata Mario Puškarić nema razumijevanja za kolegu. - piše RTL

- Žao nam je što se to kolegi dogodilo, ali to je njegova nepažnja. On je trebao
povjereno sredstvo od MUP-a čuvat na način da ne može nitko doći niti upotrijebiti ga. Kao što se dogodilo. - kazao je Puškarić.

Zato smatra da je Marendić morao odmah ponuditi ostavku na mjesto načelnika jer bi on trebao biti uzor policajcima. Zbog takvih stavova dobio je mnogo kritika na društvenim mrežama upravo od policajaca.

Neki građani ne osuđuju načelnika

- Morate shvatit da u policiji imate raznoraznih profila ljudi. I onih koji vole rukovoditelje i koji im izlaze u susret, a imate i one obične policajce za koje se nitko ne bori. Evo mi smo po prvi puta sindikat koji ovakve stvari osuđuje. - kazao je Puškarić.

Građani, s druge strane, barem oni s kojima smo mi razgovarali, ne osuđuju načelnika. No čelnik policijskog sindikata postavlja i pitanje zašto sin načelnika Marendića nije ostavljen na otrežnjenju već je pušten kući. Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Oct 18 2018 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc825f50e4938bc018b47ed/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Podstrana najavila izgradnju reciklažnog dvorišta na padinama brda Perun

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili su Odluku o financiranju projekta

Općina Podstrana objavila je kako će izgraditi reciklažno dvorište na padinama brda Peruna uz kamenolom. 

U nastavku donosimo priopćenje u cijelosti: 

- Sa zadovoljstvom obavještavamo da smo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili Odluku o financiranju projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta Podstrana. Projekt je procijenjen na 7,5mil kuna, a Ministarstvo nam sufinancira 59,34% što je 4.199.999,00 kn. U roku od 45 dana čeka nas potpisivanje Ugovora, raspisivanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova te izgradnja. 

Reciklažno dvorište Podstrana će biti izgrađeno na padinama Peruna uz kamenolom te će biti reprezentativan kompleks na kojeg ćemo biti ponosni. Projekt se financira u sklopu Operativnog programa Konkurencije i kohezije 2014.-2020., specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta. - stoji u priopćenju. 

hr Thu Oct 18 2018 08:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc77ca90e493802018b47eb/80

Nediljko Bulj, koordinator inicijative "Narod odlučuje" za grad Sinj: "U Hrvatskoj ne vlada demokracija! Nevažeći potpisi su laž!"

Ministar Uprave, Lovro Kuščević na današnjoj je sjednici Vlade podnio izvješće kako je broj prikupljenih potpisa u inicijativi "Narod odlučuje" nedovoljan za referendum što je pokrenulo mnoge polemike oko ispravnosti provjere pa iz raznih dijelova Hrvatske stižu optužbe kako nije moguć toliki broj neispravnih potpisa.
Kako na provjerama nisu dopustili niti njihove promatrače kažu iz inicijative što dodatno otežava sumnju kako je došlo do namjerne pogreške u broju nevažećih potpisa.Tako su iz sinjske Građanske inicijative rekli kako Hrvatskom više ne vlada demokracija, a kratak osvrt dao je volonter, koordinator Građanske inicijative "Narod odlučuje" za grad Sinj Nediljko Bulj:

- Nakon što je na današnjoj sjednici Vlade ministar uprave Lovro Kuščević podnio izvješće o broju prikupljenih potpisa za referendum GI Narod odlučuje u kojem je je objavio da nije prikupljen minimalan broj od 374.740 valjanih potpisa ni za jedno od dva referendumska pitanja.Za inicijativu Narod odlučuje o čl. 72 Ustava, pregledano je 412 325 potpisa, od toga je ispravno 371 450, a neispravno 40 875.Za inicijativu Narod odlučuje o čl. 72a Ustava pregledano je 407 835 potpisa. Od toga je ispravno 367 169, a neispravno 40 666 potpisa.” – naveo je ministar Kuščević.

Ovo nam potvrđuje kako u Hrvatskoj više ne vlada demokracija, nego Plenkovićevizam s malim dodatkom Kuščevizma kako bih narodu oduzeli pravo izlaska na referendum, te da narod svojim glasom odredi da li je referendum dobar ili loš. Već neko vrijeme ministar kroz medije gura informacije o brojenju glasova te ja osobno smatram kao jedan od ljudi koji je skupljao potpise svakodnevno da nam ni na kraju pameti nije bilo varati, a kamoli da upisujemo nekoga bez njegova znanja. Zbog toga smatram da je ovo jedna velika LAŽ i samo nam otkriva koliko se Vlada boji izlaska ljudi na referendum da bi zaštili etno-anacionalnu Vladu.

Hvala svim građankama i građanima grada Sinja koji su potpisali referendum!", rekao je Nediljko Bulj.
hr Wed Oct 17 2018 20:17:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .