Jedanaesti radioamaterski kamp u Zvjezdanom selu Mosor

Kamp je ove godine okupio 23 polaznika iz RH i SAD-a, o kojima su brinula tri voditelja: Dragan Mojsilović – 9A6W, Branko Martinčić – 9A3ST i Željko Vidović – 9A3DVI. Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, a koristili su i osobne pozivne znakove. Načinjeno je stotinjak veza, i to na kraktovalnim frekvencijama. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom. Sve „lisice“ su bile vrlo brzo uhvaćene! Pored toga, iskusniji među polaznicima su uzeli učešća i u hvatanju signala s radioamaterskih satelita! Posebno je zanimljiva bila komunikacija preko novog satelita QO-100, koji se nalazi u geostacionarnoj stazi i koji ima primpredajnik i za radioamatere.

Polaznicima je demonstriran i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA), popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primpredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima.

Za dio polaznika je u stankama između radioamaterskih aktivnosti bila upriličena i radionica robotike. Nju je vodila Paula Perković, predsjednica ZTK grada Gospića i iskusna edukatorica na tome području.

Kako ne bi sve bilo učenje i rad, nekoliko popodneva je pripalo i odlascima na kupanje. Prije kupanja u petak, polaznici su posjetili spasilačku postaju Crvenog križa na Žnjanu, gdje su im njeni djelatnici objasnili što rade spasioci na vodi. Pored toga je i pripadnik HGSS Mladen Mužinić upoznao djecu s načinom korištenja zapovjednog vozila HGSS-a.

U subotu su, pak, zvjezdarnicu posjetili vatrogasci DVD Žrnovnica. Oni su za polaznike kampa prezentirali osnove vatrogasne djelatnosti, te proveli kratku pokaznu vježbu gašenja vatre vatrogasnih aparatom. Uz to su za svemir zainteresirane polaznike upriličena i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu su bili planeti Jupiter i Saturn, te jata i maglice u dalekom svemiru, a održano je i predavanje o Messierovim objektima. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran KnezU organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

POSLJEDNJE DODANO: